w echu ustaw odpowiednią mapę, trzeba wskazać żródło mapy, standardowo jest Lowrance, Navionics, jak wgrasz inne to powinny być na liście w menu echosondy
Użytkownik wuran edytował ten post 25 kwiecień 2018 - 19:53
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 kwiecień 2018 - 19:53
w echu ustaw odpowiednią mapę, trzeba wskazać żródło mapy, standardowo jest Lowrance, Navionics, jak wgrasz inne to powinny być na liście w menu echosondy
Użytkownik wuran edytował ten post 25 kwiecień 2018 - 19:53
Napisano 29 kwiecień 2018 - 03:50
Napisano 29 kwiecień 2018 - 17:08
Hej!
Dzięki za pomoc, uwagi okazały się jak najbardziej słuszne - wpisałem zły numer urządzenia - wziąłem ten z pudełka, a urządzenie ma jednak inny serial i id number...
Chwila poszukania w ustawieniach echa i voila - mapy śmigają aż miło
Jeszcze raz dzięki za naprowadzenie!
Napisano 30 kwiecień 2018 - 09:33
Napisano 14 maj 2018 - 11:29
Zapraszam kolegów do wymiany doświadczeń przy tworzeniu map Genesis. Posiadam echosondę Lowrance Elite 7Ti z przetwornikiem Totalscan. Posiadam konto Edge na C-MAP Genesis. Wcześniej korzystając z konta Social współuczestniczyłem w tworzeniu mapy jeziora Asnen w Szwecji. Aktulnie pracuję nad mapą twardości dna Turawy. Problemów pojawia się co niemiara. Wiem że ze względu na to, że mapa tworzona jest w chmurze mamy ograniczony wpływ na produkt końcowy. Wiem jednak ,ze sposób przygotowania plików, ma na to decydujący wpływ. Jakie koledzy mają doświadczenia w tworzeniu map z wykorzystaniem różnych częstotliwości? Jaki wpływ mają użyte rodzaje plików, przy konsolidacji mapy? W jaki sposób zwiększyć dokładność mapy?
Napisano 14 maj 2018 - 12:59
dane powinny byc zbierane przy wiazce 200khz , dokladnosc mapy zwiekszysz tylko i wylacznie poprzez zrobie gesteszej siatki plywania.
Napisano 14 maj 2018 - 13:05
Wyłącznie 200khz, najlepiej ustawić duży zakres głębokości echa -2x lub 3x przekraczający głębokość w danym obszarze. Twardość dna jest generowana poprzez analizę pierwszego piku ale także i następnych - bo echo wraca do dna więcej niż raz.
Trudna sprawa porobić całość Turawy. Dużo pływania praktycznie od podstaw. Ustawienia echa też trzeba dobrać indywidualnie do danej głębokości.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 14 maj 2018 - 13:06
Napisano 14 maj 2018 - 13:17
Ostatnio, przez nieuwagę zrobiłem zapis na częstotliwości 83kHz. Twardości dna co prawda nie uzyskałem, ale wyszła mi bardzo dokładna mapa konturowa, dużo dokładniejsza niż przy 200kHz
Napisano 14 maj 2018 - 13:25
Niewiem czy maxi mapa nie wyjdzie z twardoscia dna... trzeba by Sie Pana Czarka zapytac. Turawa z tego co kojaze ,to dosc duza woda i chyba jakas czesc w strefie ciszy ?. Mape konturowa mega dokladna sobie zrobisz bez ig , przy pomocy google earth i softu lowrance, badz poprostu mape z zdziecia lotniczego/stalitarnego... dokladniej sie nie da
Napisano 14 maj 2018 - 13:37
Napisano 14 maj 2018 - 14:00
Ostatnio, przez nieuwagę zrobiłem zapis na częstotliwości 83kHz. Twardości dna co prawda nie uzyskałem, ale wyszła mi bardzo dokładna mapa konturowa, dużo dokładniejsza niż przy 200kHz
Hejka. Mam problem z podgladem mapy twardosci dna z zebranych plikow. Wyswietla mi komunikat "composition image not found". Nie wiesz co moze byc przyczyna?
Uten navn.png 210,29 KB 15 Ilość pobrań
Z kilku pierwszych logow moge wygenerowac mape twardosci,niestety chyba cos namieszalem w ustawieniach i sie posypalo
Uten navn.png 326,2 KB 15 Ilość pobrań
Czy dla zapisu twardosci dna ma znaczenie na jakiej czestotliwosci mam ustawiony podglad sonaru w momencie zbierania logow?
Sprzet to elite ti z totalscan.
Dzieki wielkie za pomoc
Użytkownik d.daz76 edytował ten post 14 maj 2018 - 14:06
Napisano 14 maj 2018 - 14:11
Napisano 14 maj 2018 - 14:22
Plywam z ustawieniami sonaru na 83khz.Logi zbieram w formacie sl2
Napisano 14 maj 2018 - 14:33
Napisano 14 maj 2018 - 15:05
Napisano 16 maj 2018 - 19:55
Czy ktoś z kolegów potrafi wyjaśnić sens tworzenia plików sl2?
Napisano 16 maj 2018 - 20:13
Nie ma sensu rezygnować z formatu, który jest obsługiwany, nie każdy ma urządzenia z bajerami zawartymi w sl3 - to tak na szybko.
Napisano 16 maj 2018 - 20:21
Czekam na więcej.
Napisano 16 maj 2018 - 20:44
.sl2 rozni sie od sl3 tym , iz w 3 sa zawarte dane z ss3d czyli obraz + pierdylion danych z ktorymi poki co sobie nie moga poradzic , aby je wykorzystac do map. W sl2 masz wszyskie niezedne dane do tworzenia map zarowno batymetrycznych jak i twardosci, z samego gpx twardosci nie zrobisz . Jesli nie uzywasz ss3d to .sl3 nic nie wniesie. Jest to kolejna generacja pliku ,ktora ma mozliwosc gromadzenia wiekszej ilosci danych
Napisano 16 maj 2018 - 21:17
Dane z 3D od sl3 są dekodowane w specjalistycznych korpo-softach niedostępnych dla nas ze względu na cenę- np SonarVizz. Wiem o intensywnych pracach na wschód od nas ws. dekodowania tych danych za mniejsze pieniądze. Ukraiński skrypt ponoć jest w Polsce. Rosyjscy magicy od łodzi i elektroniki planują latem wypuścić własny moduł z własnym softem dekodującym wiązkę 3D i robiącym z tego mapę w trybie live. Do tej pory wymodzili moduł StarMap, który posiada własny procek i zaimplementowany soft mapujacy dokładniejszy od trybu live w Reefmaster i mapuje bez extrapolacji na zewnątrz izobat= mniej zmyśla. Do tego jeżeli nie będziesz miał rozstawu tras 25m i gęściej - nie wygeneruje izobat. To też pozytywnie wpływa na jakość map. Dane są zapisywane na karcie i oprócz mapowania live są dostępne dla Reefmastera.
Twórca Reefmastera zakłada, że kiedyś Navico udostępni dane z 3D, ale to też nie jest takie proste- wielowiązkowy sonar generuje tyle informacji, że program i komp może zostać zakorkowany tym- pojedzie na wymagających kartach graficznych.
Kolejna sprawa to margines błędu danych 3D z sl3- wystarczy odchylenie 2-3 stopni w którejś z osi ducera i będą jaja jak berety w większej odleglości od łodzi i błąd proporcjonalnie będzie rósł do głębokości.
Także format sl3 jest bardzo bogaty w informacje, wielowiązkowy skan czyli 3D to przyszłość, ale póki co dla bardzo wąskiej grupy ludzi.
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych