Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator do echosondy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
358 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   miętus

miętus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaKamionna
  • Imię:Leszek

Napisano 11 styczeń 2019 - 19:54

Sprawa jest stosunkowo prosta i do zamknięcia w jednym zdaniu: Silniki bez maxi nie sieją, silniki z maxi sieją. Jeżeli silnik bez maxi sieje, to znaczy, że coś z nim nie tak (najczęściej szczotki).

Osapiana 55lbs mam bez maximizera, a silnik elektryczny jest prawie nowy, bo w maju 2018 był kupowany w specjalistycznym sklepie motorowodnym.

#162 OFFLINE   miętus

miętus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaKamionna
  • Imię:Leszek

Napisano 11 styczeń 2019 - 20:04

chyba malo jest silnikow ktore nie "sieja"..., poza tym juz bylo o tym wiele , nawet producenci zalecaja osobny aku, wiec po co kombinowac ?Kup sobie kwasa do silnika wedle potrzeb i kostke  badz dwie i juz. Poza tym , wszytskie te silniki przy danych predkoscia beda mialy podobne apetyt na energie.

Przemyślę sprawę do końca, bo prawdopodobnie każdy elektryk, zalecałby niezależne źródła zasilania, szczególnie mając na uwadze podatne na wahania napięcia układy elektroniczne, jakie zapewne są w echosondach, które mamy na łodziach. Takie rozwiązanie na pewno jest bezpieczniejsze, ale nieco więcej będę miał do przenoszenia na móje Kolibrii, ale cóż, do wszystkiego można się przyzwyczaić.

#163 ONLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 13 styczeń 2019 - 21:12

Panowie,

może troszkę z innej beczki, ale kto pyta nie błądzi.

Ogólnie wiadomo, że akumulatory żelowe (nie kwasiaki) powinny być ładowane specjalnymi ładowarkami. Mam takową (inteligentną) 7-etapową. Nie mam żadnego problemu z ładowaniem żelówek.

Pytanie jest następujące (jakby w drugą stronę), czy taką ładowarką mogę również ładować akumulatory kwasowe, bez uszkodzenia ładowarki?

Może i zbyt oczywiste pytanie, ale ...

pozdrawiam

#164 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 13 styczeń 2019 - 21:35

Panowie,

Ogólnie wiadomo, że akumulatory żelowe (nie kwasiaki) powinny być ładowane specjalnymi ładowarkami. Mam takową (inteligentną) 7-etapową. Nie mam żadnego problemu z ładowaniem żelówek.

Pytanie jest następujące (jakby w drugą stronę), czy taką ładowarką mogę również ładować akumulatory kwasowe, bez uszkodzenia ładowarki?

pozdrawiam

zelowe to tez sa kwasiaki

• trout master lubi to

#165 ONLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 14 styczeń 2019 - 21:47

Adamie,

nie rozumiem to dlaczego akumulatory nazywane potocznie żelowe nie mogę ładować powiedzmy zwykłą ładowarką, skoro żelowe i kwasiak to to samo.

Możesz odpowiedzieć na pytanie, (jeżeli masz takową rzeczową wiedzę), czy mogę ładować ładowarką przewidzianą do żelowych akumulatorów akumulatory kwasowe?

Twój wpis (odpowiedź) powyżej nic nie wnosi w kontekście postawionego przeze mnie pytania.

#166 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 14 styczeń 2019 - 22:27

Sprawdź na swoim akumulatorze który chcesz ładować , co napisał producent. Później sprawdź na swojej ladowarce coz tam jest. I odpowiedź znajdziesz. Kwasoswe akumulatory to rodzina składająca się z kilku odmian. Płynne. Żelowe. Agm. Wszystkie zawierają elektrolit/kwas i ołów. To je łączy. Przedewwzystkim trzeba przestrzegać zaleceń producenta. Jeśli masz ładowarkę do zelowych to najprawdopodobniej ma ona funkcje i acid. Zy moja poprzednia odpowiedź coś wnosi ... Może i nie za dużo. Ale gro użytkowników żyje w przekonaniu że żel to 8 cud świata o niebo lepszy od kwasa a agm to zło konieczne. A każdy z nich ma swoje zalety i wady .
Pozdrawiam

#167 OFFLINE   kamson

kamson

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 14 styczeń 2019 - 23:44

Adamie,

nie rozumiem to dlaczego akumulatory nazywane potocznie żelowe nie mogę ładować powiedzmy zwykłą ładowarką, skoro żelowe i kwasiak to to samo.

Możesz odpowiedzieć na pytanie, (jeżeli masz takową rzeczową wiedzę), czy mogę ładować ładowarką przewidzianą do żelowych akumulatorów akumulatory kwasowe?

Twój wpis (odpowiedź) powyżej nic nie wnosi w kontekście postawionego przeze mnie pytania.

Możesz 

#168 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 15 styczeń 2019 - 00:58

Panowie,

pozdrawiam

Napisz model ładowarki i producenta lub sprawdź w instrukcji, moj Ctek 5.0 ma taką funkcję. Nie ma zasady że jak do aku typu gel to pociągnięcie i co innego. Do tego dochodzą jeszcze pojemności akumulatorów i moc ładowarek wyrażona w Amperach
Mozesz mieć świetną ładowarkę do żelowek o pojemności do 10Ah ale nie zalecałbym jek do ładowania aku 100ah tzw mokrego bo prąd ladowania bedzie tak maly że ładowanie zajmie 4 dni. Podaj więcej szczegółów

Użytkownik wuran edytował ten post 15 styczeń 2019 - 00:59

#169 OFFLINE   Cola

Cola

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów
  • Imię:Peter

Napisano 18 styczeń 2019 - 19:27

Dzięki Panowie,

jestem na wyjeździe. Jutro będę w domu to sprawdzę i napiszę Wam model mojej ładowarki.

Może coś rozwiążecie, choć widzę, ze jeden z kolegów twierdzi, ze mogę ładować.

Jak wspomniałem mam ładowarkę "inteligentną" 7-etapową 10A ładuję nią akumulator żelowy Toyama 120 Ah, a zamierzam ładować nią zwykły akumulator kwasowy (wyjęty z samochodu)

Mogę, czy lepiej nie bo jest ryzyko uszkodzenia ładowarki?

#170 OFFLINE   Xpander

Xpander

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 19:59

Panowie, jedno pytanie ode mnie do Was.
Czy akumulator litowo-jonowy o pojemności 14,5Ah to dobre (lepsze od akumulatora żelowego) rozwiązanie do echosondy?

#171 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 20:39

najlepsze :) lzejszy , trwalszy

#172 OFFLINE   mariuszek91

mariuszek91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaIława
  • Imię:Mariusz

Napisano 20 sierpień 2019 - 20:09

Panowie Pytanie jaki akumulator byście polecili do echosondy Lowrance Elite 5 ti. Przeważnie są to wypady około 8 godzin ale zdarzają się całe dniówki. ;)

#173 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 20 sierpień 2019 - 21:11

Toyama 9 ah. W razie czego starczy na parę godzin dłużej niż 8
Tomek

Użytkownik kostom63 edytował ten post 20 sierpień 2019 - 21:12

#174 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 21 sierpień 2019 - 04:47

Panowie Pytanie jaki akumulator byście polecili do echosondy Lowrance Elite 5 ti. Przeważnie są to wypady około 8 godzin ale zdarzają się całe dniówki. ;)

przeczytaj w instrukcji jaki ma to pobór prądu i pomnóż przez 8 godzin pracy lub tyle ile planujesz używać, dodaj 20% i wyjdzie CI potrzebna pojemność. Wg strony producenta echo pobiera 0,9A czyli przez 8 godzin weźmie 7,2Ah, plus 20% to 8,64 czyli 9Ah to minimum, choć zalecałbym więcej, na cały dzień typu 12-15 godzin to już potrzeba nawet 16Ah. Wyłączaj Wifi i jełśi to możliwe zmniejszaj jasność ekranu poniżej maksymalnej to pomoże zaoszczedzić trochę prądu. DO tego na w nakładce ustaw aby pokazywał prąd źródła to będziesz widział ile masz prądu i nie schodź poniżej 10,5V

• Paweł J lubi to

#175 OFFLINE   mariuszek91

mariuszek91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaIława
  • Imię:Mariusz

Napisano 21 sierpień 2019 - 06:16

Dziękuję bardzo za odpowiedź wszystko jasne. ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

#176 OFFLINE   mike-pike

mike-pike

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 16 wrzesień 2019 - 20:18

Witam! Mam pytanie do użytkowników Lowrance : Czy próbował ktoś używać ELITE 7ti2 przy napiciu większym niż 12v?

Szukam alternatywy dla akumulatorów żelowych i próbuje na ogniwach li-ion, bo są  lżejsze, mniejsze i trwalsze. Kolega mi złożył akumulator z trzech ogniw, ale są są trochę za słabe. Max naładowane mają 12.6v, ale z uwagi na fakt iż normalne napięcie jednego ogniwa to 3,7v to cały akumulator po 2h pływania szybko  spada poniżej 11.8v i echo zaczyna mulić.

Myślę żeby dołożyć czwarte ogniwo, ale wtedy napięcie będzie ok 16v. Na stronach kilku sklepów przeczytałem, że zakres napięcie dla tego modelu to 12v(min 10.8 - max 17). W samej instrukcji stoi tylko 12V. Czy jest mi ktoś w stanie w tym temacie rzetelnie doradzić?

#177 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 16 wrzesień 2019 - 21:23

W.instrukcji masz max 17v więc teoretycznie powinno być ok, pogadaj z kolega , może wpisać coś w szereg żeby zbić ze 2 - 3v . Lion dla w konfiguracji 3s to nienajlepsze rozwiązanie dla 12v... najlepszym rozwiązaniem dla 12v jest lifepo4 bądź lto

Użytkownik siarq edytował ten post 16 wrzesień 2019 - 21:39

#178 OFFLINE   trex

trex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaJaworzno
  • Imię:Bogdan

Napisano 17 wrzesień 2019 - 09:39

W echosondzie Helix Mega 12" SI+ G3N używam akumulatorów  li-ion 4S4P, napięcie 14,8 - 16,8V. Wszystko działa jak należy. W instrukcji z tego co pamiętam jest dopuszczalne napięcie do 20V.

Użytkowanie takich aku to przede wszystkim komfort niskiej masy i dużej "gęstości prądowej".

Obecnie planuję zakup na przyszły sezon takich aku jak w ofercie Alliexpress :

https://pl.aliexpres...3c00Cq9vEB&mp=1

lub ten :

https://pl.aliexpres...3c00Cq9vEB&mp=1

#179 OFFLINE   wedkarski365

wedkarski365

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaL

Napisano 18 wrzesień 2019 - 08:39

Jaki aku li-ion wybrać dla echosondy? w dokumentacji pokazują że obsługuje napięcie 10,8-17V. Wydaje mi się że pakiety 3S (?) chyba będzie za mało, co z 4S? nie będzie za dużo? na coś zwrócić uwagę przy Li-ion?

#180 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 18 wrzesień 2019 - 09:27

Li-on to niezbyt stabilne ogniwo. Poszukaj w sieci. Zdarzały się pożary naładowanych ogniw. Dlatego poszedłem w lifepo4, większy ciężar i trochę mniejsza gęstość energetyczna paczki, ale na pontonie bezpieczeństwo przede wszystkim.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych