Czyli nie nadaje się do akumulatorów żelowych takich jak do echosond bo one powinny być ładowane do 15V przy pracy cyklicznej
K---wa, kolejny inżynier od ładowania akumulatorów wydał wyrok.
A zajrzałeś chociaż do instrukcji którą podałem wyżej?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 listopad 2017 - 06:38
Czyli nie nadaje się do akumulatorów żelowych takich jak do echosond bo one powinny być ładowane do 15V przy pracy cyklicznej
K---wa, kolejny inżynier od ładowania akumulatorów wydał wyrok.
A zajrzałeś chociaż do instrukcji którą podałem wyżej?
Napisano 10 listopad 2017 - 07:39
Napisano 10 listopad 2017 - 08:57
Zajrzałem i widzę że nie naładuje akumulatora do 15V
A czemu uparłeś się ze 15V?
A tu stoi że można.
screenshot-markoweakumulatory.pl-2017-11-10-08-49-57-993.png 108,53 KB 10 Ilość pobrań
Jeśli nie ufasz marce CTEK, możesz kupić ładowarkę z manualnym ustawieniem zakresu napięcia ładowania, ustawisz te 15V i powinieneś być zadowolony.
Pytanie czy Twój akumulator też będzie zadowolony...
Jeszcze tu mała notka o GEL
screenshot-markoweakumulatory.pl-2017-11-10-09-00-14-236.png 202,19 KB 8 Ilość pobrań
Użytkownik Pietruk edytował ten post 10 listopad 2017 - 09:01
Napisano 10 listopad 2017 - 09:14
Napisano 10 listopad 2017 - 09:16
Jak znajdziesz ładowarkę która spełni Twoje oczekiwania i zalecenia producenta Twojego akumulatora to podziel się informacją.
Powodzenia.
A jeszcze podpowiedź.
Napisz/zadzwoń do producenta akumulatora i poproś o zalecane ładowarki.
Użytkownik Pietruk edytował ten post 10 listopad 2017 - 09:20
Napisano 10 listopad 2017 - 14:19
Napisano 10 listopad 2017 - 15:47
Tak jak radzi Pietruk -"Jeśli nie ufasz marce CTEK, możesz kupić ładowarkę z manualnym ustawieniem zakresu napięcia ładowania, ustawisz te 15V i powinieneś być zadowolony."
Jeśli nie ufasz marce CTEK,weź EST-516 Stef-Pola i ustaw limiter napięcia na 14,9 V.
Napisano 10 listopad 2017 - 19:35
Tak jak radzi Pietruk -"Jeśli nie ufasz marce CTEK, możesz kupić ładowarkę z manualnym ustawieniem zakresu napięcia ładowania, ustawisz te 15V i powinieneś być zadowolony."
Jeśli nie ufasz marce CTEK,weź EST-516 Stef-Pola i ustaw limiter napięcia na 14,9 V.
Napisano 11 listopad 2017 - 00:21
Nie tyle nie ufam ale to takie zboczenie zawodowe bo jestem elektrykiem i jeżeli akumulator ma być ładowany do ~15V to powinno się go do tylu ladowac.
Ale masz specjalizację ze stałego/zmiennego niskiego, średniego czy wysokiego napięcia ?
Wybacz że pytam, ale SEP z jakiego masz?
Ale jak masz masz zboczenie, to czemu pytasz na forum wędkarskim, a nie branżowym elektrycznym?
Ale po tym co napisałeś, to jakoś mi logiki brakuje.... wykształcenie i dobór ładowania....
Może jakieś uzasadnienie mi/nam dasz ze powinno być tak, a nie inaczej w kwestii GEL i Twoich Volt...
A co ci producent Twojego akumulatora GEL odpowiedział?
Napisano 11 listopad 2017 - 08:07
Nie tyle nie ufam ale to takie zboczenie zawodowe bo jestem elektrykiem i jeżeli akumulator ma być ładowany do ~15V to powinno się go do tylu ladowac.
Przecież nie chodzi o to aby ładować koniecznie do 15V, tylko jest zakres od 14,4 do 15V w którym powinien być ładowany akumulator i tyle.
Napisano 13 listopad 2017 - 06:30
Przecież nie chodzi o to aby ładować koniecznie do 15V, tylko jest zakres od 14,4 do 15V w którym powinien być ładowany akumulator i tyle.
Dokładnie, jak ładowarka automatyczna to po stwierdzeniu że akumulator jest naładowany sama się wyłączy i przejdzie w stan podtrzymania.
Napisano 14 listopad 2017 - 19:15
Napisano 14 listopad 2017 - 19:19
A czy prostownikiem bezpiecznym 5A (tak pisze w instrukcji prostownika) naładuje kwasiaka deep cykle 115ah .Przeliczając 5A × 22h to powinien się naładować?
Czemu nie miałby naładować? Jasne że naładuje, tylko 2 razy dłużej jak np. 10A.
Napisano 14 listopad 2017 - 19:41
Napisano 15 listopad 2017 - 18:51
Podobno nawet lepiej,bo "zdrowiej"dla akumulatora?
Prawdopodobnie wolniej polaryzacja zachodzi, dlatego lepiej.
Napisano 24 listopad 2017 - 19:01
Ale masz specjalizację ze stałego/zmiennego niskiego, średniego czy wysokiego napięcia ?
Wybacz że pytam, ale SEP z jakiego masz?
Ale jak masz masz zboczenie, to czemu pytasz na forum wędkarskim, a nie branżowym elektrycznym?
Ale po tym co napisałeś, to jakoś mi logiki brakuje.... wykształcenie i dobór ładowania....
Może jakieś uzasadnienie mi/nam dasz ze powinno być tak, a nie inaczej w kwestii GEL i Twoich Volt...
A co ci producent Twojego akumulatora GEL odpowiedział?
Napisano 24 listopad 2017 - 19:15
Kolego uprawnienia SEP są dla średnio inteligentnych osób i każdy może je zdobyc bez problemu piekarz , mechanik samochodowy czy murarz (oczywiście bez obrazy dla tych zawodów). Jeżeli jesteś tak ciekaw to mam mgr inz z elektrotechniki a z tych SEP ( koledzy mówią cep nie bez powodu) eksploatację i dozór do 1kV.
Pytam o napięcie końcowe ładowania bo interesuje mnie do jakiego ładują ładowarki typu ctek czy shumacher i tylko tyle , nie potrzebuje wykładu z elektrotechniki bo rzeczy które tu czytam czasem to takie bzdury że ręce opadają i nie będę wszystkich reformował. W chwili obecnej ładuje swój akumulator manualnie zasilaczem laboratoryjnym z ograniczeniem prądu i napięcia do 14,9V i wtedy jest w pełni naładowany. Mam nadzieję że nikt się nie obraził po mojej wypowiedzi jeżeli tak to przepraszam , ale jeżeli ktoś zarzuca mu brak wiedzy akurat z dziedziny która się zajmuję to poczułem się urażony
Napisano 24 listopad 2017 - 19:41
Użytkownik esoxlucius1 edytował ten post 24 listopad 2017 - 20:06
Napisano 24 listopad 2017 - 19:54
Trzeba było tak napisać od razu co robisz i co chcesz osiągnąć. Wyszło niepotrzebne zamieszanie.Wystarczy trochę wiedzy i można ładować zasilaczem laboratoryjnym ,fakt trzeba wiedzieć co się robi nie jest to sprzęt dla laika typu podłącz i ma się zrobić. Na te chwilę ładuje nim i Aku Deep cycle do silnika zaburtowego i Aku żelowy do echo.
Szkoda mi trochę tego zasilacza bo nie jest to sprzęt do tak prymitywnych zastosowań więc zacząłem poszukiwać ładowarki która obsłuży mi gel + kwasiak.
Aha , co do dwóch sezonów używania zasilacza laboratoryjnego do lądowania to nie wiem , używam go 3 lata i wszystko jest ok, ale jest to kłopotliwe mimo iż zasilacz posiada możliwość programowania jednak jest zbyt duży
Napisano 24 listopad 2017 - 20:11
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych