Nie wiem na czym opierasz domysły o wyższości szerokich wiązek sonarowych,
Opieram je na opinii użytkowników-wędkarzy którzy używali obydwu typów przetworników, np. w tym wątku opisuje swoje wrażenia godski.
Garmin strzelił w stopę sobie i użytkownikom sprzedając w standardzie ten przetwornik z tak małym kątem widzenia.
Przyznają to chociaż niechętnie niektórzy sprzedawcy Garmina.
Pole widzenia o kącie 45 stopni (przetwornik GT-40) orientacyjnie obejmuje na wodzie 10 metrowej wycinek dna 8 metrów średnicy. W połowie toni około 5 metrów. Czy to za dużo ? Ty masz przy 24 stopniach około 4 metrów przy dnie i koło 2 w toni na 5 metrach. Zdecydowanie za mało. Możesz przejść koło ławicy nie zauważając jej.
Zawsze mogę też zmienić na wąski stożek 200 kHz a ty szerokiego nie uzyskasz. Tylko wąski i węższy. Zero wyboru.
To jest moje zdanie poparte doświadczeniem z używania obu przetworników.
No i na prostych obliczeniach geometrycznych, które wykazują że wiązka 45-stopniowym kącie widzenia daje obraz znacznie większego fragmentu dna niż ta o stożku 30 stopniowym, co jest istotne zwłaszcza na wodach płytkich na których niemal wyłącznie łowię. No ale rzeczywiście obraz będzie mniej dokładny, coś za coś. Przy trollingu za sumem łatwiej się pogodzę z mniejszą dokładnością obrazu niż z nie zauważeniem leżącej na dnie ryby
Użytkownik Hans Kloss edytował ten post 20 sierpień 2022 - 00:00