Opory rosną kwadratowo, w przybliżeniu można wyciągnąć pierwiastek ze stosunku mocy i wyjdzie przyrost prędkości. Np stosunek mocy 25 do 15 to 1,66 , pierwiastek to 1,28 więc można się spodziewać przyrostu 28%, czyli około 43. Takie szacowanie sprawdza się całkiem nieźle.
Przy doborze śruby, jeżeli szukamy czegoś uniwersalnego, dobrze sprawdza się zasadą, żeby samemu, ze standardowym wyposażeniem, podbijać pod maks obroty, można je nawet minimalnie przekroczyć.
Nie żeby sie kłócić. Ale coś mi nie pasi. Coś mi sie kołacze, ze opór powietrza rośnie wraz z kwadratem prędkości. Czyli trochę bez sensu wyciągać pierwiastek z mocy? … bo to dopiero potencjał do pracy. A trzeba by wyciągać kwadrat z przyrostu prędkości. Nie wiem też jak rośnie opór nautyczny na styku łodka woda.
Czyli wracając do oporu powietrza (i pomijając lub traktując podobnie opór wody w ślizgu) ja bym jednak liczył tak: zakładając ze teraz jest 33km/ i to traktując jako 1 od razu pomniejszając moje obliczenia do 50km/h (bo liczyłem bez oporu a jest i prawie tyle ja łapie na troche większej łódce z 25KM) to zyskujemy 17km/h i… i teraz nie wiem jaki jest opór przy 33km/h żeby coś dalej policzyć, ale 50 to 1,51 z 33 czyli x1,51 =2,29 czyli, żeby tyle uzyskać by trzeba mieć 34KM? Za dużo … latało by szybciej.
Ale jakbym był politykiem którejś z wiodących partii i miał Was za głupków (czyli był politykiem którejś z wiodących partii) to by można tak : prędkość wzrosła o 17km/h. Prawda. 17km/h odniesione do 33km/h to w zaokrągleniu 50% wzrostu prędkości. Prawda? Prawda. Skoro opór rośnie z kwadratem prędkości? to 0,5 do kwadratu to … 0,25. Prawda? Hehehe i już kobylka u płota do wniosku, ze aby uzyskać 50km/h wystarczy podnieść moc z 15KM o 25% czyli o w zaokrągleniu 4KM czyli 20KM byłoby z naddatkiem. Prawda? Gówno prawda
Ale sie ubawiłem. Qh na prezydenta! Myśle, ze u niejednego by przeszło i u niejednej ministry nawet
Wszystko duże przybliżenia. Takie tam deszczowe rozważania.
Czekaj czekaj coś kumam z Twoim liczeniem. Liczysz w uproszczeniu potencjał mocy do pokonania oporu. Hmmm Może to jednak nie tak bez sensu. Ale coś nie bardzo bo na 25KM to ciężki RF 420 idzie więcej bo tak z 44km/h a nie mała i lekka skorupka 360. Ja stawiam, ze na 25KM by przekroczyła 50na bank. W sumie by trzeba usiąść i sie napić. Bo inteligencja rośnie wraz z sześcianem wyluzowania. A ja jestem po ciężkim dniu pracy z budżetowaniem, zmęczony i nie ogarniam kuwety …