Gdzie takie widziałeś ? Gdzie są droższe ?
Echosonda Garmin STRIKER™
#381 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 00:00
#382 ONLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 00:00
Policz sobie.
Max. kąt widzenia dla GT52 to 24 stopnie a dla GT40 45 stopni. Prawie dwa razy więcej będzie widział. Przy 5 metrach podobnie.
Co jest najdziwniejsze tylko Garmin wtopił dając do popularnego sprzętu przetworniki o tak wąskim kącie widzenia.
Spójrzcie na konkurencję. HB, Simrad, Lowrance czy Raymarine.
Użytkownik godski edytował ten post 30 grudzień 2016 - 00:03
#383 ONLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 00:09
Odpowiedź jest dwa posty wyżej. Strikera nie da się kupić z GT40. Jeżeli ktoś sprzeda z GT40, to musi go kupić osobno, podmienić, a później zutylizować GT52. Zazwyczaj przez dokupienie samego ekranu innego typu, co jest droższe niż zakup urządzenia w komplecie z przetwornikiem.Godski napisałeś ,ze gt 40 jest tańszy .To dlaczego zestawy z tym przetwornikiem są droższe ?
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
Użytkownik psulek edytował ten post 30 grudzień 2016 - 00:11
#384 ONLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 00:09
Godski napisałeś ,ze gt 40 jest tańszy .To dlaczego zestawy z tym przetwornikiem są droższe ?
Producenta pytaj. Ja nie Wszechwiedzący .
Spójrz na cenniki przetworników. Różnica prawie 50 EUR na korzyść GT-40. Mimo tego że większy, dłuższy kabel i mocniejszy.
Już tyle czasu walczę uparcie z tym GT-52 ( z dobrym skutkiem) że Garmin na mnie killerów wyśle abym rynku nie psuł .
https://buy.garmin.c.../p/530291#specs
https://buy.garmin.c...9868#additional
- Grabow lubi to
#385 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 00:11
Rzeczywiście wybór wydaje się oczywisty . Ale czy garmin wtopił czy tez było to celowe działanie mierzące w przeciętnego amerykanina to bym podyskutował
#386 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 09:57
Kol godski z tą szerokością kąta w HB to też jest ściema tam też mają dwa wąskie bo mierzone według innej normy .
#387 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 16:57
https://buy.garmin.c.../p/528825#specs Z tej specyfikacji wynika że przetwornik tryb tradycyjny chirp działa w zakresie 150 -240 https://buy.garmin.c.../p/530291#specs więc jak to jest gdy działa na częstotliwości np 77 khz którego zakres 150-240 nie obejmuje ? Czy chirp dziala tylko po wybraniu 200 khz ?
#388 ONLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 17:26
https://buy.garmin.c.../p/528825#specs Z tej specyfikacji wynika że przetwornik tryb tradycyjny chirp działa w zakresie 150 -240 https://buy.garmin.c.../p/530291#specs więc jak to jest gdy działa na częstotliwości np 77 khz którego zakres 150-240 nie obejmuje ? Czy chirp dziala tylko po wybraniu 200 khz ?
GT52HW nie działa w 77 khz i dlatego jest do dupy w niektórych zastosowaniach.
#389 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 17:40
To oznacza że garmin sprzedaje w komplecie przetwornik który nie obsługuje częstotliwości dostępnych w zakupionym w komplecie urządzeniem ? Bo samo echo jest chyba w stanie obsługiwać 77 khz ?
#390 ONLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 18:00
To oznacza że garmin sprzedaje w komplecie przetwornik który nie obsługuje częstotliwości dostępnych w zakupionym w komplecie urządzeniem ? Bo samo echo jest chyba w stanie obsługiwać 77 khz ?
Echo jest w stanie oczywiście. Dlatego gdzieś napisałem że Garmin strzela sobie w stopę oferując echo w komplecie z przetwornikiem z dwoma małymi kątami widzenia (14/24) w przeciwieństwie do innych producentów.
#391 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 19:00
Tylko że mnie chodzi o to że nie powinno się rozróżniać osobno urządzenia i osobno przetwornika . Sprzedają to jako komplet za nic nie chcą zdekompletować i przez to rozumie że nie da się używać 77 khz .Przynajmniej do czasu dokupienia przetwornika który będzie w stanie obsłużyć dostępne w urządzeniu częstotliwości .Tylko takiego przetwornika garmin nie ma po prostu .Nie widziałem przetwornika który byłby w stanie pracować na 77 /200 w chirpie i 260/455/800 też w chirpie . Może żle szukam ale nie widzę .Albo garmin liczy na to że nikt nie będzie wnikał ,jak echo się zaświeci to już wystarczy .
#392 ONLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 19:07
Ciekawe, bo przy tradycyjnym obrazowaniu na Garminie 72/92SV istnieje opcja 77/200 i 77/200 Chirp. Niestety nie można dwóch opcji np. 77 i 77 Chirp umieścić na jednym ekranie i porównać.
#393 ONLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 19:41
Podwójny chirp to u konkurencji jest ,ale wyższych modelachCiekawe, bo przy tradycyjnym obrazowaniu na Garminie 72/92SV istnieje opcja 77/200 i 77/200 Chirp. Niestety nie można dwóch opcji np. 77 i 77 Chirp umieścić na jednym ekranie i porównać.
KOlego Roberto77 , Ty dalej się doszukujesz dziury w całym. Echo ma zakres kHz oraz przetworniki z jakim współpracuje. Kup zesz sobie echo same . Dobierze optymalny przetwornik i finał. .. sprzedają takie a nie inne komplety . Pewnie dla tego, że większości użytkownikom to odpowiada...bądź są najbardziej uniwersalne. Stiker według ciebie be. Lowrance be, hm be. Zostaje Ci tylko jig. Sorry za ofa , ale już mnie słabia twe wywody
Użytkownik siarq edytował ten post 03 styczeń 2017 - 19:52
- jbk lubi to
#394 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 19:43
Tylko że 92 można kupić bez przetwornika i każdy może sobie zakupić dowolny przetwornik ,jego problem jak niekompatybilny zakupi . W striker 7 sv jest w komplecie gt 52 hw -tm i jeśli można wyłączyć chirp i używać na 77 khz to ok ale w specyfikacji przetwornika podano 150-240 khz więc jak używać 77 khz jak ich nie ma przetwornik ? Może też być tak że echo działa na jakiejś częstotliwości i na ekranie wyświetla że działa w chirp a faktycznie nie jest to chirp a zwykła sztywna częstotliwość .
Użytkownik roberto77 edytował ten post 03 styczeń 2017 - 19:46
#395 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 20:18
Ja napiszę tak, na początku pływałem na Marku 5xPro, potem na Strikerze 7sv (52), teraz na Lowrance Elit 7" Chirp...
Pływam po tych samych wodach, echosondy używam do namierzania drobnicy i trolingu.
Wszystkie te trzy urządzenia sprawiały się ekegancko i nie zauważyłem abym łowił mniej ryb.
Gdyby nie to, że kupiłem łódź już z echem nadal pływałbym na Garminie. To fajne echo, plus to boczny sonar, który działa fajnie ale nie na kaźdej wodzie tak samo, czasem trzeba pobawić się ustawieniami.
Pozdrawiam Adam.
- psulek i rybak109 lubią to
#396 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 20:46
Kol siarq .Ja już nie wiem jak i o czym mam napisać ? Jak masz jakieś problemy coś ci się uporczywie wydaje to daje się to leczyć . Jak słusznie zauważyłeś robisz offf top . Ja może mało wiem o echosondach w sensie nowości .Dlatego piszę ,pytam ,może ktoś coś ciekawego ma do powiedzenia ? Wiele jest opinii a prawda jedna ,więc chciałem ustalić jak jest .Nie jestem tu po to aby bić pianę i zadymę robić a że szukam echa o dużym wyświetlaczu ,szerokim stożku klasycznym i bocznym sonarze najlepiej bez gps to o takie pytam . Jak nie ma takiego to patrzę na inne najbardziej zbliżone . Moje pytanie jest jak najbardziej na miejscu bo dziś obejrzałem strikera i ma on dwa wejścia tj na przetwornik i drugie na sv .Może to jest wyjście . Jakby garmin wyrażnie napisał że gt 40 będzie pracował we wszystkich zakresach dostępnych w strikerze to bym nie pytał np tu na forum . Jednak jak widać piszą że urządzenie może pracować na kilku częstotliwościach i do kompletu dają przetwornik który tego nie zapewnia to nie jest to normalne a nawet jakby za takowe uznać to wypadało by poinformować o tym a nie każdy ma prowadzić dochodzenie w tym zakresie . Skoro wędkarze są grupą korzystającą z tych urządzeń to mamy prawo oczekiwać urządzeń spełniających kryteria potrzeb . Kol godski od dawna o tym pisze że ludzi robią w ....z tymi przetwornikami . Dlatego może warto wyjaśnić czy tylko jest to sprawa wąskiego kąta widzenia czy coś jeszcze więcej .
Użytkownik roberto77 edytował ten post 03 styczeń 2017 - 20:54
#397 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 20:52
czy jak do strikera 7sv dokupie przetwornik GT40 to będzie działał boczny sonar ?
Pozdrawiam :-)
#398 ONLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 21:01
Mam pytanie:
czy jak do strikera 7sv dokupie przetwornik GT40 to będzie działał boczny sonar ?
Pozdrawiam :-)
Według producenta tak.
https://buy.garmin.c...lity=striker_sv
Panowie, szukać trochę... .
Użytkownik godski edytował ten post 03 styczeń 2017 - 21:02
#399 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 21:11
Ja już nie wiem czy będzie działał .Według specyfikacji urządzenia striker w bocznym sonarze może działać na 260/455/800 khz a przetwornik na 455 i 800khz czyli częstotliwości 260 nie da się używać . W klasycznym obrazowaniu urządzenie może pracować na 50/77/200 khz a przetwornik NA 77/200khz . Tak więc używać być może się da tyle że przetwornik gt 40 nie obsłuży wszystkich częstotliwości jakie echo oferuje . Tu zwracam się do znawców tematu , jak to jest że echosonda pracująca z funkcją chirp podobno może pracować z przetwornikiem bez chirpa ? Jak to jest że echosonda ma zakres w klasycznym trybie do 200 khz a sprzedawana jest z przetwornikiem gt 52 który ma zakres pracy do 240 khz ? Może ktoś znający się na rzeczy wyjaśni co generuje chirp ,echosonda czy przetwornik ,może jest tak że chirp nie jest związany z częstotliwością i echosonda jest w stanie generować wyższą częstotliwość niż jest podane w specyfikacji .
Użytkownik roberto77 edytował ten post 03 styczeń 2017 - 21:13
#400 ONLINE
Napisano 03 styczeń 2017 - 21:52
Po to sa roznej masci przetworniki , aby spelniawy pewne zadania... Jesli echo obsluguje 50/77/200 to tym samym ,mozna do niego dobrac przetworniki o tych parametrach , Nie spotkalem i chyba nie ma przetwornikow typu klasycznego obrazowania z 3 zakresami . 77/200 to klasyk na srodladzie , 50 stosowany na morzach / duzych glebokosciach. Wszystkie SI pracuja na +- 455/800 . teraz HM doklada 1200. Chrip to taki lekki belkot marketingowy , cos wnosi nie zawiele - sprzedaz idzie. Aby to bylo naprawde wyraznie zauwazalne , to musial bys swoj budzet podwoic badz potroic. Albo jak juz gdzies pisal kolega @Paprykarz zaplacic kilka walizek $ . Jak dobrze skalibrujesz echo na wodzie , to chirp w echu za 5k pokaze Ci dwa piksele ladniejesze.... Taka jest rzeczywistosc chirpu w sprzecie klasy sredniej polki . I nie mowie tego zlosliwie , tylko z doswiadczenia uzytkowania taniego przetwornika. jestes dociekliwy , intersujesz sie tematem , to odpowiedz sobie na pytanie skad sie biora ceny przetwornikow rzedu 3k zl czy 8k zl ? Na twoje pytanie po co ma echo czestotliwosc 50khz skoro przetwornik tego nie ogarania , odpowiedz brzmi, bo ktos moze sobie dokupic drugi przetwornik, ktory wykorzysta. a ow echo to obsluzy. I nie bedzie musial kupowac nowego echa , aby moc z niego korzystac.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych