kupiłem metalowy kubeczek czy do grzania na gazie sie nada ? nie chce sobie mikrofali ufajdolic bo wiem że to smierdzi strasznie;)
Materiały do odlewania przynęt gumowych
#301 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2015 - 20:17
#302 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2015 - 21:16
Ja jadę na kuchence turystycznej. Garnek, mały płomień i da się. Tylko trzeba cały czas mieszać i przesuwać garniaka z miejsca na miejsce, bo jak się zacznie przypalać to lepiej uciekać
#303 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2015 - 20:33
dzisiaj próbowałem zrobić forme z gipsu zwykła gładz szpachlowa cekol. Jak na jednym filmie tasma 2stronna przykleiłem gume grzbietem zrobiłem gips troche za gesty ale zalało sie fajnie ale ze mi na pozostałe formy nie starczyło to dorobiłem i dupa pełno bommbli na dodatek guma sie odkleiła i wypłyneła na góre ;/ nie jest to takie proste jak na filmie teraz pewnie bedzie schło z tydzien
#304 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2015 - 21:01
Z gipsu zrobisz dobrą formę ;-) ale lepiej jak masz ten lepszej jakisci, gumy daj na super glue/kropelka i ważne. Po zrobieniu formy polakieruj gniazda by nie przywierał plastisol :-)dzisiaj próbowałem zrobić forme z gipsu zwykła gładz szpachlowa cekol. Jak na jednym filmie tasma 2stronna przykleiłem gume grzbietem zrobiłem gips troche za gesty ale zalało sie fajnie ale ze mi na pozostałe formy nie starczyło to dorobiłem i dupa pełno bommbli na dodatek guma sie odkleiła i wypłyneła na góre ;/ nie jest to takie proste jak na filmie teraz pewnie bedzie schło z tydzien
#305 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2015 - 11:56
Odlewasz w ramce na szybie wosk o grubości ok 1.5 cm grubszy niż połowa grubości modelu.
Po ostygnieciu odrywasz od szyby i na tej gładkiej stronie robisz gniazdo pod model. Osadzasz go do osi symetrii, dolewasz wokół niego woskiem i równasz nożykiem do gładzi powierzchni. Montujesz ramkę, uszczelniasz szczeliny akrylem (biały najtańszy w tubie), smarujesz wszystko oddzielaczem (np. pasta woskowa co podłóg) i zalewasz żywicą z utwardzaczem lub innym silikonem np. formierskim.
Żywica nie może być poliestrowa bo stopi wosk (za duża temp. przy utwardzaniu)!!!!!!!!!
Druga połówka już jest łatwiejsza. Nie trzeba nawet wyjmować modelu, jedynie posmarować dobrze wszystko oddzielaczem!!!!!
Wcześniej przed zalaniem drugiej, nie zapomnieć o zamontowaniu kołków ustalających!
Powodzenia.
#306 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2015 - 12:47
no ja swoja 1 gume odlałem miała byc perła ale sie zrobił kolor sraczki why ? forma gipsowa nie nadaja sie na dłuzszą mete no i nie róbcie tego w domu bo strasznie wali
Załączone pliki
#307 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2015 - 13:22
Spaliłeś
#308 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2015 - 13:28
kurcze to lipa bo ino ino mialem gaz i powoli sie topiło ale jak tego nie spalic skoro jedne kawałki były juz stopione a inne sie topiły.
#309 OFFLINE
Napisano 14 lipiec 2015 - 13:50
Mieszaj szybko o cały czas. Zmniejsz gaz, a jak to nie daje rady to podnoś garnek i trzymaj go wyżej.
#310 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2015 - 17:26
tak czytam co tu piszecie koledzy o tym gazie a czy nie lepiej do komisu po mikrowelkę i po zawodach sprawnie szybko podgrzewasz kilka razy spokojnie nie spalisz ( po 30 sek kilkakrotnie ) jest lato na balkoniku jak komu śmierdzi i finał
- fish28 lubi to
#311 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2015 - 17:30
odlałem z 500 gum i z tym gazem mieszaniem nie odlałbym chyba ani jednej
ps. mikrowelkę w komisie za 50-70zł można wyrwać lub OLX w swoim mieście też widziałem od 80-120zł używka
#312 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2015 - 22:42
Polecam, ja z olx za 60zl na gwaracji wyrwalem i duzo przyjemniej sie topi ;-)odlałem z 500 gum i z tym gazem mieszaniem nie odlałbym chyba ani jednej
ps. mikrowelkę w komisie za 50-70zł można wyrwać lub OLX w swoim mieście też widziałem od 80-120zł używka
#313 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2015 - 13:26
Hej to znowu ja nie poddaje sie bo doszło mi kolejne 2 pudła gum do przetopienia mam juz ich 6 wstawiam zdjęcie form, bede zalewał silikonem sanitarnym bezzapachowym. Podgrzewa sie teraz na słoncu żeby był lejący. Czym wysmarować formę żeby on nie złapał jej całej bo pozniej tego nie odkleje ma ktoś jakiegos pomysła ? wd40 czy co ? gumki przykleiłem super glue żelowym i ładnie sie trzymają. Myslicie że bedzie dobrze ? Jesli ktoś ma jakieś pomysły proszę chętnie wysłucham.
Załączone pliki
#314 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2015 - 12:39
Tomy perfekcja w każdym calu !
U mnie forma z silikonu porażka silinkon zaschnie za 20 lat gips wyszedł nawe ładnie ale gumy wychodza matowe. Widze kolega z forum sprzedaje formy fajne ale trzeba nalewać gume strzykawką i moje pytanie jak to robicie ze guma jest lejąca jak woda ? czy dodajecie jakiegoś rozcienczalnika co tak leciutko sie leje ? zastanawiam sie na jedną z form od kolegi z forum tylko ta strzykawka droższa jak forma
Użytkownik suhhar edytował ten post 23 lipiec 2015 - 19:00
#315 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2015 - 12:28
Tomy perfekcja w każdym calu !
U mnie forma z silikonu porażka silinkon zaschnie za 20 lat gips wyszedł nawe ładnie ale gumy wychodza matowe. Widze kolega z forum sprzedaje formy fajne ale trzeba nalewać gume strzykawką i moje pytanie jak to robicie ze guma jest lejąca jak woda ? czy dodajecie jakiegoś rozcienczalnika co tak leciutko sie leje ? zastanawiam sie na jedną z form od kolegi z forum tylko ta strzykawka droższa jak forma
co do form zalewanych strzykawką to też 3 kupiłem (strzykawkę też ) i gumy super wychodzą
- Kaszub Bait lubi to
#316 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2015 - 12:43
Daj fotki ;-) i ciekawi mnie strzykawka :-Dco do form zalewanych strzykawką to też 3 kupiłem (strzykawkę też ) i gumy super wychodzą
#317 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2015 - 13:27
Nooo, w końcu wrzucę coś w wątek
Znajomy przyniósł mi kiełbika i wyszło mi takie coś.
Na razie model, wykonany z tej żywicy.
http://www.modelarni...cast-fc-52.html
DSC_0456.JPG 43,36 KB 10 Ilość pobrań DSC_0457.JPG 43,26 KB 10 Ilość pobrań
DSC_0458.JPG 40,72 KB 10 Ilość pobrań DSC_0459.JPG 49,69 KB 10 Ilość pobrań
Kiełbik będzie w dwóch wersjach. Zobaczymy czy to będzie pracować
DSC_0467.JPG 29,68 KB 10 Ilość pobrań DSC_0469.JPG 33,02 KB 10 Ilość pobrań
DSC_0471.JPG 26,16 KB 10 Ilość pobrań
Zaraz zalewam właściwą formę
DSC_0475.JPG 32,14 KB 10 Ilość pobrań
- KLANAD, pablo1988, MATIG i 2 innych osób lubią to
#318 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2015 - 14:00
Zaraz, zaraz.
Zalejesz formę ale jak odzyskasz model?!?!?!
O rozdzieleniu "połówek" już nie wspomnę.
#319 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2015 - 14:09
Spokojnie, wszystko pod kontrolą
Model zalany całkowicie, potem rozcięty od góry i gotowe
Robię tak cały czas.
- KLANAD lubi to
#320 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2015 - 14:50
Spokojnie, wszystko pod kontrolą
Model zalany całkowicie, potem rozcięty od góry i gotowe
Robię tak cały czas.
Dario dawaj foty jak odlejesz pierwsze kiełbiki