PZW od kuchni
#841 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2023 - 13:58
Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka
- Mysha i korol lubią to
#842 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2023 - 15:08
Co było a nie jest, itd........................ Pewnie najłatwiejsza i w przypadku większości kół jedyna forma wykazania się działalnością statutową.
Wspominałem o zawodach komercyjnych.
Jest ich naprawdę dużo.
Organizowanych w tradycyjny sposób, ale też coraz większą popularność zdobywają zawody pstrągowe. Fakt, ograniczają je praktycznie pory roku. Znów o moim kole... Kopę lat już mam, ale większość uczestników to byli trzydziesto - czterdziestolatkowie....
Wymierna korzyść z zawodów to choćby propagowanie złów i wypuść.
#843 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2023 - 06:14
A tak nawiasem.. i w ramach moich obowiązków - widzę, że cały ten fishing najwyraźniej polega na wysiłkowym trzaskaniu rybek. Najlepiej dużo, masowo, tanio i na pokaz. Chyba nic więcej, takie czasy, taka projekcja..
Ale zarazem jestem kontent, że nie pojawiła się w wątku interpretacja telewizyjno-insurekcyjna, nawet jeśli sedno w doope bierze
#844 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2023 - 21:28
A tak nawiasem.. i w ramach moich obowiązków - widzę, że cały ten fishing najwyraźniej polega na wysiłkowym trzaskaniu rybek. Najlepiej dużo, masowo, tanio i na pokaz. Chyba nic więcej, takie czasy, taka projekcja..
Ale zarazem jestem kontent, że nie pojawiła się w wątku interpretacja telewizyjno-insurekcyjna, nawet jeśli sedno w doope bierze
Sławek, mnie się wydaje, że ja wiem o co chodzi. Wędkarstwo tak jak i wszystko dzisiaj wokół wpisuje się w określone formaty. Trout Area, carp fishing, Fly fishing itp.
A to co jak myślę lubisz (bo ja tak) to takie włóczenie się po dzikiej rzece bez sensu. Trudno to sformatować, wyprodukować i sprzedać.
- vako lubi to
#845 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2023 - 05:35
Tak. To nie jest, nawet nie powinien być, dalszy ciąg wszechogarniającego marketu. Forma kupię/sprzedam..
Wstałem se ładnie sfokusowany od tv, pełen wiedzy, poglądów i horyzontów, a tu takie coś - jak widzę wszystko nie dla mnie jest: zupełnie nieuchwytne, nierealne i nieosiągalne. A ja zarobiony jestem, nie stać mnie Jak to - w sklepie nie ma towaru!? Mam przecież prawo do towaru
- bartsiedlce lubi to
#846 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2023 - 23:00
Moje prawo do towaru i wiarę w człowieka, nieustannie i co roku, weryfikuje Pani w kasie PZW Okręgu Wrocław Tej wiosny przyniosłem złe banknoty z bankomatu, wszak nasza rodzinno -mafijna organizacja nie uznaje terminali. Wpłatomat nie przyjmie - powiedziała nasza Pani - proszę sobie z tym iść W tym roku nie wytrzymałem, i poszedłem piętro wyżej. Świadom wiążącej relacji: pzw = My, sam na siebie doniosłem. Wiadomo, wsobne połajanki marny dają efekt... Pani, nasza pani, pracuje społecznie, nie ma przełożonych Pozostała jednak skrucha i przemyślenia... ale, po co mi oni! To moja indolencja, a może nawet grubiaństwo, rykoszetem wróciły- Karma wraca, tak się teraz mówi, i wierzy!
Użytkownik Tomasz K edytował ten post 28 kwiecień 2023 - 23:23
- kacperek993, vako, eRKa i 1 inna osoba lubią to
#847 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2023 - 12:04
A propos powracającej karmy, czasem warto się wyrzygać dla oczyszczenia, choć po niektórych nawet to spływa jak po kaczce …
Teraz mi dałeś do myślenia. U mnie też tylko gotówka, musiałem dymać 500m do ściany pomimo, że w sali obok kilka terminali przy stoiskach z wędkami, przynętami, zanętami itp. Dosłownie max 5m najbliższy. Koło „sklepowe”. Hmmmmmm????
Gotówka, jakieś znaczki, kartki, książeczki. Zero systemu. A może właśnie system doskonały?
A to ich kasa fiskalna aby nie obowiązuje? Jak sprzedajesz coś osobie fizycznej kasa mus. Dostał ktoś paragon?
A może nas dalej jest milion jak kiedyś, a nie 600 tysi …? Ja tam pustek nad wodą nie widzę.
#848 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2023 - 13:59
Użytkownik siarq edytował ten post 29 kwiecień 2023 - 20:54
- Tomasz K i strary lubią to
#849 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2023 - 15:48
Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka
#850 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2023 - 17:43
Są też tacy którzy liczą każdy grosz i nie są debilami finansowymi - czytaj idealnymi klientami wszelkiej maści supermarketów.
Przykładowo:
Po dokonaniu w płaty przysłowiowej stówki prze terminal płatniczy, na koncie beneficjenta wyląduje już nie ta sama stówka, tylko 97-98 zł. Do tego należy doliczyć koszt wynajmu, serwisu i szkolenia z obsługi terminala. Czyli po zaokrągleniu ze stówki mamy na koncie jakieś 96-97zł.
Natomiast gdy wpłacamy pani Hani z okienka tą samą stówkę w gotówce, to na koncie beneficjenta wyląduje ta sama stówka.
100zł=100zł.
Także pozdrawiam nowoczesnych fishmaniaków-kilentów.
PS. Ciekawi mnie gdyby zrobić taki eksperyment dla fanów wpłat terminalem i doliczyć im do wpłaty prowizję bankową i koszt obsługi terminala, ilu by realnie skorzystało z tej nowoczesnej formy płatności. Przykładowo wpłacasz za składki gotówką 400zł do kasy lub elektronicznie 416zł? No ilu?
Użytkownik vako edytował ten post 29 kwiecień 2023 - 18:00
- Biesan lubi to
#851 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2023 - 18:07
#852 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2023 - 18:48
A w ramach ścisłości to prowizje z terminali płatniczych są bodajże poniżej 1%
Użytkownik siarq edytował ten post 29 kwiecień 2023 - 19:00
#853 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2023 - 21:20
@siarqu ja po Twoim wpisie ogarniam, że jedyny kontakt z kołem do którego należysz to ten moment, w którym klikasz przycisk zapłać na ekranie monitora. Gdyby było inaczej i łączyło Cię coś więcej - to wiedziałbyś, że składki przyjmują skarbnicy poszczególnych kół, a nie prezesi okręgów lub ZG. W kołach każdy grosz się liczy i bywa dwa razy oglądany zanim raz zostanie wydany. Zastosowanie terminali płatniczych w kolach pociągnęłoby za sobą dość spore koszta, a korzyści byłyby znikome. Gdy masz do wyboru zapłacić prowizję bankowi i zrobić przyjemność paru malkontentom albo te same pieniądze wydać na wyposażenie grupy SSR w twoim kole - to ja wybieram zacofanie i 20 wiek.
Użytkownik vako edytował ten post 29 kwiecień 2023 - 21:21
- dyrek68 lubi to
#854 OFFLINE
Napisano 29 kwiecień 2023 - 21:55
Ma mnie więcej łączyć z tym PRL-em ? Kiedyś należałem do małego zakładowego koła , ów koło od lat ma pod sobą kałuże może wielkości z 40ha. Trzeba im przyznać , ze dbają , pilnują , jest czysto, w wodzie coś plywa. I to jedyny przykład jaki znam z okolic gdzie koło coś robi i ogarnia. Reszta wód w okolicy , hmmm to kontrole widziałem z 3 lata temu może , sodoma i gomora. Sorry , ale płace , biorę 3 ryby w roku i nie będę uczestniczył w tych szopkach. Prawo jest kulawe . A PZW jest niczym „budżetówka” wszystkich i niczyje . To jakimi pieniędzmi obraca PZW , jest abstrakcja w stosunku do tego jaki stan rzeczy mamy. Temat rzeka. Ale najlepsze przed nami , jak sie dzierżawy skończą i to wezmą WP .
#855 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2023 - 08:45
1. Poniżej 1% za terminal to płaci pani na straganie, właścicielka kawiarni itp. Mały obrót to opłata. PZW i mały obrót. Ja mam kasę fiskalną bo muszę, jak każdy kto sprzedaje dla osób fizycznych, do tego Oczywiscie terminal i nie płace żadnych % a po przekroczeniu pewnego poziomu bank wypłaca nawet premię. No bo każdy bank chce mieć tę kasę u siebie, a nie u pani Hani w torebce. Ja tam obracam mniejszymi pieniędzmi niż PZW więc?
Ten argument nie trafiony.
Tym bardziej, że w moim kole krokodyl czyli sklepie, terminali kilka i to tuż za ścianą. Utrzymywanie kasy nawet w formie skrzynki tez kosztuje.
2. Biedny wędkarz. Czy by zapłacił 15pln? A ile kosztuje dymanie do okręgu? Policzyłem moje: 30km jakies 2l paliwa po 8pln = 16pln plus parking 5pln bo strefa i godzina mojego czasu psu w duppę. To czemu nie online? Bo tam nie ma regulaminu pogmatwanego nigdzie a ja 1. Szanuje ten regulamin mimo wszystko, 2. Dałem słowo oddać książeczkę - online nie ma takiej możliwości. Na stronie online jest tylko spis wód.
Jesli ktoś myśli o środowisku to są jeszcze inne wady tego rozwiązania.
3. Dlaczego nie dostałem paragonu z kasy fiskalnej? Zostawiłem 400pln. W kwiaciarni obok paragon dostanę, ba w sklepie krokodyl tez. Moja żona mając biuro rachunkowe nie rozliczy nikomu PIT’a bo nie może, bo nie ma kasy, bo ma same firmy.
To o co chodzi???
System doskonały.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 30 kwiecień 2023 - 08:54
#856 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2023 - 09:12
Dopytalem księgowej. Prowadzi rożne firmy i małe i duże i nawet jedno stowarzyszenie.
1. „to bardzo dziwne”
2. „Jak to nie przelewem? Gotówką jest dużo drożej.”
3. „Jeśli składki nie są przychodem tylko są na działalność statutową to nie musi być kasy fiskalnej” i to może być clou dlaczego organizacja jest taka jaka jest, zamiast korzystać z udogodnień dostępnych dla firm.
4. „gotówką i wewnętrznie, rozliczają się zazwyczaj firmy które chcą coś ukryć …” dlatego niedługo wchodzi ustawa o zakazie płatności gotówką …
oj, ta ustawa będzie dotyczyła przychodów z działalności. Wiec archaiczna, i jak widzimy nie sprawdzająca się, forma stowarzyszeniowa wykluczająca spod tej ustawy pewnie zostania z nami na zawsze.
Systemów doskonałych się nie zmienia.
#857 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2023 - 10:59
Ale wygodnym owieczkom i to nie będzie przeszkadzać.
- rower26, eRKa, MajKar i 1 inna osoba lubią to
#858 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2023 - 11:13
Najgorzej jak ma się problem czytania ze zrozumieniem i pisze się o ,,dupie Maryny,, zamiast na temat. Była tu mowa jedynie o zaletach i wadach przyjmowania gotówki/przelewów elektronicznych za wydawane zezwolenie, a nie o sposobie przechowywania i wydatkowania tychże środków. Stąd wnioski powyżej jak kulą w płot i świadczą jedynie o braku elementarnej wiedzy.
System opiera się na działalności kół. Okręgi i ZG z zasady nie przyjmują gotówki za wydawane zezwolenia i składki członkowskie. Owszem w biurach okręgów można nabyć zezwolenie i zapłacić składkę członkowską ale odbywa się to zawsze za pośrednictwem kola/kół, które mają tam swoje siedziby lub przedstawicielstwa. Stąd w okienku u pani Hani czasem można opłacić składki w kole X lub Y albo Z. Dzienne obroty z tytułu wydawanych zezwoleń są różne i zalezą od liczebności koła. Bywa że jest to kilkaset złotych(styczeń-marzec i maj-sierpień) i bywa że kilka lub kilkanaście tysięcy(kwiecień). Składki przyjmowane są od stycznia(czasem od połowy grudnia roku poprzedzającego) do końca sierpnia - w jeden lub dwa(najczęściej) dni tygodnia. W biurach okręgów od poniedziałku do piątku. Kola dysponują rachunkami bankowymi i tam gromadzą środki(zgodnie z ustawą o rachunkowości). Gromadzenie to odbywa się bez prowizji i dodatkowych opłat. Również przelewy przychodzące i wychodzące są bez opłat. Gdy kola wydają lub odprowadzają środki to odbywa się to za sprawą przelewów lub wpłaty gotówki zgodnie z przepisami obowiązującymi stowarzyszenia. Skarbnicy kół (nie mylić z okręgiem lub ZG)dysponują pogotowiem kasowym zależnym od ilości członków w kole. Z reguły jest to kwota od 1000 do 5000pln. Z każdej stówki przyjętej od swoich członków kola odprowadzają do okręgu ok 75% pozyskanej kwoty, sobie pozostawiają na działalność pozostałe 25%.
PS.
Twoje paranoiczne wnioski są są dalekie od rzeczywistości.
Użytkownik vako edytował ten post 30 kwiecień 2023 - 11:15
- Mysha i bartsiedlce lubią to
#859 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2023 - 17:01
Gotówka daje anonimowość jej użytkownikom wobec państwa, które chce o nas wszystko wiedzieć i sterować naszymi zachowaniami w kwestii konsumpcji, zdrowia i przemieszczania się. Weźmy pod uwagę że dzięki CBDC (programowalnemu cyfrowemu pieniądzu banku centralnego) banki będą wiedziały nawet ile kawy wypijamy.
Ale wygodnym owieczkom i to nie będzie przeszkadzać.
Zbaczają z tematu , spróbuj być anonimowy. Porzuć smartfona , wyłącz internet , w zakładzie pracy powiedz ze wypłata chcesz do ręki i na koniec zamknij konto w banku- staniesz się człowiekiem wolnym, nie inwigilowanym przez państwo , służby ,Google i bóg wie kogo jeszcze…, gotówka była jest i będzie , ale jej udział w życiu codziennym maleje .
Co do terminali płatniczych w PZW, skoro te koszty są aż tak zatrważające dla kół , to niech dalej klepią znaczki ekologiczne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie wnosić opłaty online.
- Alexspin lubi to
#860 OFFLINE
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych