Witam,
Mam zamiar wymienić omotki w mojej starej odległościówce, przy okazji zmieniłbym przelotki, czy granicach naszej ojczyzny gdzieś to kupię?
--
Pozdrawiam wszystkich
Sklepy Rodbuildingowe - info / promocje / gdzie kupic
#1 OFFLINE
Napisano 25 maj 2008 - 17:52
#2 OFFLINE
Napisano 29 maj 2008 - 14:28
Cały czas piszę o przelotkach jednostopkowych,bo z dwustopkowymi może być jeszcze trudniej.
Jak nie znajdziesz takich odpowiednich,to napisz na priv,może jakoś da się takie zorganizować.
#3 OFFLINE
Napisano 29 maj 2008 - 21:39
Tylko nie wiem jak z ich jakościa...
Pozdrówki
#4 OFFLINE
Napisano 30 maj 2008 - 14:24
Pozdrówka
kesur
#5 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2008 - 07:15
pozdrwiam
#6 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2008 - 07:43
Swego czasu szukałem; masz kilka możliwości:
- zamawiasz w Anglii -złotówka mocna i nie płacisz VATu jak przy ściąganiu z USA, tylko kwestia kosztów wysyłki,
- ściągasz z Włoch - podobnie jak z Anglii,
- albo szukasz po rodzimych rodbuilderach - moze być problem (najszybciej znajdziesz u Zbyszka Kawalca),
- oczywiście można też poszukać jakiegoś kompletu zdejmowanego z przerabianego kijka lub zniszczonego kijka (w Daiwach i niektórych starszych włoskich matchach orginalne FUJI, w Schimano Fuji nie uświadczysz, no chyba że w starej ULTEGRZE - Fuji SICi).
Jak wspomniałem mam jakieś trzy nowe komplety Fuji Hardloy - duże możliwości konfiguracji. Mogę też mieć Fuji ściągniete z orginalnego, mało używanego, kijka Daiwy(stosunkowo tanio odsprzedam).
Ale jeśli jesteś poważnie zainteresowany to pisz na priva.
pozdrówka
kesur
#7 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2008 - 17:24
przypadkiem moze wyjsc taniej jak nowe przelotki
#8 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2008 - 07:15
Chciałbym szybko skończyć wędkę (i nie mam za bardzo czasu czekać na przesyłke z US) ale zabrakło mi tip-a. Mam do Was prośbę/pytanie. Czy wiecie gdzie bez problemu kupie (najchętniej online - (mieszkam w Olsztynie - taka fajna duża wieś na Warmii ) przelotkę z wkładką SIC rozmiaru 5.5 Fuji lub Pacific Bay.
Patrzyłem po pracowniach (w necie) ale ceny mnie trochę przerażają - Fuji 35zł ,Pacific 15zł - w Cabelasie Pacific kosztuje 3$ - myślałem, że $ spadł i kosztuje 2,3zł a nie 5$. Wiem, wiem cła, podatki, transport - ale to i tak śmieszne. Poza tym jakieś dziwne rozmiary pojawiły się na niektórych naszych stronach których w ogóle nie kumam. Poza tym na większości stron zbrojarzy nie ma sklepu a i właściciele jakoś niechętnie podchodzą do sprzedawania pojedyńczych komponentów. Może ktoś z kolegów ma na zbyciu taką przelotkę i mógłby mi sprzedać. Prosze podać numer tel., zadzwonię. A może ktoś zna adres sklepu online w UK z którego mógłbym ściągniąć tipa, szukałem ale na razie nic ciekawego nie znalazłem (albo te dziwne rozmiary...). Z góry dziękuję.
pozdrawiam
kwiat
#9 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2008 - 08:56
Co masz na myśli mówiąc o dziwnych rozmiarach? Ważne jest żebyś wiedział jaką średnicę ma mieć rurka która wchodzi na szczytówkę wędki- żadnego więcej rozmiaru nie potrzebujesz, u nas podawany jest w mm, w innych krajach może być to w 1/64 cala. A sklep z komponentami ruszy u nas za ok miesiąc- więc niedługo bedziesz mógł kupować u nas nawet pojedynczy zaczep do przynęt za 3 zł- o ile będzie ci się to kalkulowało z przesyłką.....
Pozdr
#10 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2008 - 15:01
Jak w temacie poszukuję przelotek Fuji typ HVL z pierścieniem hardloy, alconite lub alu oxide - mogą też być innych firm ale podobnego typu (surfcastingowe).
Szczególnie interesują mnie duże numeracje - 40 i 50.
Skąd pomysł?! Otóż pasję wędkarską dzielę pomiędzy ul spinningi i karpiarstwo (skrajności, prawda?)
Mam kilka karpiówek - średnia półka - na przyzwoitych blankach ale potwornie uzbrojonych.
I tak sobie myślę, że jakby je uzbroić po nowemu i z zastosowaniem ww przelotek to byłyby całkiem fajne kijki.
Jeżeli coś wiecie, to proszę o info.
Najłatwiej chyba zdobyć w zachodnich sklepach internetowych, ale nie wiem jaka jest dokładnie procedura i jakie są koszty.
Ale sie wypisałem, ufff
Pozdrawiam
#11 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2008 - 22:42
http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Hardloy/BHVLG-Spin-C ast-Surf-Guides
Tu również
http://www.anglerswo...aspx?catid=1937
Te karpiówki to gruntówki jak rozumiem a nie kije do metody odległościowej?
#12 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2008 - 10:00
Warto dodac, ze to chyba jedyna propozycja, jesli chodzi o duze srednice i duza wytrzymalosc. Bylem zmuszony, z braku wielkosci powyzej 20 uzupelnic tymi przelotkami set do blanku morskiego...
Rzeczywiscie bardzo trudno dostac te przelotki i sa drogie w swoich klasach. U nas rodbuilderzy uzywaja do wielkosci 30 najczesciej...
Gumo
#14 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2008 - 08:02
Ja też juz przeszukałem chyba pół netu no i widzę, że HV występuje do rozmiaru 40 natomiast SV do rozmiaru 50.
Właśnie rozważam zbrojenie oboma typami przelotek - kiji do przezbrojenia będzie 2 albo i więcej.
Będę mógł w ten sposób przetestować, które przelotki lepiej sprawdzają się do takiego łowienia.
Zacząłem się zastanawiać nad jeszcze innym rozwiązaniem. Znalazłem przelotki morskie składane w rozmiarach 40 i 50.
To byłoby też ciekawe rozwiązanie. Wysokość takich przelotek można porównać do typu HV, ale ten rozmiar 50, to już czysta poezja.
Idąc tym tropem rozpędziłem się i zacząłem się zastanawiać nad wykorzystaniem blanku morskiego w długości 13 lub 14 ft do konstrukcji wędki karpiowej. Parametry takich blanków pasowałyby do nowego przeznaczenia tylko ciężko znaleźć blank o stosunkowo niskiej masie rzutowej - poniżej 200g.
Ale jakby się udało dostać taki blank to byłaby armata!
#15 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2008 - 15:18
Jezeli priorytetem maja byc dlugie rzuty to mozesz zaczac od przelotki 50 SV, zeby nie gasilo, zwlaszzca przy duzym kolowrocie.
Ja wzialem od 40 bo bardziej chodzilo mi o wykorzystanie mocy a nie o rzuty (juz i tak mam stawy nadwyrezone )
Moge tez sprzedac swoj niedoszly pomysl o takie cos. Zrezygnowalem bo calosci nie chcialem zbroic w tego typu przelotki a polaczenie kilku tego typu przelotek z tymi co posiadalem wygladaloby kiepsko.
Do twoich zastosowan powinny spokojnie wystarczyc, wygladaja na mocne.
Gumo
#16 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2008 - 22:40
zadzwoń do firmy RODMAS, do Łukasza Masiaka ma takie czterdziestki hardloy-a, wiem bo sam u Lukasza kupowałem do dorszowego kija.
Tel.608450850
#17 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2008 - 22:42
#18 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2008 - 08:25
#19 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2008 - 09:11
#20 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2008 - 09:24
Pozdr
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sklepy, rodbuilding
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Naprawy, przeróbki i budowa wędeczekNapisany przez panpawel85 , 21 lis 2018 rodbuilding, wrapping, przebudowa i 1 więcej |
|
|
||
|
Hand made →
Ogłoszenia administracyjne - dział RBNapisany przez Del Toro , 11 gru 2017 rodbuilding |
|
|
|
|
TECH
Hand made →
SPIS TREŚCI DZIAŁU - tematy techniczne / blanki / inne tematy RBNapisany przez Del Toro , 07 gru 2017 rodbuilding |
|
|
|
TECH
Hand made →
Pytania początkującego rodbuilderaNapisany przez Suchy498 , 07 lip 2008 tech-rb, rodbuilding |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych