Mnie to matka urodziła i przez czas, kiedy byłem pod wychowaniem jej i ojca miałem wpajane jakieś wartości, które teraz wpajam swoim dzieciom.
To pozostaje tylko pogratulować, że jesteś w zdecydowanej mniejszości
100 lat temu A. Gramsci zdefiniował marksizm kulturowy, który dzisiaj jest w zaawansowanym rozwoju w całej Europie i USA.
Każdy myśli, że jest wolny, samodzielny, może sam o sobie decydować, sam wychowywać swoje dzieci etc. To właśnie sukces makrsizmu kulturowego, państwowej edukacji, kultury, mediów..
badania pokazują, że w krajach Europy tylko 2-3% ludzi ma świadomość życia w "rzeczywistości podstawionej" i potrafiących myśleć samodzielnie. Homo Sovieticus jest dziś poprawnym politycznie standardem, a osoba niezależna jest uważana za dziwaka lub radykała.
Ale wracając do tematu (póki jeszcze watek nie zamknięty )
Jest sobie piękny sad, który w pewnej chwili traci właściciela - gospodarza.
Początkowo niby nic się nie dzieje, drzewa rodzą owoce i wszystko wygląda normalnie.
Ale chwastów i krzaków coraz więcej, drzewa marnieją, rodzą coraz mniej, a to co urodzą, jest natychmiast rozkradane
Po pewnym czasie zamiast sadu są same chaszcze, na zdegenerowanych drzewach pojawiają się skarłowaciałe resztki owoców.
Takim sadem są właśnie polskie wody...