Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaka ładowarka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
912 odpowiedzi w tym temacie

#681 OFFLINE   ramzesq

ramzesq

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaSC
  • Imię:Ramzes

Napisano 17 kwiecień 2019 - 13:19

Witam kolegow. Chcę kupić ładowarkę do aku żel turbog hobby 80Ah posiadam 2szt. Ctek czy Schumacher nad tymi się zastanawiam. I pytanie czy mogę kupić mocniejsza czy muszę zachować normę 1/10??

Zastanów się równiez kolego nad polskim produktem Detronik 12V/12A, 220PLN może być również uzywana jako zasilacz 12V. Duża tolerancja na napięcie zasilania 160-300V. Ja (i moi koledzy) mam starszy model tego producenta (12V/10A) i 6 lat non stop działa bez zarzutu! Na codzień gdy bateria nie jest używana, podłączam ją do ładowania, żeby utrzymywał tzw. floating voltage, co zapewnia jej dłuższą żywotność. Masz linka, pewnie na Alegro też jest. Ja kupowałem bezpośrednio uproducenta.

https://capral.pl/pl...12V-ZEL-AGM/682

Co do Prądu ładowania , to determinuje on czas po jakim bateria będzie naładowana z grubsza rzecz biorąc. Jak ładowarka ma większy prąd ładowania to bateria będzie szybciej naładowana, ładowarką o prądzie 0,5/10 potrwa to dłużej niż 1/10 i tyle tylko.

I jeszcze jedna sugestia co do baterii na łódce latem. Pamiętajcie panowie, że Baterię bardziej postarza wysoka temp. niż niska. Latem kiedy nie rzadko bywa w dłońcu +35C i wiecej warto baterię chronic przed takimi temperaturami chociażby nie wystawiając ją na słońce - stawiajcie ją w cieniu,bakiście lub przykrywajcie.

Użytkownik ramzesq edytował ten post 17 kwiecień 2019 - 13:21

#682 OFFLINE   bulionn

bulionn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Jałbrzykowski

Napisano 17 kwiecień 2019 - 13:44

dzięki za info ! 

#683 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 21 kwiecień 2019 - 11:29

Co do żeli to automaty są ok. Jeżeli chodzi o płynny kwas to już wyleczylem się z tego typu ładowarek. Z reguły mają za niskie napięcia ładowania i zbyt szybko przechodzą w tryb buforowy. Elektrolit nie zdąży nabrać odpowiedniej gęstości i baterie padają w krótkim czasie w wyniku zasiarczenia.

#684 OFFLINE   ramzesq

ramzesq

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaSC

Napisano 21 kwiecień 2019 - 12:45

Co do żeli to automaty są ok. Jeżeli chodzi o płynny kwas to już wyleczylem się z tego typu ładowarek. Z reguły mają za niskie napięcia ładowania i zbyt szybko przechodzą w tryb buforowy. Elektrolit nie zdąży nabrać odpowiedniej gęstości i baterie padają w krótkim czasie w wyniku zasiarczenia.

To prawda co kolega napisał, ale nie spotkałem nikogo przez ostatnie pare lat kto by używał takich baterii na łódkach. Żelowe są jednak bezpieczniejsze, jeśli chodzi o ich eksploatacje w warunkach wędkarskich.

#685 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 21 kwiecień 2019 - 12:58

To dziwne. Zwykle kwasiaki są nadal popularne pomimo nowszych technologi. Jeżeli masz na myśli rozlanie kwasu na zewnątrz to nie zdarzył mi się jeszcze taki przypadek.

#686 OFFLINE   ramzesq

ramzesq

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaSC

Napisano 21 kwiecień 2019 - 22:04

Myślę, że jest to bardziej spowodowane jest tym, że można zapomnieć o uzupełnianiu wody destyl, i mierzeniu gestości elektrolitu. Po prostu, po wedkowaniu podłączasz baterię do automatycznej ładowarki i zapominasz o tym. Za tydzień lub dwa przychodzisz, zabierasz baterię na wodę i tyle....

#687 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 22 kwiecień 2019 - 06:13

To prawda,ale żele mają swoje wady. Są cholernie ciężkie, wrażliwe na temperaturę. Przy 30 st. jak plywasz, ich żywotność bardzo spada. No i cena,a co do ładowania... Używam zasilacza laboratyjnego ze stabilizacją pradową i napieciową, także nastawiam co trzeba i zapominam o wszystkim.

Użytkownik Kadet edytował ten post 22 kwiecień 2019 - 06:24

#688 OFFLINE   ramzesq

ramzesq

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaSC

Napisano 22 kwiecień 2019 - 14:17

To prawda,ale żele mają swoje wady. Są cholernie ciężkie, wrażliwe na temperaturę. Przy 30 st. jak plywasz, ich żywotność bardzo spada. No i cena,a co do ładowania... Używam zasilacza laboratyjnego ze stabilizacją pradową i napieciową, także nastawiam co trzeba i zapominam o wszystkim.

Tak jak piszesz kolego, zawsze są jakieś "ale" w obu przypadkach. Dobrze, że jest jakis wybór... Wesołych :)))

#689 OFFLINE   woochu

woochu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaInowrocław
  • Imię:Wojtek

Napisano 24 kwiecień 2019 - 13:50

Cześć

Może ja wyskrobie kilka słów o Yato8303

Do zeszłego tygodnia była by to w pół pozytywna opinia lecz dzisiaj nie polecam prostownika z racji awarii po 2 latach użytkowania równych :-) co do dnia zakupu

Po zakupie byłem w sumie na w pół zadowolony ponieważ sprzęt wygląda gorzej niż prostownik z biedronki/lidla za 50 zł

o ile można przeżyć słabej jakości kable (strasznie sztywne ) i krokodylki to ten wentylator:-)

liczyłem się z hałasem wentylatora który przeczytałem że występuje lecz po pierwszym podłączeniu żeby zachowywał się jak 20letni sprzęt rodem z prl ale "pal licho"

liczy się to że działa

niestety do zeszłego tygodnia bo podczas doładowywania (aku 65ah) przestał działać

stawiam plus minus 100 ładowań przeżył przez te 2 lata głównie kwasie115ah z łódki sporadycznie doładowanie wspomnianego aku z auta

zaniosłem sprzęt do naprawy pan z serwisu powiedział że się niestety nie nadaje wiec pozostało mi szukać następcy ...

może to wina konkretnego modelu ... nie wiem drugi raz bym go nie kupił chodzi mi po głowie Stef pol jako następca

#690 OFFLINE   bulionn

bulionn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Jałbrzykowski

Napisano 24 kwiecień 2019 - 15:47

Po przeczytaniu wielu postów obejrzeniu sporego materiału na yt i konsultacji z majsterem od akumulatorów u mnie na osiedlu stef pol 100%. Chciałem cteka 7 albo Schumachera 10

#691 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 07 czerwiec 2019 - 13:43

Polecam ładowarki modelarskie. Można ładować wszelkie lity jak i Pb o różnych napięciach. Natężenie ustawia się samemu. Minusem jest że trzeba dokupić dodatkowy zasilacz ale to kilkadziesiąt złotych np taki do LEDów.

Sam używam takiej: https://www.banggood...ur_warehouse=CN

ta akurat tylko 6A ale są oczywiście mocniejsze. 

np ta: https://www.banggood...ur_warehouse=CN

#692 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 07 czerwiec 2019 - 16:18

A jest jakis zamiennik do ładowarki icharger 308 duo, tak aby obsłużył od olowiu po lit i dal rade ładować dwa aku na raz? Cena tej powala
  • MarMilo lubi to

#693 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 07 czerwiec 2019 - 16:33

I360 nie jest tania, ale po roku użytkowania mogę napisać jedno - mercedes:) Opcje konfiguracji do bólu, ładowanie niezależnie dwoch różnych aku o różnych napieciach i pojemnościach (ładuje u mnie LiFePo 24V 160Ah wraz z kwasem 12V 45Ah). Wszystkie ladowania a było ich 70 do wczoraj mają zapisane logi dla każdej celi, z próbkowaniem co 1s zapidane na karcie SD. Można włączyć tryb tylko balansowania ogniw, można rozładować baterie itp. Zasilam ją z zasilacza od serwera 12V 80A - robi interpolację napiecia do 24V. Jestem Mega zadowolony. Dziękuję przy okazji Siarq za rekomendację tej ładowarki. Cena rekompensuje jakość i ogromne możliwości.

Użytkownik MarMilo edytował ten post 07 czerwiec 2019 - 16:34

#694 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 08 czerwiec 2019 - 07:11

Panowie, a jakie napięcie max. można ustawić dla aku Pb.

#695 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 08 czerwiec 2019 - 11:31

@Wuran , kup sobie dwie ładowarki do kwasu + do litu i tyle. Czy to wyjdzie taniej , pewnie trochę tak . Ładowarek na rynku jest multum. Modelarskich też sporo. Charger 308/310 jest droga, ale obsługuje wszystko

#696 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 09 czerwiec 2019 - 06:49

MarMilo daj namiary na zasilacz jaki używasz . Mam trochę stary zasilacz  od gier komputerowych a przydał by mi się  taki z 500 W ale nie mogę się  zdecydować jaki . 

Używałem pożyczoną  ładowarkę 308 do ładowania pakietów NiMH 12V 10 Ah potwierdzam jest super  .

Obsługuje wszystkie akumulatory , wadę ma taką  że trzeba się  nauczyć jej obsługiwać  .

#697 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 14 czerwiec 2019 - 14:10

Czy stefpol est 516 naładuje zupełnie rozładowany akumulator? Dwa automaty, które mam nie ładują takiego trupa i muszę go podłączać do starego prostownika.

#698 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 15 czerwiec 2019 - 09:26

Naładuje.Tak jak zauważyłeś, automatem tego nie zrobisz.
  • karkoszek lubi to

#699 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 15 czerwiec 2019 - 11:23

Mi się udalo naładowac od 4V zwykłym Yato ;). Trzeba było kilka razy uruchamiać, ale w końcu zaskoczyło.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

#700 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 15 czerwiec 2019 - 16:42

Może i zaskoczy ale gęstości elektrolitu nie zrobi. Zbyt szybko się wyłączy i napięcie końcowe za niskie pewnie ma.Tak ładowany kwasiak umiera szybko.

Użytkownik Kadet edytował ten post 15 czerwiec 2019 - 16:44

• Intro lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych