Do tej pory woziłem BUSHA 330 do góry dnem na dachu kombi...nie podobało mi się, choć relingi mam zaokrąglone, tarcie po nich pontonu gdzie przy wysokich temperaturach pozostawiały czarne smugi na pontonie...
W tym roku odkupiłem na jednej z aukcji stary zestaw THULE z dwumetrowymi belkami (pewnie od Transita) i fajnymi rolkami ...są to szerokie rolki do drabin...zestaw ten posiadał także oryginalne linki i zębatki do ich napinania wchodzące idealnie na belkę ....oczywiście wszystko w stanie lekko rdzawym ale za cenę jednej nowej rolki do drabin THULE...po zamontowaniu tego zestawu na dachu ponton opieram na kredkach o klapę samochodu, przechylam w stronę dachu i jednym ruchem kładąc na tych rolkach wsuwam ponton....ponton już jeździ dnem do dołu, powietrze z kila spuszczone... zdjęć nie mam z samego zabiegu ale pokaże zdjęcia belek i rolek o których piszę...
W 2019 już będzie przyczepka a rolki te chcę przymocować na jej tył, żeby można było szybko wjechać i zjechać pontonem w miejscach, gdzie nie wjedzie ona do wody albo da się wjechać tylko płytko.... (przy pontonie mam dodatkowo kółka transportowe)...fajne są te rolki bo są szerokie i nie ma możliwości żeby balon się zsunął bokiem i porysował jak to się ma w przypadku małych roleczek...
Warto czasem przejrzeć internetowy złom bo dla jednych to rzeczywiście złom a dla drugich skarb...
Jest to stary (śmiem twierdzić,że kilkunastoletni przynajmniej) ale bardzo poczciwy zestaw Thule a wiemy z jakich materiałów się to kiedyś robiło....zestaw według producenta przewidziany jest na obciążenie 100 kg...obecnie pościągałem stare nity, powymieniam śruby, dokupię kluczyk po numerze i jeden zamek , odrestauruję całość i pewnie moje dzieci jeszcze do czegoś wykorzystają ...akurat zajęcie na zimę....
2018-07-13 002.jpg 24,97 KB
33 Ilość pobrań
2018-07-13 005.jpg 26,5 KB
27 Ilość pobrań
2018-07-13 006.jpg 25,18 KB
24 Ilość pobrań
2018-07-13 004.jpg 28,58 KB
26 Ilość pobrań
2018-07-13 007.jpg 24,42 KB
28 Ilość pobrań