Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

BLANKI MHX

blank mhx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1330 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 15 listopad 2011 - 13:46

Panowie ma ktoś może SJ9000-2-MHX bo zamierzam niedługo takiego sobie ukręcić.Wiem już co nieco po rozmowie z panem Sergiuszem i po przeczytaniu postów w tym wątku.Friko pisałeś że testowałeś go może powiesz coś więcej o nim.Czy przy 3g plus paproch na dłuższym dystansie jest jakieś czucie przynęty?Może ma ktoś jakieś foty z ugięciem?Jak zamówie wszystkie komponenty to napewno zamieszcze foto relacje z budowy i ugięcia a to już NIEDŁUUUUUUUUUUGO :mellow:

#262 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 15 listopad 2011 - 16:24

3g+niewiele gumy na dłuższym dystansie brak czucia. Z łódki jest lepiej, wyczucie przynęty to także po części kwestia kąta między linką a szczytówką. Fotki ugięcia są na stronie Sergiusza.

#263 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 listopad 2011 - 16:26

3g + paproch to moim zdaniem mało dla tej wędki, z czuciem może być słabo - no, chyba że przy cienkiej plecionce.

Ja optimum dla tego kija wskazałbym w przedziale 1/4-5/8 oz

#264 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 16 listopad 2011 - 08:00

To w takim razie 5+2cale powinno być już chyba ok?Troche dziwne te opisy cw bo np. HS9600-2-MHX powinien być troche mocniejszy a kolega @woblerwz pisze że 3,5g + gumka to pełen komfort.To jak to jest z tym że ciut słabszy kij nie będzie dobrze przenosił sygnalizacji szczytówki z takim samym ciężarem przynęty :unsure:

#265 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 listopad 2011 - 08:15

IMO Ten kij nie nada się do łowienia okoni w wodzie stojącej. To jest dość mocny sprzęt. Może inaczej będzie to wyglądać w dużych rzekach, nie będę polemizował. Trochę jeziorowych okoni już w życiu złowiłem, miałem kij na tym blanku i uważam go za zbyt mocny na okonie, osobiście używam żyłki. W toni stojącej wody, gdzie raczej trudno znaleźć zaczepy, kij nie musi posiadać tak dużej mocy a spolegliwość po zacięciu ryby jest wręcz wskazana (przy okoniu wiadomo z jakich względów). Nie wiem czemu sporo ludzi tak się upiera na ten blank? mi on bardziej kojarzy się z łowieniem średnich bassów na woblery.

#266 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 16 listopad 2011 - 08:23

Rozumiem że piszesz o SJ9000-2 bo jeśli tak to ja chce go używać do sandała na lekko a i nie ukrywam że chciałem go także do połowu okonia.Koledzy piszą że za mocny na okonia małe będą się odbijać. To w takim wypadku jeszcze bardziej go chce będzie od razu selekcjonował rybki :lol:

#267 OFFLINE   ms80

ms80

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 449 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Michał

Napisano 17 listopad 2011 - 22:18

Panowie ma ktoś może SJ9000-2-MHX bo zamierzam niedługo takiego sobie ukręcić.Wiem już co nieco po rozmowie z panem Sergiuszem i po przeczytaniu postów w tym wątku.Friko pisałeś że testowałeś go może powiesz coś więcej o nim.Czy przy 3g plus paproch na dłuższym dystansie jest jakieś czucie przynęty?Może ma ktoś jakieś foty z ugięciem?Jak zamówie wszystkie komponenty to napewno zamieszcze foto relacje z budowy i ugięcia a to już NIEDŁUUUUUUUUUUGO :mellow:

Witam. Podłączam się do zapytania. Jeżeli ma ktoś zdjęcia pokazujące ugięcie tego blanku pod obciążeniem, bardzo byłbym wdzięczny.

#268 OFFLINE   jamesty

jamesty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 443 postów
  • LokalizacjaMaków Mazowiecki
  • Imię:Jakub

Napisano 18 listopad 2011 - 15:16

Hej znawcy używa ktoś blanku MB844-2-MHX jak tam z parametrami?
Z opisu wynika że te 28 gram to mało przy 12-20lbs kiju.
Obecnie mam Dragon hm62 speed cast do 18 gram i jest trochę za miękki. Szukam coś bardziej medium głównie pod szczukapa ale nie pałowatego do 30 gram. Jest jeszcze ten MB843-2-MHX do 21 gram.

#269 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 18 listopad 2011 - 16:50

MB 843-2
Blank wybrałem patrząc na jego wymiary, 15mm w dolniku i 2mm w szczytówce jakoś mi pod mag bassa do jakiego się przyzwyczaiłem nie pasowało. Faktycznie różni się od najbardziej znanych u nas Batsonów, różnice nie są powalające ale dają się zauważyć. Czy na plus czy na minus, raczej ani jedno ani drugie. Dolnik ma nieco mniejszą średnicę, szczytówka także jest nieco cieńsza niż w odpowiadających mu modelach 17 lb. Mniejsza jest także masa blanku. A jaki jest ten model MHX-a? Po prostu fajny, szczytówka wydaje mi się ciut bardziej czuła niż w odpowiadających modelach Batsona, różnica minimalna. A reszta, 10g +4” kopyto to już jest komfortowy zestaw , po drodze do góry wszelkie kombinacje ołowiano –gumowe a na górze skończyłem na 52 gramach masy przynęty, nie żebym kij przeciążał. Całkiem komfortowo łowiło mi się tym ciężarem. Do koguta, sporych główek czy też sporych gum kijek pasuje jak ulał. Pod obciążeniem – symulowany hol gnie się raczej równomiernie , moc przyrasta stopniowo i nie da się ukryć dosyć szybko. Jakoś łatwiej mi się wyginało dolniki innych 17-sto funtówek. Co jest w nim fajnego – wyważenie, krótka rękojeść i jest fajnie wyważony.

9 strona tego wątku, opis Kolegi @woblerwz. Jakaś fotka też jest

Pozdrawiam
Grzesiek

#270 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 18 listopad 2011 - 19:39

Hej znawcy używa ktoś blanku MB844-2-MHX jak tam z parametrami?
Z opisu wynika że te 28 gram to mało przy 12-20lbs kiju.
Obecnie mam Dragon hm62 speed cast do 18 gram i jest trochę za miękki. Szukam coś bardziej medium głównie pod szczukapa ale nie pałowatego do 30 gram. Jest jeszcze ten MB843-2-MHX do 21 gram.

Robiłem kijek w cascie na tym blanku dla kolegi. Ładnie się gnie. Mniej szczytowy niż MB845/IMB845 oraz MB785/IMB785 Batsona, mniej kołowy niż CB70H. 50-60g lata z niego na miękko. O oczko lżejszy niż wspomniane 845/785 – bardziej zbliżony do 784. Odnoszę do ww. kijków, bo ich używałem. Jak ma być do 30g, to ja bym celował w lżejszy model MB-MHX.

#271 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 listopad 2011 - 17:19

MHX MB843-2 to bardzo ciekawy kijek, lekki, czuły, dobrze wyważony, 30 gram poleci z niego spokojnie. Moim zdaniem jest to bardzo uniwersalny wybór na łodkę do średnio-cięzkiego łowienia, powinien sprawdzić się zarówno przy szczupaku jak i przy sandaczu.

#272 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg
  • Imię:Patryk

Napisano 20 listopad 2011 - 00:04

posiadam tego MHX MB843-2 obecnie na sprzedaż. Spokojnie obsłuży przynęty w zakresie 10g-30g plus 3 guma, koguty w podobnych gramaturze. Ugięcie szczytowe, choć odpowiednie ryby potrafią wygiąć go pod sam dolnik :mellow:. Sandacz 80cm nie zrobił na nim większego wrażenia. Tak jak pisał @Friko to taki uniwersalny kij na łódkę.

#273 OFFLINE   jamesty

jamesty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 443 postów
  • LokalizacjaMaków Mazowiecki
  • Imię:Jakub

Napisano 20 listopad 2011 - 16:50

Dzięki wielkie już wiem co wybrać. Jak uda mi się zrobić casta to wstawię fotki ;].
Musze jeszcze dobrać przelotki oraz uchwyt i jazda ;]
Gdzie kupić tanio SIC (Fuji lub Pacyfic)

#274 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 23 listopad 2011 - 13:38

Witam.
Panowie czy blank ST1142-MHX to dobry pomysł na zbudowanie wędki pod klenia, jazia i jako przyłów częstego bolenia.
Preferuję wędki o akcji szczytowej X-Fast, których szczytówki podczas pracy woblerka 2-5cm (2-5g) w średnim wiślanym prądzie nie gną się zbytnio.
I czy ten blank da radę poprowadzić jako max. np. Thrila 7cm/12g tak by szczytówka nie wariowała i czy ma odpowiednią siłę by wykonać udane zacięcie takim woblerem?
Jeśli ma ktoś wiedzę na ten temat proszę o odpowiedź :D

#275 OFFLINE   pawel79

pawel79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 172 postów
  • LokalizacjaGłogów

Napisano 23 listopad 2011 - 15:00

Właśnie taki MHX będzie u mnie za 2-3 tygodnie. Zbrojony w FishingRod. :unsure:

#276 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 23 listopad 2011 - 15:50

jimmy25 - Właśnie taki MHX będzie u mnie za 2-3 tygodnie. Zbrojony w FishingRod. Rolling Eyes

:huh: Z przeznaczeniem na ?

#277 OFFLINE   ginel

ginel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 718 postów

Napisano 23 listopad 2011 - 16:30

Pod klenia i jazia to polecam blank SA1022F przy dł. 260cm. Macham takim nowym kijem od 2 tyg.Kij spełnił moje oczekiwania co do kleni.blank czuły i super amortyzuje pierwsze odjazdy. Padło już kilkanaście rybek:) Do łowienia bolkowego nie nadaje się!!!

#278 OFFLINE   pawel79

pawel79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 172 postów
  • LokalizacjaGłogów

Napisano 23 listopad 2011 - 16:58

Z przeznaczeniem na klenie i jazie. Powinien sobie poradzić z przyłowem w postaci bolenia :mellow:

#279 OFFLINE   MIGOTKA

MIGOTKA

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1211 postów
  • LokalizacjaByła norwegia jest hiszpania
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:szymczak

Napisano 23 listopad 2011 - 18:09

Do mnie zbliża się Fedexem powoli taki model: FS904-MHX
Uzbroję go pod multika w spiralę :D

#280 OFFLINE   Gruzin

Gruzin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 04 styczeń 2012 - 15:00

Czy ktoś budował coś na blanku ST1262-MHX?

Jak się ten blank nada pod standardową wędkę kleniowo - jaziową? Zalecane zbrojenie?

Pozdrawiam

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mhx

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych