Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Haibo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
605 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Wideł

Napisano 10 kwiecień 2019 - 17:11

Witam.

Haibo M 150

Ma ktoś z kolegów doświadczenia z tym silnikiem ?

Użytkownik Jano edytował ten post 10 kwiecień 2019 - 17:16

#422 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Sławomir

Napisano 10 kwiecień 2019 - 20:07

Dziś zostało złożone zamówienie a w przyszłym tygodniu ma być odbiór  , mam tylko nadzieję że trafie na bezawaryjny egzemplarz  . Jak by co to gwarancja pieć lat na te silniki ;) 

#423 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 10 kwiecień 2019 - 20:49

Witam.

Haibo M 150

Co chcesz wiedzieć?

• Tomasz eS i Janusz Wideł lubią to

#424 Guest_Drac_*

Guest_Drac_*
  • Guests

Napisano 10 kwiecień 2019 - 22:41

Witam.
Haibo M 150

Ostatnie strony coś było o nim. Ogólnie bardzo fajny mocny silnik. U mnie w połączeniu z aku agm 100ah, plywam na ok 80% mocy i na dluuugo wystarcza.
Na wypadek silnego wiatru jest czym płynąć pod fale.
Niestety rumpel nie składa sie tak jak w haswingach.
Na poprzedniej stronie Psulek napisał ze bardziej niz inne silniki zakłóca pracę echa. I to potwierdzam. Nie wszystkie, ale jednak.
Silnik tani, wygodny, mocny.
Oby trafić dobry egzemplarz bo z chinami różnie z powtarzalnoscią.
  • Apioo, Janusz Wideł i Sławomir lubią to

#425 OFFLINE   bulionn

bulionn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Jałbrzykowski

Napisano 11 kwiecień 2019 - 16:30

Właśnie jedzie do mnie m150 może w weekend test aż ciekawy jestem jak ta maszyna pracuje ??!!

#426 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 12 kwiecień 2019 - 09:28

Właśnie jedzie do mnie m150 może w weekend test aż ciekawy jestem jak ta maszyna pracuje ??!!

Testuj , testuj, ja w przyszłym tygodniu zamawiam

#427 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Rafał

Napisano 12 kwiecień 2019 - 10:05

Będzie Pan zadowolony, mówię z własnego doświadczenia po sezonie użytkowania. Pływałem na kolibri 280PP, w dwie osoby ja 100kg i żona niecałe 60kg + tobołki 7km/h przy pogodzie bezwietrznej i/lub słabym wietrze. Max prędkość przy 70% odkręcenia manetki, przy dalszym odkręcaniu manetki nie zauważyłem wzrostu prędkości, tylko mieszanie wody.

Dwa akumulatory po 50Ah żelowe połączone równolegle czyli 100Ah dają radę na cały dzień zabawy-oczywiście nie non stop na 100% obciążenia.

Pracuje cicho, nie ma wibracji jak to bywa czytając w necie w Osapianie 55LBS, solidna stalowa konstrukcja mocowania do pawęży, port USB do ładowania tel. lub dodatkowego oświetlenia, i co ważne dla mnie, nie zakłóca echosondy Garmin 4CV, podłączonej do tych samych akumulatorów.

Silnik jest bez szczotkowy-brak iskrzenia na komutatorze, a zarazem mniej awaryjny.

Aktualnie wymieniłem dętkę na większą E&T Marine SE 320 na podłodze ameliniowej  ;) i z kilem, zobaczymy jak na takim sprzęcie będzie to pływało, test oczywiście będzie po próbie wodnej już niedługo.

Ja ze swojej strony polecam, chociaż nie mam porównania osobistego do silników innych marek. 

https://photos.googl...m9fNTVJMHZDME1B

Użytkownik rafuss edytował ten post 12 kwiecień 2019 - 10:17

• Janusz Wideł, Sonary i mapy i Sławomir lubią to

#428 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 24 kwiecień 2019 - 20:23

No i odebrany , jak na początek to robi wrażenie solidnej konstrukcji  . Coś wiecej bedzie można powiedzieć za tydzie

po małym pływaniu

Załączony plik  20190424_182458.jpg   30,04 KB   17 Ilość pobrań

#429 OFFLINE   skilos

skilos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaOpolskie
  • Imię:Arek

Napisano 25 kwiecień 2019 - 03:18

Moj już po pierwszym teście , super silnik i co najważniejsze nie zakłóca podczas pływania echa ( Ti2 7" )

#430 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 25 kwiecień 2019 - 04:55

Wczoraj podłączyłem moje stare aku 80 ah i wskaźnik pokazał 12,5 , myślę sobie że po tylu latach to jest dobry wynik

#431 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 25 kwiecień 2019 - 16:08

Dobry, bardzo dobry...ale nic nie mówiący o rzeczywistej pojemności akumulatora :)

#432 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 02 maj 2019 - 06:10

Wczoraj pierwsze testy i tak jak pisałem w innym wątku , 

Już jestem :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands:

Jestem zadowolony ale przez pierwsze trzy godziny  . Początek pływania zajefajny delikatnie , po godzinie skakania po jeziorze czas na szybsze pływanie , maxjmizer na maxsa i rogal na gębie  , przycisk  SPORT i czuć delikatnie czybsze płynięcie , po chwili zwalniamy i normalne pływanie . Następne dwie godziny pływania odbywa sie normalnie , dobra czas coś zjeść i spływamy na brzeg , płyniemy jakieś dziesięć sekund i silnik się wyłącza  , o rzesz w morde co jest grane , maximizer na zero i próba uruchomnienia na nowo i cisza , jeszcze raz i się załacza na ponowne jakieś dziesięć sekund poczym sam się wyłacza . Sytuacja się powtarza z cztery razy i ledwo dopływamy do brzegu . Nie ma co męczyć silnika i zmieniamy silnik na drugi . Osapian kolegi pokazuje osiemdziesiąt procent aku a wielkość to  105 ah .  Mieliście coś podobnego z tymi silnikami lub innymi  ? Dobrze że brałem na miejscu i nie będzie problemu z reklamacją

#433 Guest_Drac_*

Guest_Drac_*
  • Guests

Napisano 02 maj 2019 - 21:13

Czy plywaliscie dalej na tym aku osapianem czy tylko podpieliscie na chwilę?
Wszystko wskazuje na zbyt niskie napięcie.

Wczoraj plywalem swoim haibo m150 ok 12-13 h na jednym aku 100ah.
Skakanie po miejscowkach na dwoch niewielkich jeziorach.
Nie bylo żadnych problemów.
Kolega wlasnie czeka na swojego haibo. Pływał kiedyś z moim i bardzo mu podpasowal.

#434 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 02 maj 2019 - 21:28

Ja bym.tez obstawial Aku. Jak po takim czasie plywania na kwasie " wskaźnik " pokazał 85% naładowania? Co to za wskaźnik? Lampki na czapce silnika?? Jesli tak to , on pokazuje co chce w zasadzie. A na pewno nie poziom naładowania Aku. Nie twierdzę że Aku jest be A silnik dobry. Ale ta historia nie ma ladu...

#435 Guest_Drac_*

Guest_Drac_*
  • Guests

Napisano 02 maj 2019 - 21:33

Haibo na czapie tez ma wskaznik napięcia.
Na starcie pokazuje ok 12,4 - 12,6 v.
Podczas płynięcia ok 11,5.
Pod koniec plywania schodzi do ok 11 i to znak ze ubyło prądu.
Wskaźnik pod obciążeniem daje JAKIŚ obraz aku, ale to raczej zaden wyznacznik - w mojej ocenie.
  • Sławomir lubi to

#436 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 02 maj 2019 - 21:41

Tak pod obciążeniem pokaze spadek napięcia... tylko jeszcze kwestia wielkości tego obciążenia. Jeśli zmienili silnik i drugi pracował normalnie , świadczy ze zakupiony haibo ma jakąś wadę. Zdarza się u wszystkich producentów.
  • Sławomir lubi to

#437 Guest_Drac_*

Guest_Drac_*
  • Guests

Napisano 02 maj 2019 - 21:59

Tescia namawialem na haibo ale ze względu na brak składanej rączki kupil osapiana z maxi.
Jedno pływanie na razie.
Przy płynięciu z dużą prędkością telepie całym silnikiem.
Ma patrzeć czy coś sam źle zrobił, ale może byc wada fabryczna.
Jak napisał siarq - zawsze może się trafić lipa.
Ale w przypadku haibo Sławka - miejmy nadzieję ze to aku.

#438 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 03 maj 2019 - 05:28

Czy plywaliscie dalej na tym aku osapianem czy tylko podpieliscie na chwilę?

Osapianem pływaliśmy resztę dnia

Siarg to nie aku , przyczyna była inna i to powiedzmy błachostka , nikt tego nie zauważył ale i się nie spodziewał :o

Panowie ? wczoraj dzwoniłem do sklepu , sklep do serwisu , blebleble ko ko kola la la i sklep do mnie  . Tłumaczenie takie że Haibo . Nie ma w czapie układ scalony , taki komputerek i trzeba odłączyć całkowicie on się resetuje i po ponownym podłączeniu powinno być OK . Jeżeli sytuacja będzie taka sama wtedy silnik jedzie do serwisu ..

Dla mnie takie tłumaczenie było dziwne , no ale cóż . Nie wytrzymałem wczoraj z kumplem jazda nad wodę , ponton , klamoty do środka , silnik podpięty i kicha , wskaźnik nic nie pokazuje , zero reakcji , posypały się k,,,,y , no ale co jest grane ? zaczołem  grzebać przy aku , wszystko ok , szybko złączka no ok ale zaraz zaraz dlaczego te kable są tak luźne , rozpinanie szybko złączki , sprawdzanie iiii :o   kurde te kable są luźne , nic a nic nie umocowane , szybko złączka spięta , kable na siłe wciśniete i jest prąd w silniku  . Kurka teraz czy działa wirnik ??? przekręcenie maximizera i rogal na gębie :) . Pływaliśmy na moim wysłużonym aku 80ce od południa do 18tej i tak jak Drac piszesz , początek pływania 12,5 , pod koniec pokazuje 11,1 , na pełnych obrotach nawet schodziło około 10 .

Ogólnie jestem zadowolony z zakupu tego silnika

Na całe szczęście skończyło się jak skończyło i aby sytuacja sie nie powtuzyła  , dobra starczy tego i zapindalam na ryby . Powodzenia nad wodą

Użytkownik Sławomir edytował ten post 03 maj 2019 - 05:34

#439 OFFLINE   bulionn

bulionn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Jałbrzykowski

Napisano 05 maj 2019 - 17:18

podobny problem i u mnie....jak daje na maXa manetke to przepłynę ok 200m i samoczynnie się wyłącza mryga tylko dioda z oznaczeniem ( S ), tak samo się dzieje kiedy kiedy jest wciśnięty guzior ( S ) przepłynie chwile i gaśnie... Śmigać mogłem najszybciej kiedy manetka na 3/4 była odkręcona ;/ 

#440 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 05 maj 2019 - 19:40

Na maxsa pływałem tylko przez chwilę a na Sport tylko dla sprawdzenia  , jak kupie nowe aku to wtedy mogę poszaleć .

Bulion czy w Twoim też kable są luźne w szybko złączce czy jakoś usadzone stabilnie ?

Użytkownik Sławomir edytował ten post 05 maj 2019 - 20:35

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych