Ciekawy pomysł z tym zasysaniem od strony ogona... ma to sens.
Materiały do odlewania przynęt gumowych
#1981 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2018 - 08:15
#1982 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2018 - 18:48
- robbertzam lubi to
#1983 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2018 - 21:27
Guma podobna do Twojego tematu i pomyślałem,że może się przydać .
https://youtu.be/dgzSkRFMhns
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
- robbertzam i woblery z Bielska lubią to
#1984 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2018 - 22:11
Ja bym wstrzykiwał plastisol od strony ogona i na korpusie zrobił odpowietrzenie. W tym przypadku ogonek najniższym punktem bym zrobił.
- robbertzam lubi to
#1985 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2018 - 09:00
Pytanie do kolegów używających belgijskiego plastisolu bright baits. Czy ktoś mieszał go z barwnikami (pigmentami) z Modelarni? Czy ktoś robił próby z lakierem of Marcina? Prosze o spostrzeżenia, opinie? Z tego co juz wyczytałem tutaj I w kilku innych miejscach, ma nie gazować tak mocno I byc bardziej eko (bez ftalanów). Czy faktycznie nie ma ostrego zapachu charakterystycznego dla innych środków dostępnych w sprzedaży?
#1986 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2018 - 15:00
Coś mi się obiło o oczy,że Janusz (Janus-Softjerks) wspominał o tym swego czasu.Jednak głowy nie położę czy chodziło o barwniki od Marcina
Na pewno chodziło o plastisol belgijski.
Zapytaj bezpośrednio Janusza.
Wiem natomiast,ze barwniki z Modelarni b.dobrze łączą się z plastisolem angielskim.
Co do jego właściwości to jest wolny od "phalatów"
Zapach bardziej niż znośny ("koszmaru dzieciństwa" -gabinet dentystyczny)
Znikoma "potliwość"
Użytkownik Loco edytował ten post 27 marzec 2018 - 15:01
#1987 OFFLINE
Napisano 27 marzec 2018 - 17:22
Pytanie do kolegów używających belgijskiego plastisolu bright baits. Czy ktoś mieszał go z barwnikami (pigmentami) z Modelarni? Czy ktoś robił próby z lakierem of Marcina? Prosze o spostrzeżenia, opinie? Z tego co juz wyczytałem tutaj I w kilku innych miejscach, ma nie gazować tak mocno I byc bardziej eko (bez ftalanów). Czy faktycznie nie ma ostrego zapachu charakterystycznego dla innych środków dostępnych w sprzedaży?
Używałem tego z modelarni, teraz tylko i wyłącznie plastisol belgijski. Dużo łatwiej mi się z nim pracuje -mniej gazuje, mniej śmierdzi, guma nie robi się tak szybko mleczna jak poleży w wilgoci. Z kolei barwniki używam z modelarni ale w płynie, nie pigment, więc tu ci nie podpowiem...
- Mateo1989 lubi to
#1988 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 07:30
Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Jeszcze jedno mi się nasunęło. Czy ktoś używał tych belgijskich farbek do aerografu? Czy da się to nakładac pędzlem?
#1989 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 08:04
gdzie można kupić ten belgijski plastisol i ile kosztuje?
#1990 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 08:23
Belgijski...http://www.brightbai.../liquid-plastic
angielski...http://softplastics.....php?cPath=1_53
Użytkownik Loco edytował ten post 28 marzec 2018 - 08:24
#1991 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 12:31
Niebawem będzie dostępny POLSKI plastizol bez ftalanów, z wbudowanym stabilizatorem termicznym - zatem trudny do przegrzania, z wbudowanymi środkami poprawiającymi płynność i rozlewność, praktycznie bezzapachowy, bardzo dobrze odgazowany, pływający i tonący, w pięciu wersjach twardości od super soft ( 3-4 w skali Shora ) do super strong (15-17 w skali Shora), więc nie będzie potrzeby stosowania zmiękczaczy czy utwardzaczy które dodawane w warunkach domowych raczej psują strukturę stopu. Każdy będzie mógł dobrać twardość do swoich potrzeb. Poza tym będzie jeszcze parę rzeczy które każdemu kto pracuje z plastizolem na pewno się przydadzą.
- Piastun, nowwwak i biker1 lubią to
#1992 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 12:57
Chętnie przetestuję ten nowy plastizol. Daleko nie mam to bez wysyłki będzie.
- Bert8 lubi to
#1993 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 13:01
Niebawem będzie dostępny POLSKI plastizol bez ftalanów, z wbudowanym stabilizatorem termicznym - zatem trudny do przegrzania, z wbudowanymi środkami poprawiającymi płynność i rozlewność, praktycznie bezzapachowy, bardzo dobrze odgazowany, pływający i tonący, w pięciu wersjach twardości od super soft ( 3-4 w skali Shora ) do super strong (15-17 w skali Shora), więc nie będzie potrzeby stosowania zmiękczaczy czy utwardzaczy które dodawane w warunkach domowych raczej psują strukturę stopu. Każdy będzie mógł dobrać twardość do swoich potrzeb. Poza tym będzie jeszcze parę rzeczy które każdemu kto pracuje z plastizolem na pewno się przydadzą.
Kiedy i gdzie ma się to pojawić...?
#1994 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 13:29
Będzie info. Trwają testy by przygotować jak najlepszy produkt.
- Little Wing i biker1 lubią to
#1995 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 13:57
Jestem bardziej niż zainteresowany
- Bert8 lubi to
#1996 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 14:48
- Bert8 lubi to
#1997 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 15:44
Ja też bym wziął na początek ze 2 litry
- RMi i Bert8 lubią to
#1998 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 15:52
Jeszcze chwilę i będzie dostępny w detalu i w ilościach hurtowych. Wszystkie testy wypadają bardzo zadowalająco, pracuje nad tym laboratorium i paru ogarniętych technologów. Pozostało dograć jeszcze parę kwestii i odlewanie gumek będzie przyjemnością
- Mateo1989 i biker1 lubią to
#1999 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 17:27
Jeszcze chwilę i będzie dostępny w detalu i w ilościach hurtowych. Wszystkie testy wypadają bardzo zadowalająco, pracuje nad tym laboratorium i paru ogarniętych technologów. Pozostało dograć jeszcze parę kwestii i odlewanie gumek będzie przyjemnością
Wszystko do bani, a gdzie tu prawdziwy dreszczyk emocji, wyjdzie nie wyjdzie, a gdzie tu praca szarych komórek. Teraz każdy będzie mógł se odlewać, nie podoba mi się to
- Bert8 lubi to
#2000 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2018 - 18:46
Wszystko do bani, a gdzie tu prawdziwy dreszczyk emocji, wyjdzie nie wyjdzie, a gdzie tu praca szarych komórek. Teraz każdy będzie mógł se odlewać, nie podoba mi się to
Odlewanie gum to proces bardziej złożony .... zawsze jest dreszczyk emocji związany z uzyskaniem właściwej barwy plastisolu, płynnego przejścia kolorów przy zalewaniu dwóch lub trzech warstw , kwestia odpowiedniego rozmieszczenia odpowietrzników i zbiorniczka w formie itp. Także dobry materiał do gum to tylko część sukcesu i dalej trzeba myśleć Oczywiście plastisol o lepszych parametrach to duże ułatwienie .....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych