Panowie, mam pytanie. Nie łowiłem nigdy sumów z premedytacją, a czasami zdarzają się przyłowy podczas lekkiego spinningowania. 2-3 lata temu podczas wieczornego spinningowania za sandaczem złowiłem metrowego sumka, a wiem, że są tam większe. Kilka dni temu miałem zaczep przy zwalonym drzewie, który chciałem odstrzelić i po kilku próbach "ożył". Na wędce do 30g zobaczyłem nagle jak linka zaczyna się naprężać i kieruje się w stronę wody (łowiskiem jest małe jezioro) i zaczyna grać hamulec kołowrotka. Po kilku sekundach było po sprawie, bo będąc przekonanym, że to zaczep nie zacinałem tego, żeby łatwiej było odzyskać przynętę.
Pomyślałem, żeby spróbować sprowokować mieszkańca tego rewiru do brania na mocniejszy zestaw. Mam slammera 260 i teraz pytanie, czy z wędką np. SG2 Power Game 221cm 50-100g Moderate Fast i plecionką 30-40lb stworzyłby dobry duet ?
Zależy mi na tym, żeby wykorzystać slammera którego już mam i nie generować dodatkowych kosztów do odpowiedniego kija, żeby zmierzyć się z wąsem . Jeśli są lepsze kije w podobnym budżecie od wspomnianego sg2 do 100g proszę o info. Slammer ma grubszą stopkę od standardowego kołowrotka, także trzeba też wziąć to pod uwagę, żeby uchwyt go przyjął bez uszkodzenia go w trakcie użytkowania.
Użytkownik wilczybilet edytował ten post 11 listopad 2023 - 09:24