Witam wszystkich w końcu udało nam się z kumplem kupić ponton oraz resztę gratów. Ponton to ET Marine Sport 380 podłoga alu, już po pierwszych testach na wodzie i jesteśmy niesamowicie zadowoleni, z Yamahą 9.9 pływa się naprawdę fajnie....... Jednak do sedna, chodzi mi o transport pontonu. Czytałem gdzieś na forum, że bez problemu można go przewozić na dachu samochodu. Niedługo będę miał okazję odkupić za grosze od brata pasata b4 kombi. Zastanawiam się jak jeździ się z takim kolosem na dachu i czy jest to bezpieczne i dozwolone. Czy ktoś z kolegów przewozi ponton o długości 380 i może coś powiedzieć w temacie.... Pierwsza przymiarka za nami zauważyłem, że ponton jest szerszy od relingów i koniecznie trzeba zamontować jakieś belki poprzeczne typu bagażnik do relingów lub stelaż z kątownika zamkniętego. Pływadło można by przypiąć pasami transportowymi przez dach, myślę że 3 porządne pasy z atestem dałyby radę. Jednak czy można wozić takie gabaryty na dachu ? jak jest ze służbami, czy mają jakiekolwiek zastrzeżenia do takich patentów ? jak z bezpieczeństwem powiedzmy przy mijaniu z ciężarówką chodzi mi o podmuchy powietrza i ogólne bezpieczeństwo jazdy do 100km/h.
Niestety nie mam jeszcze ani pasów ani stelaża żeby się przekonać, dodam że włożenie go na dach nie stanowi dla nas żadnego problemu i byłoby to bardzo komfortowe gdybyśmy nie musieli rozkładać go za każdym razem. Przyczepka niestety niestety odpada, dlatego z szukam innej alternatywy
Poniżej ponton w całej okazałości
Użytkownik PiotrekF edytował ten post 13 kwiecień 2015 - 18:27