Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Spinningi Dragon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
593 odpowiedzi w tym temacie

#561 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 11 czerwiec 2024 - 19:11

Cześć

Dragon Z-Series 228cm i cw 7-25, akcja szczytowa - czuły i miekki tip zachowujący się trochę jak wklejka, którą nie jest. Kijek idealny do wleczenia, szurania, pukania i ciągania gumy po dnie.

Szukam kija o zbliżonej akcji i parametrach.
Dragonowskie CXT lub Proguide'y są zbyt sztywne.

Może ktoś łowi podobnie i poleci jakiś inny seryjny spinn?

A sprawdzałeś dragon mtx ?

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

#562 OFFLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 665 postów
  • LokalizacjaGA
  • Imię:Michał

Napisano 18 lipiec 2024 - 13:00

Witam

Poszukuję informacji o wędce Dragon HM-X Zoom, 1.98 10-28g X-fast w jednoskładzie.

Użytkowników proszę o standardowe info odnośnie obsługiwanych gramatur (główka + guma)

z góry dziękuję

Michał

#563 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 20 lipiec 2024 - 21:21

Czy posiada ktoś wędkę z serii invader i może napisać jak się sprawuje i jak z opisem c. W?

Trochę po czasie. Mialem 198cm do 30g i 21g. Bardzo fajny sprzęt za male pieniądze. Jest błąd w katalogu wędki nie są na przelotkach seaguide. Co do gramatur wyrzutu to trzeba moim zdaniem odjąć ok. 5g. Wędki mają super akcje z czulą szczytowką pracujacą od samego początku bez przesztywnień.Polecam.

#564 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 04 sierpień 2024 - 08:03

Cześć

Dragon Z-Series 228cm i cw 7-25, akcja szczytowa - czuły i miekki tip zachowujący się trochę jak wklejka, którą nie jest. Kijek idealny do wleczenia, szurania, pukania i ciągania gumy po dnie.

Szukam kija o zbliżonej akcji i parametrach.
Dragonowskie CXT lub Proguide'y są zbyt sztywne.

Może ktoś łowi podobnie i poleci jakiś inny seryjny spinn?

Dragon Flash tez coś podobnie powinien pracowac

#565 OFFLINE   Czi

Czi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 04 sierpień 2024 - 22:28

Selk, dzięki. Sprawdzę oba po wakacjach.

Natomiast serwis Dragona zasugerował mi Sugoi CXT do 18g, jako godnego przeciwnika dla Zetki.

#566 OFFLINE   PatLove

PatLove

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 728 postów
  • LokalizacjaLBN
  • Imię:Marcin

Napisano 07 sierpień 2024 - 11:25

Sorry za off-top ale zaczął się Dragon cenić, ten Sugoi CXT to jeszcze niedawny poziom cenowy STC, czy Fenwicka...

P.S.

Mam dwie Z-tki mono w caście i to świetne kije.

Użytkownik PatLove edytował ten post 07 sierpień 2024 - 11:27

• Gold Tinca tinca lubi to

#567 OFFLINE   Ballantise

Ballantise

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaRZESZÓW
  • Imię:Daniel

Napisano 30 sierpień 2024 - 15:34

Cześć, czy ktoś używał kija dragon hm62x 1-10 na klenie i mógłby coś o nim powiedzieć? Dzięki

#568 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 30 sierpień 2024 - 20:51

Jaka długość?
  • Gold Tinca tinca lubi to

#569 OFFLINE   Ballantise

Ballantise

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaRZESZÓW

Napisano 31 sierpień 2024 - 05:17

Interesuje mnie najbardziej 2.75

#570 OFFLINE   Waldek

Waldek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 31 sierpień 2024 - 09:06

Cześć, czy ktoś używał kija dragon hm62x 1-10 na klenie i mógłby coś o nim powiedzieć? Dzięki

Cześć. Mam wersje 2.90. Wcześniej łowiłem dwoma Dragonami slow lure, ale brakowało im mocy przy kleniach 40+, często parkowały w zielsku. Ten hm62x ma odpowiedni zapas mocy. Jeszcze żaden kleń nie zaparkował mi w zielsku, takie do 50 cm wyjeżdżają bez problemu. Przyłowy w postaci szczupaka to tez nie problem. Raz mi siadł za koniuszek pyska konkretny zielony, niestety przy podbieraniu się wypiął. Już nie szukam kija na klenie, mogę go tylko polecić.

Użytkownik Waldek edytował ten post 31 sierpień 2024 - 09:06

#571 OFFLINE   Ballantise

Ballantise

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaRZESZÓW

Napisano 01 wrzesień 2024 - 10:02

Cześć. Mam wersje 2.90. Wcześniej łowiłem dwoma Dragonami slow lure, ale brakowało im mocy przy kleniach 40+, często parkowały w zielsku. Ten hm62x ma odpowiedni zapas mocy. Jeszcze żaden kleń nie zaparkował mi w zielsku, takie do 50 cm wyjeżdżają bez problemu. Przyłowy w postaci szczupaka to tez nie problem. Raz mi siadł za koniuszek pyska konkretny zielony, niestety przy podbieraniu się wypiął. Już nie szukam kija na klenie, mogę go tylko polecić.

Waldek, dzięki za swoje uwagi. Mam prośbę, czy możesz zmierzyć długość dolnik od końca wędki do środka stopki kołowrotka? W katalogu podają dla długości 290 - 26.5 cmm. Nie sądzę żeby to była długość od stopki bo wtedy to byłby naprawdę krótki ten dolnik. Dzięki i pozdrawiam

#572 OFFLINE   Waldek

Waldek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 01 wrzesień 2024 - 14:58

Zmierzyłem i z podpiętą Lexą 2500 to jest 33,5 cm. Za łokieć mi nie wystaje, więc jest ok.

edit: na 26,5 cm to zaczyna się gwint uchwytu.

Użytkownik Waldek edytował ten post 01 wrzesień 2024 - 15:00

#573 OFFLINE   Ballantise

Ballantise

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaRZESZÓW

Napisano 01 wrzesień 2024 - 15:55

Zmierzyłem i z podpiętą Lexą 2500 to jest 33,5 cm. Za łokieć mi nie wystaje, więc jest ok.

edit: na 26,5 cm to zaczyna się gwint uchwytu.

Super dzięki. To i ja stanę się posiadaczem HMki
  • Waldek lubi to

#574 OFFLINE   maniutek1

maniutek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 268 postów
  • LokalizacjaDęblin

Napisano 17 wrzesień 2024 - 08:20

Witam.
Szukam dość specyficznego kijka. Ma być szybki, do opadu ale długi (min.260) i jednocześnie czuły, elektryczny. Do gumek 3-4 cale na główkach 5-15gr. Koniecznie tubular. Seria Proguide X mi wpadła w oko. Widzę w ofercie takie kije. Coś mi napiszecie?
Pozdrawiam

#575 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów

Napisano 17 wrzesień 2024 - 09:08

Witam.
Szukam dość specyficznego kijka. Ma być szybki, do opadu ale długi (min.260) i jednocześnie czuły, elektryczny. Do gumek 3-4 cale na główkach 5-15gr. Koniecznie tubular. Seria Proguide X mi wpadła w oko. Widzę w ofercie takie kije. Coś mi napiszecie?
Pozdrawiam

Pro guide, to dobry trop.
Nie wiem, jak te długie kije z tej serii. Miałem w rękach, testowane na rybach, krótsze kije z tej serii. Bardzo dobre czucie przynęty/opadu, no i brania.

#576 OFFLINE   maniutek1

maniutek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 268 postów
  • LokalizacjaDęblin

Napisano 17 wrzesień 2024 - 10:04

Dziękuję.
Nie wiem który wybrać. Zależy mi na obsłudze lekkich przynęt ale także muszę czasami rzucić coś na 12-15 gramach i nie mogę zdecydować się czy lepsza będzie wersja do 18 czy 21 gr. Niby bardzo agresywne podbicie mi nie potrzebne. Częściej szczupaczki niż sandaczyki łowię. Tylko czy ta wersja do 18 gr nie będzie się męczyć zbyt bardzo przy wyrzucie 20-22 gr?

#577 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów

Napisano 17 wrzesień 2024 - 12:43

Dziękuję.
Nie wiem który wybrać. Zależy mi na obsłudze lekkich przynęt ale także muszę czasami rzucić coś na 12-15 gramach i nie mogę zdecydować się czy lepsza będzie wersja do 18 czy 21 gr. Niby bardzo agresywne podbicie mi nie potrzebne. Częściej szczupaczki niż sandaczyki łowię. Tylko czy ta wersja do 18 gr nie będzie się męczyć zbyt bardzo przy wyrzucie 20-22 gr?

Machałem, z zastrzeżeniem, że krótkim do 18 g, i dawał radę z główkami 12-16g + smukła guma 4 cale.

#578 OFFLINE   maniutek1

maniutek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 268 postów
  • LokalizacjaDęblin

Napisano 17 wrzesień 2024 - 14:10

A dało się podbić to 16 gr?

#579 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • LokalizacjaOtrębusy
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Kacprzak

Napisano 26 wrzesień 2024 - 13:44

Mam pytanie dotyczące serii HM62X

Czy na wędce 2.45, 4-21, x-fast (29-26-245) czuć opad gumy 8 cm na główce 5 gram i plecionce 0.09, czy powinienem celować w model 2.45, 3-15, x-fast (29-23-245)?

Z góry dzięki za pomoc.

#580 ONLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 460 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 27 wrzesień 2024 - 07:48

Kuba chłopie,
to wszystko zależy od warunków w jakich łowisz. Jak będzie flauta i twarde dno to poczujesz nawet 3 g, ale jak powieje to już nie poczujesz, dodatkowo jak dno będzie miękkie to nie poczujesz nic.
Moje spostrzeżenia są następujące:
- nie sugeruj się opisem wędki z katalogu, to że jest tam napisane, że jest super czuła wręcz elektryczna nie oznacza, że to poczujesz,
- czułość wędek zależy od bardzo wielu czynników i często kij za miliony jest głuchy, a byle „knot” ze stojaka w sklepie super elektryczny, oczywiście to nie jest reguła,
- każdy z nas trochę inaczej odbiera bodźce od wędki więc na to też trzeba wziąć poprawkę,
- dobrze jest chodzić na ryby ze znajomymi i czasami wypróbować ich wędki – to poszerza horyzonty i stwarza pozory, że wiemy więcej,
- założyłeś że kij musi być tubularem, ale moim zdaniem do opadingu najlepsze są wklejki, nie są mniej czułe, a dodatkowo jak nie poczujesz to zobaczysz opad na szczytówce lub plecionce,
- i chyba najważniejsza rzecz – najlepszy kij to taki, który dobrze poznasz – pochodzisz z nim na ryby przez przynajmniej sezon i wtedy poczujesz co trzeba.
Podsumowując, kup co najbardziej Ci leży w sklepie i daj mu czas przynajmniej przez sezon to da szanse że będzie najczulszy.
Udanego wyboru!

• Friko i jakub75 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych