Humminbird Helix 9, 10, 12 także Mega SI G2N / G3N / G4N
#241 ONLINE
Napisano 31 maj 2017 - 19:56
Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
- Dano. lubi to
#242 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 20:26
Tylko takiego nawału pracy dawno nie miałem.
Skąd ja to znam
- Dano. lubi to
#243 ONLINE
Napisano 31 maj 2017 - 20:36
Ja też jeszcze nie pływałem, no ale wakacje tuż, tuż
A tak poważnie mówiąc to za dwa lata skończę mapować moje grajdoły i wtedy będę mógł zacząć spokojnie łowić. Na mój pogodowy nos to lato będzie teraz, lipiec i sierpień mogą być zgoła inne......
#244 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 20:49
Ale wypad do Siarq to nie jest tak, ze o 16 mam pomysł i o 17 jestem ;-)
Logistycznie trochę zachodu, ale ustawka jest
Tapatalknięte z komórki
#245 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 21:01
Nie pomyliłeś się? To ile ma napięcia, jak wypływasz?
Tapatalknięte z komórki
Jak wypływam to ma zazwyczaj 13-13,1V, I tak jak wcześniej pisałem, jeśli nie nagrywam w tym czasie, to jeszcze ani razu napięcie nie spadło mi poniżej 12,6V po 8,5 godz. pływania. Sprawdzone co najmniej 10-ć razy.
Prawie robi różnicę. To nie tylko jeden cal różnicy, to również inna matryca z wyższą rozdzielczością 10" ma 1024 x 600, 9" 480 x 800.
Pisząc prawie (odnośnie poboru prądu przez echo) miałem na myśli dane ze strony producenta.
Helix 9 -> Power Draw 2,5 Amps
Helix 10 -> Power Draw 2,7 Amps
To samo mam w instrukcji. Gdzieś jeszcze wyczytałem w dokumentacji (teraz już nie chce mi się szukać) że max. pobór wynosi
adekwatnie 4,5 vs 4,7 Amps, czyli różnica wynikająca z wielkości ekranu i rozdzielczość dla obu ech. jest jak dla mnie raczej marginalna.
#246 OFFLINE
Napisano 31 maj 2017 - 21:50
Jak wypływam to ma zazwyczaj 13-13,1V, I tak jak wcześniej pisałem, jeśli nie nagrywam w tym czasie, to jeszcze ani razu napięcie nie spadło mi poniżej 12,6V po 8,5 godz. pływania. Sprawdzone co najmniej 10-ć razy.
Pisząc prawie (odnośnie poboru prądu przez echo) miałem na myśli dane ze strony producenta.
Helix 9 -> Power Draw 2,5 Amps
Helix 10 -> Power Draw 2,7 Amps
To samo mam w instrukcji. Gdzieś jeszcze wyczytałem w dokumentacji (teraz już nie chce mi się szukać) że max. pobór wynosi
adekwatnie 4,5 vs 4,7 Amps, czyli różnica wynikająca z wielkości ekranu i rozdzielczość dla obu ech. jest jak dla mnie raczej marginalna.
Masz rację znikoma różnica.
Nie mniej jednak akumulator mi zjadło. jak by doszedł jeszcze i-Pilot plus logi to konsumpcja będzie jeszcze większa.
To już daje do myślenia nad poważniejszym zasilaniem.
#247 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2017 - 22:49
No dobra , za mną dwie dniówki w warunkach bojowych z Helixem 7 SI G2N . Moje początkowe obawy po pierwszym testowym wypłynięciu okazały się zupełnie bezzasadne na szczęście . Urządzenie jest absolutnie oszałamiające i fantastyczne . Bardzo przyjazne menu . Obrazki powalają na kolana tym bardziej , że nareszcie pływałem tam , gdzie jest ciekawie i się dzieje pod wodą . Główna przyczyna wymiany echa ( z Marka 5 X Pro ) , czyli side imaging , absolutnie spełniła moje oczekiwania . Obserwacja struktury dna na doskonale znanym mi zbiorniku wprowadza zupełnie inną jakość w zrozumienie tego , co pod wodą . Rybki też widziałem - bomba ! Już w miarę płynnie poruszam się w obrazkach 2D , DI i SI w trakcie łowienia uzupełniając na bieżąco obraz w zależności od tego , co chcę zobaczyć - a to cieszy bardzo . Szkoda tylko , że tak późno zdecydowałem się wejść na ten poziom sonaru . Ale cieszę się , że mam to echo . Kwestie GPS-a i mapowania na razie sobie odpuszczam , ale to pewnie tylko kwestia czasu .
Chciałbym też podziękować Maćkowi ( @Maciej_K ) za wszystkie cenne i fachowe rady , jakich mi udzielił przed i po zakupie echosondy - rzeczywiście nie ma za dużych ekranów a te 7" wydaje się optymalne przy zachowaniu pełnej mobilności zestawu . W każdym bądź razie przeskok z 5" , nie mówiąc już o 4" , jest potężny .
@kostom63 pytał o baterię , jakiej używam . Na razie jest to jedna Toyama NPCG 9 Ah i wszystko wskazuje na to , że wystarczy . Pływałem około 8 godzin , urządzenie w podświetleniu jakieś 80 % . Nie otwierałem skrzynek bo rzeczywiście zabierają sporo miejsca . Alarm napięcia ustawiony na 10,5 V nie odezwał się . Po pływaniu ładowanie Schumacherem SPI 2A 12V trwało około 4-5 godzin do pełna .
Do zestawu mam nieco powiększony cover Humminbird dostępny w Sonarze ( rzeczywiście nieco szerszy od standardowego ) . Do tradycyjnej sztycy ciężko było coś wymyślić przy montażu przetwornika , na szczęście udało mi się dostać we wrocławskim Krokodylu przytaczany już tu na Forum a trudno dostępny łącznik przejściowy do sztycy Jaxona za całe 12,50 - pasuje idealnie .
- kostom63 i kubazmech lubią to
#248 ONLINE
Napisano 02 czerwiec 2017 - 23:24
Właśnie wróciłem z nocnego zedowania, bez kontaktu, mam nadzieję, że w końcu dam radę znaleźć je na moim jeziorku. Odnośnie echa- fajnie, że jesteś zadowolony. Co do obsługi- wiadomo, że kwestia czasu i będziesz pływał w opcjach bez trzymanki
Powodzenia i połamania.
Dzięki za dobre słowo.
P.s. Czym prędzej kup byle jaką kartę SD i zacznij zbierać logi przy okazji wędkowania. Nigdy nie wiadomo kiedy będą potrzebne, a będziesz miał na początek. Pływanie dla samych logów jest najnudniejszą rzeczą na wodzie......
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 02 czerwiec 2017 - 23:35
#249 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2017 - 23:46
Dobra - się zastosuję do zaleceń .
#250 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2017 - 11:22
Panowie, podpowiecie gdzie najtaniej kupię teraz 10' Mega SI ?
Może być na priv, z góry dziękuję .
#251 ONLINE
Napisano 03 czerwiec 2017 - 11:47
- kotwitz i Dano. lubią to
#252 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2017 - 14:19
Tu jest tanio:
https://www.mybait.d...helix-10-si-gps
I sklep sprawdzony ;-)
Swoją mam stamtąd ;-)
Tapatalknięte z komórki
#253 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2017 - 16:09
Mimo wszystko skontaktowałbym się z Moritz Angelsport . Wprawdzie ceny tej 10-tki w najnowszej odsłonie nie widziałem , ale zapytać można . W każdym bądź razie jakoś tak w kwietniu mieli 12-stkę G1 za 2400 o ile pamiętam .
#254 ONLINE
Napisano 03 czerwiec 2017 - 17:05
A w tym powyższym linku 4 tyg. temu "10 MEGA" była za 1899.
Nie wiem co powiedzieć na temat cen u nas....Niemcy też zapłacili cło, vat, mają też marże bo caritasem nie są. Czy im dalej na wschód, tym ceny bardziej rosną?
OCB nie wiem......
- ts21 lubi to
#255 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2017 - 17:35
#256 ONLINE
Napisano 03 czerwiec 2017 - 17:40
A widzisz, nie szukałem tak blisko...
#257 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2017 - 05:18
U nas w podobnej cenie: http://allegro.pl/ec...6837040245.html
A widzisz, nie szukałem tak blisko...
Brak paragonu, gwarancja - od miesiąca do 12 miesięcy - kwestia indywidualnych ustaleń.
Hmmm...
Tapatalknięte z komórki
#258 ONLINE
Napisano 04 czerwiec 2017 - 06:10
Brak paragonu, gwarancja - od miesiąca do 12 miesięcy - kwestia indywidualnych ustaleń.
Hmmm...
Tapatalknięte z komórki
A ty ile dostałeś gwarancji na swoją maszynę z .de? Ja brałem swoją 5-tkę z niemcowni, to był tylko rok. Poza tym dla siebie to będę sprawdzał ceny około zimy..Muszę zmienić napęd do przyczepy podłodziowej najpierw
#259 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2017 - 06:52
A ty ile dostałeś gwarancji na swoją maszynę z .de? Ja brałem swoją 5-tkę z niemcowni, to był tylko rok. Poza tym dla siebie to będę sprawdzał ceny około zimy..Muszę zmienić napęd do przyczepy podłodziowej najpierw
No na pewno nie mniej niż 12 miesięcy Nie pamiętam teraz - musiałbym sprawdzić w papierach.
#260 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2017 - 10:22
Ta aukcja z allegro to przypadkiem nie jest autora tego wątku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych