Witam kolegow. Chcę kupić ładowarkę do aku żel turbog hobby 80Ah posiadam 2szt. Ctek czy Schumacher nad tymi się zastanawiam. I pytanie czy mogę kupić mocniejsza czy muszę zachować normę 1/10??
Zastanów się równiez kolego nad polskim produktem Detronik 12V/12A, 220PLN może być również uzywana jako zasilacz 12V. Duża tolerancja na napięcie zasilania 160-300V. Ja (i moi koledzy) mam starszy model tego producenta (12V/10A) i 6 lat non stop działa bez zarzutu! Na codzień gdy bateria nie jest używana, podłączam ją do ładowania, żeby utrzymywał tzw. floating voltage, co zapewnia jej dłuższą żywotność. Masz linka, pewnie na Alegro też jest. Ja kupowałem bezpośrednio uproducenta.
https://capral.pl/pl...12V-ZEL-AGM/682
Co do Prądu ładowania , to determinuje on czas po jakim bateria będzie naładowana z grubsza rzecz biorąc. Jak ładowarka ma większy prąd ładowania to bateria będzie szybciej naładowana, ładowarką o prądzie 0,5/10 potrwa to dłużej niż 1/10 i tyle tylko.
I jeszcze jedna sugestia co do baterii na łódce latem. Pamiętajcie panowie, że Baterię bardziej postarza wysoka temp. niż niska. Latem kiedy nie rzadko bywa w dłońcu +35C i wiecej warto baterię chronic przed takimi temperaturami chociażby nie wystawiając ją na słońce - stawiajcie ją w cieniu,bakiście lub przykrywajcie.
Użytkownik ramzesq edytował ten post 17 kwiecień 2019 - 13:21