To nie była krytyka z mojej strony, zawsze szukam jakiejś uniwersalności, która akurat tutaj przydałaby się. A że techniki trochę znam stąd moje zapytania. Z filmu domyślałem się, że jest pod jeden stelaż, ale wolałem upewnić się. Wydaje mi się, że dobre opisanie na blacie skróciłoby czas ustawiania przyrządu. Wszystko zależy od ilości rodzai giętych stelaży. Nie wiem co z tymi zderzakami było. Chyba dobrze ustawione wkręty dobrze by zablokowały zderzak, poza tym podczas gięcia drut odchodzi od zderzaka (mowa o tym skrajnym u góry). Musisz mieć dużo pary , aby je przestawiać . Co do grubości drutów to raczej pod każdy należałoby zrobić inne elementy gnące. Ale też prawdą jest, że używa się tylko kilku grubości drutu, tak więc elementów dużo nie przybędzie.
Patrząc na asortyment Twoich woblerów i ich ilości przydałaby się taka mała giętarka CNC. Na pewno skróciłoby to czas ustawień pod żądany stelaż.
Nie odebrałem tego jako krytyki.
Tak jak pisałem wcześniej próbowałem już stworzyć coś co będzie robiło kilka stelaży.Ten zderzak skrajny od góry to ogranicznik i on pełni rolę tylko początkową.
Najważniejsze są zderzaki w części rozginającej na prawą i lewą stronę. To one odpowiedzialne są za kąt oraz wys stelaża.
Przestawiając te zderzaki jest wiele zachodu by ustawić je w odpowiedniej odległości i pod odpowiednim kątem. Nawet jak zaznaczysz sobie gdzie mają byś to i tak jest trochę ustawiania. To właśnie na te zderzaki działa dość duża siła i np. wkręty do drewna nie wytrzymują. Ba nawet śruby M5 nie dają rady i dlatego wstawiłem blaszkę która wzmacnia całość konstrukcji. Jeśli podczas pracy te zderzaki przesuną się o milimetr to zmieni się kąt w stelażach, a to pociągnie za sobą zmianę długości ramienia stelaża.
Giętarka.jpg 73,19 KB 19 Ilość pobrań
O ile stelaże mają te same kąty i wysokość oczka środkowego (patrz rys A i B ), to samą długość można regulować bez problemu.
Ale jeśli są inne kąty i wysokości oczek środkowych (patrz rys. C i D ) to już robi się problem.
Stelaze.jpg 28,98 KB 19 Ilość pobrań
Nie twierdzę że jestem wszech wiedzący i na pewno znajdzie się ktoś, kto wpadnie na lepszy pomysł i stworzy bardziej uniwersalną giętarkę. Ja próbowałem i nie wyszło.
Co do giętarki CNC to wcale nie jest taka prosta sprawa. Sama głowica do gięcia to mały problem, bo można wykorzystać taką jak w moim projekcie. Ale głowica do podawania drutu to już dla mnie było by duże wyzwanie.
Tą giętarkę stworzyłem dla kogoś. Dał mi stelaż i ja miałem wykonać giętarkę która wyginała by identyczne bez żadnych poprawek. Wygina z dużą powtarzalnością i nie trzeba się martwić czy będą za długie czy za krótkie.Mam nadzieję że się sprawdzi, w sumie u mnie takie giętarki działają już dosyć długo i nie narzekam.
Jak ktoś ma jakieś pomysły co do usprawnienia lub stworzenia bardziej uniwersalnej giętarki ,to proszę pisać.