Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Lowrance Elite 5 / 7 / 9 Ti

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2406 odpowiedzi w tym temacie

#2141 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 10 grudzień 2020 - 21:20

Dziś dotarła EliteTi2

Dlaczego nie zapamiętuje ustawień?

#2142 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:P.

Napisano 10 grudzień 2020 - 21:43

Jarbol jaką wer softu masz w 9Ti2 i kiedy kupiłeś echo ? tzn dostałeś od Cioci z hameryki :D

Echo mam z Niemiec. Echo przyszło z softem 20.0.1. Czekam jeszcze na kod do odblokowania języka polskiego. Echo kupiłem w połowie listopada. Za własne, ciężko zarobione siano 😎

Użytkownik jarbol edytował ten post 10 grudzień 2020 - 21:50

#2143 OFFLINE   Spigott

Spigott

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów

Napisano 11 grudzień 2020 - 20:16

Problem natury technicznej „ustawienie systemu”

Wbiłem WAYPOINT z Elite 5HDI  do 7TI2

Przesuniecie jest około  kilkunastu metrów na południe! Doskonale znam to miejsce.

CO może być przyczyną

Układ odniesienia ? ustawiony n a European 1950 – AU.FR.DE

pkt. Wbiłem na geoportal i google map tam prawidłowo pokazuje to miejsce  - wygląda jakbym miał błędnie ustawiony układ odniesienia ?  lub inne ??? zboczenie magnetyczne  :D :D :lol: :lol: :lol: ;)

Proszę o pomoc

Użytkownik koyot edytował ten post 11 grudzień 2020 - 20:17

#2144 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 11 grudzień 2020 - 20:36

Format współrzędnych geograficznych inny w Elte 5HDI, a w 7Ti2. Albo sobie przekonwertuj, albo zmień w 7Ti2.
A generalnie poczytaj sobie o tym.

#2145 OFFLINE   Spigott

Spigott

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów

Napisano 11 grudzień 2020 - 20:56

System współrzędnych w 5HDI było stopnie/m  

-  7Ti2 zmieniłem na  stopnie/m  

- wbiłem punkt

-zmieniłem na DEG/MIN/SEC  /sam przelicza na nowy system/

i miejscówka przesunięta jest ok. kilkunastu metrów na południe

UWAGA: przerobiłem inne systemy  stop/min/sec itp  i miejscówka przesunięta jest ok. kilkunastu metrów na południe

Sprawdzam pkt  na geoportal i google map tam prawidłowo pokazuje to miejsce   ????? :unsure:

Użytkownik koyot edytował ten post 11 grudzień 2020 - 20:56

#2146 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 11 grudzień 2020 - 21:17

Nie zauważyłem u siebie nieprawidłowości w tym temacie. Wklepałem u siebie współrzędne z Garmina do Elite-9Ti2 i jest ok.

N57'32.271 E014'51.332

Mały eksperyment. Wklep te współrzędne do Elite-7. Powinno utworzyć Ci punkt na jeziorze Nömmen, na brzegu wyspy Hallo od strony zachodniej. Miejsce do zacumowania łodzi 😎

#2147 ONLINE   dkowal

dkowal

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 86 postów

Napisano 11 grudzień 2020 - 21:32

Potwierdzam w/w. Swojego czasu wpisałem z ręki kilkadziesiąt waypointów z Garmina Strikera do Elitki Ti. Już na pierwszym wypłynięciu zauważyłem brak pokrycia punktów.
Z ciekawości po spłynięciu sprawdziłem wprowadzone dzień wcześniej dane - były inne. Tak, jakby zostały napisane?
Ostatecznie wszystko usunąłem i wpisywałem ponownie. Do dziś traktuje jedynie, jako punkt odniesienia.

#2148 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 11 grudzień 2020 - 21:37

Dlatego podałem punkt przy samej wyspie by można było potwierdzić namacalnie gdzie go wyrysuje.

#2149 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 13 grudzień 2020 - 18:39

Takie w zasadzie mało istotne pytanie... do zestawu Elite-9Ti2 są dorzucone 2 naklejki z logo Lowrance. Naklejki nieszczególnie, a praktycznie wcale nie trzymają się powierzchni. Być może są do wprasowania w materiał? Np jakiś T-shirt.

#2150 OFFLINE   topolek78

topolek78

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 43 postów
  • LokalizacjaCentral Park
  • Imię:Wojtek

Napisano 13 grudzień 2020 - 23:00

Echo mam z Niemiec. Echo przyszło z softem 20.0.1. Czekam jeszcze na kod do odblokowania języka polskiego. Echo kupiłem w połowie listopada. Za własne, ciężko zarobione siano

Cześć, 

Ja kupiłem jakiś czas temu w Finlandii.  Kod do odblokowania j.polskiego dostałeś w pakiecie? Ja pytałem o możliwość otrzymania i nic z tego, nie mają takowych, odsyłają mnie do polskiego dystrybutora. Temat, więc olałem. Wersja z językiem angielskim jest OK, ale przy ew. przyszłej sprzedaży j.polski byłby atutem. :-)

Dzięki za odpowiedź.

#2151 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 14 grudzień 2020 - 05:57

Ja przy zakupie dopłaciłem 29€. W tej cenie jest wstępne skonfigurowanie i sprawdzenie echa, odczytanie nr seryjnych do wygenerowania kodu. Ale producent nie śpieszy się z tym. Jeszcze czekam.

#2152 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 14 grudzień 2020 - 05:58

Takie w zasadzie mało istotne pytanie... do zestawu Elite-9Ti2 są dorzucone 2 naklejki z logo Lowrance. Naklejki nieszczególnie, a praktycznie wcale nie trzymają się powierzchni. Być może są do wprasowania w materiał? Np jakiś T-shirt.

Ktoś coś wie?

#2153 OFFLINE   matti64

matti64

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Maciej

Napisano 14 grudzień 2020 - 12:31

Ktoś coś wie?

Ja naklejki jakie byly w zestawie (1x bialy i 1x niebieski) normalnie nakleilem  jedna narazie (biala) druga jeszcze lezy i czeka na odpowiednie miejsce ;) 

#2154 OFFLINE   matti64

matti64

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Maciej

Napisano 14 grudzień 2020 - 12:39

Cześć, 

Ja kupiłem jakiś czas temu w Finlandii.  Kod do odblokowania j.polskiego dostałeś w pakiecie? Ja pytałem o możliwość otrzymania i nic z tego, nie mają takowych, odsyłają mnie do polskiego dystrybutora. Temat, więc olałem. Wersja z językiem angielskim jest OK, ale przy ew. przyszłej sprzedaży j.polski byłby atutem. :-)

Dzięki za odpowiedź.

Ja zakupilem w Hiszpani, pisalem do sklepu ale skierowali mnie do producenta, wiec napisalem bezposrednio do Lowrance USA . Dostalem odpowiedz ze w przypadku jezyka polskiego mam sie zglosic do przedstawiciela (jedynego ich :D ) na Polske czyli do Parker Poland. Takze na ten moment zostawilem to i latam na niemieckim bo mi latwiej, angielski tez jest OK. ;) Jedynym atutem posiadac j.polski jak kolega napisal jest ewentualna sprzedaz w przyszlosci

Użytkownik matti64 edytował ten post 14 grudzień 2020 - 12:40

#2155 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 14 grudzień 2020 - 13:26

Z racji że mieszka w UK ostatnio trochę czasu poświęciłem na studiowanie przepisów związanych z przepływem towarów zarówno poza jak i na terenie UE i zastanawiam się czy czasami lowrance nie łamie unijnego prawa robiąc łaskę z dostępnością polskiego języka. Okres między świętami a Nowym Rokiem spędzę w domu także postaram się sklecić jakiegoś maila do kilku europosłów, może ktoś odpowie.
  • Tom Rob i Og2 lubią to

#2156 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 14 grudzień 2020 - 14:29

Na jak Ci się uda , to masz odemnie flaszke dobra. Choć tam.pewnie sztab prawników nad tym czuwa ,ale trzymam kciuki
  • Sailfish lubi to

#2157 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow

Napisano 14 grudzień 2020 - 17:11

Może być tak jak mówisz ale może być też tak że jest to tak niszowa część handlu że nikt nie zawraca sobie du... żeby to regulować. Może akurat któryś z naszych przedstawicieli będzie chciał zapunktować u wyborców.

#2158 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 14 grudzień 2020 - 18:18

Badz zaraz ktoś oznajmi ze wersja PL opracował importer i jest to jego wlasnosc a nie navico, bo prawnie obowiązek spoczywa na tym , który wprowadza na dany rynke a nie na producencie

#2159 OFFLINE   jarbol

jarbol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaB-c

Napisano 14 grudzień 2020 - 19:19

A u mnie echo już "gada" po polsku. Po miesiącu oczekiwania dostałem kod odblokowujący. Z angielskim dało się żyć, ale wolę tak jak jest teraz 🙂

#2160 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow

Napisano 14 grudzień 2020 - 19:23

Badz zaraz ktoś oznajmi ze wersja PL opracował importer i jest to jego wlasnosc a nie navico, bo prawnie obowiązek spoczywa na tym , który wprowadza na dany rynke a nie na producencie

Z tego co rozumiem to produkt sprzedawany na terenie np. Niemiec powinien być taki sam jak produkt sprzedawany na terenie Polski więc tęgo typu kruczki raczej zastosowania nie mają ale zobaczymy. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych