Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pomysły na wody pstrągowe w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 763 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 05 styczeń 2016 - 13:47

Daniel, ja nie jestem przeciwnikiem łowisk tęczakowych typu put&take :) Co więcej, nie bardzo widzę w chwili obecnej alternatywę.

Jestem przeciwnikiem natomiast dopuszczania do wód, gdzie potoki wystepują i, nie ma się co oszukiwać, różowo nie mają, tęczaków za którymi ciągną hordy amatorów łatwego białka. A hordy te nie maja szacunku dla przyrody, rzeki, niczego! Liczy się mięso.

"Presja niszczy" - pełna zgoda.

Do tego tęczaki konkurują z potokami, co wcześniej podniosłem.

A to, że trzeba dbać, to my wiemy. wiemy też jak to wygląda w "realu", niestety...

Znamiennym jest jak kiedyś, wracając z inspekcji inkubatorów ikry potoka, która sami kupiliśmy i umiescilismy,  zostałem zaczepiony przez jednego autochtona, który mnie oświecił że w tej wodzie to już nic nie ma, bo "ch...e nie zarybiajo". Tak, do tej pory sobie z kolegami "panujemy" ;)

#62 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL

Napisano 05 styczeń 2016 - 14:00

DanekM, on 05 Jan 2016 - 12:47, said:

Daniel, ja nie jestem przeciwnikiem łowisk tęczakowych typu put&take :) Co więcej, nie bardzo widzę w chwili obecnej alternatywę.

Jestem przeciwnikiem natomiast dopuszczania do wód, gdzie potoki wystepują i, nie ma się co oszukiwać, różowo nie mają, tęczaków za którymi ciągną hordy amatorów łatwego białka. A hordy te nie maja szacunku dla przyrody, rzeki, niczego! Liczy się mięso.

"Presja niszczy" - pełna zgoda.

Do tego tęczaki konkurują z potokami, co wcześniej podniosłem.

A to, że trzeba dbać, to my wiemy. wiemy też jak to wygląda w "realu", niestety...

Znamiennym jest jak kiedyś, wracając z inspekcji inkubatorów ikry potoka, która sami kupiliśmy i umiescilismy,  zostałem zaczepiony przez jednego autochtona, który mnie oświecił że w tej wodzie to już nic nie ma, bo "ch...e nie zarybiajo". Tak, do tej pory sobie z kolegami "panujemy" ;)

No wiec wlasnie. Presje moze zredukowac tylko jakas zaraza albo wojna. Tfu tfu tfu.

Wiec jakos trzeba ja skanalizowac...

I tyle w temacie :)

pozdrawiam

• DanekM lubi to

#63 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5390 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 05 styczeń 2016 - 14:28

Tak czytam co piszecie i mam kilka takich myśli, którymi chciałbym się podzielić.

1. Jeśli się nie mylę to nie wolno w Polsce zarybiać wód otwartych tęczakami, dlatego też podałem przykład Czarnej Przemszy, rzeczki ograniczonej z dwóch stron, więc nie spełniającej statusu wody otwartej a jednak płynącej, co więcej myślę, że podobnych tworów ludzkiej działalności jest jeszcze w Polsce kilka, wiec jest pole do działania.

2. Z moich polskich obserwacji wynika iż większość z wpuszczanych ryb powyżej wymiaru ochronnego jest bardzo szybko wyławiana przez wędkarzy i nie zdąży stać się konkurencją pokarmowej dla rodzimych pstrągów i lipieni, bo nim nauczy się pobierać pokarm inny niż granulat zazwyczaj zostaje złowiona,- nie powiem, że nie rodzi to innych patologii ale to już inny temat....

3. W polskich warunkach tęczaki się nie rozmnażają, wiec nie ma kolejnego ryzyka a pojedyncze ryby które jakimś cudem się uchowały i zaczęły żerować są wspaniałymi przeciwnikami o czym się nieraz przekonałem a najbardziej dotkliwie właśnie na CP gdy po dość długiej walce tęczak o fizjonomi karpia połamał moją muchówke i poszedł w siną dal przez mój błąd nowicjusza ... Opowiedziałem o swoim niezdarstwie mojemu nauczycielowi muszkarstwa, dwa tygodnie potem złowił go, dokładnie w tym samym miejscu,- ryba miała 72cm ....

4. Tu gdzie teraz łowię, potokowce łowi się tak samo często jak tęczaki, często na przemian i jak któregoś gatunku ubywa to przede wszystkim tęczaków  a tzw dziur w rocznikach potokowców nie zauważyłem.

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 05 styczeń 2016 - 14:35

• Guzu lubi to

#64 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 14:41

Rheinangler, on 05 Jan 2016 - 13:28, said:

Tak czytam co piszecie i mam kilka takich myśli, którymi chciałbym się podzielić.

1. Jeśli się nie mylę to nie wolno w Polsce zarybiać wód otwartych tęczakami, dlatego też podałem przykład Czarnej Przemszy, rzeczki ograniczonej z dwóch stron, więc nie spełniającej statusu wody otwartej a jednak płynącej,

W takim razie to i Wisła jest ograniczona z dwóch stron więc nie spełnia statusu wody otwartej  :D

• R0BERT lubi to

#65 OFFLINE   FRS1985

FRS1985

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 921 postów
  • LokalizacjaZachód

Napisano 05 styczeń 2016 - 14:41

STREMER, on 04 Jan 2016 - 20:41, said:

Sezon rozpoczęty
Da się łowić w -14. Wystarczy dobrze się ubrać i jeść.
Ryby trzeba trzymać w podbieraku CAŁE ZANURZONE w wodzie.
Podbierak musi być głęboki, żeby bez problemu przetrzymać rybę w wodzie.
Nie wiem czy mnie dziś wzrok nie mylił ale wydawało mi się, że jak trzymałem pstrąga w podbieraku i przygotowywałem telefon do fotki to wystający z wody koniec płetwy ogonowej mu zamarzł (pokrył się białym nalotem takim, jakim pokrywają się przelotki). Jak głębiej zanurzyłem podbierak to podczas wyjmowania z wody ogon nie był już pokryty białym nalotem dlatego wydaje mi się, że ta końcówka ogona mogła się odmrozić dosłownie w ciągu kilku-kilkunastu sekund, więc jeżeli będziemy robić przedłużające się w nieskończoność fotki, to samo stanie się ze skrzelami.
Złowiłem 3 ryby. Dwie największe same się wychaczyły z bezzadziorów w podbieraku.
Największą zmierzyłem "na oko" przykładając do podbieraka. Nie ma co używać miarki skoro nie pobiliśmy swojego rekordu, bo to tylko niepotrzebnie przedłuża czas.
Połamania

Jak jesteś taki stresant , to nie wychodź z domu na ryby , podczas mrozu, szron nie szron , ryba nie lubi byc ani na haku ani nad wodą !!! 

#66 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5390 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 05 styczeń 2016 - 14:47

radek_u, on 05 Jan 2016 - 13:41, said:

W takim razie to i Wisła jest ograniczona z dwóch stron więc nie spełnia statusu wody otwartej  :D

popatrz na mapę  :unsure: i nie troluj  :mellow:

Łowisko Czarna Przemsza ma z jednej strony zaporówkę a z drugiej elektrownię.

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 05 styczeń 2016 - 14:49

• Guzu lubi to

#67 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 14:53

radek_u, on 05 Jan 2016 - 13:41, said:

W takim razie to i Wisła jest ograniczona z dwóch stron więc nie spełnia statusu wody otwartej :D

OK Radziu Radziu.
Karnawal w glowie szumi

#68 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów
  • LokalizacjaWzgórze Tumskie nad Wisłą
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Ciarka

Napisano 05 styczeń 2016 - 15:37

Do Moderatorów.

Przeczytałem siedem stron i nie bardzo widzę tu wątek sezonu "Pstrągi 2016", a głównie dyskusje w temacie "Pomysły na wody pstrągowe w Polsce". Ileż wcześniej było kłótni i pretensji o skrystalizowanie wątków sezonowych - tylko złowione ryby, sprzęt, okoliczności połowu i rozmowa wyłącznie o tym...

Czy da się przenieść dyskusję do nowego wątku? A tam niech się toczy, bo całkiem ciekawa :)

#69 OFFLINE   Sebo

Sebo

C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2515 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 05 styczeń 2016 - 15:46

Wydzielone z Pstrągi 2016

• Guzu, joker i Del Toro lubią to

#70 OFFLINE   hoin

hoin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 253 postów
  • Lokalizacjapołudniowy wschód

Napisano 05 styczeń 2016 - 16:19

Ricci, on 05 Jan 2016 - 06:44, said:

Dawno temu obiecałem sobie ,nie zabierać głosu w takich dyskusjach. Wytłumaczcie mi proszę,kogo i do czego chcecie przekonać? Bo gwarantuję,iż głównych winowajców na tym forum nie znajdziecie. Oni nawet nie zdają sobie sprawy z istnienia tego typu portali,a choćby nawet,to i tak nie będą zainteresowani tematyką jaką lansujemy.

Naiwność,naiwność,naiwność! Ja wiem,chcecie/chcemy dobrze ale tylko się nakręcamy,drapiąc się między sobą. Jesteśmy jak Don Kichot walczący z wiatrakami.

Mówiąc wulgarnie,kolejny rok pałowania na forum,kolejne,waśnie,spory,kłótnie,filozofowanie,i pokazywanie jedynie słusznej drogi. Zresztą nie tylko w tym wątku.

Pytam się,i co? Jest lepiej? Ilu przekonaliśmy do C&R? Tysiąc? 5 tysięcy? 10 tysięcy? Zmieniło się coś w świadomości ogółu wędkarzy,podkreślam ogółu?

Pewnie,choćby został 1 przekonany to już sukces,tylko co to zmienia? Jak dorasta kolejnych 100-u wychowanych w etosie,ryba jest ryba i do wody nie wraca!

Żyjemy złudzeniami! Nie w tych realiach,jakie są w Polsce. Jesteśmy jak mrówki co włażą na słonia.

Bez wsparcia Państwa,i to bardzo konkretnego,organów ścigania,drakońskich kar,i stu dywizji strażników nic się nie polepszy nad naszymi wodami. 

Przecież każdy z nas wie,jak wygląda rzeczywistość. Mam wrażenie,że wylewacie frustracje na forum,ponieważ zawsze ktoś je przeczyta i będzie można wylać żółć na jego łeb. Na zasadzie..wkur...li mnie w pracy to zje...e żonę w domu!

To jest bardzo ciekawa wypowiedź.

Kolejny jakże ważny temat będący niczym innym jak klasycznym biciem piany. Ci za tęczakiem, Tamci przeciw, a wypowiedzi jednych i drugich mają zerową moc sprawczą. Od siebie proponuję by zaraz po uporaniu się z kwestią tęczaka podjąć decyzję odnośnie kolonizacji księżyca. Przecież pretekst do dyskursu równie dobry, a podjęte ustalenia równie wiążące.

A tak już bardziej rzeczowo: jaki jest sens agitować za zarybieniami pstrągiem tęczowym TUTAJ? Chcecie mieć te tęczaki na wodach prywatnego dzierżawcy - agitujcie u niego, może przedsięweźmie odpowiednie kroki. Chcecie mieć je na wodach PZW? To składajcie wnioski na walnych zebraniach własnych kół, albo uderzajcie z nimi wprost do zarządu okręgu. Jeśli argumentacja będzie dobra, to być może znajdziecie poparcie u osób władnych. Tu tych osób nie znajdziecie, więc i nic nie wskóracie. Jeśli ani jedna ani druga droga Wam nie leży, to startujcie w przetargu o dzierżawę jakiejś wody i tam realizujcie pomysły. Jeśli i to nie - startujcie z rewolucją. Przy dużej dawce motywacji i zaangażowaniu można zrobić wiele, ale trzeba coś robić, zamiast przekrzykiwać się w Internecie z tymi którzy myślą inaczej. No chyba że dyskusja faktycznie jest czysto akademicka i z założenia służyć ma tylko zabiciu czasu i dywagowaniu na temat "co byśmy zrobili gdybyśmy mogli lub chcieli". To wtedy powiem Wam tak: Zarybianie wód realnie otwartych tęczakiem w celu chronienia potoka ma mniej więcej tyle samo sensu co np. zarybianie karpiem Wisły by chronić leszcza i jazia. Może nawet mniej, bo karp nie będzie się starał płynąć w dół za wszelką cenę, a tęczak tak. Poza tym sytuacja jest zupełnie analogiczna: jedno i drugie jest sportową rybą, jedno i drugie się nie rozmnoży, jedno i drugie jest chętnie zjadane przez człowieka, jedno i drugie jest tanie i łatwo dostępne, jedno i drugie po wpuszczeniu będzie brało jak głupie. Jeśli więc ktoś dalej uważa że to dobry pomysł - ok, jego prawo. Dla mnie to absurd.

Inaczej ma się rzecz z wodami stojącymi lub odcinkami rzek z których ryby nie mają żadnej szansy spłynąć. Tam po spełnieniu odpowiednich warunków jest to legalne i wykonalne, wystarczy tylko (tu wracamy do początku mojej wypowiedzi) przekonać w ten czy inny sposób gospodarza danej wody. Czy jest to dobry pomysł? W warunkach wód stojących nastawionych na komercję zazwyczaj tak. A co do rzek... Cóż, mi znany jest tylko przykład Czarnej Przemszy. Z rzeki tej zrobiono jak wiadomo typowy wędkarski "burdel". Czy był to dobry pomysł, czy dzięki niemu polepszył się stan populacji tamtejszego potoka, czy gospodarz odniósł komercyjny sukces? Tego nie wiem, ale z tego co słyszałem inicjatywa ma się nie najlepiej a naśladowców nie widać. Mi sprowadzanie modelu wędkarstwa pstrągowego do poziomu rybnego sklepu samoobsługowego na świeżym powietrzu wybitnie nie pasuje i ja bym z takich usług nie korzystał, ale jeśli gdzieś są warunki, potencjalni klienci i ktoś z wodą gotowy zaryzykować - proszę bardzo, doprawdy nie mam nic przeciwko.

A póki co zachęcam do angażowania swoich sił (na miarę możliwości) w zmianę obowiązujących przepisów: wymiarów, okresów ochronnych, limitów, a także w organizację odcinków no-kill, sypanie tarlisk, pilnowanie rzek czy choćby zbieranie śmieci. Myślę ze na dzień dzisiejszy są to lepsze i bardziej sprawdzone sposoby na ochronę populacji pstrąga potokowego i lipienia oraz ich siedlisk, niż agitowanie w Internecie za wpuszczaniem tęczaka.

• Trouter, motorhead1983 i Little Wing lubią to

#71 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8049 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 05 styczeń 2016 - 16:30

Moze cos ala Brytole:

Zadnych teczakow w rzekach (a przynajmniej chca sie ich z nich pozbyc calkowicie)

Za to mocne zarybianie wszelakich zbiornikow zaporowych wlasnie teczakiem.

Zakaz zabierania potokow, a jak ktos chce mieso to jedzie na zaporowke i moze sie nalowic na kolacje do bolu.  

#72 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 16:40

hoin, on 05 Jan 2016 - 15:19, said:

To jest bardzo ciekawa wypowiedź.

Kolejny jakże ważny temat będący niczym innym jak klasycznym biciem piany. Ci za tęczakiem, Tamci przeciw, a wypowiedzi jednych i drugich mają zerową moc sprawczą. Od siebie proponuję by zaraz po uporaniu się z kwestią tęczaka podjąć decyzję odnośnie kolonizacji księżyca. Przecież pretekst do dyskursu równie dobry, a podjęte ustalenia równie wiążące.

A tak już bardziej rzeczowo: jaki jest sens agitować za zarybieniami pstrągiem tęczowym TUTAJ? Chcecie mieć te tęczaki na wodach prywatnego dzierżawcy - agitujcie u niego, może przedsięweźmie odpowiednie kroki. Chcecie mieć je na wodach PZW? To składajcie wnioski na walnych zebraniach własnych kół, albo uderzajcie z nimi wprost do zarządu okręgu. Jeśli argumentacja będzie dobra, to być może znajdziecie poparcie u osób władnych. Tu tych osób nie znajdziecie, więc i nic nie wskóracie. Jeśli ani jedna ani druga droga Wam nie leży, to startujcie w przetargu o dzierżawę jakiejś wody i tam realizujcie pomysły. Jeśli i to nie - startujcie z rewolucją. Przy dużej dawce motywacji i zaangażowaniu można zrobić wiele, ale trzeba coś robić, zamiast przekrzykiwać się w Internecie z tymi którzy myślą inaczej. No chyba że dyskusja faktycznie jest czysto akademicka i z założenia służyć ma tylko zabiciu czasu i dywagowaniu na temat "co byśmy zrobili gdybyśmy mogli lub chcieli". To wtedy powiem Wam tak: Zarybianie wód realnie otwartych tęczakiem w celu chronienia potoka ma mniej więcej tyle samo sensu co np. zarybianie karpiem Wisły by chronić leszcza i jazia. Może nawet mniej, bo karp nie będzie się starał płynąć w dół za wszelką cenę, a tęczak tak. Poza tym sytuacja jest zupełnie analogiczna: jedno i drugie jest sportową rybą, jedno i drugie się nie rozmnoży, jedno i drugie jest chętnie zjadane przez człowieka, jedno i drugie jest tanie i łatwo dostępne, jedno i drugie po wpuszczeniu będzie brało jak głupie. Jeśli więc ktoś dalej uważa że to dobry pomysł - ok, jego prawo. Dla mnie to absurd.

Inaczej ma się rzecz z wodami stojącymi lub odcinkami rzek z których ryby nie mają żadnej szansy spłynąć. Tam po spełnieniu odpowiednich warunków jest to legalne i wykonalne, wystarczy tylko (tu wracamy do początku mojej wypowiedzi) przekonać w ten czy inny sposób gospodarza danej wody. Czy jest to dobry pomysł? W warunkach wód stojących nastawionych na komercję zazwyczaj tak. A co do rzek... Cóż, mi znany jest tylko przykład Czarnej Przemszy. Z rzeki tej zrobiono jak wiadomo typowy wędkarski "burdel". Czy był to dobry pomysł, czy dzięki niemu polepszył się stan populacji tamtejszego potoka, czy gospodarz odniósł komercyjny sukces? Tego nie wiem, ale z tego co słyszałem inicjatywa ma się nie najlepiej a naśladowców nie widać. Mi sprowadzanie modelu wędkarstwa pstrągowego do poziomu rybnego sklepu samoobsługowego na świeżym powietrzu wybitnie nie pasuje i ja bym z takich usług nie korzystał, ale jeśli gdzieś są warunki, potencjalni klienci i ktoś z wodą gotowy zaryzykować - proszę bardzo, doprawdy nie mam nic przeciwko.

A póki co zachęcam do angażowania swoich sił (na miarę możliwości) w zmianę obowiązujących przepisów: wymiarów, okresów ochronnych, limitów, a także w organizację odcinków no-kill, sypanie tarlisk, pilnowanie rzek czy choćby zbieranie śmieci. Myślę ze na dzień dzisiejszy są to lepsze i bardziej sprawdzone sposoby na ochronę populacji pstrąga potokowego i lipienia oraz ich siedlisk, niż agitowanie w Internecie za wpuszczaniem tęczaka.

Dobrze zrozumialem Twoj wywod ?

Jakakolwiek dyskusja na ten temat na forum jerkbait.pl pozbawiona jest jakiegokolwiek sensu...

wiec podyskutuje z Wami pokazujac, ze Wasze tezy sa pozbawione jakiegokolwiek sensu.

#73 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5390 postów
  • LokalizacjaDusseldorf

Napisano 05 styczeń 2016 - 16:44

wizio, on 04 Jan 2016 - 21:38, said:

Od 2014 roku teczaki nie maja juz ani okresu ani wymiaru ochronnego w NRW.

tak ale większość pstrągowych Sauerland-zkich ciórków jest zamknięta nadal w ww okresie  :P

#74 OFFLINE   joker

joker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5133 postów
  • LokalizacjaWzgórze Tumskie nad Wisłą
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Ciarka

Napisano 05 styczeń 2016 - 18:20

Z mojego podwórka.

Mam pod nosem rzekę, na której udało się wdrożyć projekt Restytucji pstrąga potokowego na wyznaczonym odcinku o najwyższym spadku pomiędzy dwoma piętrzeniami. Solidnie opracowany, pod stałym nadzorem Instytutu z Olsztyna (A.Wołos i inni) przez pierwsze trzy lata od startu. Cała rzeka wraz z dopływami jest również monitorowana przez Uniwersytet w Łodzi, pierwszy raz w 2002-2003 (Marszał i inni), drugi 20120-2011 (M. Jażdżewski i inni). Zaczęło się pięknie, pstrągi rosły niesamowicie. Szczęście trwało 7 lat.

Na fali kontynuacji dobrych zarybień w kolejnych latach po wdrożeniu programu, zbudowaliśmy populację bez "dziur" w rocznikach, łowiono ryby od 15 cm do 50+ cm, z przewagą ryb +35cm. Po 2007 roku nastąpiły dwie zmiany - masowy najazd wędkarzy z coraz odleglejszych miejscowości oraz coraz gorsze zarybienia. Do rzeki w ramach zarybień "zgodnych z operatem" wpuszczano narybek pstrąga potokowego a z nim - pstrąga tęczowego, pstrąga źródlanego, troci wędrownej i głowacicy. W papierach wszystko szło jako narybek pstrąga potowego  <_< Nasilona presja wędkarska (zabieranie ryb z łowiska) połączona z tak nonszalanckimi zarybieniami jak wpuszczanie miksu salmonidów do tego na raz w jednym miejscu z rękawa, albo niedotlenionych spowodowała, że w ciągu kolejnych pięciu lat wybito pstrąga potokowego. W rzece zaczęto łowić pojedyncze duże ryby, albo krótkie do 30cm.

Pojawienie się dużych ilości tęczka i źródlaka, których narybek był sporo większy od narybku potoka bardzo ucieszył wielu wędkarzy. Och jak wspaniale! -  wołali. Rezultat jest natomiast taki, że złowiono tych ryb niewiele, niezatrzymywane przez dolny próg zeszły do Wisły, podobnie zrobiły trocie. Kilka pojedynczych dużych ryb tych gatunków złowiono, tęczk 60 i głowacica 70. Pozostałe złowione tęczki i żródlaki nie przekroczyły 40cm. Ryb tych już w rzece praktycznie nie ma. Ostatni przyzwoity rok na tej rzece, to 2012. Do tego od kilku lat pstrągi potokowe łowione są przez wędkarzy w okresie ochronnym, praktycznie kuje się i zabiera przez 365 dni w roku. Najazd wędkarzy ożywił kłusowników, którzy wcześniej zaglądali z podrywkami nad rzekę wiosną w ciągach tarłowych szczupaka i płoci. Zaczęły się pojawiać sznurki z haczykami, a także prymitywne wędki spławikowe z gałęzi.

Utrzymanie dobrego łowiska z pstrągiem potokowym jest coraz trudniejszym zadaniem. No kill to minimum na niektórych rzekach, tam gdzie jest ogromna presja konieczne jest zmniejszenie ilości wędkarzy. Małe rzeki, albo krótkie wyłączone odcinki "górskie" często nie są w stanie obsłużyć zbyt dużej ilości chętnych. Takich przykładowych łowisk jest już kilka i wyraźnie widać, że zaczyna się zabiegać o możliwość łowienia w tych miejscach. Wyższe opłaty nie stanowią przeszkody, kiedy atrakcyjne ryby są w wodzie.

• Guzu, godski i Del Toro lubią to

#75 OFFLINE   hoin

hoin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 253 postów
  • Lokalizacjapołudniowy wschód

Napisano 05 styczeń 2016 - 19:04

Guzu, on 05 Jan 2016 - 15:40, said:

Dobrze zrozumialem Twoj wywod ?

Jakakolwiek dyskusja na ten temat na forum jerkbait.pl pozbawiona jest jakiegokolwiek sensu...

wiec podyskutuje z Wami pokazujac, ze Wasze tezy sa pozbawione jakiegokolwiek sensu.

Źle zrozumiałeś mój wywód. Napisałem że dyskusja na ten temat w Internecie nie ma absolutnie żadnego przełożenia na rzeczywistość więc zupełnie nic nic zmieni i z tego powodu przekonywanie innych do swojej racji w tym miejscu nie ma po prostu żadnego sensu. No chyba że dyskusja faktycznie jest czysto akademicka i z założenia służyć ma tylko zabiciu czasu i dywagowaniu na temat "co byśmy zrobili gdybyśmy mogli lub chcieli". Przy takim założeniu podałem kilka faktów oraz scharakteryzowałem własne podejście do tematu, przy czym to ostatnie ma znamiona sądu hipotetycznego. Innymi słowy napisałem co bym myślał na ten temat gdyby stanowił on realny problem lub zjawisko a nie był internetowym założeniem wędkarzy znudzonych zimą ;)  

#76 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14881 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 19:08

hoin, on 05 Jan 2016 - 18:04, said:

Źle zrozumiałeś mój wywód. Napisałem że dyskusja na ten temat w Internecie nie ma absolutnie żadnego przełożenia na rzeczywistość więc zupełnie nic nic zmieni i z tego powodu przekonywanie innych do swojej racji w tym miejscu nie ma po prostu żadnego sensu. No chyba że dyskusja faktycznie jest czysto akademicka i z założenia służyć ma tylko zabiciu czasu i dywagowaniu na temat "co byśmy zrobili gdybyśmy mogli lub chcieli". Przy takim założeniu podałem kilka faktów oraz scharakteryzowałem własne podejście do tematu, przy czym to ostatnie ma znamiona sądu hipotetycznego. Innymi słowy napisałem co bym myślał na ten temat gdyby stanowił on realny problem lub zjawisko a nie był internetowym założeniem wędkarzy znudzonych zimą ;)  

Dziekuje za wyjasnienie

Pozdrawiam

#77 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 05 styczeń 2016 - 19:13

@hoin Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą apropos dyskusji na jerkbait.pl.

Może podasz przykład lepszego miejsca do takiej dyskusji? Gdzie ta dyskusje przeprowadzić aby dotarła do jak najszerszego grona i miała po wnioskach szanse na realizacje???

Co do ostatniego akapitu to czytając odnoszę wrażenie, że sądzisz że jesteś jedynym który realnie aktywnie działa. Na forum jest co najmniej kilkadziesiąt osób które dla wod pstrągowych zrobiły naprawdę dużo. Zmieniamy przepisy, tworzymy wody nokill, biegamy po brzegach pilnując wody, sprzątamy, zarybiamy, tworzymy miejscówki dla potoków, pilnujemy tarła, dbamy o nie wycinanie drzew wzdłuż rzeki, przeganiamy kormorany. Żeby nie być gołosłownym - ostatnio nad rzeką coś pozytywnego robiłem dziś. To jednak nie wystarczy, bo trzeba stworzyć tez przestrzeń dla mięsiarzy i tych którzy chcą łowić cały rok. Przecież górski San był zarybiany tęczakiem i ma się dobrze.

Niestety cały twój wywód i wnioski zakładają że Ci co piszą na forum nic poza tym nie robią. Chyba nie taka była Twoja intencja?

Użytkownik ictus edytował ten post 05 styczeń 2016 - 19:34

• Guzu i DanekM lubią to

#78 OFFLINE   STREMER

STREMER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 450 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 19:20

FRS1985, on 05 Jan 2016 - 13:41, said:

Jak jesteś taki stresant , to nie wychodź z domu na ryby , podczas mrozu, szron nie szron , ryba nie lubi byc ani na haku ani nad wodą !!!

Kto dba, ten ma ...
... kto ma, ten łowi ...
... kto dba, ten łowi ...
... a pańskie oko konia tuczy.
Mam nadzieję, że kolega zrozumiał "subtelną" różnicę między jego podejściem a moim?
Pozdrawiam

#79 OFFLINE   Jerzy Kowalski

Jerzy Kowalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 672 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 20:26

joker, on 05 Jan 2016 - 14:37, said:

Do Moderatorów.

Przeczytałem siedem stron i nie bardzo widzę tu wątek sezonu "Pstrągi 2016", a głównie dyskusje w temacie "Pomysły na wody pstrągowe w Polsce". Ileż wcześniej było kłótni i pretensji o skrystalizowanie wątków sezonowych - tylko złowione ryby, sprzęt, okoliczności połowu i rozmowa wyłącznie o tym...
Czy da się przenieść dyskusję do nowego wątku? A tam niech się toczy, bo całkiem ciekawa :)

A bo to dlatego, że pstrągi potokowe będą "in season" za jakies trzy miesiące ... ;-)))

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

#80 OFFLINE   Jerzy Kowalski

Jerzy Kowalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 672 postów

Napisano 05 styczeń 2016 - 20:30

Del Toro, on 05 Jan 2016 - 15:30, said:

Moze cos ala Brytole:

Zadnych teczakow w rzekach (a przynajmniej chca sie ich z nich pozbyc calkowicie)
Za to mocne zarybianie wszelakich zbiornikow zaporowych wlasnie teczakiem.

Zakaz zabierania potokow, a jak ktos chce mieso to jedzie na zaporowke i moze sie nalowic na kolacje do bolu.

To może być dobry kierunek poszukiwań ... Choć sytuacja tam bardziej skomplikowana ... Environment Agency ma wiele programów i wyważonych koncepcji ... Sposobów ochrony dzikich populacji, zarybiania, okresów ochronnych, zrównoważonego zarządzania łowiskami ...

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych