Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szczecin

miasto szczecin street fishing poland urban fishing

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1662 odpowiedzi w tym temacie

#1061 OFFLINE   Remicki

Remicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPomorze Zach.
  • Imię:Remigiusz

Napisano 05 grudzień 2017 - 09:14

Z tego co czytałem można kupować zezwolenie na DE bez porozumienia polsko niemieckiego (PZW), ale karta dla obcokrajowców jest ważna tylko miesiąc czasu. Później trzeba odnawiać.

Jest ktoś na forum kto potrafi naświetlić temat? :)

Polska karta jest podstawą do wykupienia pozwolenia w Niemczech. Jest tak samo traktowana jak ich karta.

Na pozwoleniach jest ujęty jej nr. i wraz z dowodem osobistym (albo paszportem), stanowi komplet dokumentów.

W większości pozwolenia są wystawiane na dzień, tydzień, miesiąc, pół roku i rok.

Łowię tak ponad 10lat i nigdy nikt z wystawiających pozwolenie, nie wymagał niemieckiej karty wędkarskiej.

Tak samo jest podczas kontroli (bardzo częstych).

Użytkownik Remicki edytował ten post 05 grudzień 2017 - 09:23

#1062 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 05 grudzień 2017 - 10:04

Dzięki za info Remigiusz :) Powiedz jeszcze gdzie kupujesz zezwolenia i jakie są koszty?

#1063 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 05 grudzień 2017 - 10:06

To wszystko pewnie jeszcze od Landu zależy. Był tutaj kiedyś wątek ale nie mogę znaleźć, że w jednych są bardziej restrykcyjne przepisy niż w innych z w zakresie uzyskiwania pozwoleń.

#1064 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 05 grudzień 2017 - 10:11

To wszystko pewnie jeszcze od Landu zależy. Był tutaj kiedyś wątek ale nie mogę znaleźć, że w jednych są bardziej restrykcyjne przepisy niż w innych z w zakresie uzyskiwania pozwoleń.

Racja :) Chodzi o meklemburgię i brandenburgię :)

#1065 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 05 grudzień 2017 - 10:19

Panowie może uściślę nieco informację na ten temat. Remek pisze o pozwoleniu dla obcokrajowca - tzw turystycznym. W zasadzie można takie otrzymać na krótki czas - bodaj w większości landów na 3 miesiące. Dla osób z pzw szczecin zameldowanych w Polsce i mających opłacone składki roczne PZW najlepszą opcją jest kupić pozwolenie polsko-niemieckie. Kosztuje to 120 zł na rok i obejmuje wody landów Meklemburg Vorpomern oraz Brandenburgia. Obejmuje tylko wody zarządzane przez tutejsze oddziały DAV (ichnie PZW) sporo wód jest jednak w rękach małych klubów i tu opłata jest inna. Dodatkowo pozwolenie za 120 zł nie obejmuje wód z rybami szlachetnymi tzw. Salmonidengewasser. Tu potrzebna jest dodatkowa opłata bodaj 75 Euro rocznie na Brandenburgię. 

Moja sytuacja jest niestety nieco bardziej pokićkana. Mam w zasadzie trzy meldunki. Główny w Brandenburgii, drugi w Bawarii a do tego jeszcze w Szczecinie. Na tym zezwoleniu międzynarodowym jest jasno wskazane że dotyczy osób mieszkających w Polsce i tu opłacających składki PZW. Kupiłem to pozwolenie 2 lata temu ale nie odważyłem się łowić na nie. Kary tu są takie, że lepiej nie kombinować. Szwagier kolegi dostał np grzywnę w wysokości prawie 20 000 Euro za łowienie na jakimś zapomnianym przez boga i ludzi jeziorku w środku lasu. No ale Naturschutz (ichnia służba ochrony przyrody) go tam znalazła i zamiast nowego auta spłaca to już chyba 3 rok. 

Ciekawostką jest jeszcze fakt, że Niemcy to kraj federacyjny. Bawaria ma tutaj znaczną autonomię tzw. Freistadt. Nawet jeśli miałbym wyrobioną kartę niemiecką w Brandenburgii to chcąc łowić w Bawarii byłbym traktowany jako turysta/obcokrajowiec i nie mógłbym wykupić zezwolenia rocznego. 

#1066 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 05 grudzień 2017 - 10:40

Dla osób z pzw szczecin zameldowanych w Polsce i mających opłacone składki roczne PZW najlepszą opcją jest kupić pozwolenie polsko-niemieckie. Kosztuje to 120 zł na rok i obejmuje wody landów Meklemburg Vorpomern oraz Brandenburgia. 

Właśnie chodzi o to by nie dokarmiać pasożyta. Poza tym nie wystarczy kupić zezwolenia (porozumienie) w PZW Szczecin, jak kupowałem dwa lata takowe to jechałem jeszcze do Pasewalku do urzędu by wykupić Nachweiskarte zur Fischereiabgabe (znaczek  Fischereiabgabemarke 12€). Pamiętać należy również o tym aby mieć podczas łowienia przy sobie wypisany Fischarten (taki ichniejszy rejestr połowu). Bez problemu z netu można pobrać druk pdf. Np tutaj.

A na marginesie jeszcze dodam, że nie trzeba rejestrować sprzętu pływającego ani wykupować dodatkowych zezwoleń, aby tam łowić. 

Użytkownik MarcinW edytował ten post 05 grudzień 2017 - 10:53

#1067 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 05 grudzień 2017 - 10:41

a ja nie jestem w PZW :) też się zastanawiałem nad przyszłym sezonem na niemieckich wodach.

#1068 OFFLINE   murek

murek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 05 grudzień 2017 - 21:27

Roczne niemieckie sumowskie to koszt 30euro. Wymagana jedynie polska karta wędkarska. Można tez kupić roczne na odcinki rzek uecker randow zarrow za 30euro/rok

#1069 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 08 grudzień 2017 - 22:42

Na Bulwarach łatwiej o wymiar po zmroku (18-20:00). Już mój drugi w tym roku  tym razem większy - 50cm. Rybka z wodogłowiem czyli czebu 28g  + guma keitechopodobna w naturalnych barwach na otwartym haku. Prowadzenie krótkimi skokami. 

#1070 OFFLINE   Luk1234

Luk1234

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Poznań

Napisano 08 grudzień 2017 - 23:13

MarcinW....woda nadal tak mocno ciągnie jak tydzień temu?

#1071 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 08 grudzień 2017 - 23:44

zbyt rzadko  jeżdżę na bulwary żeby być kompetentnym w tym temacie. Powiem tylko, że w środę używałem pletki 0,12 x8 PE i główki jak wyżej (28g) podczas silnego wiatru i w mojej ocenie było w sam raz :)

#1072 OFFLINE   snoek3

snoek3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 09 grudzień 2017 - 06:25

Łukasz juz tak nie ciagnie opadła ... wczoraj byłem 24 g dało sie łowic 

#1073 OFFLINE   Luk1234

Luk1234

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 09 grudzień 2017 - 11:16

Ok, dzięki za info, bo tydzień temu przy dworcu to 30 gr tak średnio dawało rade.

#1074 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 09 grudzień 2017 - 13:42

z cyklu #lowieniezafriko - Staw Wędkarski dziś rano. Nawet jak na szczecińskie standardy to 58cm to już potwór. Przynęta 5.8″ FAT SWING IMPACT

7d4d7f801e20.jpg

Śmieszna sprawa bo nawet w maju nie mogłem wyjąć tak dużego szczupaka ani na Głębokim (tam w ogóle nawet okonia nie wyjąłem), ani na Wirowie. Szach i mat PZW! :P

Użytkownik MarcinW edytował ten post 09 grudzień 2017 - 13:52

• Przemek SzN i M a r a s lubią to

#1075 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 09 grudzień 2017 - 20:58

Czy ja dobrze widzę , przy płetwie brzusznej został trafiony ?    

#1076 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 09 grudzień 2017 - 21:11

Pogryziony był cały... Wszystkie rany jednak zabliźnione. Myślę że mały zbiornik to dla nich wzmożona konkurencja i nie mają łatwo...

#1077 OFFLINE   roobek

roobek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:robert
  • Nazwisko:bobak

Napisano 09 grudzień 2017 - 21:34

A ktoś wie może jak za mostem na SUMowskich? Idzie coś tam złowić?

A wczoraj byłem chwilkę (dosłownie na długość fajka) za ladoga i w tym czasie gostek wyciągnął dwa sandały jeden blisko wymiaru drugi blisko 50 cm ten drugi oczywiście skończył we wiaderku :/

#1078 OFFLINE   Luk1234

Luk1234

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 postów

Napisano 09 grudzień 2017 - 22:28

Był taki rok chyba z 7 lat temu że właśnie zimą jak już był zakaz na pzw (wtedy był od 1 grudnia) to tam był taki tłum jak na bulwarach i coś się dało złowić.

#1079 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 10 grudzień 2017 - 04:29

Wie ktos jak poszlo zawodnikom na odrzanskim sandaczu? Mialem brac udzial, ale przykleilo sie przyziebienie i zamiast ryb skonczylo sie na łóżku i cieplej herbacie :)

#1080 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 10 grudzień 2017 - 12:43

Z tego co słyszałem na 150 zawodników aż 5 miarowych ryb.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Przemek SzN lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: miasto, szczecin, street fishing, poland, urban fishing

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych