Odświeżę temat bo może coś się zmieniło. Po przeglądzie sprzętu po tacie okazało się ,ze mam kilkanaście kołowrotków z plecionką + drugie tyle nieodpakowanych i na szpulach zapasowych. Taka ilość wystarczy mnie na kilka(naście) lat. Ma ktoś najnowsze doświadczenia w tej kwestii ?

Jak dlugo mozna przechowywac nowa plecionke club zylke?
Napisano 20 wrzesień 2024 - 00:16
Napisano 20 wrzesień 2024 - 17:27
Jakieś 10-15 lat temu na amerykańskim eBayu kupiłem dwie szpule Stren Sonic Braid 8 oraz 20 lbs o pojemnosciach ponad kilometr. Do dzisiaj ich używam bez jakichkolwiek problemów.
- popper, psd27 i Rebel64 lubią to
Napisano 23 wrzesień 2024 - 12:59
Napisano 25 wrzesień 2024 - 20:13
- Darek_W lubi to
Napisano 02 luty 2025 - 00:25
Ciekawe co się im stało , bo na jesieni (bardzo późna jesień -ostatni wyjazd) potrzebowałem skorzystać z zapasowego kołowrotka (wtedy miałem dwa w zapasie ze sobą bo wiedziałem ,ze na moim głównym kończy się plecionka i akurat na zaczepie sporo jej straciłem ) i na obydwóch ten sam numer. Plecionka sporej grubości a pękała jak nitka ale przy rzutach ( wędka ta sama co przed zmianą kołowrotka i na 100% przelotki bez wad bo po zastosowaniu tego z niewielką ilością plecionki problem ustał) . Przez może 5 lat przeleżały zamknięte w ciemności , w miejscu gdzie nie ma ani zbyt wysokich ani zbyt niskich temperatur (piwnica) . W tym sezonie sprawdzimy kolejne, ale na tą chwilę lekko mnie mina zrzedła .
Napisano 02 luty 2025 - 10:39
Napisano 02 luty 2025 - 13:45
Wolti, on 01 Feb 2025 - 23:25, said:
Ciekawe co się im stało , bo na jesieni (bardzo późna jesień -ostatni wyjazd) potrzebowałem skorzystać z zapasowego kołowrotka (wtedy miałem dwa w zapasie ze sobą bo wiedziałem ,ze na moim głównym kończy się plecionka i akurat na zaczepie sporo jej straciłem ) i na obydwóch ten sam numer. Plecionka sporej grubości a pękała jak nitka ale przy rzutach ( wędka ta sama co przed zmianą kołowrotka i na 100% przelotki bez wad bo po zastosowaniu tego z niewielką ilością plecionki problem ustał) . Przez może 5 lat przeleżały zamknięte w ciemności , w miejscu gdzie nie ma ani zbyt wysokich ani zbyt niskich temperatur (piwnica) . W tym sezonie sprawdzimy kolejne, ale na tą chwilę lekko mnie mina zrzedła .
A możesz podać parametry linki i producenta?
To bardzo dziwne….
Napisano 02 luty 2025 - 15:24
Zdarza się. Mam Power Pro żółtą 0,23 300 jardów, orginał, kupiona z 7-8 lat temu, była rzadko używana do wiślanego feddera. Od jakiś 5 lat służy tylko jako sznurek do...wszystkiego co muszę związać. Obecnie mam jej z kilka metrów. Co sie z nią stało? Ano może po 2 latach zaczęła na węzłach strzelać jak jakaś o połowę cieńsza linka. Nawet na łączniku bezwęzłowym nie mam najmniejszego problemu z zerwaniem a to przecież kawał sznura. Podobnie jak czerwona X8 Silk, tylko ta ostatnia od samego początku była gniotem.
Napisano 03 luty 2025 - 18:57
Nie podam ani parametrów ani producenta , bo kołowrotki ,,w spadku" po tacie. Po samej grubości mogę stwierdzić ,ze okolice 0,16-0,20 a strzelały przy rzucie przynęta max 15 gram ( sama wędka do gram 20 , kołowrotki przed zabraniem z domu był zamontowane do wędek do 30 i 40 gram więc to już raczej grubsze tematy ) po którymś rzucie i utracie przynęty z stalką zaprzestałem rzucania zarówno jednym jak i drugim.
Mój tata kupował raczej w ilościach hurtowych sprzęt wędkarski i każdego możliwego producenta. Ale pamiętam mniej więcej kiedy kupione (po wędce z jakiej zdjąłem kołowrotek i samego kołowrotka) i nawinięte bo na ryby z nim jeździłem. Na ta chwilę nie nawijam na nie nic nowego ( choć mam kilka nieotwartych szpulek) tylko biorę kolejny kołowrotek. Będę informował jak następne się zachowują.
Napisano 05 luty 2025 - 06:59
Pp 20lb , łowiona od 2014 prostuje kotwiczki.
- popper lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych