Panowie, raz jeszcze: ja nie zabraniam nikomu dyskutować, naprawdę. Dyskutujcie to bólu, od tego są fora. Ale miejcie świadomość że jest to dyskusja dla dyskusji. Równie dobrze możemy założyć wątek typu: Czy w Polsce warto wprowadzać na wodach krainy pstrąga lipienia odcinki no-kill. Jestem niemal pewien że na całym Jerkbaicie nie znajdzie się osoba chętna by zaoponować w takim temacie. Czyli zgodność, jednomyślność, sielanka. Tylko co z tego? Żaden odcinek no-kill od tego nie powstanie. Ja, podobnie jak @ictus, też widzę jakiś progres w temacie wód pstrągowych, bo sporo czytam i staram się tym interesować, co jednak nie zmienia faktu że np. 2 nasze największe i najbardziej reprezentatywne miasta nie są w stanie dorobić się choćby średnich łowisk pstrągowych, mimo że mają nadające się do tego celu wody i możliwości. Właśnie z takich kwestii wynika nadmierna presja i obawa przed tymi "najazdami Hunów". Im mniej dobrych łowisk, tym większa presja na nie, a zbyt duża presja jest zabójcza, nawet jeśli no-killowa. Właśnie dlatego uważam że lokalne inicjatywy, choć niezwykle cenne, to w dłuższej perspektywie są ciągle niewystarczające, gdyż dobrych łowisk jest ciągle za mało względem liczby wędkarzy i sypanie gdzieś tam tęczaków raczej tej sytuacji znacząco nie poprawi. Zaznaczam jednak raz jeszcze: nic nie mam do tęczaków, jak dla mnie możecie je sypać gdzie chcecie choćby od jutra, ale to tylko jeden ze sposobów, jedna ze składowych zarządzania presją, a żeby projekt ten miał szanse udowodnić swoją sensowność musiał by być gdzieś u nas wdrożony. Tymczasem nikt nie proponuje jak tego dokonać, tylko czy w ogóle, jak by powstanie tych tęczakowych łowisk zależało od podjętych tu decyzji. Wierzcie mi, celem moich wypowiedzi w tym wątku nie było ani przez chwilę obrażenie czy urażenie kogokolwiek, ale cała ta dyskusja, jak wiele podobnych które się tu rozegrały, nieubłaganie nasuwa mi skojarzenie z tym wierszem Fredry.
Dlatego też wybaczcie, ale tutaj zakończę swój udział w dyskusji. Wiedzcie jednak że wszystkim waszym ewentualnym realnym staraniom będę bardzo mocno kibicował.
Użytkownik hoin edytował ten post 06 styczeń 2016 - 16:51