a możesz podać linka do tej aktualizacji może moja coś nie tego
http://ww2.lowrance....-Upgrade-v-182/
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 17 wrzesień 2018 - 07:44
a możesz podać linka do tej aktualizacji może moja coś nie tego
http://ww2.lowrance....-Upgrade-v-182/
Napisano 17 wrzesień 2018 - 11:59
Witam
Czy w serii Elite na zasilaniu należy montować dodatkowe odcięcie zasilania ( przycisk on/off) ? Czy wyłączenie echo z menu echosondy powoduje całkowity brak poboru prądu ? Użytkowałem wcześniej Raymarine Dragonfly a tam echosonda po wyłączeniu z przycisku na urządzeniu dość szybko w stanie spoczynku rozładowywała akumulator.
Napisano 17 wrzesień 2018 - 13:54
Napisano 17 wrzesień 2018 - 14:11
A czy macie tak ze przy bardzo plytkiej wodzie echo glupieje i pokazuje 300 metrow glebokosci ... ja mam elite 9 Ti
Też tak mam. Przed aktualizacją tego nie było.
Napisano 17 wrzesień 2018 - 16:27
Jeśli dasz stan gotowości to jakiś tam pobór jest. Przy wyłączeniu pwr odcina zasilanie
Napisano 17 wrzesień 2018 - 22:43
Napisano 17 wrzesień 2018 - 22:56
Napisano 19 wrzesień 2018 - 15:51
Napisano 20 wrzesień 2018 - 14:50
Co do symulacji. Ustawienia ---> symulacja ---> pliki źródłowe i tam trzeba ustawić Sonar eliteTIDemo.sl2 (sym) i AIS ais.rsf (sym) . Zapisz. Uruchom symulacje. U mnie po tym zabiegu symulacja działa.
Uchwyt jak zamontuję to fotkę wrzucę.
Napisano 20 wrzesień 2018 - 15:37
Tylko musisz wiedzieć, że jak za nisko ustawisz, to chlapię jak cholera. Trzeba się pobawić aby był zanurzony tak by nie chlapał przy dużych prędkościach i pokazywał dno. Ale fakt, ja lecę prawie 38 km/h i nawet nie drgnie.uchwyt_echo.jpg uchwyt_echo-1.jpg
Zdecydowałem się na coś takiego:
Napisano 20 wrzesień 2018 - 18:34
Rosjanie raportują, że po update 18.2 mapy rastrowe RM/DrD się rozjeżdżają. Ciekawe, czy to przypadek?
Napisano 20 wrzesień 2018 - 19:11
Tylko musisz wiedzieć, że jak za nisko ustawisz, to chlapię jak cholera. Trzeba się pobawić aby był zanurzony tak by nie chlapał przy dużych prędkościach i pokazywał dno. Ale fakt, ja lecę prawie 38 km/h i nawet nie drgnie.
Mam silnik 3,5 kucyka i łódkę 390 cm. Za bardzo tym nie poszaleje
Napisano 22 wrzesień 2018 - 12:22
witam,
Z waszych doświadczeń do jakiej minimalnej głebokości Elite7 Ti poprawnie interpretuje głębokość i obrazuje dno? Pływam na małej żwirowni gdzie rozrzut głębokości mam od 0,8m do 8m. Często poruszam się w 2 grupach głębokości, jest to 1,5-1,9m albo 4-5m.
Stare echo Elite 5 nie mia problemu z wodą typu 1-1,5m i ładnie rozpoznaje głębokość i obrazuje dno (kształt, twardość) co ma dla mnie znaczenie przy wywózkach na karpia.
Napisano 22 wrzesień 2018 - 12:31
Jeżeli pływasz - jak sam napisałeś- w dwóch grupach głębokości, to warto ustawić zakres głębokości na echu- tym bardziej, że piszesz o płytkiej wodzie. Problem wskazań głębokości przez echo na płytkiej wodzie bierze się często z trybu auto w opcjach wyświetlanych głębokości. Po prostu szeroki zakres głębokości i mocny sygnał z ducera dają efekt podwójnego/potrójnego dna na wyświetlaczu.
Dużo zależy też od przetwornika, im ma węższy zakres obrazowania wyrażony stopniami rozwarcia stożka sygnału, tym lepiej.
Napisano 22 wrzesień 2018 - 12:33
Czy to znaczy że generalnie , powinienem dostać poprawny odczyt na wodzie typu 1m?
Napisano 22 wrzesień 2018 - 12:57
Pływałem z przetwornikiem totalscan oraz podstawowym HT-WSB i odczyty miałem poprawne do 0.8m. Mam co prawda trochę wyższy model echa, ale przetworniki te same co w Elicie TI. Płycej nie pływam, no chyba że przejazdem. Za to w innym echu, od HB było czasem wariactwo na płytkiej wodzie.
Ja generalnie skończyłem z karpiowaniem ale na podstawie doświadczeń z echem do tego celu powiem tak- na płytkiej wodzie i tak szukasz dziury w całym, znaczy w zielsku, twardość wymacasz byle rurką dokładniej i szybciej niż echo, więcej zobaczysz w polaroidach i czapce z daszkiem. Piszę to bez złośliwości- sam wywoziłem zestawy....
Na głębszej wodzie to już ma to sens, i bardzo przydaje się obrazowanie DI, które odwzorowuje obraz dna i roślin, a odpowiednio podkręcone parametry obrazu(zależnie od echa) pokażą ci miejsca "twardsze"czyli z silniej odwzorowanym dnem.
Napisano 22 wrzesień 2018 - 13:06
Dziękuję.
Echa używam do wstępnego rozpoznania, jak już typuję miejsce to obstukuję oczywiście, ale z echem szybciej idzie niż z samym ciężarkiem.
Właśnie nabyłem 7Ti i ciekaw jestem na ile pomoże w rozpoznawaniu konfiguracji dna (przekonało mnie skanowanie boczne z widokiem górek pseudo 3D) . Pływam też po Mietkowie, z reguły rozkładam się na wyspach.
Napisano 22 wrzesień 2018 - 15:09
Napisano 22 wrzesień 2018 - 20:10
Panowie
mam pytanie bo juz zgłupiałem
moje Elite 5Ti wyświetla oto taki obraz z sonaru
http://s10.ifotos.pl...221_qeawpwr.jpg
nie ma znaczenia czy czułość jest na minimum czy tez na maxa jak również nie zmienia się paleta barw macie jakiś pomysł jak to zmienić ?
Użytkownik Konrad Kurach edytował ten post 22 wrzesień 2018 - 20:14
Napisano 22 wrzesień 2018 - 21:12
nie ma zakwitow w wodzie ? na wiekszej glebokosci to samo?
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych