Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
OGŁOSZENIE

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
332 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 12 wrzesień 2015 - 18:54

Widzę , że Ty krzychun to taki trochę cwaniak jesteś, nazbierałeś dwa tysiące postów i nie dopuszczasz myśli, że osoby które mają krótszy staż na forum mogą mieć racje. Faktyczne kolega MALIN próbuje ciągnąć temat giełdy a Ty za wszelką cenę próbujesz go ośmieszyć, zapewne jesteś super pracownikiem ale tak jak kolega wyżej przypomnę Ci ,że nie o tym jest ta dyskusja.

Dodam, że jestem tak jak większość osób, przeciwny nowym "lepszym" zmianom w regulaminie.

Tak, jestem lepszy cwaniak. Taki w typie czerniakowskim.

Użytkownik krzychun edytował ten post 12 wrzesień 2015 - 18:58

#182 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 12 wrzesień 2015 - 20:07

Jak dotąd mało mnie giełda obchodziła chociaż, na pewno nie pomijałem jej. Czasami zdarzało się kupić lub sprzedać.

Teraz jest inaczej. Ciszej. Może i lepiej ze względu na czytelność samej giełdy.

Jaki to będzie miało wpływ na jakość całego forum?  Interesujące. 

• Hunter_pike i Woytec lubią to

#183 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 12 wrzesień 2015 - 20:12

Akutat giełda nie powinna mieć większego wpływu na jakość i atrakcyjność forum. Przykre, jakby miała.
  • Pisarz.......ewski Piotr i Woytec lubią to

#184 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 12 wrzesień 2015 - 21:06

Grupa trzymająca władzę najpierw giełdę maksymalnie skomplikowała, obwarowała setką zastrzeżeń i jak lew walczyła o ich przestrzeganie. Hojnie obdzielała ostrzeżeniami za odpowiedź, która wydaje im się podbiciem, choć była po 2 minutach, albo za użycie koloru niewłaściwego, za nabicie 10 postów by móc zostać forumowiczem plus :D. Oczywiście ostrzeżeń nie dostawali koledzy TW, zawsze wszystko było ładnie zamiatane od dywan. Długo by wymieniać, ale to klasyczne akcje w myśl przysłowia:

„Socjalizm jest to ustrój, w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nie znane w żadnym innym ustroju”.

Jakoś giełdy na multi i fly nie wzbudzają emocji, nie są przeregulowane i mordowane przez moderatorów. Ja z giełdy praktycznie nie korzystam, ale szkoda mi tego forum, które jest coraz mniej sympatyczne i przyjazne dla użytkowników. Tak wygląda, jakby TW chcieli się pozbyć nowych i obcych - prosta sprawa, wywalcie wszystkich i dyskutujcie, czy stare gumy są lepsze od nowych ;)

Chciałem coś podobnego napisać, ale @ROBERT zrobił to już za mnie, więc pozostaje się podpisać pod powyższym.

Na tym forum wiele spraw czeka na poprawki, ale z perspektywy roku widzę, że cała para idzie w gwizdek. Katalogi sprzętu skonstruowane w taki sposób, że 10x szybciej wujek google podpowie. Giełda nawet w ostatniej wersji miała sporo minusów, np. blokada komentowania zakończonej transakcji. Na forach stricte tematycznych działam od wielu lat (znacznie dłużej niż tutejsze forum istnieje) i wiem, że z takimi "problemami" można sobie banalnie poradzić. Zamordyzm i jedna jedyna słuszna prawda z ust wodza, to dość niedzisiejsza koncepcja  ;) Siedzę też "po drugiej stronie internetu", gdzie mój punkt widzenia kształtują czasy typu "max 40 kilo" i księgi gości ;). Fora to specyficzna forma internetu - tak naprawdę nikt nie jest jego właścicielem. Forum to społeczność i związany z tym klimat. Przyzwyczajenia, które nawet jeśli nie są optymalne - warto uszanować. Idealny administrator/moderator/redaktor, to gość, który dla użytkowników jest niemalże niewidzialny. Zmiany wprowadzane w sposobie działania powinny wynikać z głosu owej społeczności, a dorastać w sposób jawny. Pomijając już fakt, że otrzymany produkt będzie daleko bardziej "user-friendly", to wkład użytkowników w dyskusję na temat zmian powoduje scalanie tej społeczności. Chociaż preferuję z natury klasyczne podejścia, to w tym wypadku sporo można zaczerpnąć z filozofii SCRUM. Gdy takiemu forum zdarzy się wywrotka, to potrafi bez problemu "wstać" na zupełnie innym serwerze, z innym administratorem i załogą.

JB jak dla mnie cały czas traci ten klimat. Zmiany na giełdzie, a konkretniej podejście typu "zrobiliśmy zmiany, macie info w regulaminie, poczytajcie sobie, możecie komentować, ale to i tak nic nie zmieni, bo rządzimy MY" sprawiło, że postanowiłem dać sobie spokój (tzw. przelanie czary). Są inne miejsca w sieci, każdy może znaleźć właściwie dla siebie. Nonsensem byłaby teraz krucjata aby próbować wpłynąć na załogę tego portalu. Ich serwer, ich domena, ich czas, zabawa, klocki takie tam...

#185 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 12 wrzesień 2015 - 22:03

[...]

JB jak dla mnie cały czas traci ten klimat. Zmiany na giełdzie, a konkretniej podejście typu "zrobiliśmy zmiany, macie info w regulaminie, poczytajcie sobie, możecie komentować, ale to i tak nic nie zmieni, bo rządzimy MY" sprawiło, że postanowiłem dać sobie spokój (tzw. przelanie czary). Są inne miejsca w sieci, każdy może znaleźć właściwie dla siebie. Nonsensem byłaby teraz krucjata aby próbować wpłynąć na załogę tego portalu. Ich serwer, ich domena, ich czas, zabawa, klocki takie tam...

To jest właśnie to o czym pisze w tym temacie. "Nabucowanie się" na forum, bo im giełdę zmienili i słuchać nie chcą. 5 lajków, dwie okejki, dziesięć gratków i tragedia handlowa.

Kamil, w cytacie masz odpowiedź, czy ma wpływ.

• popper i jbk lubią to

#186 OFFLINE   tofik

tofik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2141 postów
  • LokalizacjaPyrlandia
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Adamek

Napisano 12 wrzesień 2015 - 22:56

Jak to wszystko pięknie wypłynęło............ :lol: Jestem w głębokim szoku,bo osoby które skrzeczały (świeża krew tego forum)że zmiany są nie potrzebne,najgłośniej krzyczą właśnie w tym wątku............a działów ci tu dostatek.............ciekawe dlaczego tak jest? :lol:

#187 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 13 wrzesień 2015 - 12:24

Pragnę zauważyć, że to już nie jest forum tylko portal społecznościowy. Będąc takim wiele uwag z tego wątku jest nieaktualne. Ponadto zachęcam na szerokie spojrzenie z oddalenia po co istnieje ten portal? Jaki jest jego główny cel? Wydaje mi się, że wielu użytkowników uważa, że portale społecznościowe istnieją dla ich użytkowników. Czy aby na pewno? 

Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 13 wrzesień 2015 - 12:24

#188 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 13 wrzesień 2015 - 12:52

" Jeszcze się taki nie urodził , co by wszystkim dogodził " ^_^

Sam jestem zwolennikiem maksymy , że "Lepsze jest wrogiem dobrego " , jednak nie bardzo rozumiem :unsure: , dlaczego zmiany na giełdzie wywołały tak wielkie poruszenie. Może zanim zaczniemy krytykować i rzucać twierdzenie , że nowa giełda ma jedną cechę wspólną z kołowrotkami Stella , czyli że jest do d.... :D.  Dajmy sobie na wstrzymanie , a czas pokaże czy te zmiany wyjdą na dobre , czy na złe.

Podejście do tematu na zasadzie , albo bawicie się tak jak ja chcę , albo zabieram swoje zabawki i idę do drugiej piaskownicy :angry:, bardziej przystoi chłopcom , a nie mężczyzną.

• Woytec lubi to

#189 OFFLINE   Winko

Winko

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaGorlice
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Winiarski

Napisano 13 wrzesień 2015 - 16:21

Jeżeli chodzi o same zmiany w ,,giełdzie" to ja to osobiście spostrzegam na ,,PLUS". Co prawda mało co tam zaglądam ale teraz nie muszę śledzić całych stron w poszukiwaniu jakiegoś info czy interesujący mnie produkt jest nadal dostępny czy też nie - giełda stała się dużo czytelniejsza . Bynajmniej kilka razy jak już coś kupowałem konkretnego to i tak korzystałem w sumie z PW i jest to jak dla mnie rzeczą oczywistą bo nie widzę powodu aby o mich szczegółowych pytaniach do sprzedającego musieli wiedzieć również inni użytkownicy!

Z resztą kto z Was kupił coś w ciemno bez dogadania szczegółów na PRIVA?

#190 ONLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 13 wrzesień 2015 - 20:54

Lubiłem przeglądać dział "kupię", ponieważ trafiały się tam ciekawe oferty. W ogóle nie rozumiem sensu tych zmian. Czytał zainteresowany ofertę sprzedaży i albo rezerwował/kupował albo porzucał wątek. Co to komu przeszkadzało. Wszyscy pragnący nowych zmian i tak twierdzą, że na giełdę to przecież nigdy nie zaglądają bo to syf. To po jaką ch...

#191 OFFLINE   wojtek_n

wojtek_n

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 316 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Wojtek
  • Nazwisko:N

Napisano 13 wrzesień 2015 - 22:46

Nie od razu Kraków zbudowano. Powoli ...

Ja rozumiem że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł ale skoro powiedziało się A to trzeba też powiedzieć B. Popatrz Remku proszę jak to teraz wygląda - seint nawalił całą stronę ogłoszeń po dwa, trzy wobki. Tworzy się jakaś maniera która owocuje mnogością wystawianych ogłoszeń. Normą jest teraz wystawienie trzech ogłoszeń w jednej tylko kategorii - wystarczy spojrzeć na dział przynęty. Jeśli dodać inne kategorie to rekordziści maja po 10 aktywnych ogłoszeń na giełdzie. Chyba nie o to chodziło  :(

• Little Wing i Woytec lubią to

#192 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 13 wrzesień 2015 - 23:02

kurde, ale jaja, faktycznie, widać, że nie chcę się moderować jednego wątku - czekam również na ograniczenia :)

#193 OFFLINE   wojtek_n

wojtek_n

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 316 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Wojtek
  • Nazwisko:N

Napisano 13 wrzesień 2015 - 23:03

Z resztą kto z Was kupił coś w ciemno bez dogadania szczegółów na PRIVA?

Ja, wszystko. Kupuję tylko wobki,. bo jakoś żadna inna "okazja" na giełdzie mnie się nie trafiła. Zresztą wobki też kupuję w cenach "przyzwoitych" a nie "okazyjnych" Jest fotka, jest opis więc nie przynudzam o jakichś rezerwacjach i czy ten wobek to szczupakowy czy boleniowy czy h..owy. Krótka piłka - zabieram skoro nikt nie wziął, czekam na dane do przelewu, płacę i spokojnie czekam aż dojdą ( nie panikuję że już dwa dni czekam a tu nic ) Jak dotąd wszystko idzie gładko. 

Teraz będę zmuszony kontaktować się przez priv ale to nie powód by rwać włosy z głowy  :D

#194 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 13 wrzesień 2015 - 23:33

Dajcie mozliwosc wystawiania przynet na starych zasadach. Wydzielic. Bedzie porzadek nieco wiekszy 😉

#195 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 13 wrzesień 2015 - 23:50

TABLICA, to jasna forma, w której Właściciel forum daje możliwość zasygnalizowania chęci sprzedaży i na tym jego rola i dobra wola się kończy

zwłaszcza taka tablica, za którą się nie płaci

• Pumba, krzychun i Karol Krause lubią to

#196 OFFLINE   Woytec

Woytec

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 723 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 14 wrzesień 2015 - 10:42

Kolega @saint rozwalił system, sprawnie wstawiając ok. 10 ogłoszeń z opcją rezerwacji w wątku ... 

Załączone pliki

#197 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 10:47

Mozna upierac sie dla zasady, ale zgoda na wystawianie kilku, kilkunastu wobkow po staremy uporzadkowaloby wiele w sposob prosty i przyjemny, bez kolejnej biurokracji w postaci ograniczen co do ilosci ofert w okreslonym czasookresie 😉

#198 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 11:06

jak widać co nie jest zabronione, to jest dozwolone :)

#199 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 11:31

No i trudno miec do Kolegow pretensje. Wpisuja sie jedynie w nowy stan prawny. Tak to dziala. Oczywiscie mozna zaradzic kolejnymi ograniczeniami, ale wprowadzenie takich powaznych i rozlazlych regulacji do opanowania kolezenskiej gieldy...nie spotkalem sie z tym nigdzie. Gielda stala sie po prostu koziolkiem ofiarnym, poswiecanym dla ratowania niby potrzebujacego ratunku forum 😉 Mnie to nie przeszkadza, nie mam uprawnien, ale przemyslcie to, co napisalem o przynetach. Wydzielic i niech bedzie po staremu. Reszta jak sobie Wlasciciel zyczy, tu nie ma chyba wielkich kontrowersji, Phenixa w tytanach nie kupuje sie i tak bez dodatkowych uzgodnien via priv 😊

#200 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 14 wrzesień 2015 - 13:43

Giełda od początku była dodatkiem do Forum, przez lata rozrosła się, (stała się, niema co ukrywać, magnesem  dla większości nowych użytkowników), ale chyba nie ma takiej opcji żeby "ogon rządził psem" i nie ma potrzeby dostosowywać Forum do giełdy.  :)

Użytkownik slawek_2348 edytował ten post 14 wrzesień 2015 - 13:55

• Pisarz.......ewski Piotr lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogłoszenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych