Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
581 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   GoLoManoLo

GoLoManoLo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 898 postów
  • LokalizacjaDziki Wschód ;)

Napisano 05 luty 2019 - 14:18

Worldskitest na skionline fajny i chyba miarodajny test nart, polecam!

#242 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 05 luty 2019 - 14:56

Mogę polecić Atomic Redster XTi w długości 164. Super narta, jestem z niej bardzo zadowolony. Idealna do kombinowania jazdy szerokimi łukami a potem śmig.

http://www.skionline...zczyzni,16.html

http://www.skionline...r-xti,7928.html

Przepraszam, ale jedno małe ale :) Sławek jest początkującym narciarzem i zapewne jeszcze wiele przed nim godzin spędzonych na stokach :clappinghands: 

#243 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4699 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 05 luty 2019 - 14:58

Przepraszam, ale jedno małe ale :) Sławek jest początkującym narciarzem i zapewne jeszcze wiele przed nim godzin spędzonych na stokach :clappinghands:

A można jaśniej o co kaman z tymi nartami co koledzy polecają w kontekście tych godzin ?

Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 05 luty 2019 - 15:02

#244 OFFLINE   skilos

skilos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaOpolskie
  • Imię:Arek

Napisano 05 luty 2019 - 15:07

Musisz jeszcze określić jaki preferujesz promień skrętu , szybkość jazdy .I chyba najlepiej wziąć instruktora , który widząc Twoja jazdę poleci jakieś sensowne narty .

Użytkownik skilos edytował ten post 05 luty 2019 - 15:09

#245 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4699 postów

Napisano 05 luty 2019 - 15:12

Pisałem już o tym powyzej czyli o tym co preferuję ... Coś mi się wydaje, że najlepiej zrobię jak kolega powyżej radzi. Każdego dnia inne narty z tych polecanych wypożyczyć i dopiero potem kupić te, w których jeździło się najlepiej.

Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 05 luty 2019 - 15:39

#246 OFFLINE   pomelo (maciekd)

pomelo (maciekd)

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 264 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Maciek

Napisano 05 luty 2019 - 15:21

A można jaśniej o co kaman z tymi nartami co koledzy polecają w kontekście tych godzin ?

Na pewno jest tak, że narty które wskazałem spełnią oczekiwania zaawansowanego narciarza, lubiącego pojechać czasem carvingowo, a potem wąsko na większej stromiźnie. Narta uniwersalna, allmountain, czy jak to tam zwą.

Jako początkujący spokojnie możesz sobie pozwolić na jakiś tańszy model i o to pewnie chodzi. Tańsza narta będzie bardziej miękka, bardziej spolegliwa, że się tak wyrażę.
Ponieważ koledzy polecali ci Progressor od Fishera, to wskazałem godną polecenia alternatywę od Atomica. Nie mam bieżącego przeglądu rynku, nie umiem Ci polecić czegoś z tańszych serii. Wiem, że te Atomic Redster XTi "same jeżdżą" ;)
  • S.N. lubi to

#247 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 05 luty 2019 - 16:33

O to chodzi, że nie są na Twoje umiejętności. Nie da się wejść zjechać kilka razy i powiedzieć, że się umie jeździć. Potrzeba na to godzin, godzin i jeszcze raz godzin i tego nie da się przeskoczyć. W tamtym roku pamiętam, że szukałeś butów dla początkujących, w tym pisałeś o Bałtowie więc śmiem twierdzić, że nie masz jeszcze ani stylu ani preferencji  :) W narciarstwie jest o tyle fajnie, że cena sprzętu uzależniona jest od umiejętności. Im lepiej jeździsz tym potrzebujesz lepszego sprzętu przez to i droższego. I co z tego, że stać Cię jak i tak sobie nie poradzisz i będziesz się tylko męczyć na takim sprzęcie.
Co do instruktorów to raczej oni nie mają ani wiedzy ani rozeznania na temat sprzętu więc ja bym raczej ich nie słuchał  :D 

#248 OFFLINE   skilos

skilos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 05 luty 2019 - 16:51

O to chodzi, że nie są na Twoje umiejętności. Nie da się wejść zjechać kilka razy i powiedzieć, że się umie jeździć. Potrzeba na to godzin, godzin i jeszcze raz godzin i tego nie da się przeskoczyć. W tamtym roku pamiętam, że szukałeś butów dla początkujących, w tym pisałeś o Bałtowie więc śmiem twierdzić, że nie masz jeszcze ani stylu ani preferencji  :) W narciarstwie jest o tyle fajnie, że cena sprzętu uzależniona jest od umiejętności. Im lepiej jeździsz tym potrzebujesz lepszego sprzętu przez to i droższego. I co z tego, że stać Cię jak i tak sobie nie poradzisz i będziesz się tylko męczyć na takim sprzęcie.
Co do instruktorów to raczej oni nie mają ani wiedzy ani rozeznania na temat sprzętu więc ja bym raczej ich nie słuchał  :D 

Mam trochę inne zdanie widziałem wiele razy na stokach starszych ludzi na tzw. "ołówkach" , na których wykręcali esy jak by to były typowe super slalomki .A jeśli chodzi o lepszy, droższy sprzęt, to ten sprzed kilku sezonów jest bardzo podobny do tego z tego sezonu tylko ma inne malowanie i nie jest już reklamowany bo trzeba napędzać koniunkturę .Porównam to do sprzętu wędkarskiego, wędki sprzed 7-8 lat są już do wyrzucenia bo nowe są lepsze i skuteczniejsze ? I podobnie z instruktorem ,  myślisz, że są to osoby które uczą jazdy bo muszą i nie maja rozeznania w sprzęcie ? Moim zdaniem mylisz sie , mogą nie znać nazw nowych produktów, bo co roku pojawia sie masa nowego sprzętu , ale podpowiedzą na co zwrócić uwagę prze zakupie, znając Twoje możliwości .I znowu porównam to do wędkarstwa, znając preferencje i zainteresowanie pytającego, potrafię podpowiedzieć sprzęt na jakim powinien zacząć łowić.  Jeżdżę na nartach około 40 lat i co kilka lat biorę instruktora bo zmieniam sprzęt , a zmieniając sprzęt chce sie uczyć nowych technik w pełni wykorzystywać ten sprzęt , choć jazda czarną trasą w Alpach nie sprawia mi problemu .

• S.N. lubi to

#249 OFFLINE   GoLoManoLo

GoLoManoLo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 898 postów

Napisano 05 luty 2019 - 16:54

Im lepiej jezdzisz tym masz większe pojęcie o popełnianych błędach i swoich brakach w umiejętnościach.

#250 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4699 postów

Napisano 05 luty 2019 - 17:00

To tak w dużym skrócie te narty, które Ty poleciłeś będą ok czy nie ?

W Bałtowie byłem parę razy 😉 i dlatego stwierdziłem, że po wypadach kilku dniowych bardziej opłaca mi się kupić własny sprzęt aniżeli za każdym razem wypożyczać bo sporo wydałem na to wypożyczanie. W zeszlym roku kupiłem sobie buty. Tak finansowo się udało. Reasumując. Popytałem, kilka odpowiedzi dostałem, które może przydadzą się i komuś innemu. Zajrzę jeszcze do sklepu czy dwóch, posłucham co tam mi powiedzą, a jak będę miał farta to trafię na specjalistę i coś tam wybiorę.

@skilos jakie zatem według Ciebie powinienem teoretycznie mieć buty i narty ?

Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 05 luty 2019 - 17:21

#251 OFFLINE   skilos

skilos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 05 luty 2019 - 19:21

Kup popularne marki z alle w rozmiarze 168-170 ,opisane dla początkujących   , sredniozaawansowanych np starszy model volkl unlimited ac 10(czerwone) . Buty to troche trudniejszy temat , bo trzeba mierzyć i jeszcze raz mierzyć , flex 70-80 .Maja być dość ciasne , ale po kilku godzinach musisz czuć nogę  :D Moje ulubione to head advant edge 105 , zobacz cos z flexem 85 z Heda .

• S.N. lubi to

#252 OFFLINE   fario1969

fario1969

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaBrodnica

Napisano 05 luty 2019 - 19:31

Moim zdaniem: poszukaj Voelkl Racetiger SL, w długości 165-167 cm.
Nowe kosztują, ale używane w dobrym stanie, z poprzednich sezonów można kupić za ok 1000 zł.
Nie przejmuj się ze nie będą miały UVO. Może i przydatny gadżet, ale moim zdaniem nie wpływa w znaczący sposób na komfort jazdy (tłumienie nierówności).
Jak dla mnie bardzo uniwersalne, chociaż i tak im brakuje do starych P50.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • S.N. lubi to

#253 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 05 luty 2019 - 19:36

Mam trochę inne zdanie widziałem wiele razy na stokach starszych ludzi na tzw. "ołówkach" , na których wykręcali esy jak by to były typowe super slalomki .A jeśli chodzi o lepszy, droższy sprzęt, to ten sprzed kilku sezonów jest bardzo podobny do tego z tego sezonu tylko ma inne malowanie i nie jest już reklamowany bo trzeba napędzać koniunkturę .Porównam to do sprzętu wędkarskiego, wędki sprzed 7-8 lat są już do wyrzucenia bo nowe są lepsze i skuteczniejsze ? I podobnie z instruktorem ,  myślisz, że są to osoby które uczą jazdy bo muszą i nie maja rozeznania w sprzęcie ? Moim zdaniem mylisz sie , mogą nie znać nazw nowych produktów, bo co roku pojawia sie masa nowego sprzętu , ale podpowiedzą na co zwrócić uwagę prze zakupie, znając Twoje możliwości .I znowu porównam to do wędkarstwa, znając preferencje i zainteresowanie pytającego, potrafię podpowiedzieć sprzęt na jakim powinien zacząć łowić.  Jeżdżę na nartach około 40 lat i co kilka lat biorę instruktora bo zmieniam sprzęt , a zmieniając sprzęt chce sie uczyć nowych technik w pełni wykorzystywać ten sprzęt , choć jazda czarną trasą w Alpach nie sprawia mi problemu .

Oczywiście, że mogę się mylić :) 
Sławku, z racji tego, że nie jestem obiektywny odpowiem Ci wymijająco. Na każdych naszych testach te narty cieszą się największym zainteresowaniem i mają najwięcej pochlebnych opinii. Na początek  i dla średnio zaawansowanych jedne z najlepiej sprzedających się nart ze wszystkich marek, oczywiście  drewniany rdzeń. 

#254 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4699 postów

Napisano 05 luty 2019 - 19:39

Buty jak już pisałem mam, ale pewnie będę szukał drugich dla syna i stąd moje pytanie. Osobiście skusiłem się na fisher cruzar x bo co tu dużo gadać były polecane i znalazłem je w dobrej cenie.

Za wskazówki w kwestii nart bardzo Wam wszystkim dziękuję.

#255 OFFLINE   Luckyguliver

Luckyguliver

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaN17
  • Imię:Remek

Napisano 29 listopad 2019 - 18:33

Nowy sezon juz prawie otwarty...szukam gogli :) Budzet ok 250pln. Cos w miare uniwersalnego bo pewnie zalicze jedna, dwie wyprawy w tym sezonie. Jaki kolor szkiel? Model?

Ps Jesli sie rozkrece to kupie bardziej profesjonalne.

#256 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4699 postów

Napisano 29 listopad 2019 - 18:39

Na 2 wypady to kup sobie na ali za 60 zeta. Kolor "szkieł" to głównie kwestia gustu natomiast kategoria przyciemnienia maks druga bo trzecia to już naprawdę solidnie ściemnia.

#257 OFFLINE   Luckyguliver

Luckyguliver

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaN17
  • Imię:Remek

Napisano 29 listopad 2019 - 21:56

Na 2 wypady to kup sobie na ali za 60 zeta. Kolor "szkieł" to głównie kwestia gustu natomiast kategoria przyciemnienia maks druga bo trzecia to już naprawdę solidnie ściemnia.

Jakies tanie juz mam. Teraz chcialbym kupic cos lepszego. Myslalem o jakichs Smithach z nizszej polki. Jestem poczatkujacym narciarzem tak wiec nie wiem jak sie potoczy moja kariera a latka leca :) W tym sezonie lece na 3 dni do Sierra Nevada w Hiszpanii i moze jeszcze gdzies indziej. Trudno powiedziec. 

#258 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 29 listopad 2019 - 23:45

Ja myślę że warto mieć dwie pary gogli czy okularow. Ciemne gdy sloneczny dzień i jasne kiedy wieczorem czesto pruszy śnieg. Jazda jak krysztalki sniegu walą po oczach jest bardzo nieprzyjemna. Jesli mialbym wybrać jedne bralbym jasne bo na wieczor lepsze (ja akurat lubie wieczorem jeździć jak luźniej) i w dzień przed promieniami też chronią.

#259 OFFLINE   GoLoManoLo

GoLoManoLo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 898 postów

Napisano 30 listopad 2019 - 08:56

https://allegro.pl/o...atis-8475689951
Mam i polecam, dokupujesz bezbarwną szybkę na wieczór i masz uniwersalne gogle, ja sobie dokupiłem na dzień szybkę z polaryzacją z kategorią 2 i jest git.

Użytkownik GoLoManoLo edytował ten post 30 listopad 2019 - 08:59

#260 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 02 grudzień 2019 - 09:30

Jakies tanie juz mam. Teraz chcialbym kupic cos lepszego. Myslalem o jakichs Smithach z nizszej polki. Jestem poczatkujacym narciarzem tak wiec nie wiem jak sie potoczy moja kariera a latka leca :) W tym sezonie lece na 3 dni do Sierra Nevada w Hiszpanii i moze jeszcze gdzies indziej. Trudno powiedziec. 

Polecam Smitha Squady. Masz dwie szybkie w zestawie(fakt, że wymiana na początku nie należy do łatwych, ale szybko da się to opanować). Są to mega wygodne gogle. Na alledrogo jest taki użytkownik Whitesport. Na aukcji znajdź sobie numer telefonu do niego i zadzwoń. Chłopak jest wędkarzem i ma mega świra na punkcie Smitha i Ci pomoże. Pewnie będziesz musiał ze 30-40 złotych zwiększyć budżet, ale się naprawdę opłaca i będziesz miał gogle na dłuuuugi czas.

Przypomniała mi się historia jak w babkę, która stała w kolejce do wyciągu wjechał chłopak i lekko uderzył ją kaskiem w tanie gogle. Szybka wyszła z oprawki i oskalpowała babce gębę. 
Więc kupujcie szajs  :lol:  :lol:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych