Ja celowałbym w 2500S...nie znam tego kija także może mówię trochę subiektywnie bo "2500S" to mój ulubiony rozmiar Shimano.
Jeśli to jest delikatny króciak to spróbuj może "C2000S"...?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 18 lipiec 2016 - 17:49
Ja celowałbym w 2500S...nie znam tego kija także może mówię trochę subiektywnie bo "2500S" to mój ulubiony rozmiar Shimano.
Jeśli to jest delikatny króciak to spróbuj może "C2000S"...?
Napisano 18 lipiec 2016 - 18:04
Planuję podpiąć stradica 2015 do kija okoniowego (mhx 871-2)i mam dylemat z rozmiarem.
Czy 1000-czek nie będzie za mały?
Nie mam możliwości obejrzeć i przymierzyć.
Napisano 18 lipiec 2016 - 18:06
Przy kiju 0.5-7g , 6lb uzywam 2500s i jest w sam raz. Mniejsza szpula ograniczy troche dlugosc rzutow.
Napisano 19 lipiec 2016 - 10:03
A ja w moich masowych chrustach miałem tak, że za duża szpula też nie było cacy
Np. w Mikado Lexus'ie 2.80 / 13 najdalsze rzuty oddawałem z kołowrotkiem rozmiaru 2000...2500 już nieco gorzej
W Major Craft Crostage 2.30 0.5-5g 5lb 2500S to też było za dużo, Biomaster 2000S (Szpulka ma 42mm) jest cacy, ładnie lata nawet z jeszcze nędzną plecionką...ale nowa w drodze
Napisano 19 lipiec 2016 - 15:14
Napisano 19 lipiec 2016 - 15:49
Przy kiju 0.5-7g , 6lb uzywam 2500s i jest w sam raz. Mniejsza szpula ograniczy troche dlugosc rzutow.
Zawsze mnie irytowały opinie podobne do tej.
Do kija powiedzmy "okoniowego" który ze swojej specyfiki ma drobny set przelotek proponuje Ci, abyś użył jakiś kołowrotek karpiowy - te to dopiero mają spore średnice szpul.
Ciekawe czy dalej nim rzucisz ?
Dzisiaj jest moda na zbrojenie delikatne, drobne, lekkie z relatywnie małymi średnicami przelotek otwierającymi i jak się w praktyce okazuje takie zbrojenie w większości wypadkach ma sens i jest uzasadnione.
I według mnie uzasadnionym jest również dobranie takiej średnicy szpuli kołowrotka, która naturalnie będzie optymalnie pracować z zamontowanym setem przelotek. Jak Catrol już zwrócił uwagę, przy ul. bardziej komfortowo łapało mu się z rozmiarem kołowrotka 2000 niż 2500 i mogę również pod tym się podpisać.
Poza tym dzisiejsze linki są na tyle miękkie, że nawet na tych małych średnicach szpuli, są układane bardzo dobrze.
Do tego dochodzi fakt, że plecionki czy monofil przy zastosowaniach ul. jest "cienszy" niż to miało miejsce wcześniej.
Takie "cienkie i miękkie" linki lepiej układają się na małych średnicach szpul, gdyż mniejsza średnica szpuli gwarantuje choćby lepsze napięcie owej linki.
A wiadomo, że jak jest linka lepiej ułożona to i przy wyrzucie jest poprawniej wyrzucana.
Napisano 19 lipiec 2016 - 17:17
W jaki sposob mniejsza srednica szpuli gwarantuje lepszy nawoj ? Poza tym jak wiadomo linka lepiej schodzi ze zwojow powierzchniowych, a wiec lepiej chyba miec plytka szpule 2500s niz gleboka 2000
Mody sa rozne a fakty, faktami
Tak nawiasem wg Twojej teorii to na przyklad luvias 2506(wieksza srednica niz shimano 2500) to tylko na szczupaki i karpie ?
Napisano 19 lipiec 2016 - 19:06
W jaki sposob mniejsza srednica szpuli gwarantuje lepszy nawoj ? Poza tym jak wiadomo linka lepiej schodzi ze zwojow powierzchniowych, a wiec lepiej chyba miec plytka szpule 2500s niz gleboka 2000
Mody sa rozne a fakty, faktami
Tak nawiasem wg Twojej teorii to na przyklad luvias 2506(wieksza srednica niz shimano 2500) to tylko na szczupaki i karpie ?
Nie wiem jaką generację luviasa masz na myśli, ale rozmiar 2506 to jak najbardziej kołowrotek przeznaczony pod lekkie łowienie, uważam, że pod takie rybki jak kleń, jaz, okoń spisze się świetnie. Natomiast w moim odczuciu te gatunki ryb nie łowię, aż tak finezyjnie, by używać do tego kija ,05-7g którego Ty zaprzyjazniasz z szpulą daiwy w rozmiarze 2506. Gwarantuję Ci, że przy tym patyku jaki masz odpowiedniejszy byłby rozmiar daiwy 2004 ( oczywiście nie znam jaki masz kij, jego moc, długość, uzbrojenie itd. ale zakładam z dużym prawdopodobieństwem, że spining przy wyrzucie jak to określiłeś 0,5-7g jest bardzo finezyjny).
I do rzeczy mam kijek w długości 230cm i cw. do 14g. i 10lb mocy, tym kijem jestem w stanie "obrobić" te trzy gatunki ryb i jakiś czas miałem nawet zapięty rozmiar starszych daiw 2506 (które zresztą według mnie są finezyjniejsze niż te po 2004r) i wiesz co ? to nie było to. Natomiast po zmianie kołowrotka daiwy na rozmiar 2004 mam wrażenie, że lepiej ten zestaw do mnie przemawia. Startowa przelotka na tym patyku to 16 i wcześniejsza szpula daiwy 2506 była po prostu nieco za szeroka.
Pod ten kij podpinam sporadycznie shimano z 1000 z średnicą szpuli 37,6mm - czyli najmniejszą produkowaną średnicą w shimano w tym rozmiarze, o rozmiarach 500 nie piszę bo to dla mnie już nie kołowrotki spiningowe. W każdym razie przy tym shimano ze średnicą szpuli 37,6 i z opisanym kijem bardziej komfortowo łowi mi się niż ( co by nie mówić fantastyczną daiwą) 2506 której średnica ma 43mm.
Wcześniej napisałeś, że używasz rozmiaru 2500S daiwy, shimano ? bo to warto też doprecyzować, a w następnym poście piszesz o daiwie w rozmiarze 2506 - czyli kołowrotku ( już nie wnikam w generację) ale stricte finezyjnego.
Jest masa kołowrotków daiwy w rozmiarze 2500 które bym zabrał pod cięższe łowienie ( a jak i szczupaków i troci - min. każdy turek 2500 generacji i, iT, iA) a z drugiej strony rozmiar daiwy 2506 to zawsze kołowrotki dedykowane pod lekkie łowienie. I w tym wypadku to nie rozmiar szpuli ( bo przecież 2506 i 2500 w daiwie mają tą samą średnicę) określa przynależność kołowrotka do takiego czy innego łowienia. Lecz charakterystyka użytych materiałów przekładni to determinuje, inaczej pisząc turki 2500 i, iT, iA zwyczajnie mają cięższą, ale i jednocześnie mocniejszą przekładnie, mam tu na myśli głównie main shaft, wodzik., ale i sam korpus i rotor nie jest magnezowy, czy zaionowy` ale duraluminiowy, niektóre łożyska te "zwykłe" 2500 też mają większe niż taka daiwa 2506.
A o drobnych różnicach konstrukcyjnych między daiwą 2500 a 2506 w kilku prostych zdaniach nie da się tego przedstawić, bo wypadało by porównywać pod tym kątem każdą generację - a tutaj nie jestem na tyle kompetentny.
Tak że mamy daiwę 2500 i daiwę 2506 czyli w sumie dwa różne kołowrotki, oraz do tego też dochodzą daiwy 1500/2000 oraz 2004 i tu też jest podobna analogia. Tych rozmiarów nie da się po prostu uogólnić i wrzucić do jednego wora - jak to się powszechnie robi.
Ciekawa też sprawa jest z tym, że ogólnie shimano ( zresztą daiwa już też) nie dąży do tego, aby średnice szpul były jakoś specjalnie duże. Może jednak większa średnica szpuli nie ma takiego znaczenia jak to się przyjmuje ?
Napisano 20 lipiec 2016 - 09:30
Mnie strasznie wkurza, że Shimano'wskie "3000" to tylko różnica głębokości w stosunku do 2500
...Czasami aż się prosi żeby był taki złoty środek między 2500 a 4000...jeśli chodzi średnicę szpulek Shimaniaków :/
Napisano 20 lipiec 2016 - 16:39
@blackabyss "Natomiast po zmianie kołowrotka daiwy na rozmiar 2004 mam wrażenie, że lepiej ten zestaw do mnie przemawia."
Ja mam wrazenie, ze shimanowski 2500s jak najbardziej pasuje do mojego kija( pierwsza przelotka to bodajze rozmiar 20H, dlugosc kija to 7'6").
Wracajac do tematu, moglbys podac jakies argumenty za tym ze wielkosc szpuli(2000 vs 2500s) nie ma wplywu na dlugosc rzutow? Pominmy subiektywne odczucie finezyjnosci.
Napisano 20 lipiec 2016 - 16:57
Mnie strasznie wkurza, że Shimano'wskie "3000" to tylko różnica głębokości w stosunku do 2500
...Czasami aż się prosi żeby był taki złoty środek między 2500 a 4000...jeśli chodzi średnicę szpulek Shimaniaków :/
Napisano 20 lipiec 2016 - 20:37
Napisano 20 lipiec 2016 - 21:04
Napisano 20 lipiec 2016 - 21:19
.....Dla przykładu wielu łowi szczupłe przynętami do 20gram ,czyli kij teoretycznie mocarny nie powinien być....to po co młynek Shimano 4000? i kilometry podkładu bo chyba do takich przynęt nikt nie zakłada plecionki 20-25 lb....
Eeee tam, łowię na 20-sto funtowego Duela Hardcore i uwierz mi, że kołowrotek z tą plećką z powodzeniem można podpiąć pod (nieco mocniejszy) kijek okoniowy A Duelem X-wire PE 1,5 o nominalnej mocy 13,5 kg bez problemu obsłuży się wspomniane przez Ciebie przynęty w okolicach 20 gramów, czy to przy kiju szczupakowym, czy boleniowym, sandaczowym...te japońskie opisy są bardzo optymistyczne
Użytkownik cristovo edytował ten post 20 lipiec 2016 - 21:24
Napisano 21 lipiec 2016 - 09:24
Napisano 23 lipiec 2016 - 21:50
Tak ogólnie wspomniałem, że drażni mnie brak różnicy średnicy jeśli chodzi o Shimano 2500 vs. 3000
Nie odnosiło się to do konkretnego wędziska.
Ja kołowrotek dobieram po laicku i działa
Do mocy wędziska i tym samym przynęt których zamierzam używać z danym patykiem, do rozmiaru przelotek, waga też ma znaczenie bo ja zestawy składam według "PSS" - kołowrotek sporo cięższy od wędki.
Do "łopadingu" takie złożenie zestawu się sprawdza
A mój Stradic 4000 (JDM) skończył pod Inazumą Flash Perch 260 / 20 (cork) załadowałem go plecionką Sunline Super PE8 10lb.
Gumy 7.5 - 9 cm główki do 15g
To mój średni zestaw na sandacze i na razie jest ok. Zobaczymy czy Stradic da radę...i jak długo. Zaznaczam, że unikam podbijania z korby
Napisano 25 sierpień 2016 - 08:47
Użytkownik przemow edytował ten post 25 sierpień 2016 - 08:51
Napisano 25 sierpień 2016 - 10:00
Mam http://jerkbait.pl/t...67#entry1962137 na sucho pracuje bardzo ładnie, nad wodą nie był bo jest u mnie od wczoraj, dziś nawinąłem dopiero plecionkę.Testy w weekend.
Napisano 25 sierpień 2016 - 10:39
Użytkownik przemow edytował ten post 25 sierpień 2016 - 10:42
Napisano 25 sierpień 2016 - 10:45
Dzięki. Nie widziałem tego tematu, nie zaglądam tam. Moge wiedzieć ile kosztował? Bo porównanie z ceną xg w Pl to wychodzi ze prawie połowe tanszy jest nie wiem czemu.
Fajnie się to moze sprawdzić przy szczupłym na lekko w Pl realiach wielkościowych.
Zapłaciłem za niego 728 zł z pp wliczonym, był na forum na giełdzie do kupienia to go zgarnąłem. Właśnie pod szczupaka na lekko go kupiłem, pokazałem zresztą nawój linki na niego w kolejnym wpisie w tamtym temacie. To model jaki znajdzie się w katalogu shimano na 2017 rok.
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych