Problem kolegi Michała polegał raczej na zapisie logów, a nie na ich obróbce. Skoro dał kolegom logi, które nie działały, to problem mógł wynikać ze sposobu zakończenia zapisu logów, który trzeba zakończyć poprzez funkcję "zatrzymaj zapis" W żadnym wypadku poprzez wyciągnięcie karty sd lub wyłącznie echa. Taki niedokończony log jest bezużyteczny dla programów mapujących.
Co do mapy w dr depth dla HB, to wydaje mi się, że to będą tylko linie izobat, pozbawione cyfr głębokości - czyli zaimportowane do echa pliki .HT
Te same HT można uzyskać w Reefmasterze, nawet w wersji 1.6 demo, która działa na cofniętym kalendarzu kompa z pełną funkcjonalnością.
Mam Autocharta jak i Reefmastera 1.8 w użyczeniu i mam możliwość porównania jakości obsługi obu programów.
AC po ostatniej aktualizacji otrzymał możliwość korekcji pingów wobec linii dna w trybie półautomatycznym( kilka kliknięć i pingi przesunięte dla całego pliku), czyli czegoś co nie istnieje póki co w RM(tam trzeba pingi dna nadrysowywać ręcznie), chcę porównać oba programy w materii interpretacji twardości dna na tym samym odcinku - ale to za jakiś czas.
Mam prośbę do kolegów posiadających nowe wypusty HB z MEGA SI :
Pietruk podrzucił mi już krótki zapis z łódkami zatopionymi na dnie za co mu serdecznie dziękuję, chciałbym prosić, jeżeli to oczywiście nie kłopot o krótkie zapisy logów z jakimiś krzakami, głazami, - słowem ciekawymi strukturami dna. Od razu piszę - nie chcę kłusować na waszych wodach, nie handluję mapami. Z pojedynczego loga nie zbuduję całości. Chciałbym zbadać możliwości SI w odniesieniu do struktur dennych oraz zbadać na oprogramowaniach jakość map SI. Dodatkowa prośba jest już bardziej czasochłonna -ale nie jest warunkiem. Jeśli ktoś zdecyduje się na przekazanie mi loga, to prosiłbym o odpalenie go w echu i zrobienie zrzutu z ekranu SI danego obiektu na dnie. To pozwoli poznać, czy widok loga SI w echu jest tożsamy z widokiem tego samego w oprogramowaniu.
Jeżeli znajdą się chętni do pomocy, zapodajcie jakiegoś loga na dysk wirtualny- powinien składać się z dwóch elementów: pliku .DAT oraz folderu o tej samej numeracji
Widzicie panowie, że ciągnę wątek i nie zamierzam na tym poprzestawać Także korzyści odniesiemy wszyscy.
Czekam na odzew.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 14 lipiec 2017 - 12:44