Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szczecin

miasto szczecin street fishing poland urban fishing

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1662 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   kris1

kris1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Krzysztof

Napisano 24 lipiec 2015 - 06:24

Trochę więcej.Poniżej skopiowane ze strony OIRM Szc

1.Tegoroczny okres ochronny sandacza wyznaczono od dnia 17 kwietnia 2015 r. godz. 15:00 do dnia 22 maja 2015 r. godz. 15:00.

2. W związku z wejściem w życie z dniem 4 marca 2015 r. nowej ustawy o rybołówstwie morskim (Dz.U. z dnia 17 lutego 2015 r., poz. 222) straciły moc dotychczasowe przepisy dotyczące wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego. Obecnie do wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego przez osoby fizyczne na obszarach morskich RP - z brzegu lub innych niż statek urządzeń pływających - uprawnia posiadanie imiennego DOWODU UISZCZONEJ OPŁATY w kwocie wynikającej wprost z art. 95 ust. 2 oraz art. 69 ust. 3 ww. ustawy. Zgodnie z art. 139 ust. 3 ww. ustawy sportowe zezwolenia połowowe (blankiety) wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowują ważność przez okres, na jaki zostały wydane.

W związku z powyższym od 4 marca br. OIRM w Szczecinie NIE WYDAJE zezwoleń na sportowy połów ryb.

UWAGA - powyższe oznacza, że do czasu ukazania się Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ustalającego ostateczne stawki oraz uprawnienia do zniżek, wysokość opłaty wynosi odpowiednio:

1. NA OKRES 1 TYGODNIA - 37,83 zł
2. NA OKRES 1 MIESIĄCA - 75,67 zł
3. NA OKRES 12 MIESIĘCY - 189,17 zł:
- opłata ulgowa - wobec BRAKU stawek nie ma możliwości skorzystania ze zniżek.

Sposób zapłaty - tylko bezgotówkowo.   Celem uzyskania dowodu uiszczonej opłaty należy dokonać wpłaty w banku, na poczcie lub przez internet na rachunek bankowy jak niżej:   Nazwa odbiorcy: Okręgowy Inspektorat Rybołówstwa Morskiego w Szczecinie Nr rachunku: 02 1010 1599 0518 4222 3100 0000 Uwaga: okres uprawnień biegnie od momentu wpłaty. Jego termin upływa odpowiednio po tygodniu, danym miesiącu czy roku licząc od daty wpłaty potwierdzonej stemplem na poczcie, w banku lub wygenerowanej na wydruku komputerowym. Opłaty na okresy inne niż ustalone w ustawie są nieważne.   Wpłacając należy koniecznie podać lub wpisać na druku bankowym dokładne dane w rubryce "tytuł wpłaty": pełne imię, nazwisko i adres osoby wykonującej rybołówstwo rekreacyjne oraz dopisać: "opłata na wykonywanie rybołówstwa rekreacyjnego" oraz wybrany okres połowów (tydzień, miesiąc, 12 miesięcy).  

zecin

#102 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 06:52

Panowie nie wiem czy widzieliście ale mamy w końcu rozporządzenie wykonawcze do ustawy które określa nam wysokość opłat na wodach SUM. Teraz za 12 miesięcy trzeba będzie wybulić 140 zł.

Paweł daj jakiegoś linka :) Od kiedy to wchodzi w życie ?  Oirm chyba o niczym jeszcze nie wie :) 

#103 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 24 lipiec 2015 - 09:20

Paweł daj jakiegoś linka :) Od kiedy to wchodzi w życie ?  Oirm chyba o niczym jeszcze nie wie :)

Proszę bardzo:

http://www.pzw.org.p...rekreacyjne.pdf

Najciekawsze zmiany:

- zakaz połowu sreberka morskiego do 1 grudnia;

- 12 wędek na łajbie w trolu bez znaczenia ile osób na niej się znajduje.

Wejście w życie 6 sierpnia.

Użytkownik Pawgas edytował ten post 24 lipiec 2015 - 09:21

#104 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 09:27

Proszę bardzo:

http://www.pzw.org.p...rekreacyjne.pdf

Najciekawsze zmiany:

- zakaz połowu sreberka morskiego do 1 grudnia;

- 12 wędek na łajbie w trolu bez znaczenia ile osób na niej się znajduje.

Wejście w życie 6 sierpnia.

Dzięki, z tym grudniem to już przesadzili :) już widzę trolingowców mających po 12 wędek na parnicy :D

Użytkownik Wojciech_B edytował ten post 24 lipiec 2015 - 09:31

• mifek lubi to

#105 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 24 lipiec 2015 - 10:06

trzeba przyznac, że widok były to arcy ciekawy. Szczegolniie gdy z naprzeciwka leciałby w slizgu jakiś inny statek :D

#106 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 10:10

Na Parnicy to może przesada ale na Dąbiu czy Zalewie już nie - szczupaki i sumy powinny zacząć się bać  :(

#107 OFFLINE   Mateusz Droszcz

Mateusz Droszcz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaTrzcianka / Szczecin

Napisano 26 lipiec 2015 - 15:56

Dzięki za info - czyli narazie trzeba będzie sobie dać spokój.

Tymczasem dziś na parce uwiesiła się taka koleżanka - 36 cm. Zagryzła wleczonego po dnie 2 calowego Swing Impacta - normalnie zapięta za dola wargę.

Kilka lat temu na Parce, przy sandaczach pod mostem kolejowym, złowiłem płoć ok. 43 cm. (pomiar z kija). Atamowe branie z opadu, na twistera na 17gr główce.

#108 OFFLINE   mateusz998

mateusz998

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 27 lipiec 2015 - 20:34

Piątkowy miejski boleń.

Załączony plik  20150724_201436.jpg   131,47 KB   10 Ilość pobrań

Jakby ktoś przypadkiem :huh:  znalazł okulary widoczne na zdjęciu, to bardzo proszę o zwrot.

• Wojciech_B, Manniek66 i flpbl lubią to

#109 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 27 lipiec 2015 - 22:17

ja znalazlem dzis pod mostami na parce tylko z 5 haczyków(czerwonych) do troka.oczywiscie bez brania..zycie takie w wodzie ze mozna tylko trociowe przynęty poustawiać

#110 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów

Napisano 28 lipiec 2015 - 07:14

Widzę, że dziurę w murze załatali więc pewnie niedługo będą brać się za rozpoczęcie budowy apartamentowców które mają powstać w miejscu po Baltonie.

#111 OFFLINE   Mateusz Droszcz

Mateusz Droszcz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 29 lipiec 2015 - 22:53

Oj brakuje mi street fishingu. Przez 4 lata mieszkałem koło kładki na Wyszyńskiego. Te 16 godzinne maratony w przerzucaniu zanderków, oj to były czasy hehehe. Znałem największych kosiarzy znad dworca, raz Lucek nawet rzucił się na mojego sandacza jak zapaśnik na mate i powiedział. 'kurwa młody, nie mogę na to patrzeć jak te ryby wypuszczasz do wody, tego sandacza to muszę Ci zabrać, bo mam zamówienie do restaraucji, a na systemik dzisiaj słabo idą' systemik czyli kose. Śmiem twierdzić, że jakby nie kłusownictwo, wędkarze i rybacy to cała dolna Odra do zalewu byłaby jednym z lepszych łowisk sandaczy w Europie. Dużych na wędke nie widziałem złowionych, sam największego złowiłem 73 cm. Ale na kose 90-tki wyjeżdzały. Na początku mojej przygody ze Szczecinem, nie mogłem uwierzyć co tam się wyrabia. Kłusownictwo w biały dzień i to na taka skale w centrum wielkiego miasta. Z roku na rok jednak robiło się lepiej. Policja zaczęła korzystać z monitoringu miejskiego i doskonale wiedzieli, gdzie są skrytki na ryby i kto je tam zanosi, wpadali robili dobra robote i nie było żadnego tłumaczenia hehe. A jak jest tam obecnie? Coś się zmieniło na lepsze/gorsze? Już zawsze będę miał ogromny sentyment do Szczecina...

Pozdro
  • patu lubi to

#112 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 29 lipiec 2015 - 23:24

olej to ,łow w swoich rzeczkach pstragi ,trocie..

tak zmieniło sie..bulwary pełne ludzi ..wpadaj ,wszyscy palą makiware  :lol:  :lol:  :lol:

sentyment sentymentem ryby moze znów przypłyną jesienią..ostatnio jak padał deszcz bąble na parce miały zielony kolor  :wacko:  :blink:

#113 OFFLINE   Mateusz Droszcz

Mateusz Droszcz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 30 lipiec 2015 - 02:35

W moich rzeczkach oprócz ryb, które zostały zjedzone przez wędkarzy i elektryków nie ma również wody :-( nigdy nie pamiętam takiej suszy, ojczulek z resztą też. Omijają nas wszystkie deszcze, a kilku minutowe oberwania chmury nic nie dają. Lato i wczesna jesień zawsze była kiepska na sandacze w porównaniu z jesienią. Ale, aż takiej tragedii nigdy nie było. Najlepsze brania były z godzinkę przed wschodem słońca, łowiłem wtedy na lekkie duże gumy, wahadła i woblery. Latem jest normalnie,czyli nie masz setki pstryknięć jak czasami jesienią hehehe. Musisz po prostu trafić w porę żerowania. Trafiały się fajne przyłowy w postaci boleni, jazi, kleni choć tych to złowiłem najmniej. Niewspominając o kijankach, które demolowały mi sprzęt hehehe. Największa na brzegu ok 90 cm. Inne wygrywały... Wysokie nabrzeże, lub brak możliwości ruchu za rybą. Wschody słońca na parce i spławy tysięcy dorodnych białorybów też były czymś fajowym. A teraz spowrotem mieszkam na rybiej pustyni, w krainie mięsiarzy, gdzie wszystko co ma ogon i potrafi pływać jest eksterminowane.

#114 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów

Napisano 30 lipiec 2015 - 09:12

Ja tam bym oddał wszystkie szczecińskie pstryki sandaczowe i wszystkie boleniowe kopnięcia w łokieć za rybną i nie skalaną przez meliorantów rzekę kropkową. Dorzecze Drawy i Gwdy w każdym normalnym kraju powinno być wędkarskim i przyrodniczym eldorado. A jest jak piszesz - na Płocicznej dalej jebią prądem wszystko co na drzewo nie spierdziela? U nas też nie ma wody a w ciurkach ulepszonych i wyprostowanych sączy się do pół łydki. Ostatnio w ramach eksplorowania google maps trafiłem na taki odcinek to na dystansie 1,5 km rzeczki było jedne jedyne miejsce w którym mogło coś siedzieć i faktycznie wyszedł mi do wahadła malutki kropek. Niebywały wqrw mnie bierze jak o tym myślę - wydają ogromną kasę na udrożnianie malutkich ciurków które nikomu nie robią krzywdy, niszcząc przez to całe dorzecza. Gdzie ma ta woda być skoro wszystko szybko spływa w dół niczym w kiblu? Pozostaje wytrwale szukać magicznego, zapomnianego przez wszystkich kawałka wody w którym pływają 50+ cm kabany  :D

Użytkownik Pawgas edytował ten post 30 lipiec 2015 - 09:16

#115 OFFLINE   casso

casso

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 257 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 11 sierpień 2015 - 12:12

Czy próbował ktoś z Was łowić w Stawie Brodowskim w okolicach Wilczej? Byłem tam ostatnio i widziałem trzech spławikowców. Zagadałem jednego z nich nt występujących ryb to powiedział tylko o karasiu i linie. Przy brzegu sporo drobnicy. Są tam jakieś drapieżniki? Czyja to woda?

#116 OFFLINE   Graghowski

Graghowski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 11 sierpień 2015 - 12:51

Witam szczecińską brać. 

Czy ktoś oprócz mnie, złapał może bakcyla na pływadełko i miałby ochotę popływać razem po tutejszych wodach ?

Przyznam ze glownie lowie na dziewokliczu i głębokim i jestem początkującym spinningistą ( lub jakkolwiek poprawnie powinienem to napisać )

Podrzuce zdjecia ze i u nas ladne okonie na glębokim mimo upałów ;) ( Na drugim zdjęciu mój bolid pływadełkowy ;) )

Pozdrawiam !

Załączone pliki

#117 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2696 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 11 sierpień 2015 - 15:43

Musiałeś niezłą atrakcją być na Głębokim ztym pływadłem. Fajny sprzęcik.
Łukasz, ten staw to chyba do miasta należy i wystarczy biała karta ale czy coś tam z drapieżników pływa to nie wiem

Użytkownik Artech edytował ten post 11 sierpień 2015 - 15:48

• krzyw lubi to

#118 OFFLINE   Graghowski

Graghowski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów

Napisano 11 sierpień 2015 - 16:05

Co do atrakcji to trzeba przyznać że widok dość mało popularny u nas. Nawet ratownicy podpłyneli łodzią spytać co to ;)  Osobiscie polecam. Mieści się bez powietrza do wiekszego plecaka razem z pletwami i pianka na zimniejsze dni ;) a wodujemy się wszędzie.

Jutro wybieram się ponownie kolo 17, jak ktoś chciałby się przyłączyć to zapraszam na głębokie ;)

#119 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 11 sierpień 2015 - 19:52

pogadaj z arielosem on też ostatnio ma zajawke na ubota wiec moze się jakoś złapiecie...

#120 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 11 sierpień 2015 - 21:05

Sorry za pytanie. Ja zamiejscowy. Głębokie to jest to, gdzie krańcówka tramwajów i niedaleko jednostka wojskowa? Byłem tam w latach 1987-88.Zdaje się Al.Wojska Polskiego?

• casso lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: miasto, szczecin, street fishing, poland, urban fishing

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych