Pomoc dla świeżaka
#1701 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2021 - 18:33
Kwestie strzelania omówił kolega wyżej. Czekaj dłużej po każdym odrzucie aż poczujesz jak kij ciągnie ci rękę i wtedy będziesz wiedział że już wszystko w powietrzu proste. Jednym
słowem wolniej, płynniej i będzie dobrze. Zwłaszcza jeżeli dużo linki poza kijem. Im więcej tym wolniej.
#1702 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2021 - 19:34
Jeszcze jak waszym zdaniem, kij #4 jest odpowiedni do nauki, czy zainwestować w #5?
#1703 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2021 - 21:15
- gulf lubi to
#1704 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2021 - 04:44
Po pierwsze przypon musi byc. Co , jaki I do czego mozna omowic pozniej.
Zgodze sie z przedmowcami, ze nalezy zwrocic usage na tzw timing/tempo I poczekac az petla sie rozwinie, ALE, pamietaj, ze jesli masz miekki kij to on sie bardziej ugina I tu trzeba dostosowac zasieg/ szerokosc wymachu do ugiecia. Jesli kij sie mocno gnie I wymach bedzie krotki, to nawet jesli sie petla rozwinie, rozwinie sie ona tworzac tzw tailing loop i wezly na przyponie.
Arek, mozesz bardziej wyjasnic o co ci chodzi z podnoszeniem szczytowki w celu prostego wylozenia przyponu?
Wedlug mnie to jesli celujesz na 12m I podczas wylozenia muchy uniesiesz szczytowke to one pociagnie linke I caly zestaw pod siebie skracajac planowane podanie.
Wyjasnij prosze.
Pozdrawiam
Michal
Użytkownik Michal Duzynski edytował ten post 24 wrzesień 2021 - 04:46
#1705 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2021 - 09:13
Inną rzeczą jest fakt że ja ostatnie podanie (przy suchej muszce) robię pod kijem, nie z "góry". Samo to powoduje że przypon ładniej się układa.
#1706 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2021 - 20:25
- gulf lubi to
#1707 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2021 - 19:19
#1708 OFFLINE
Napisano 17 październik 2021 - 19:24
Jak ktoś ma ochotę podzielić się swoją wiedzą to bardzo proszę o pomoc
Thx
#1709 OFFLINE
Napisano 17 październik 2021 - 20:35
Odpowiedzi (zgodnych z prawdą) jest co najmniej trzy:
- dwa razy większa szansa na branie,
- możliwość zastosowania dwóch różnych much = szybsze "dopasowanie" się do wody,
- sprowadzenie lekkiej, małej muchy w głębsze warstwy za pomocą cięższej prowadzącej.
W sumie można stosować również inne kombinacje np. mokrej ze streamerem lub suchej (dużej) z nimfą (lekką), gdzie dochodzi czynnik sygnalizacji brań. Z reguły prowadząca jest cięższa (większa) od skoczka w przypadku nimfy, mokrej i streamera i odwrotnie przy zestawie z suchą 😉
Pozdrawiam
- Jack__Daniels, rybarak, gulf i 1 inna osoba lubią to
#1710 OFFLINE
Napisano 17 październik 2021 - 21:24
- gulf lubi to
#1711 OFFLINE
Napisano 18 październik 2021 - 13:54
W sumie to chyba dobry temat do zadania nurtującego mnie pytania. Maska zająca, bo o nią chodzi. Jak do cholery zrobić z niej dubbing? Strzyc te krótkie włosy czy je rwać czy jak? Chciałem zbudować body w nimfach takich jak walt's worm i mi się te włoski nitki nie trzymają. Jak i do czego używacie maski zająca?
#1712 OFFLINE
Napisano 18 październik 2021 - 14:10
Użytkownik jezier edytował ten post 18 październik 2021 - 14:11
- Paweł Bugajski, Jack__Daniels, tzienkiewicz i 1 inna osoba lubią to
#1713 OFFLINE
Napisano 18 październik 2021 - 20:38
Patent z maszynka jest genialny!
#1714 OFFLINE
Napisano 20 październik 2021 - 13:50
Niby tak, ale dla mnie ciut bez sensu i już tłumaczę dlaczego.
Po takim ogoleniu i wymieszaniu, mamy w sumie jednokolorową i jednolitą breję.
Na masce jak i uszach jest sierść w różnych odcieniach i nawet kolorach, że o długości włosa czy sztywności nie wspomnę...
Wolę więc wyciąć sobie nozyczkami do roboty malutką kępkę taką jaką potrzebuję, przemiętolic palcem w zagłebieniu dłoni i zrobic muchę...
Dodawanie błyskotek może i ma sens w większych muchach, ale w tych naprawdę małych robi sie przewijkę z cienkiego flesza.
- Mysha, Paweł Bugajski, Acho i 4 innych osób lubią to
#1715 OFFLINE
Napisano 20 październik 2021 - 14:28
To jakaś pomyłka i porażka.Do maski używam paznokci ,żadnych maszynek.
Po to jest maska , a nie gotowy dabing w torebce za 4 zł.,ktory mogę dowolnie mieszać.
Mam maski i skorki zająca i królika .z zająca robię dabingi w mlynku ( nie zawsze)
,przedtem docinam nożyczkami na odpowiednią wys. sierści.
#1716 OFFLINE
Napisano 21 październik 2021 - 21:23
Niby tak, ale dla mnie ciut bez sensu i już tłumaczę dlaczego.
Po takim ogoleniu i wymieszaniu, mamy w sumie jednokolorową i jednolitą breję.
Na masce jak i uszach jest sierść w różnych odcieniach i nawet kolorach, że o długości włosa czy sztywności nie wspomnę...
Wolę więc wyciąć sobie nozyczkami do roboty malutką kępkę taką jaką potrzebuję, przemiętolic palcem w zagłebieniu dłoni i zrobic muchę...
Dodawanie błyskotek może i ma sens w większych muchach, ale w tych naprawdę małych robi sie przewijkę z cienkiego flesza.
praktyk...
#1717 OFFLINE
Napisano 25 październik 2021 - 22:05
To jakaś pomyłka i porażka.Do maski używam paznokci ,żadnych maszynek.
Po to jest maska , a nie gotowy dabing w torebce za 4 zł.,ktory mogę dowolnie mieszać.
Mam maski i skorki zająca i królika .z zająca robię dabingi w mlynku ( nie zawsze)
,przedtem docinam nożyczkami na odpowiednią wys. sierści.
Ja również od wielu dekad postępuję podobnie.
#1718 OFFLINE
Napisano 26 październik 2021 - 19:31
Witam.
Odpowiedzi (zgodnych z prawdą) jest co najmniej trzy:
- możliwość zastosowania dwóch różnych much = szybsze "dopasowanie" się do wody,
Jeśli się okaże ze rybki biorą częściej na jedna z much to czy zakładasz dwie podobne?
- Paweł Bugajski lubi to
#1719 OFFLINE
Napisano 26 październik 2021 - 19:52
Jeśli się okaże ze rybki biorą częściej na jedna z much to czy zakładasz dwie podobne? To może ja wetnę się z odpowiedzią... tę mniej skuteczną wymieniam na inną, bo może okaże się jeszcze skuteczniejszą od tej już uznaną za dobrą???
- Luckyguliver lubi to
#1720 OFFLINE
Napisano 26 październik 2021 - 20:58
Jeśli się okaże ze rybki biorą częściej na jedna z much to czy zakładasz dwie podobne? To może ja wetnę się z odpowiedzią... tę mniej skuteczną wymieniam na inną, bo może okaże się jeszcze skuteczniejszą od tej już uznaną za dobrą???
Znam ta logike Hehe Kojarzy mi sie to z "Wczoraj braly wiec dzis moze beda braly jeszcze lepiej" Wiadomo jak sie to zwykle konczy.
Użytkownik Luckyguliver edytował ten post 26 październik 2021 - 21:00
- Paweł Bugajski lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych