Whola lotta you love'LZ na Max leci w RR 103,7
Poproś Michała @harp to wklei dystansowy film ze szklakiem ego 7'8"#4.
Użytkownik klim edytował ten post 02 kwiecień 2018 - 08:38
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 02 kwiecień 2018 - 08:28
Użytkownik klim edytował ten post 02 kwiecień 2018 - 08:38
Napisano 02 kwiecień 2018 - 09:07
Napisano 02 kwiecień 2018 - 16:29
czyli ten konger jest źle opisany? faktycznie to #6?
z wcześniejszych postów wynika, że kij #4 to i sznur #4
więc jak to tak na prawdę jest?
nie chciałbym na pierwszym wyjściu połamać patyka sznurem #6
Użytkownik lokilobo edytował ten post 02 kwiecień 2018 - 16:44
Napisano 02 kwiecień 2018 - 22:36
Napisano 02 kwiecień 2018 - 22:49
Witam.
Hubert ... kup śmiało najtańszy sznurek DT w klasie kija i zacznij po prostu łowić na ten zestaw.
Reszta przyjdzie sama, a i parę osób na tym forum na pewno Ci pomoże
Pozdrawiam.
Napisano 03 kwiecień 2018 - 06:22
"więc jak to tak na prawdę jest?
nie chciałbym na pierwszym wyjściu połamać patyka sznurem #6"
Napisano 03 kwiecień 2018 - 06:49
Loki, masz w Ciechanowie i okolicach kilku ludzi łowiących na muchę, z Waszym dyrektorem ZO Adamem na czele.
Napisz gdzie będziesz łowił, możesz tutaj albo na PW - coś się wymysli
Napisano 03 kwiecień 2018 - 07:44
Użytkownik klim edytował ten post 03 kwiecień 2018 - 07:45
Napisano 03 kwiecień 2018 - 07:57
będę próbować na wiśle w Niepołomicach i okolicach z racji oddelegowania
tak jak pisałem kij ma posłużyć do nauki i czy się odnajdę w muchowaniu
Napisano 03 kwiecień 2018 - 08:05
okolice Krakowa - no tam to masz i Rabę i Hurch z Visionerami i dobrymi instruktorami gdybys się na to skusił.
Muszkarzy też zatrzęsienie.
Napisano 03 kwiecień 2018 - 09:49
@trout master
dziękuję za tak obszerną i cenną odpowiedź. Nigdy nie miałem muchówki w ręku będąc na rybomanni w Sosnowcu miałem okazję pomachać muchówką i głupi ja że nie skorzystałem
@klim
posłucham rad mądrzejszych i do tej wędki zakupię linkę taką jak zalecasz (zawsze można zmienić)
@venom_666
dzięki za podpowiedzi
Napisano 16 kwiecień 2018 - 04:04
Napisano 20 kwiecień 2018 - 21:29
WItam kolegów starszych w muszkarskim fachu,
Ostatnio mam problem (znowu). Po ponad roku z muszką myślałem że już coś umiem. W chłodnych miesiącach listopad/marzec brań kleni na suchą muszkę/piankowce itp. miałem mało ale jak było branie to klenik zwykle lądował na brzegu.
Teraz (kwiecień) mam dużo brań ale około 1/20 potrafię zaciąć. Czekam długo lub zacinam szybko - kombinuję z wielkością haczyka i prawie zero efektu.
Czy to możliwe że te "kwietniowe" klenie (przedtarłowe) udają brania?/odganiają/pukają zamkniętym pyskiem/może rezygnują w ostatniej chwili
? - próbuję to przyobserwować i nadal nie wiem co powoduje taki gwałtowny spadek skutecznosci. Czasami to na pewno mikroklenie/ukleje stukają nawet w duże muszki na hakach nr 10/8 ale często to rybki już całkiem ładne falki robiące np. 20/30+ cm a i tak nie mogę zaciąć. Czemu?
Napisano 21 kwiecień 2018 - 20:48
To chyba jest jednak jakiś mix funkcji wielkości klenia i jego zdecydowania. Dziś jakby łatwiej było skutecznie zacinać o świcie kiedy lepiej gryzły a potem znowu skuteczność spadła. Na szczęści rekord świeżaka dziś zaliczyłem - dzięki wszystkim za cierpliwe odpowiedzi. kleń45muchaFatAlbert (1).jpg 115,03 KB 20 Ilość pobrań
Napisano 23 kwiecień 2018 - 22:46
Napisano 13 maj 2018 - 10:48
kiedyś pisałem o problemch z zacięciem małych i średnich kleni...
- wczoraj (korzystnie padało światło) na 100% widziałem jak kleń około 25 cm chwyta żuka zanuża sie na kilkanaście cm pod wodę i zatrzymuje - przez "sekundę" - wyraźnie widze żuk wystaje mu z pyska chywcił go w 'wargi" - zacinam i kompletnie pusto - nawet nie poczułem na wędce szarpnięcia (nawet nie dostał po przysłowiowych "zębach")
- widać taki kleń trzyma przynętę "leciutko" i jakimś sposobem haczykiem na zewnątrz,
- albo trzeba czekać aż połknie - pytanie czy jest na to realna sansa? albo mieć szczęście że haczyk odwrócony w dobrą stronę będzie (nie wiem co lepsze)
na szczęscie czasami biorą bardziej zdecydowanie chwytajac muchę całą do pyska a nie "w wargi" - być może to tylko cecha sytuacji: relatywnie spory żuk vs nieduży kleń ?
Użytkownik analityk edytował ten post 13 maj 2018 - 11:47
Napisano 13 maj 2018 - 11:21
Użytkownik trout master edytował ten post 13 maj 2018 - 11:23
Napisano 13 maj 2018 - 11:41
Wg mnie za późno zacinasz, na podstawie tego opisu powinieneś zacinać w momencie gdy zaczyna się zanużać (robić zwrot). Klenie mają dosyć duży otwór gębowy co utrudnia skuteczne zacięcie.
Nie wiem na jakiej rzece łowisz ale u mnie łowi się na duże żuki (na hakach #4) wtedy do nich startują raczej duże ryby 40+. Zauważyłem że maluchy przy takich muchach dużo chlapią chyba próbując przytopić zdobycz, po dobrych kilku pustych zacięciach, zacząłem ignorować takie ataki.
O tej porze dobrą przynętą jest imitacja osy.
Użytkownik szaker edytował ten post 13 maj 2018 - 11:42
Napisano 13 maj 2018 - 12:19
Na pewno?!
Whola lotta you love'LZ na Max leci w RR 103,7
Poproś Michała @harp to wklei dystansowy film ze szklakiem ego 7'8"#4.
O tym filmie pisałeś ? Kiedyś widziałem na żywo jak Michał rzucał i robi to wrażenie.
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych