Obecnie tylko wtedy, kiedy jest ku temu powód\ ( a ten artykuł i nie tylko, jest powodem )
A dla jasności do 2012 mam wszystkie numery (chyba od 76-go). Może, jak kiedyś będziesz potrzebował jakieś materiały archiwalne, to się zgłoś
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 18 październik 2016 - 16:57
Obecnie tylko wtedy, kiedy jest ku temu powód\ ( a ten artykuł i nie tylko, jest powodem )
A dla jasności do 2012 mam wszystkie numery (chyba od 76-go). Może, jak kiedyś będziesz potrzebował jakieś materiały archiwalne, to się zgłoś
Napisano 18 październik 2016 - 21:35
Bob jest jednym z redaktorów poszukaj jego artykułu.
Napisano 18 październik 2016 - 21:43
Darku nie podpuszczaj już i tak jestem wystarczająco zdegustowany i wkurzony
Napisano 18 październik 2016 - 23:37
Zadzwonię i dopytam. Czym tak niespotykanie spokojny człowiek jest zdenerwowany.
Napisano 19 październik 2016 - 08:32
Widzę półfabrykaty do wyrobu biżuterii, ciekawe rozwiązanie.
Bo to przecież nieprzeciętna biżuteria.
Napisano 19 październik 2016 - 15:56
Po prostu Kobieta renesansu. Tak samo sprawna we władaniu młotkiem, pędzlem jaki i piórem!
Brawo Ela
(dla zainteresowanych ... WW 11/2016 str. 22)
Żebyś wiedział,teraz wzięłam się za krawiectwo - projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych.Będę wam szyć piękne kamizelki wędkarskie jak się wyuczę Wędkarstwo to choroba nie uleczalna u mnie jest już w bardzo zaawansowanym stadium - dzisiaj śniło mi się że szyłam kleniom kubraczki
Oczywiście zapraszam do lektury
Napisano 20 październik 2016 - 23:26
Zastanawiałam się jak barwicie swoje blaszki z mosiądzu. No i tu są moje pierwsze kroki w tym temacie. Kupiłam kilka odczynników chemicznych pomieszałam według starych receptur znalezionych w internecie. I takie cudak mi wyszedł listek po lewej - z chemią jestem raczej na bakier wiec efekt jest jak dla mnie bardzo satysfakcjonujący.
tak wygląda listek bez barwienia
a tu po lewej barwiony chemicznie
Nie wiem czy obrałam dobrą drogę do uzyskania efektów kolorowego mosiądzu nie pytam tych którzy osiągnęli w barwieniu mistrzostwo ( a tacy są ) bo sama nie o wszystkich swoich tajemnych technologiach opowiadam. Spróbuję dojść sama do efektu który będzie zadowalający co najmniej.
A tu różyczki w pełnej krasie
Rosa nr 1 - moja ulubiona blaszka i szaman nr.3 raczej szczupakowo trociowa
Rosa nr. 0 w wersji z rybią łuską , szaman nr.3 , oraz Rosa nr 0 w specjalnej wersji z Kotkiem i Reksiem.
Szaman nr. 3 , nr. 2 , nr 1 i listek do nr. 0
Jeszcze raz Różyczka nr. 1 .Zamierzeniem było stworzenie blaszki jak najbardziej klasycznej z wyglądu.
Jest więc koralik , mosiężny korpusik z dołeczkiem na koralik,, mikro kuleczka przed stożkiem, 2 kuleczki jako łożyska przez strzemiączkiem i listek na strzemiączku. Moja ulubiona obrotówka na pstrągi, klenie i okonki.
A tu znalazłam receptury do barwienia mosiądzu :
http://galwanizernie...ienie-mosiadzu/
Nie wszystkie odczynniki są do kupienia dużo z nich ma inne nazwy. Jakby ktoś szukał ich w Warszawie to śmiało polecam sklep na ulicy Rzecznej bodajże nr. 6 Nawet nazwa ulicy jakby sugerowała że obrałam dobry kierunek jeżeli chodzi o to barwienie mosiądzu. Jak by ktoś był chętny do podzielenia się publicznie wiedzą na temat barwienia, to śmiało na pewno wielu by chciało dowiedzieć się czegoś więcej w tym temacie.
Napisano 21 październik 2016 - 07:16
Tradycyjne już wyrazy uznania. Wygląda to "smacznie" i z klasą. Na ulicy Rzecznej (w tym samym kompleksie magazynowo sklepowym) na swoją pracownię konserwatorską mój przyjaciel Marian, który również bawi się w robienie blach i ich patynowanie (blaszki MM) Może przy następnej wizycie na Rzecznej chciała byś się z nim spotkać? (służę kontaktem)
Napisano 23 październik 2016 - 11:04
Tradycyjne już wyrazy uznania. Wygląda to "smacznie" i z klasą. Na ulicy Rzecznej (w tym samym kompleksie magazynowo sklepowym) na swoją pracownię konserwatorską mój przyjaciel Marian, który również bawi się w robienie blach i ich patynowanie (blaszki MM) Może przy następnej wizycie na Rzecznej chciała byś się z nim spotkać? (służę kontaktem)
Bardzo chętnie skorzystam z możliwości porozmawiania z fachowcem od patynowania tym bardziej że robi też blachy.
Napisano 23 październik 2016 - 11:08
Skończony projekt wahadeł sumowych 20 cm 80 g na specjalne zamówienie
Alga 2 polerowana nowa pastą polecona mi przez pewnego blacharza samochodowego - genialna !
Napisano 24 październik 2016 - 19:16
A to błystki czy biżuteria ?? Cudne !!!!
Napisano 24 październik 2016 - 21:55
A to błystki czy biżuteria ?? Cudne !!!!
Biżuteria dla rybek
Napisano 25 październik 2016 - 09:53
Jesień.Zimno,szaro i przeziębieniowo to też na dobre rozpoczęcie dnia polecam napić się rozgrzewającej herbatki
Potrzebujemy pół pomarańczy,żurawinę,2 łyżki miodu,parę goździków i cynamon do smaku.Mieszamy z mocnym naparem z herbaty.Pijemy gorące,wyjadamy cząstki pomarańczy łyżeczką i uśmiechamy się szeroko
Napisano 25 październik 2016 - 10:29
Napisano 25 październik 2016 - 22:47
Super. Ja bym jeszcze do kubka dodał setkę mocnego bimbru :-) ale to juz kwestia smaku. Zdrówka.
To chyba wersja wieczorna z wkładką przed pracą bym się nie odważyła
Napisano 26 październik 2016 - 15:24
No dobre na przeziębienie spirt z miodom. Hehehe.
Napisano 26 październik 2016 - 16:51
A wie ktoś może co to za pączek kwiatowy jest dodawany do herbaty w co poniektórych kebabiarniach?
Napisano 26 październik 2016 - 20:02
Napisano 26 październik 2016 - 20:38
Ela nie zaglądałem we wcześniejsze wątki ( z lenistwa). Czy wyrabiasz może cykady? Jeśli tak, to chętnie bym na początek kilka sztuk pożądał.
Napisano 27 październik 2016 - 01:29
Ela w swoim kapeluszu ma wszystko. A jak nie ma to trzy razy potrząśnie i zaraz się znajdzie coś ciekawego.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych