Materiały do odlewania przynęt gumowych
#1941 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2018 - 21:41
#1942 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2018 - 21:46
witam Panowie, jestem w trakcie realizacji własnego "injectora" czyli strzykawy do plasitolu, czy jest ktoś tak życzliwy i powie mi jakiej średnicy otwór wewnętrzny i zewnętrzny mają kupne injectory? Pozdrawiam
Jeśli chodzi ci o aluminiowe to będę miał po niedzieli to zmierzę i ci podam
#1943 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2018 - 22:27
https://www.garneczk...ShoC7W8QAvD_BwE
Użytkownik kezmo edytował ten post 17 marzec 2018 - 22:27
#1944 ONLINE
Napisano 17 marzec 2018 - 22:34
A mi od pewnego czasu chodzi po głowie np. taki injector...
https://www.garneczk...ShoC7W8QAvD_BwE
To głupi pomysł....nie utrzymasz tego w ręku (no chyba ,że odlewasz zimnym plastisolem)
Wydobywanie nadmiaru ,który zostanie w środku też nie będzie zbyt łatwe....
Użytkownik cyprys19 edytował ten post 17 marzec 2018 - 22:35
#1945 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2018 - 22:51
Użytkownik kezmo edytował ten post 17 marzec 2018 - 22:52
#1946 ONLINE
Napisano 17 marzec 2018 - 22:56
Sprawdz tylko czy tłok nie jest zrobiony z jakiegoś lipnego tworzywa...
Ja używam strzykawki chyba teflonowej......prawdę powiedziawszy nie wiem co to za tworzywo,ale jestem zadowolony.
#1947 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2018 - 23:06
#1948 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2018 - 23:50
Jak masz zamiar przetestować tą strzykawkę to zaopatrz się w jakąś osłonę twarzy, dobre rękawiczki i ubranie z długim rękawem. Do chłodnych mas do dekoracji ciast pewnie będzie szczelna, ale do gorącego plastisolu obawiam się, że już nie.
#1949 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2018 - 08:30
Byłbym wdzięczny a tak z ciekawości, skąd zamawiałeś?Jeśli chodzi ci o aluminiowe to będę miał po niedzieli to zmierzę i ci podam
#1950 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2018 - 12:08
http://www.msell24h....LEJU-0-5L-p1641
- Mateo1989 lubi to
#1951 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 08:21
Kupcie sobie porządny sprzęt raz a dobrze, pazerny traci podwójnie.
http://www.voblery.n...ry&path=101_122
- Loco lubi to
#1952 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 15:06
Kupcie sobie porządny sprzęt raz a dobrze, pazerny traci podwójnie.
http://www.voblery.n...ry&path=101_122
No właśnie dziś do mnie doszła 45ml, solidna rzecz, jutro przetestuję jak się z niej leje. Bez rękawic się raczej nie poleje jak w teflonowej .
Jak ktoś chętny to kolega turik ogarnia, polecam.
#1953 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 18:50
Witam Panowie,
od jakiegoś czasu staram się coś samemu odlewać, na razie jest to zabawa z materiałami w celu poznania właściwości samego plastisolu. Jak do tej pory starłem się "kopiować " relaxy , mannsy i keitechy. O ile z tymi dwoma pierwszymi nie miałem zbyt wielu problemów o tyle z keitechami walczę już któryś raz z kolei.. chyba szósta forma i cały czas jakieś niedoskonałości. Robiłem formy otwarte ( ogonek za cienki i plastisol zastyga zbyt szybko nie wypełniając całego ogona) jeśli z kolei zrobię formę "ala" zamkniętą tzn umieszczam keitecha 3 mm od powierzchni formy następnie nacinam żyletką w linii ułożenia gumy to wychodzi całkiem ciekawa forma .. Rozcinam ją po skrajnych brzegach (łeb, ogon) , żebym mógł ją przy zalewaniu dobrze rozchylić. Sylikon RTV jest na tyle elastyczny, że po mocnym rozchyleniu i tak ładnie zamyka formę pozostawiając tylko cieniutką błone do oderwania. Natomiast cały czas pozostaje problem niedolanych ogonów.. Pytanie czy któryś z kolegów miał jakieś doświadczenie z keitechami ? Czy nic poza formą zamkniętą i plastisolem pod ciśnieniem ze strzykawki nie wchodzi w grę ?
#1954 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 19:12
- psychowobsy lubi to
#1955 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 19:18
spoko jutro próbuję mówisz o formach otwartych czy zamkniętych ?
Spróbuj nagrzać dobrze formę i wtedy odlewaj.
#1956 ONLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 19:37
Witam Panowie,
od jakiegoś czasu staram się coś samemu odlewać, na razie jest to zabawa z materiałami w celu poznania właściwości samego plastisolu. Jak do tej pory starłem się "kopiować " relaxy , mannsy i keitechy. O ile z tymi dwoma pierwszymi nie miałem zbyt wielu problemów o tyle z keitechami walczę już któryś raz z kolei.. chyba szósta forma i cały czas jakieś niedoskonałości. Robiłem formy otwarte ( ogonek za cienki i plastisol zastyga zbyt szybko nie wypełniając całego ogona) jeśli z kolei zrobię formę "ala" zamkniętą tzn umieszczam keitecha 3 mm od powierzchni formy następnie nacinam żyletką w linii ułożenia gumy to wychodzi całkiem ciekawa forma .. Rozcinam ją po skrajnych brzegach (łeb, ogon) , żebym mógł ją przy zalewaniu dobrze rozchylić. Sylikon RTV jest na tyle elastyczny, że po mocnym rozchyleniu i tak ładnie zamyka formę pozostawiając tylko cieniutką błone do oderwania. Natomiast cały czas pozostaje problem niedolanych ogonów.. Pytanie czy któryś z kolegów miał jakieś doświadczenie z keitechami ? Czy nic poza formą zamkniętą i plastisolem pod ciśnieniem ze strzykawki nie wchodzi w grę ?
Kolego musisz zrobić odpowietrznik przy ogonku (kopytku) aby w trakcie zalewania powietrze miało możliwość ujścia na zewnątrz.W przeciwnym razie tworzy się uwięziony balonik co skutkuje niedolewką ...
- golenia, Mateo1989 i biker1 lubią to
#1957 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 20:40
Kolego musisz zrobić odpowietrznik przy ogonku (kopytku) aby w trakcie zalewania powietrze miało możliwość ujścia na zewnątrz.W przeciwnym razie tworzy się uwięziony balonik co skutkuje niedolewką ...
Dzięki za podpowiedź ale ciężko mi to sobie wyobrazić .. jak przy keitechu easy shiner 2" zrobić odpowietrznik skoro i tak formę mam tak mocno rozciętą ,że podczas zalewania gdy ścisnę ją w dłoni ( dolne krawędzie prostopadłościennej formy ) to forma rozkłada się "na filety " mógłbyś zademonstrować jak wygląda odpowietrznik przy tak cienkim i drobnym kopytku ? I jak wygląda taka forma ? Forma zamknięta "na amen" pozbawia mnie możliwości lania dwóch kolorów .. przynajmniej na razie nie znam żadnego patentu.
#1958 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 20:52
Użytkownik robbertzam edytował ten post 19 marzec 2018 - 21:36
#1959 OFFLINE
#1960 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2018 - 21:01
(...)ciężko mi to sobie wyobrazić .. jak przy keitechu easy shiner 2" zrobić odpowietrznik (...)
Bardzo prosto.
Masz problemy przy zalewaniu. W ogonku zamiast plastisolu jest powietrze. I to jest właśnie odpowiednie miejsce na założenie odpowietrznika. Musisz przewidzieć to w trakcie tworzenia formy, dokładając drucik o średnicy powiedzmy 1 mm i po stworzeniu formy, gdy wyjmiesz ten drucik, pozostanie Ci kanał odpowietrzający. Jeśli średnica okaże się za mała (nadal ogonki będą niedolane), to trzeba zrobić grubszy kanał odpowietrzający. Drut 1,5 mm. Albo i 2 mm. Aż do pożądanego skutku
- RUBIN1 i Mateo1989 lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych