No fakt ,wiadomo przecież nikt nie zdradza swojej tajemnej wiedzy :-) ,ale może chociaż przybliż rąbek tajemnicy :-) i napisz chociaż z jakiej ilości obciążeń tak pi razy oko składają się te woblery ,które tutaj pokazujesz (nie mówię o tych co sam dla siebie robisz bo wiadomo nikt nie powie :-)).
Wobki muddlera
#381 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 21:01
- FRS1985 lubi to
#382 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 22:01
Głównym zadaniem obciążenia jest uczynić z wobka egzemplarz pływający, wolno tonący, lub szybko tonący, a także utrzymać go w pozycji poziomej brzuchem do dołu, lub skośnej głową do dołu albo głową do góry - a więc masa i umiejscowienie jest ważniejsze od ilości kawałków (używam jednego lub dwóch). Jeden kawałek drutu ołowianego umieszczony od głowy do ogona spełni tą samą rolę co rząd kilku lub kilkunastu śrucin umieszczonych w tej samej linii. O tym, czy wobler przypomina swoim ruchem żywą rybkę, w dużym stopniu decyduje kształt korpusu i umiejscowienie steru w stosunku do przedniego oczka. Preferuję kształty bardziej wysmukłe i bocznie spłaszczone. Kształty wygrzbiecone bardziej kolebią się na boki niż proste.
- OlekD, Kielo i Dokuś lubią to
#383 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 22:19
Dzięki :-) fajnie ze piszesz o takich rzeczach :-) ,jeszcze więcej przekazanej wiedzy i doświadczenia.Na pewno wiele osób skorzysta i przełoży to na swoje struganka :-).
Ja osobiście mam troszkę odmienne zdanie i uważam że głównym zadaniem obciążenia w połączeniu z innymi rzeczami (oczka ,kotwice ,kształt ,ster ,nacięcie na ster ,głębokość nacięcia na ster i umiejscowienie przedniego jak i brzusznego oczka) jest uzyskanie wcześniej zamierzonego efektu :-) czyli pracy jaką chcemy uzyskać a dopiero potem ewentualne przechylanie ,zatapianie itp.itd.
Skoro mamy już dostęp do środka to czemu nie pokombinować :-) ,pozwoliłem sobie na szybko na kolanie taki rysuneczek trzasnąć ,widok z góry ,taki tam smiesznawy ale może ciekawy :-).
Załączone pliki
Użytkownik Kielo edytował ten post 22 luty 2016 - 22:21
- muddler lubi to
#384 OFFLINE
Napisano 22 luty 2016 - 22:51
Święta prawda.Mudler, nie wykorzystujesz wielu możliwości które daje ci metoda połówkowa.Sprubuj poeksperymentować rozmieszczając obciążenie w całej bryle wobka.Uzyskasz nowe zachowania wobka.Tylko wtedy może będzie trzeba wykonać kilka korpusów a to odstrasza wielu od tej metody.
- muddler lubi to
#385 ONLINE
Napisano 23 luty 2016 - 21:04
Święta prawda.Mudler, nie wykorzystujesz wielu możliwości które daje ci metoda połówkowa.Sprubuj poeksperymentować rozmieszczając obciążenie w całej bryle wobka.Uzyskasz nowe zachowania wobka.Tylko wtedy może będzie trzeba wykonać kilka korpusów a to odstrasza wielu od tej metody.
Wystarczy jeden korpus .
- muddler lubi to
#386 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 21:14
Pisałem że robię też z dwóch połówek ale z drobną różnicą ,a różnica ta jest taka że po złożeniu wobka do kupy pozostaje opcja regulacji tutaj nie ma takowej :-) ,tak jak w jugolach czy u tego japońca:-).Więc Sławku i Panie Lester nie bardzo cokolwiek tu się da ale i tak wielkim plusem jest dostęp do wnętrza :-).
Ale zostawmy już to nie zatykajmy wątku.
Pisałem Jarku z sympatii i podziwu dla bardzo dobrego opanowania przez ciebie aerografiku ,żeby nie było :-).
- muddler lubi to
#387 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 21:16
Życia nie wystarczy żeby przetestować wszystkie warianty . Można też nafrezować wgłębienia w boczkach wobka w odpowiednim rozmieszczeniu i zalakować je np. żywicą, a następnie oszlifować i pomalować żeby nie było śladu.
Żywica ma inną gęstość niż drewno i może to wpłynąć na wibracje.
Moje bezsterowce schną, a dzisiaj ukończyłem strzeble szóstki i cierniki 5,5 cm, wolno tonące o wadze w okolicach 3 - 4 g
DSCN2684.JPG 92,76 KB 17 Ilość pobrań DSCN2682.JPG 103,07 KB 17 Ilość pobrań
Filmik z pracą w deszczówce ale można rzucić okiem
- joker, hm62, Kielo i 4 innych osób lubią to
#388 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 21:21
Panowie Wy kombinujecie:może tak?a może siak?posiadam już kilka woblerów od Jarka i mogę powiedzieć że wie co robi!a ryby to potwierdzają!
- Kielo i muddler lubią to
#389 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 21:25
Bardzo dobrze i o to chodzi :-).
- muddler lubi to
#390 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 21:47
A prubowałeś naszych? .Sorry Muddler , więcej tylko w temacie
#391 OFFLINE
Napisano 23 luty 2016 - 21:52
Jeśli to do mnie?to odpowiem a po co? nie da rady wypróbować wszystkich woblerów hand made które są strugane w PL.
Mam wypróbowane od pięciu strugaczy i już innych nie szukam.
Użytkownik Raffaello edytował ten post 23 luty 2016 - 22:06
- spinnerman lubi to
#392 OFFLINE
Napisano 27 luty 2016 - 20:35
Wreszcie mam gotowe bezsterowce , ósemki o wadze około 10 g
Tradycyjnie mam również filmik - w deszczówce niestety, ale nie jest najgorzej:
- mifek, Artech, joker i 20 innych osób lubią to
#393 OFFLINE
Napisano 27 luty 2016 - 20:45
kopara opada!muszę je mieć!!!!!!!!!
- mifek i muddler lubią to
#394 OFFLINE
Napisano 27 luty 2016 - 21:17
Rewelacyjna praca bezsterowców! Czy przewidujesz też większe modele o większej masie? (takie np. 30-38g)
- muddler lubi to
#395 OFFLINE
Napisano 27 luty 2016 - 21:56
10 cm planuję ale 30 g nie będą miały, mniejsze też - szóstki.
#396 OFFLINE
Napisano 28 luty 2016 - 09:56
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
- muddler lubi to
#397 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2016 - 18:48
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
- muddler lubi to
#398 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2016 - 17:46
Za kilka dni będą gotowe bezsterowce 10 cm - właśnie okleiłem korpusy, a dzisiaj skończyłem pstrążki w marchewkowym kolorku 5 cm, wolno tonące:
DSCN2803.JPG 75,96 KB 18 Ilość pobrań DSCN2806.JPG 90,31 KB 18 Ilość pobrań
- Artech, joker, Piotrek Milupa i 6 innych osób lubią to
#399 ONLINE
Napisano 06 marzec 2016 - 18:19
Jestem pod wielkim wrażeniem wykończenia Twoich wobków,naprawdę świetna robota.
#400 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2016 - 19:55
Jarek jeśli masz jeszcze jakieś wolne bezstery 10cm to odłóż ze 3 sztuki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych