Co by wątek nie umarł to może podejmę temat serwisu nart. W tym roku zakupiłem sporo gadżetów do samodzielnego serwisu. Trochę to kosztowało w sumie ale mam radochę, że sam całej rodzince narty przed wyjazdem przygotowałem. W nowych Elanach SLX nie ruszałem krawędzi i tylko 5 krotnie smarowałem ślizgi na gorąco tak żeby wchłonęły smaru. Pierwsze 3 razy poszedł twardy smar Holmenkol Beta Mix (czerwony) a potem 2 razy żółty Alpha mix. Trzeba będzie zająć się jeszcze krawędziami, ponieważ fabrycznie narty są bardzo tępe w dziobach i piętkach. Nie inicjowały przez to skrętu tak dynamicznie jakbym tego oczekiwał. Temperatury w Zieleńcu mieliśmy w większości dodatnie i narty pięknie szły na mokrym śniegu. Potem trochę przymroziło i napadło świeżego puchu więc nie jechały tak dobrze. Teraz suszę narty w piwnicy bo są jeszcze całe w lodzie. Potem oddam wszystkie na planowanie ślizgów i strukturę - ostrzenie i smarowanie zrobię sam. Ciekawe czy jakiś serwis zrobi mi taką niepełną usługę? Muszę jeszcze dokupić jeden pilnik o średniej gradacji i kątownik do podcinania krawędzi dolnej. Czy jest tu ktoś kto też się bawi w samodzielny serwis?
Na narty - czyli zimowa odskocznia od ryb!
#461 OFFLINE
Napisano 09 luty 2021 - 13:33
#462 OFFLINE
Napisano 14 październik 2021 - 13:07
Sezon się zbliża ... Może uda się wyskoczyć poszusować. Macie już kombinezony i maski ?
Jak nie to ponoć must have w tym sezonie
black-crows-mask.jpg 27,45 KB 9 Ilość pobrań
- GoLoManoLo i biturbo lubią to
#463 OFFLINE
Napisano 14 październik 2021 - 13:36
Od niedzieli Jacek Ciszak zacznie mi podnosić ciśnienie relacjami z lodowców. Ehhh
Użytkownik Pawgas edytował ten post 14 październik 2021 - 13:37
- GoLoManoLo, biturbo i S.N. lubią to
#464 OFFLINE
Napisano 14 październik 2021 - 22:36
- S.N. lubi to
#465 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2021 - 19:47
#466 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2021 - 19:32
https://youtu.be/LgPKryy8R24 https://youtu.be/_ebGWCYC6HM
A tutaj po prostu odlot ... https://youtu.be/fbqHK8i-HdA
Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 17 listopad 2021 - 19:43
- GoLoManoLo i Pawgas lubią to
#467 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2021 - 00:24
- Artech, Archanioł i S.N. lubią to
#468 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2021 - 13:26
Pytanie- czy któryś z kolegów był na dniach w Austrii na nartach ?
Jak to teraz wygląda - stoki podobno otwarte ale jak wygląda sytuacja z lokalami, barami itd ?
#469 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2021 - 13:31
Od dziś masz w Austrii wsio zamknięte.
#470 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2021 - 14:19
Czytałem banda decydentów ..., jak sytuacja na Słowacji ? poleci ktoś coś...nigdy nie byłem.
Użytkownik GoLoManoLo edytował ten post 23 listopad 2021 - 14:20
#471 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2021 - 15:38
Czytałem banda decydentów ..., jak sytuacja na Słowacji ? poleci ktoś coś...nigdy nie byłem.
Jednak w Austrii stoki są otwarte
#472 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2021 - 18:09
Witam kolegów wędkarzy.
Tak się sklada że od zawsze łowię ryby na spinning, jeżdzę na nartach i od niemal 30 lat prowadzę
sklepy narciarskie tak że zapraszam do kontaktu w sprawach narciarskich.
www.skihandlarz.pl
604165575
#473 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2021 - 13:03
Jednak w Austrii stoki są otwarte
Stoki otwarte ale cała infrastruktura hotele...zamknięte, chyba tylko kamper wchodzi w grę
#474 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2021 - 15:47
Stoki otwarte ale cała infrastruktura hotele...zamknięte, chyba tylko kamper wchodzi w grę
Możesz np z Niemiec atakować
Ja to czekam na śnieg w pl taki jak w tamtym roku, żeby na biegóweczkach pośmigać
- popper i S.N. lubią to
#475 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2021 - 19:55
- S.N. i skilos lubią to
#476 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2021 - 21:15
Ja w tym roku planuje zakup kompletu biegowek typu back country. Na stok nie zawsze da się wyskoczyć - a jeszcze jak pozamykają wszystko jak w zeszłym roku
A na BC to i na okoliczne górki, i do lasu i bez tras i trochę w dziewiczy teren, trochę po leśnych drogach.
W zeszłym roku na lockdownie trochę biegałem na pożyczonych kalsycznych biegówkach, ale widziałem co chłopaki robili na BC i jak z nimi rozmawiałem - to wydaje mi się że to może być cos odpowiedniego dla mnie. (pogórze, Beskidy, bieszczadzkie doliny)
Tylko u nas to mało popularny typ biegówek, a i ceny .. używek prawie w ogóle, a za komplet nowych średniej klasy BC z butami można mieć wypasione zjazdówki z butami w niemal idealnym stanie ...
Tak ze gdyby ktoś miał jakis komplet BC .. 195cm + buty 280mm stopy to poproszę info na PW
A w weekend - trochę w ciemno - drogą wymiany za sprzęt wędkarski nabyłem Blizzardy Quattro RS. Właściciel chciał mieć narty z górnej półki - tylko umiejętności nie były z górnej półki i po dniu męczenia się na stoku - poszedł do wypożyczalni po narty dla początkujących i jak on to powiedział "dopiero wtedy zaczął jeździć". A za blizzardy kupił by 3 pary tego na czym się mu dobrze jeździło.
Zobaczymy tylko czy mi starczy do nich umiejętności, w interntach recenzje i opisy spoko. Na Blizzardach nigdy nie jeździłem - zawsze Atomic i Head - zobaczymy jak będzie. Chyba że ktoś miał okazje jeździć i może się podzielić swoimi subiektywnymi odczuciami.
I obym trafił jak w zeszłym roku 3x Krynica Jaworzyna - 3 razy super warunki, ludzi jak na lekarstwo, śniegu masa i trasy fantastycznie przygotowane. Jazda w kółko przez cały dzień, bez tłou i w zasadzie jeszcze koło koło południa można było trafić kawałkami na sztruks.
- S.N. lubi to
#477 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2021 - 22:34
W okresie 26.12 a 02.01 mam rezerwację w Val Gardenie ale patrząc na to co się dzieje chyba będzie trzeba znowu odwołać. Słowacja lockdown, Austria też. Chyba cała nadzieja znów tylko w Szwajcarii. Można jeszcze względnie tanie noclegi tam znaleźć ale ja jeszcze czekam bo Val Gardena wraz z Seiser Alm to moje marzenie narciarskie.
- S.N. lubi to
#478 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2021 - 05:15
#479 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2021 - 08:13
Quattro RS 70 model - po opisie i szacie wychodzi że sezon 19/20, długość 165, wiązanie Marker Xcell 12 GW
Taliowanie 121-70-102, promień 13,5m
- S.N. lubi to
#480 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2021 - 10:03
..
Użytkownik lexi edytował ten post 26 listopad 2021 - 10:07
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych