Podepnę się z lekka
Czy w silniku yamahy 9,9 JMHL (od 2012r) jest ładowanie akumulatora - jeśli tak to czy trzeba zakładać jakiś regulator...a może wystarczy bezpośrednio?
Jakiś schemacik takiego rozwiązania mile widziany.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 15 luty 2015 - 13:02
Podepnę się z lekka
Czy w silniku yamahy 9,9 JMHL (od 2012r) jest ładowanie akumulatora - jeśli tak to czy trzeba zakładać jakiś regulator...a może wystarczy bezpośrednio?
Jakiś schemacik takiego rozwiązania mile widziany.
Napisano 15 luty 2015 - 18:39
Napisano 16 luty 2015 - 19:05
w małych silnikach ładowanie jest opcją. Dlatego trzeba sprawdzić konkretną sztukę. Ceny elementów są mocno zniechęcające dlatego lepiej nie liczyć że później się dołoży.
Sprawdzałem dzisiaj i żadnych wolnych kabelków do ładowania nie zauważyłem, więc pewnie mój silnik nie posiada tej funkcji.
Robiłeś kiedyś taką przeróbkę- jaki jest jej koszt i skala trudności?
Napisano 16 luty 2015 - 19:40
Starsze 4suwy mają większe pojemności a co za tym idzie wyższe spalanie.
Napisano 16 luty 2015 - 22:00
Sprawdzałem dzisiaj i żadnych wolnych kabelków do ładowania nie zauważyłem, więc pewnie mój silnik nie posiada tej funkcji.
Co prawda nie w 8KM, ale sprawdziłem koszt części do Suzuki 20DF - cały zestaw ( kostka, kable, regulator napięcia ) 560PLN - odpuściłem.
Napisano 17 luty 2015 - 07:58
Nie robiłem bo się odbiłem od ceny części, raczej kupię panel fotowoltaniczny.
Trudności niema w tym żadnej, dostajesz puzzle i masz je zainstalować czyli odkręcić i zakręcić kilka śrubek.
Tylko AFAIR do marinera zestaw kosztuje 230$ czy 300$, a używki nie mogę trafić.
Tutaj masz informację jak wykorzystać altek z motocykla, ale osobiście tego nie robiłem.
http://www.kulinski....id=1932&page=30
Napisano 17 luty 2015 - 10:56
Taka dygresja, każdy mój silnik kupowałem byle by miał ładowanie i nie użyłem go ani razu. Fajny bajer ale gdy mam dwa aku 9Ah do echa kolor, powerbank do komórki i bluetooth i dwie baterie AA do radia to na 3 dni łowienia styka.
Napisano 16 marzec 2015 - 19:48
Witam, jestem na etapie finalizowania zakupu silnika zaburtowego Yamaha 6 KM z białą czapą - produkcja francuska. Bardzo prosiłbym o opinie na temat niezawodności takowego silnika, gdyż są one mocno podzielone. Większość informacji na necie jest od osób które o tym silniku tylko słyszały a nie użytkowały. Z tego co mi powiedziano u dystrybutora różnią się one od obecnej wersji jedynie kolorem przykrywy, no i jako ostatnie produkowane były we Francji (obecna produkcja chyba Tajlandia). Mile widziane opinie użytkowników.
Napisano 16 marzec 2015 - 21:16
Mam taki silnik od 4 lat, robi jako taki przenośny , bezawaryjny , prawie nic nie pali , pływał przy pontonie i łódce 410 , oraz w różnych łódkach ze stanic czasami, spływałem nim wartą 120km 2 lata temu, 4 lata bez problemów jak bym mógł wybrac jeszcze raz to bym kupił 2 cylindry starszą produkcję , niestety już nie produkowany ...
Napisano 16 marzec 2015 - 21:30
Wiem, też mam problem bo bym wolał 2 cylindry. Ale dla mnie waga niestety ma znaczenie. Czy u Ciebie też rumpel drży - bo w tej oglądanej przeze mnie dosyć mocno.
Napisano 16 marzec 2015 - 22:27
Ale pewnie tylko na niskich obrotach?
Napisano 16 marzec 2015 - 23:37
No tak, na niskich obrotach jest to najbardziej odczuwalne
Napisano 17 marzec 2015 - 00:20
Chodzi głośniej niż starszy dwusuw 2cyl. Drży też bardziej.
Napisano 17 marzec 2015 - 06:17
Napisano 17 marzec 2015 - 08:04
Panowie, jeszcze jedno "głupie" pytanie czy wybralibyście Yamahe cz Suzuki - 6 KM. Oglądałem oba te śliniki i kultura pracy Suzuki jest o wiele ładniejsza - mniejsze drgania i cichsza. Suzuka byłaby trochę droższa bo byłaby nowa.
Napisano 17 marzec 2015 - 08:28
Jak róznica cenowa nie za duża to wybrałbym nowy silnik i na gwarancji, jak będziesz chciał zmieniać na większy łatwiej sprzedać.
Napisano 17 marzec 2015 - 14:15
miałem małą sukę i byłem zadowolony, też się przychylam do zakupu nowej jeśli różnica w cenie niewielka. Jeśli spora to brałbym używkę.
Napisano 17 marzec 2015 - 16:20
Napisano 17 marzec 2015 - 17:50
Piszesz o Suzuce?
Napisano 17 marzec 2015 - 20:37
A ja mam wrażenie że Yamaha ma najprzyjemniejszą dla ucha pracę
A tak ogólnie to nie ma żadnej różnicy z tym że za Yamahę płacisz 1500 pln więcej za markę
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych