Napisano dziś, 07:51
A czego Ty się spodziewasz po giętarce do jednego typu stelaża?
6 gwoździ na desce i giąć się nie chce !
Użytkownik Harjer edytował ten post 14 maj 2014 - 19:00
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 17 maj 2014 - 13:45
Nie było mnie przez jakiś czas, bo sezon w toku a do tego przygotowuję się do targów.
Znalazłem chwilkę żeby zrobić zdjęcie mojej starszej giętarki na której nadal są robione stelaże.
Materiały potrzebne do zrobienia takiej giętareczki każdy znajdzie w swoim warsztacie lub w najbliższym składzie budowlanym.
giętarka.jpg 32,27 KB 141 Ilość pobrań
giętarka1.jpg 34,09 KB 68 Ilość pobrań
A takie druciki z niej wychodzą.
stelaż.jpg 47,09 KB 54 Ilość pobrań
Powtarzalność jest bardzo duża, nie trzeba nic doginać, przeginać, po prostu wystarczy usiąść i robić.
Rozumiem Harjer że Ty masz taką uniwersalną giętarkę z gwoździ i deski, i oczywiście nam się nią pochwalisz?
Napisano 17 maj 2014 - 14:36
Nie było mnie przez jakiś czas, bo sezon w toku a do tego przygotowuję się do targów.
Znalazłem chwilkę żeby zrobić zdjęcie mojej starszej giętarki na której nadal są robione stelaże.
Materiały potrzebne do zrobienia takiej giętareczki każdy znajdzie w swoim warsztacie lub w najbliższym składzie budowlanym.
A takie druciki z niej wychodzą.
Powtarzalność jest bardzo duża, nie trzeba nic doginać, przeginać, po prostu wystarczy usiąść i robić.
Rozumiem Harjer że Ty masz taką uniwersalną giętarkę z gwoździ i deski, i oczywiście nam się nią pochwalisz?
Nie pokaże, bo nie ma czas, a to dlatego, że liczy ile ma wzorów woblerów
Napisano 15 październik 2016 - 13:56
Chyba to mój pierwszy post na tym forum, chociaż przeglądam go od lat.
Mam trochę zabawek do robienia woblerków i właśnie zabieram się za giętarkę.
Oczka wkręcam w korpus, nie wklejam stelaży ponieważ łowię na lekkie przynęty nie przekraczające 2g i żyłkę 0,12mm.
Wzorowałem się na tym
Mam zrobiony model cyfrowy, który wygląda tak:
Użytkownik padus edytował ten post 15 październik 2016 - 13:58
Napisano 15 październik 2016 - 18:29
Wreszcie coś normalnego, znaczy się znajomego .
Napisano 15 październik 2016 - 18:40
Też myślałem o takiej giętarce, tylko czy kolega padus dałby rysunki.
Napisano 15 październik 2016 - 18:45
Napisano 15 październik 2016 - 19:01
No jak dla mnie to kosmos. To ma służyć do robienia wkretek? Dobrze rozumiem?
Pozdr
M
Tak, można na tym robić wkrętki, choć przyrząd ten z filmu służy do robienia błystek, spinnerbaitów itp., ale jak widać może mieć wiele innych zastosowań. Nie chcę umniejszać pracy @padus, bo podoba mi się ten projekt, ale wkrętki można zrobić za pomocą pręta, wiertarki i rzecz jasna drutu.
Sam przyrząd można sprzedawać jako przyrząd do robienia oczek w błystkach, zapewne chętni by się znaleźli. Trzeba by było tylko pomyśleć o wymiennych końcówkach do różnych średnic oczek i grubości drutu.
Brawo .
Napisano 16 październik 2016 - 12:01
O widzę, że jest jakiś odzew to może trochę więcej...
Mam takich patentów cyfrowych zrealizowanych więcej. m.in. kopiarkę do korpusów, suszarkę obrotową na 40 szt. woblerów, profesjonalny statyw do wiertarki/frezarki, akwarium przepływowe z regulowanym ciągiem wody do zdjęć pod wodą, stół próżniowy pod szablony do malowania itp.
Moja giętarka do tej pory wyglądała tak:
Strony i rozwiązania, które przeglądałem to te:
Takie coś mam już od dawna:
Można tym giąć drut na różne sposoby, ale nie można zwijać oczek dlatego mój nowy projekt.
Napisano 16 październik 2016 - 12:48
Padus, czy mógłbyś wstawić rzut z dołu i z boku Twojego modelu giętarki z ostatniego postu ? Też sobie konstruuję giętarkę na własne potrzeby. Jeśli nie chcesz się dzielić to zrozumiem .
Napisano 16 październik 2016 - 14:42
Się podzielę nie ma sprawy, ale skoro jest taki odzew to myślę o tym, aby założyć na tym forum swój wątek. Szczerze to nie wiem w którym miejscu. Mogę tam opisać wszystko dokładnie, krok po kroku. Podobnie jak resztę moich patentów.
Projekt jest już w realizacji, mam już zrobione dużo elementów, które czekają na malowanie.
Użytkownik padus edytował ten post 16 październik 2016 - 14:46
Napisano 16 październik 2016 - 14:51
Czy tylko u mnie te filmy nie odpalają się?
Napisano 16 październik 2016 - 16:07
Bo to nie są filmy.
Też jestem ciekaw konstrukcji
Użytkownik WalterW edytował ten post 16 październik 2016 - 16:07
Napisano 16 październik 2016 - 18:55
Dalszy opis mojej giętarki zamieszczam tu:
http://jerkbait.pl/t...lery-i-patenty/
Założyłem swój wątek gdzie opiszę większość moich patentów i pokaże trochę moich woblerków.
Użytkownik padus edytował ten post 16 październik 2016 - 19:02
Napisano 16 październik 2016 - 21:43
A może ktoś ma pomysł, jak wykonać giętarkę do sprężynek z oczkiem? Akurat potrzebuje duzo większych z drutu 1,2mm
Napisano 17 październik 2016 - 00:09
A może ktoś ma pomysł, jak wykonać giętarkę do sprężynek z oczkiem? Akurat potrzebuje duzo większych z drutu 1,2mm
Witaj.
Ktoś ma pomysł kilkanaście godzin "wymyślania" i nic. Siedzieliśmy nawet u mnie w warsztacie z Paulem Adamsem i nie mogliśmy wykminić prostego sposobu, aż tu nagle kilka dni później po prostu zaskoczyło podczas obiadu. Pobiegłem do warsztatu i po 10min miałem już trochę wkrętek.
IMAG1349.jpg 35,42 KB 18 Ilość pobrań IMAG1350.jpg 49,96 KB 19 Ilość pobrań
Sorry za słabe foty, na szybko z telefonu. Nie planowałem ich nigdzie publikować to się nie przykładałem
Pracuję właśnie nad wideo jak zrobić taką gientarkę. Robię wkrętki z drutu 1,2mm więc może Ci się to przydać. Jest proste jak budowa cepa każdy w kilka min będzie mógł zrobić sobie takie ustrojstwo.
Pozdr
M
Napisano 17 październik 2016 - 05:34
Napisano 17 październik 2016 - 07:58
Wystarczy wałek o średnicy ciut mniejszej od wewnętrznej średnicy sprężyny którą chce się zrobić. W wałku od góry wiercisz otwór o średnicy drutu z którego będzie wkrętka i brzeszczotem robisz nacięcie na oczko. Najpierw wyginamy oczko tak by jeden koniec był dłuższy, krótszy koniec wkładamy w wywiercony otwór w trzpieniu tak by oczko zablokowało się w naciętej szczelinie. Zawijamy dłuższy koniec wokół trzpienia i mamy sprężynkę. Można zrobić klucz który będzie kręcił się w koło trzpienia i zakręcał sprężynę co ułatwi robotę.
Napisano 17 październik 2016 - 11:12
Wystarczy wałek o średnicy ciut mniejszej od wewnętrznej średnicy sprężyny którą chce się zrobić. W wałku od góry wiercisz otwór o średnicy drutu z którego będzie wkrętka i brzeszczotem robisz nacięcie na oczko. Najpierw wyginamy oczko tak by jeden koniec był dłuższy, krótszy koniec wkładamy w wywiercony otwór w trzpieniu tak by oczko zablokowało się w naciętej szczelinie. Zawijamy dłuższy koniec wokół trzpienia i mamy sprężynkę. Można zrobić klucz który będzie kręcił się w koło trzpienia i zakręcał sprężynę co ułatwi robotę.
Zgadza się.
Napisano 17 październik 2016 - 14:13
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych