Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Paaanie, chce kij ale nie wiem jaki!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
298 odpowiedzi w tym temacie

#281 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 661 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 21 listopad 2024 - 12:02

Mam kilka takich wędek moderate ale to są takie starsze konstrukcje jakiś Fenwick HMX czy Daiwa Samurai, Technium jeszcze ale większość   tych nowych jest raczej robiona na szybsze. Nawet te Trociowe, morskie Daiwy to jest taki właśnie Fast-Moderate. 

#282 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9605 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 listopad 2024 - 14:56

Mam kilka takich wędek moderate ale to są takie starsze konstrukcje jakiś Fenwick HMX czy Daiwa Samurai, Technium jeszcze ale większość tych nowych jest raczej robiona na szybsze. Nawet te Trociowe, morskie Daiwy to jest taki właśnie Fast-Moderate.

Samurai, to była zarąbista średnia półka. Miałem 2 modele. Polecam.
  • Darek_W lubi to

#283 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3757 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 22 listopad 2024 - 11:59

koledzy, podpowiedzcie proszę, który z dostępnych na rynku spinów o dł. 3m ma akcje moderate czyli tzw. krowi ogon

Poczytaj https://forumwedkars...erate-305-r118/ w handlu już tego modelu nie ma, ale jeśli udałby Ci się natrafić na giełdach, to polecam z pełną odpowiedzialnością. Co prawda nie radziłbym przekraczania wagi przynęty 20g, ale za to wędka odpłaci genialnymi parametrami użytkowymi.

Ps
Na marginesie, w 2017 r. wyholowałem nim szczupaka 9 kg bez większych problemów, choć hol trwał trochę czasu.

Użytkownik Alexspin edytował ten post 22 listopad 2024 - 12:11

#284 OFFLINE   Jacques

Jacques

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaPodlasie
  • Imię:Jacek

Napisano 22 listopad 2024 - 14:56

dzięki Alex, faktycznie ciekawy patyk ale za delikatny do moich potrzeb

• Alexspin lubi to

#285 OFFLINE   ~30

~30

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 349 postów
  • LokalizacjaŻelechów
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 grudzień 2024 - 09:58

Cześć, szukam pomysłu na jerkówkę, ca 180-195cm, koniecznie 1+1(rękojeść+blank), żeby ładnie współpracowała z jerkami z zakresu 25-60g (raczej w górnym przedziale wagowym).

Cena nie jest jakimś wyznacznikiem, ale powiedzmy, że do 1000zł. Ma być smukła i sztywna, dobrze, gdyby zbrojona była w Fuji LRV / LKW.
Poradźcie coś Pany.

#286 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 661 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 13 grudzień 2024 - 12:20

Kurde chciałem wstawić jerkowke z Pleciony mieli jeszcze wczoraj SG 213 za 99PLN - ale już wyprzedana  :)

#287 OFFLINE   kowi

kowi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • Lokalizacjapodlasie
  • Imię:Seba

Napisano 13 grudzień 2024 - 16:53

Rozglądam się za kijkiem na okonie cw 3-10g + smukłą gumką typu Easy shiner. Żadnej wklejki. Mocny dolnik, delikatna szczytówka i najważniejsze wędka nie może być głucha, szukam czegoś na najwyższym poziomie czułości. Może być monoblank 200-215cm.
Czego szukać na rynku? Coś z gotowych kijków będzie czy raczej trzeba się rozejrzeć za jakimś konkretnym blankiem

mikado progressive 10 , miekka szytówka i mocny dolnik , pieknie pracuje pod rybami oksy nie spadają a i z bolkiem 80cm dała pieknie rade ,kijek jest ok na plus dodatkowo są duże przelotki w części szczytowej - szczególnie przydatne zimą, podobna wędka Robinson Toshido ale 1/3 tańsza

plusy wykończenie, moc w dole, ciepły korek, dobrze się ładuje od 2, 5g, duże przelotki Fuji

Użytkownik kowi edytował ten post 13 grudzień 2024 - 16:58

#288 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1623 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 18 grudzień 2024 - 20:17

Panowie może ktoś ma lub widział te trzy kije , do których wstawiam linki ? Potrzebny mi długi kij do łowienia w trudnym miejscu z uwagi na dostęp do wody.Przeznaczenie szczupak , boleń spod wysokiej burty. Ktoś może powie czy to udane wędki , ewentualnie odradzi .

Daiwa Exceler Trad 3,15m 15-40g
https://de.daiwa.de/...in--9100m2.html

ABU GARCIA ORRA 1002M 304cm 10-30g
https://www.sklep-mi...ing-304m-10-30g

Westin W2 Spin MH - 3,03m 10-40g
https://www.sklep-mi...-mh-303m-10-40g

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 18 grudzień 2024 - 20:41

#289 OFFLINE   Krankfrank

Krankfrank

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 30 grudzień 2024 - 19:10

Witam wszystkich serdecznie.
Zainspirowany ostatnim filmem RokiFishBoa poszukuję wędki spin na ponton/belly. Przeznaczenie szczupak/sum. Częściej wobler niż guma. Długość raczej około 2m, cw do około 100-120g. W grę jak najbardziej wchodzą używane kije. Budżet około 500zł. Kiedyś miałem Dragon Big Bait Jerk do 90g - wg. mnie sztywna pała, sprzedałem. Teraz mam na oku kijek Dragona x treme hd do 120g.
Jakieś ciekawe propozycje?
Pozdrawiam.

#290 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9605 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 30 grudzień 2024 - 20:23

Panowie może ktoś ma lub widział te trzy kije , do których wstawiam linki ? Potrzebny mi długi kij do łowienia w trudnym miejscu z uwagi na dostęp do wody.Przeznaczenie szczupak , boleń spod wysokiej burty. Ktoś może powie czy to udane wędki , ewentualnie odradzi .

Daiwa Exceler Trad 3,15m 15-40g
https://de.daiwa.de/...in--9100m2.html

ABU GARCIA ORRA 1002M 304cm 10-30g
https://www.sklep-mi...ing-304m-10-30g

Westin W2 Spin MH - 3,03m 10-40g
https://www.sklep-mi...-mh-303m-10-40g

Nie znam żadnego ale pierwszy w tych samych parametrach, to wygląda, jak mój (jeszcze nie przełowiony) czyli DAIWA EXCELER SEA TROUT 315/15-40g. Nie wiem, co rozumiesz przez :udane wędki" ale ja bym polecił zakładając, że to pewnie bliźniacza konstrukcja.
Seatrota możesz zdaje się ujrzeć w akcji na tym filmie https://youtu.be/2XA...Da_iqDWJVSpcm3v
choć mogę się mylić.
  • Darek_W lubi to

#291 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1623 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 30 grudzień 2024 - 21:00

Dziękuję za odpowiedź, z tych z linku to bym Daiwe chyba najchętniej wziął.Zrobiłem już mały rekonesans i ostatecznie wybrałem spinning DAM Nanoflex Pro + . Czy się sprawdzi to zobaczymy bo mam go mieć dopiero w połowie stycznia a nad wodą będzie używany też sporadycznie , ale jestem dobrej myśli. Kiedyś pozbyłem się dłuższych wędek i to był błąd.
  • popper i Darek_W lubią to

#292 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 08 styczeń 2025 - 17:17

Panowie, taka prawa. Potrzebuję partnera do mojego SlowLure jako uzupełnienie. Wszystkie nieloty, smużaki, mikrusy obsłuży Dragon. Drugi kij ma za zadanie rzucać wobkami zazwyczaj 5-9 cm w gramaturach od 4g w górę. Zazwyczaj poluję na solidne klenie, ale fajnie jakbym czasem bez kłopotu mógł pościgać bolki. Długość 2.7 m i więcej, budżet w miarę elastyczny. Tylko seryjne produkty. Polecicie coś?

#293 OFFLINE   Grzybuuuu

Grzybuuuu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Grzyb

Napisano 10 styczeń 2025 - 19:14

Cześć Panowie, 

potrzebuję pomocy. Poszukuje szybkiego kija na okonie, dwuskładowy,  200-220 cm, c.w 8-10g. Łowić będę główkami 2-3g +tanty lub keitechy. Myślałem o Diaflexie ale jest 2-10g przy czym z informacji od znajomych wiem że jest mocno niedoszacowany i w rzeczywistości jest mocniejszy. Byłbym wdzięczny za jakieś propozycje z waszej strony. 

#294 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 969 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 10 styczeń 2025 - 19:29

Nie wiem ile chcesz dać kasy. Ale naprawdę fajna wędka za niemałe ale przyzwoite pieniądze w tym przeznaczeniu to Sky Dream 1,5-9g. 3g już rzuca, górą raczej prawidłowo opisany. Koszt ok 800 ale w zamian dostajesz naprawdę fajny kij który ze znaczkiem JPN kosztowałby minimum 2x tyle.

Mam inne droższe wędki ale sky jest moją ulubioną okoniowką. Np wygrywa z yamagą. No i radzi sobie z przyłowami typu szczupły 80cm.

• Grzybuuuu lubi to

#295 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 661 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 11 styczeń 2025 - 16:05

Cześć Panowie, 

potrzebuję pomocy. Poszukuje szybkiego kija na okonie, dwuskładowy,  200-220 cm, c.w 8-10g. Łowić będę główkami 2-3g +tanty lub keitechy. Myślałem o Diaflexie ale jest 2-10g przy czym z informacji od znajomych wiem że jest mocno niedoszacowany i w rzeczywistości jest mocniejszy. Byłbym wdzięczny za jakieś propozycje z waszej strony. 

Muszę :) Daiwa ProStaff 2,10m 3-10g 

https://pleciona.pl/...10g-2cz-S/67380

Kupiłem używaną za ułamek ceny, bez wahania wydałbym taką kasę wiedząc jaka to wędka i kupiłbym nową. Mega czuła bardzo fajna szybka akcja z czułą szczytówką a przy holu pięknie pracuje nie gubiąc ryb. 

Użytkownik Darek_W edytował ten post 11 styczeń 2025 - 16:06

• popper i Grzybuuuu lubią to

#296 OFFLINE   KamilSDZ

KamilSDZ

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Kamil

Napisano dziś, 11:16

Witajcie,

Potrzebuję wsparcia. Szukam kijka na łowienie z brzegu na rzece (głównie Warta, Widawka). Nastawiam się na klenia, jazia z przynętami 2-3 gramy, obrotówki 2, małe woblerki, bolenia na lekko (głównie bezsterowce do 15g), okoń, szczupak okazjonalnie w opisanych wyżej gramaturach. Długość kija ok. 2,4-2,5m z racji tego, że zazwyczaj pokonuję dłuższe odcinki, często mocno zarośnięte i na bazie doświadczeń z kijami 2-2,8m ta długość to dla mnie optimum. to ma być kijek uniwersalny, który będzie ze mną jeździł i w razie wolnej godziny czy dwóch da radę nim się pobawić na różnych akwenach. 

Używałem w zeszłym roku dragona xc40p 2,44 6-25 4-skład, ale i tak był cały czas złożony na 2 części więc trochę bez sensu, zresztą on nie do końca sobie dobrze radził przy wyżej opisanym łowieniu. Potrzebuję czegoś mniej kluchowatego ale bez przesady. Sparuję to z Caldią C3000-D LT '18 

Budżet do 500-600

Na oku mam dwa kije:

Dragon CXT MicroSpecial MS-X Spinn 2,44m 3-18g

https://skleprybka.p...pinn-244m-3-18g

Savage Gear Parabellum CCS 246cm 3-14g

https://pleciona.pl/...-14g-2cz./28633

Będę wdzięczny za rady/opinie

Pozdrawiam!

#297 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4708 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano dziś, 11:55

Msx relatywnie krótki dolnik przy długości 244 cm. bo raptem 24 cm. jak dobrze pamiętam, więc to wędka dla ludzi, którzy krótkie dolniki preferują.

#298 OFFLINE   KamilSDZ

KamilSDZ

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Kamil

Napisano dziś, 12:39

Msx relatywnie krótki dolnik przy długości 244 cm. bo raptem 24 cm. jak dobrze pamiętam, więc to wędka dla ludzi, którzy krótkie dolniki preferują.

Ten dragon XC40p ma 24,5 cm i nie mam uwag 

#299 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4708 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano dziś, 12:51

To bierz msx-a bo jak już nie raz pisałem, moim zdaniem to swietne kije. Jak dla mnie nr. 1 na rynku wędek używanych w cenie, na chwilę obecną około 300 zł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych