Ostatni dzień okresu ochronnego .....A dzień ustawowo wolny...
#81 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2016 - 10:47
#82 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2016 - 15:02
Chyba najgłupsze tłumaczenie jakie może być to to że ktoś nie ma czasu być w inne dni i musi być 31.01 i łowić wbrew przepisom. To jak tłumaczenie że na nic mi nie biorą wiec zaczne łowić w górskich rzekach na czerwonego, bo przecież to technika jak każda inna a że zakazana to nieważne. Ważne że ja chce tu i teraz łowić.
widać kolega ma czas na wszystko-pozazdrościć.ja pracuję w turnusie więc mnie to nie dotyczy ale doskonale rozumiem kolegów którym czasu brakuje i zależy im na tym dniu.i nie chodzi tu o połowy w zakaz tylko uważam że w ten dzień wolno spiningować[może nie mam racji] ale sprawa jest do wygrania nawet w sondzie więc na rybki bym się wybrał.
#83 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2016 - 18:40
...ale sprawa jest do wygrania nawet w sondzie...
W obliczu takiego dictum muszą zblednąć wszelkie kontrargumenty.
- woblery z Bielska lubi to
#84 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2016 - 20:44
#85 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2016 - 21:03
Na obszarze Polski, zgodnie z ustawą z dnia 18 stycznia 1951 r. o dniach wolnych od pracy (Dz. U. z 2015 r. poz. 90), dniami wolnymi od pracy są następujące dni wyliczone enumeratywnie (według nazw świąt, którymi posługuje się ta ustawa):
- 1 stycznia – Nowy Rok
- 6 stycznia – Święto Trzech Króli, obowiązuje od 1 stycznia 2011 roku (w chrześcijaństwie: Uroczystość Objawienia Pańskiego, czyli Epifanii)
- Pierwszy dzień Wielkiej Nocy (tj. Niedziela wielkanocna, święto ruchome)
- Drugi dzień Wielkiej Nocy (tj. Poniedziałek wielkanocny, święto ruchome)
- 1 maja – Święto Państwowe (ustawa nie nazywa tego dnia "Świętem Pracy")
- 3 maja – Święto Narodowe Trzeciego Maja (tj. w rocznicę uchwalenia Konstytucji w 1791 r.)
- Pierwszy dzień Zielonych Świątek (tj. liturgiczne Zesłanie Ducha Świętego, święto ruchome)
- Dzień Bożego Ciała (tj. liturgiczna uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej, święto ruchome)
- 15 sierpnia – Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny (tę uroczystość liturgiczną wymienia ustawa; data ta jest zbieżna z przywróconym w 1992 r. Świętem Wojska Polskiego)
- 1 listopada – Uroczystość Wszystkich Świętych
- 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości (tj. w rocznicę odzyskania niepodległości w 1918 r.)
- 25 grudnia – pierwszy dzień Bożego Narodzenia
- 26 grudnia – drugi dzień Bożego Narodzenia
oraz
- niedziele (wszystkie).
Nie ma tutaj sobót!
Soboty nie są dniami ustawowo wolnymi od pracy. Słowem kluczowym jest tutaj słowo "ustawowo"!
Drugim słowem kluczowym jest "dzień". Okres ulega skróceniu o dzień, a nie o dni.
Pzdr
Użytkownik BLUE_CHEER edytował ten post 30 styczeń 2016 - 21:04
#86 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2016 - 21:17
A ja tak nieśmiało sugerowałbym zwyczajnie, tak po ludzku być przyzwoitym...
- woblery z Bielska lubi to
#87 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2016 - 07:04
#88 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2016 - 12:27
ten bzdurny przepis dawno powinien być zniesiony i być sztywne daty czyli jak od 01.06 na sandacza to od 01.06 a nie jakiś dzień ustawowy wolny od pracy jak w tym jeb*** kraju połowa obywateli pracuje w niedziele !
Użytkownik suhhar edytował ten post 31 styczeń 2016 - 12:28
#89 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2016 - 23:27
ten bzdurny przepis dawno powinien być zniesiony i być sztywne daty czyli jak od 01.06 na sandacza to od 01.06 a nie jakiś dzień ustawowy wolny od pracy jak w tym jeb*** kraju połowa obywateli pracuje w niedziele !
Ale druga połowa (m.in. pracownicy sklepów wędkarskich) ma wolne tylko w niedzielę.
#90 OFFLINE
Napisano 01 luty 2016 - 15:17
- ictus lubi to
#91 OFFLINE
Napisano 01 luty 2016 - 23:56
Ja też nie lubie pewnych dni w sezonie wędkarskim, np. 1 maja. Dla sklepu to małe żniwa, bo wszyscy się zbroją na szczupaka ale ja odwrotnie niż wszyscy lubie wtedy jechać na pstrągi, bo wiem że nad rzeką będzie pusto, cisza, spokój i ryby. Na początku sezonu nad rzekami pstrągowymi jest tłoczno, odwalane są parady po 4-5 osób, w zasadzie bez celu, chyba tylko żeby przepłoszyć ryby na danym odcinku.
#92 OFFLINE
Napisano 05 luty 2016 - 15:21
trochę dziwne podejście panowie wyżej macie.wiadomo że pierwszy dzień jest tłoczny ale nie polega on tylko na wyciąganiu ryb z wody.dla mnie otwarcie sezonu to tradycja,spotkania koleżeńskie itd.
- Arios lubi to
#93 OFFLINE
Napisano 19 luty 2016 - 12:49
Jak kolega wyżej napisał. Spotkanie w gronie kolegów bezcenne,a jak dla mnie jeden dzień w tą czy tamtą to żaden problem. 1 maja idę nad Wartę na rekonesans za szczupakiem,a tam las wędek. Ryb się nie wyłowi i 2 czy 3 maja też można spokojnie pójść ze spinem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych