Czyli nie pozostaje nic innego jak zrobić dokładne formy i zrobić próbę z dolaniem zapachu przy produkcji do gumy i zobaczyć jak się zwiąże .
Materiały do odlewania przynęt gumowych
#281 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 10:17
#282 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 10:25
Oni chyba tego nie dolewaja do plynnej gumy, tylko jak juz skoncza odlewanie, to gotowe gumki do worka i zalewaja tym olejkiem.
#283 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 10:29
Tak też to widziałem ale ja zrobię testy i doleje do gumy zobaczę jak wyjdzie i dam znać bo tak to guma od razu do użycia będzie a tak to w dipie musi poleżeć .
#284 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 11:51
Przy kombinowaniu z olejkami proponuję zrobić próby. Bodaj dwa lata temu znajomy zakupił tran i zalał nim gumki (w strunówkach). Bardzo ładnie przeszły tranem.
Niestety, stały się przy tym bardzo twarde (ogonki przestały pracować), a dodatkowo stały się kruche...
#285 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 12:04
Też to słyszałem ale ponoć do puki są w zalewie nie twardnieją a co do prób to zawsze lepiej robić na małej ilości
#286 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 18:28
Witam Panowie mam parę pytań mam nadzieje że może znajdzie się ktoś chętny odpowiedzieć . Zaczynając od początku zakupiłem materiał zorganizowałem mikrofale , na testy zrobiłem formę z gipsu budowlanego . Oczywiście formę prysnąłem lakierem do betonu i zacząłem odlewać , a przynajmniej próbować . Pierwsza partię raczej przepaliłem przynajmniej zapach na to by wskazywał . I tak schodziłem z temperaturą ale ku mojemu zdziwieniu po dojściu w stan gotowy do odlewów materiał wydawał się być zabarwiony na kolor herbaciany (nie krystalicznie bezbarwny jak białe szkło) , i tu pytanie czy to znaczy że dalej przepalam materiał czy tak po prostu jest . Co do małych form używacie strzykawek? Jeżeli tak to czy szklane czy wystarczą plastikowe? I kolejne pytanie co do zapachu , bo guma po odlaniu strasznie śmierdzi , czy to tez efekt przegrzania czy tak jest a jeżeli tak jest to czy można z tym coś zrobić ? Z góry dziękuj za pomoc .[/size]
Podgrzewaj więcej razy po 30,40 sekund i wyczujesz moment kiedy materiał będzie ok , guma trochę śmierdzi po odlaniu ale ja trzymam w pudełkach i po 2,3 dniach jest ok , co do zapachów to ciężki temat są różne szkoły ( doktorek może co wykombinuje to pewnie da znać ) napiszę tylko tyle że musi to być zapach na bazie lub zmieszany z olejkiem rybnym i wtedy guma nie robi się twarda ( sprawdzałem kilka razy i było ok kałamarnica + olej rybny )
#287 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 18:32
Podgrzewaj więcej razy po 30,40 sekund i wyczujesz moment kiedy materiał będzie ok , guma trochę śmierdzi po odlaniu ale ja trzymam w pudełkach i po 2,3 dniach jest ok , co do zapachów to ciężki temat są różne szkoły ( doktorek może co wykombinuje to pewnie da znać ) napiszę tylko tyle że musi to być zapach na bazie lub zmieszany z olejkiem rybnym i wtedy guma nie robi się twarda ( sprawdzałem kilka razy i było ok kałamarnica + olej rybny )
Tomek a jakby w koniaczku pomoczył może by lepiej zasysały .
- KLANAD i woblery z Bielska lubią to
#288 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 18:35
#289 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 18:36
Tomek a jakby w koniaczku pomoczył może by lepiej zasysały .
Koniaczek to w końcu my musimy gdzieś w Polsce zrobić bo jakoś tak amatorką mi tu śmierdzi :-)
- Jozi lubi to
#290 OFFLINE
Napisano 25 maj 2015 - 20:40
Odlewam przedewszystkim gumę podobną do BLINKERA Delalande.
Sklepowa guma(Blinker) często była rozrywana przez główkę jigową i spadała z haka gdy złowiła szczupaka rzadko była w stanie dalej łowić. Gumy odlewane własnoręcznie są zdecydowanie mocniejsze i więcej wytrzymują niż delalande.
Jeśli ktoś obserwuje wątek i zastanawia się czy samemu spróbować, mogę tylko polecić, koszt niski gwarancja satysfakcji ogromna.
Czerwiec tuż tuż, sandacze miejcie się na baczności, mam dla was worek gum
- bigrafi i lubią to
#291 OFFLINE
Napisano 25 maj 2015 - 21:02
... sandacze miejcie się na baczności, mam dla was worek gum
Będziesz nęcił?
- Dim3n lubi to
#292 OFFLINE
Napisano 26 maj 2015 - 11:21
Będziesz nęcił?
...ja już nęce
#293 OFFLINE
Napisano 09 czerwiec 2015 - 21:27
może uchylilibyście rąbka tajemnicy jak malować te gumy ?? Sam coś tam odlewam ale w kolorach mono i troche mnie to juz nudzi :/
#294 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2015 - 16:20
Czy można gdzieś w Polsce dostał farby do malowania gum do aerografu bądź te proszkowe do nanoszenia pędzelkiem?
#295 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2015 - 18:27
#296 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2015 - 22:00
Ja kupuje w niemczech ;-) w polsce farby raczej niedostępne :-)
A jak wychodzą cenowo? Jakiś link do sklepu mógłbyś wstawić?
#297 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2015 - 07:02
Kontakt z Panem od farb tylko mailowo i nie wysyla on do polski. Ja odbieralem to w niemczech.
Cenowo 7Euro 50 ml. 12 Euro 100 ml.
Mam troche tego jak chcesz to priv.
#298 OFFLINE
Napisano 22 czerwiec 2015 - 22:12
Sekretny składnik do barwienia gum na srebrno no na 90% pył aluminiowy. Kupicie go w internecie za grosze,drobniejszy niż mąka i pięknie wszystko brudzi.
Jeśli chodzi o inne kolory polecam spróbować bejcy w proszku albo barwników do tkanin, powinny dać radę
Powodzenia!
- thoffi lubi to
#299 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2015 - 12:26
Siemka panowie przeczytałem 14 stron i juz wiem prawie wszystko....prawie otóż jeśli stopię białą gumę z czarnym grzbietem to jaki kolor sie utrzyma ? czy białe mansy nie tracą koloru i po odlaniu są białe ? czy topiąc 2 kolorową gumę rozdzielacie kolory ? np tniecie pół srebnej i pół niebieskiej jesli była 2 kolorowa czy całą gume do gara ? Czy ktoś próbował robić formę z silikonu sanitarnego albo silikonu do szyb itp ? podobno po rozgrzaniu ma formę lejącą ?
#300 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2015 - 12:37
Jak wrzucisz do rozgrzania mannsa z czarnym to ten ciemny grzbiet spowoduje ze zrobi Ci sie troche srebrny kolor. Jak chcesz uzyskac biel to musisz obcinac ;-)Siemka panowie przeczytałem 24 strony i juz wiem prawie wszystko....prawie otóż jeśli stopię białą gumę z czarnym grzbietem to jaki kolor sie utrzyma ? czy białe mansy nie tracą koloru i po odlaniu są białe ? czy topiąc 2 kolorową gumę rozdzielacie kolory ? np tniecie pół srebnej i pół niebieskiej jesli była 2 kolorowa czy całą gume do gara ? Czy ktoś próbował robić formę z silikonu sanitarnego albo silikonu do szyb itp ? podobno po rozgrzaniu ma formę lejącą ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych