a w jakim celu to przemywałeś jest taka potrzeba
#461 ONLINE
Napisano 27 marzec 2018 - 09:53
#462 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2018 - 18:57
przemywałem bo istniało takie prawdopodobieństwo, że dotknąłem powierzchnię wewnętrzną stroną dłoni. śladów na lakierze nie było ale takie doświadczenie też mam za sobą jak lakier spływa dokładnie z miejsca "linii papilarnych".
lakier był powierzchniowo suchy na dotyk ale w kubeczku pod paznokciem się uginał więc jeszcze nie był w pełni utwardzony.
#463 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 11:04
No to dziwne że nie złapał. Pewnie niepotrzebnie przetarłeś powierzchnie. Gdybys tego nie zrobił na pewno byłoby ok."lakier był powierzchniowo suchy na dotyk ale w kubeczku pod paznokciem się uginał więc jeszcze nie był w pełni utwardzony".
Ja kiedyś podobnie spieprzyłem kilka omotek bo przed następna warstwa przetarłem spirytusem i utraciłem przyczepność. Może przez to że spirytus zawiera w sobie wodę a może właśnie dlatego że zmyłem klejąca się warstwę żywicy nieutwardzonej powierzchni.
A tak korzystając z okazji. Po co dawałeś druga warstwę? Lakierujesz opis na dwa razy?
Użytkownik trout master edytował ten post 28 marzec 2018 - 11:06
#464 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2018 - 22:22
lakieruję dwa razy żeby zniwelować różnicę lakier na końcowych omotkach opisu a grubość lakieru na opisie. poza tym po pierwszym lakierowaniu omotek zawsze coś "wstaje" z nici.
#465 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2018 - 11:59
Czyli robisz opis i omotke na raz, na gotowo a po podeschnięciu znowu "pogrubiasz" omotki.
#466 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2018 - 19:13
robię pierwszą warstwę cienką.... tak żeby przesączyć omotkę i przykryć napis. później sprawdzam czy coś nie wstało na omotce. odcinam to co ewentualnie wystaje i kładę drugą warstwę, a czasami trzecią.
#467 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2019 - 16:35
tak a propos innego wątku na temat CC bfs to używam ją w takim zestawie.... IMMORTAL ubrany w Torzite T2, całość szaro-srebrno-czarna.
Załączone pliki
- mario lubi to
#468 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2019 - 18:19
... na jakim dokładnie blanku zbudowałeś ?... Pozdrawiam po niebycie.
#469 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2019 - 18:32
jest to najlżejszy walleye IMMWS62L
#470 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2019 - 17:22
w czasie rehabilitacji człowiek się cholernie nudzi....z nudy przychodzą mu do głowy dziwne pomysły....np żeby "zmierzyć" ile lakieru jest na lakierowanym blanku....
wędka długości 208,5 cm RX6, uzbrojona pod casta z aluminiową końcówką i gumą - czyli dość ciężko w samym dole. przelotki zdjęte. lakier po przelotkach usunięty dokładnie (tak, cały dzień dłubania jedną ręką). został lakier na blanku.... zatem sruuu na wagę....i 64,8 grama. skrobanie...niestety z uwagi na uchwyt kołowrotka i całą rękojeść, do oskrobania zostało 175,5 cm kija.... ufff mniej roboty. oskrobane dokładnie ale bez polerki, więc znów sruu na wagę...i 64,0 gram.... prawie jeden gram... i cholera wie teraz czy to dużo czy mało.... nie raz skrobałem blanki i różnice podczas machania blankiem po były zdecydowanie zauważalne.... a tu.... może RX6 lakierowany tylko bezbarwnym ma go zdecydowanie mniej na sobie niż lakierowane w kolorze....
Załączone pliki
- cyprys19 lubi to
#471 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2019 - 22:40
Różnice o których piszesz to pewnie sztywność "lakieru". Im grubości tym gorzej. Zwłaszcza
na szczytowej części może robić różnicę w odczuciach pracy.
#472 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2019 - 22:54
na pewno powtórzę to "doświadczenie" przy okazji "odchudzania" grubiej polakierowanego blanku....
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |