Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Paaanie, chcę kij, ale nie wiem jaki!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
329 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   a_men

a_men

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 21 styczeń 2025 - 11:38

kowi, on 13 Dec 2024 - 15:53, said:

mikado progressive 10 , miekka szytówka i mocny dolnik , pieknie pracuje pod rybami oksy nie spadają a i z bolkiem 80cm dała pieknie rade ,kijek jest ok na plus dodatkowo są duże przelotki w części szczytowej - szczególnie przydatne zimą, podobna wędka Robinson Toshido ale 1/3 tańsza

plusy wykończenie, moc w dole, ciepły korek, dobrze się ładuje od 2, 5g, duże przelotki Fuji

Hmmm. Twój post dał mi do myślenia, bo mam Toshido 2,55 2-8g i rozważałem jego wymianę właśnie na Progressiva. Ale teraz się zastanawiam, czy to ma sens, bo w sumie pomimo swojej budżetowości ten Toshido, to bardzo fajny patyk.

#302 OFFLINE   MichałM

MichałM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • Imię:Michał

Napisano 31 styczeń 2025 - 10:57

Cześć, rozglądam się za kijkiem który będzie miał mi służyć do łowienia okoni na przynety typu salmo hornet 5cm, obrotówki rozmiar 2 i 3, wirujące ogonki, cykady itp. Powiedzmy że szukam w budzecie 300-400 zł. Nie bardzo mam możliwość pomacać wędki w jakimś większym sklepie. Podpowiedzcie koledzy, czym Wy obsługujecie taki zakres przynęt?

#303 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1669 postów

Napisano 05 luty 2025 - 00:11

Cześć, może nie do końca nie wiem jaki bo szukam zamiennika dla mojego CD MB843-2. Jest to mój podstawowy kij do trolla, rzucania przynętami około 50 gr, niestety ma tą wadę że jest ciężki, czy ktoś mógłby poradzić jaki lżejszy zamiennik spełniałby podobne zastosowanie. Może być trochę dłuższy i rzucać 10-20 gram więcej. Nie lubię całkiem miękkich trollingowych wędek. Pozdrawiam Tomek

Użytkownik kostom63 edytował ten post 05 luty 2025 - 00:12

#304 OFFLINE   l.berlinski

l.berlinski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów

Napisano 07 luty 2025 - 11:19

Czy ktoś podpowie w sprawie tego kija?

https://www.fishing-...erkbait/s/32687

Pod małe jerki 8-10cm, Obrotówki 4,

#305 ONLINE   FoH ! Krzysiek

FoH ! Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 130 postów

Napisano 09 luty 2025 - 11:41

Witam ekspertów.

Potrzebuje jakiś kij do metody carolinarig i dropshot.  Do tej pory wiązałem to na tym co mam, ale wkurza mnie już to wiązanie i chce mieć oddzielny. Czym machacie takimi zestawami, co Wam się sprawdza?

#306 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18863 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 luty 2025 - 12:21

M do tych metod najlepiej sprawdzają się wędki w średniej długości tj. 230-240 cm. Dodatkowe centymetry przydają sie zwłaszcza w sytuacji w której mam gotowe przypony / zestawy z dropem czy caroliną które po prostu zapinam do agrafki na lince głównej ale równie przy przesuwaniu ciężarka pod dnie itp. Krótszy kijek do tych metod wybrałbym tylko z konieczności. Reszta parametrów to już myślę kwestia indywidualnych preferencji i warunków łowiska.

• FoH ! Krzysiek lubi to

#307 ONLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 537 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 09 luty 2025 - 14:26

Dłuższy wg mnie będzie lepszy pod dropsa a i na carolinie jest łatwiej wziąć branie. U mnie Silverado prototype 229. Akurat łowię teksasem i tam chy ba podobnie jak w Carolina są potrzebne bardzo czułe wędki 

• FoH ! Krzysiek lubi to

#308 OFFLINE   dwdx

dwdx

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 10 luty 2025 - 17:34

Witajcie. Poszukuję kija głównie pod okonia, ale także sporadycznie białoryb. Używam BlueBird do 3.5g i Microflex 1-7g, jednak nie chcę nosić dwóch wędek.

Widzę, że niektórzy youtuberzy łowią na BB do 5g białoryb i okonie, jednak te wędki trochę mi nie podchodzą, bo są sztywne.

Co byście polecili bardziej kluchowatego, idealnie 240 cm? Najlżej pewnie będę rzucać 0.4-0.5g microjigi. Idealnie do ok. 300-400 zł. Najlepiej nie wklejanka.

#309 OFFLINE   TematRzeka

TematRzeka

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:konrad
  • Nazwisko:kus

Napisano 12 luty 2025 - 20:40

Czesc! Szykuje sie do zakupu kijka st. Croix zeby miej cos konkretniejszego niz budzetowki po 300/400zl. Interesuje mnie cos glownie na sandacza z brzegu, rzeka Warta, jej wolniejsze czesci chociaz czasami zdarza sie lowic na odrze wypadowo. Dlugosc kolo 240-260, 7-28g badz 7-35g. Widzialem kilka tematow o podobnej tamatyce ale sa sprzed kilku lat a wiadomo wychodza nowe modele. Moze ktos cos polecic?
Z gory dzieki

#310 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów

Napisano 14 luty 2025 - 15:06

TematRzeka, on 12 Feb 2025 - 19:40, said:

Czesc! Szykuje sie do zakupu kijka st. Croix zeby miej cos konkretniejszego niz budzetowki po 300/400zl. Interesuje mnie cos glownie na sandacza z brzegu, rzeka Warta, jej wolniejsze czesci chociaz czasami zdarza sie lowic na odrze wypadowo. Dlugosc kolo 240-260, 7-28g badz 7-35g. Widzialem kilka tematow o podobnej tamatyce ale sa sprzed kilku lat a wiadomo wychodza nowe modele. Moze ktos cos polecic?
Z gory dzieki

https://jerkbait.pl/...-croix/page-256

Całe 256 stron o STC, włącznie z nowościami

• popper i Przemek_M lubią to

#311 OFFLINE   Krzysztof85

Krzysztof85

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Kalinowski

Napisano 15 luty 2025 - 21:08

TematRzeka, on 12 Feb 2025 - 19:40, said:

Z gory dzieki

Hej moze troche nie na Temat ale miałem podobny dylemat i ktos polecił mi Shimano Technium 238 7 35 wlasnie na warte Sandacz Szczupak a i Suma 140 cm wyciaglem tym Kijem takze polecam Serdecznia

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka

#312 OFFLINE   jasienieznam

jasienieznam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 postów
  • Lokalizacjasolec kujawski
  • Imię:tomek

Napisano 18 luty 2025 - 23:19

Hej, zaczynam lowic na wiekszych rzekach pstrągi, dotąd lowilem na ciurkach szybkimi patykami do 2m. Szukam czegos szybkiego 240-260 na pstrągi właśnie, cw3-16? budzet 800zl, przelecialem caly olx i allegro i nasza gielde, stawiam na cos raczej uzywanego z pracowni lub jakis dobry seryjniak, NIE biore pod uwagę dragonów,jaxonów,mikado, robinsonów. Jesli jest jakiś kolega w stanie mi pomóc, będę bardzo wdzieczny.

#313 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4801 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 18 luty 2025 - 23:24

Tomek, a dlaczego nie dragon z serii hm ? Przecież to naprawdę fajne kijaszki są.

• Alexspin lubi to

#314 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 postów

Napisano 18 luty 2025 - 23:52

S.N., on 18 Feb 2025 - 22:24, said:

Tomek, a dlaczego nie dragon z serii hm ? Przecież to naprawdę fajne kijaszki są.

Też lubię HMki, sam miałem 3 kije, każdy był okej
Szkoda tylko, że nie są np na SiCach...
Tylko te "nieszczęsne" alconite
Torzitów nie wymagam, nie ta półka...
Ale alconite???
  • Vader lubi to

#315 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 19 luty 2025 - 12:13

Pytanie czy w swoim życiu jesteśmy w stanie zużyć takie alconite’y. Mam HM’ke dobre 10 lat (nie wiem jakie wtedy montowali) i nic się nie dzieje. Faktycznie dość często przecieram mokra chusteczką wędki bo Wisła niesie sporo towaru razem który się osadza na przelotkach ale i tak nie zauważam zużycia.

• S.N. i Przemek_M lubią to

#316 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 19 luty 2025 - 12:36

Alconite, może nieco cięższe ale...... Kiedyś Pan I.Matuszewski przezbrajał mi Wild Rivera (jeśli pamięć nie myli) z oryginału na alconite.

To był szyk :good:

• strary lubi to

#317 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów

Napisano 19 luty 2025 - 15:04

Darek_W, on 19 Feb 2025 - 11:13, said:

Pytanie czy w swoim życiu jesteśmy w stanie zużyć takie alconite’y. Mam HM’ke dobre 10 lat (nie wiem jakie wtedy montowali) i nic się nie dzieje. Faktycznie dość często przecieram mokra chusteczką wędki bo Wisła niesie sporo towaru razem który się osadza na przelotkach ale i tak nie zauważam zużycia.

Nie chodzi o zużycie przelotek a PLECIONEK. Na porządnym SIC czy już w ogóle Torzite wkłady są dużo gładsze niż w Alconite. To się przekłada na mniejsze brudzenie a przez to niszczenie pleciek. Pleciek które czasem kosztują po 3 stówy za motek. Zatem inwestowanie w takie Torzite to wręcz oszczędność, oczywiście w perspektywie kilku lat.

• Umbra lubi to

#318 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 19 luty 2025 - 16:13

Widziałem caramiki ponacinane żyłką!!!. Plecionka, która chłonie wodę wraz z zanieczyszczeniami, po pewnym czasie działa, jak brzeszczot.... Podobno.
Nie zauważyłem jeszcze uszkodzeń na alconitach, od plecionek właśnie.
No ale w drugą stronę?
Znaczy, plecionka ulega uszkodzeniu o pierścień przelotki? To dla mnie teza bez potwierdzenia.
Może ktoś ma jednak takie doświadczenia🤔?
  • przemo_w lubi to

#319 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów

Napisano 19 luty 2025 - 16:33

Waldku nie chodzi o przecinanie plecionek na przelotce a o ich brudzenie. Czyli jak masz lepiej wyszlifowany oring tym mniej syfu się na nim zbiera. A jak wszyscy doskonale wiemy im bardziej ubrudzone przelotki tym mocniej osłabiają nasze plecionki. Zresztą, odkąd zacząłem we wszystkich swoich wędkach używać Torzite plecionki tracę tylko na zaczepach. Oczywiście też myję regularnie  pierścienie szczoteczką do zębów. No chyba że trafi się jakieś gówno jak Power Pro którą opisywałem w wątku: https://jerkbait.pl/...ub-zylke/page-2

#320 ONLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów

Napisano 19 luty 2025 - 17:35

Koledzy przed sezonem "boleniowym" chciałbym zakupić nowy spining, którym będę łowił na na dużej rzece. Ostatnim moim "boleniowym" patykiem był Dragon HM62x, jednak zainteresowały mnie wędziska eggingowe z uwagi na konieczność posyłania przynęt na spore odległości. Pytanie do użytkowników wędzisk eggingowych ( Yamaga, Evergreen), którzy wykorzystują je do łowienia boleni - jakie konkretnie modele używacie i gdzie zakupić ? Dodam, że używam typowych przynęt boleniowych, wielokrotnie niezbyt lotnych woblerów Rapala Original. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny gdyż do maja nie zostało dużo czasu.

• Darek_W lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych