Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

BLANKI MHX

blank mhx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1330 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 00:01

Jeżeli założysz do tego dobrą, cienką plecionkę np. jakiegoś Spiderwire 15lb Stealth to myślę że nie będziesz miał problemów z czuciem na 15gr, choć na pewno przy 20 i 25 MB bardziej się wykaże. Wobler 10-12 cm za szczupakiem w jakimś zielsku np. Skiner 10-12 też się dobrze skomponuje moim zdaniem :D

#302 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 00:03

Zanotowane,jeszcze raz dzięki wielkie za szybkie info :D

#303 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 00:14

O jednym zapomniałem,w jakie przelotki zbroić ten blank? Chyba nie jest aż tak finezyjny żeby koniecznością było zakładać do niego jakieś lekkie przelotki? Ten którym łowiłeś w Norwegii w co był zbrojony?

Dodam że ja będę zbroił pod stałą szpulę :D

#304 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 16 styczeń 2012 - 01:20

Witaj, gratuluję! Z wymiarów, z tego co o nich wyczytałem i wykorespondowałem z użytkownikami, możesz do tych zastosowań przyjrzeć się również blankom oznaczonym SJ783-2 i SJ843-2 - również można je przeciążyć ponad opis, tak jak MB. Zaznaczam, nie łowiłem nimi - to jest rada, bo mogą lepiej pasować do Twojego łowiska / sposobu łowienia i żebyś podpytał kogoś, np.: fundatora nagrody :mellow:

Pozdrawiam
Grzesiek

#305 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 01:28

Dzięki za sugestie,ale chyba jednak zastanawiać się będę nad MB843-2-MHX lub P844-2-MHX. Im więcej do wyboru tym większy mętlik w głowie.

Muszę tylko pomyśleć czy bardziej przyda mi się kij mocniejszy,który obsłuży cięższe gumy i ewentualnie szczupakowe łowienie,czy kij wyłącznie pod sandacza który lepiej pokaże mi co się dzieje z trochę lżejszą gumą... Trudny wybór.

Może ktoś przybliży czym się charakteryzują te z serii Spin Jig,tak dla świętego spokoju

#306 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 10:03

Ten którym łowiłeś w Norwegii w co był zbrojony?

Dodam że ja będę zbroił pod stałą szpulę :D

Ten MB 843 którym ja łowiłem był uzbrojony stosunkowo lekko, tzn same przelotki jednostopkowe. Początek na LV 30 potem dosyć krótki stożek też na LV i szczytówka kończona w L-kach - bardzo dobrze takie lekkie zbrojenie się sprawdziło przy tym kiju, podkreśliło jego lekkość i czułość a ponieważ było dosyć gęste - dobrze rozłożyło naprężenia i nic nie odjęło z mocy.

#307 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 10:07

Miałem raczej na myśli tytany i inne lekkie bajery :unsure:

#308 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 10:09

Przy tej mocy blanku chyba lepsze będą stalówki - mój był uzbrojony na alconite i moim zdaniem nic więcej nie trzeba.

#309 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 10:11

O to mi chodziło,dzięki :D

#310 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 styczeń 2012 - 13:08

łowiłem MB843-2 i podrzucałem nim główki 30g bez najmniejszych krępacji, na głębokości 9-10m to poniżej 20g moje zmysły już nie potrafiły nic rozszyfrować :(. Jeśli chcesz stukać główkami 15g to poppingi będą rewelacyjne, moje wrażenie jest takie, że P843-2 i 844-2 niewiele się różnią z tym, że większą dynamikę wyczuwam w P843-1. MB- to dla mnie typowe pałki pod sandacza.

#311 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 13:50

Bardziej byłbym za Mag Bassem 843 ale trochę mnie zniechęciliście tym brakiem sygnalizacji na 10-15g główkach... Za to Popping 844 nie szarpnie mi dobrze z dna gumy na 25g główce :(

Co robić... :mellow:

#312 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 styczeń 2012 - 14:07

Jeśli chodzi o moje zdanie to te 25g szarpniesz popkiem (to tak w górnej granicy) a sygnalizacja będzie o niebo lepsza niż przy MB i do tego będziesz miał też kij na lżejsze główki czego już nie da Ci MB. Jeśli kij ma być ciekawy i bardziej wszechstronny to polecam poppingi są naprawdę przyjemne.

#313 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 14:12

Może 25g szarpnie,ale ja mówię o 4 gumie na główce 20-25g :D Np. taki Lunatic 10cm,czy Buster 10cm lub Kopyto 4-L...

A gramaturami poniżej 15g+guma 3 lub 4 na prawdę rzadko łowię.

#314 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 19:30

nie szarpnie mi dobrze z dna gumy na 25g główce :(

Co robić... :mellow:

weź dwa B) delikatniejszego poppinga + magbassa, tym zestawem to już opękasz co będziesz chciał

#315 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 19:53

Powiem Ci szczerze że dziś o tym myślałem,z tym że najpierw bym wziął jednego,zobaczył czy mi się w ogóle spodoba MHX i ewentualnie dokupił drugiego przed sezonem :unsure:

Jeśli ten najmocniejszy Popping byłby w stanie w miarę poderwać z dna gumkę 3 +25g lub 4 +20g to myślę że bym się zdecydował...

A ten mocniejszy Mag Bass ewentualnie później dokupić bo z początkiem sezonu tak ciężko się nie łowi,tylko pytanie czy Popping da radę?

Jedni piszą że max to 20g +3 guma,a Pan Irek Matuszewski na swojej stronie pisze że tym P844 da radę do 28g +3 kopyto,i jak to rozumieć? <_<

#316 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 styczeń 2012 - 20:21

To są dosyć subiektywne sprawy, żeby sobie wyrobić pogląd musisz stać się użytkownikiem. Myślę że jakieś zdanie z tej dyskusji masz juz wyrobione. Jeden i drugi kij jest dobry, zależy tylko do czego. Musisz przeanalizować swoje lowienie i dokonać wyboru.

#317 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 20:28

Dobrze powiedziane,czy ten czy tamten,na pewno się przyda,teraz muszę dojść do tego który przyda się bardziej.

Anyway,oba blanki zapowiadają się super i ten którego wybiorę na pewno nie będzie stał w kącie :D

Sorry za trucie i dzięki za cenną pomoc!

#318 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 styczeń 2012 - 20:58

Popping jest o tyle lepszym narzędziem do łowienia sandaczy niż MB, że doskonale pomaga łowiącemu utrzymać napiętą linkę w trakcie opadu, dzieję się to za sprawą szybkiej lecz czułej szczytówki, która dodatkowo pokazuje pstryki. Jeśli łowisz gumami to dla nich popping jest stworzony i idealny będzie jednoskład P843-1, jest ultraszybki, znacznie szybszy niż P843-2. P844-2 ma dłuższą szczytówkę i jej średnica jest mniejsza (nie patrz na opis w tabeli) i ten nie będzie Ci pasował bo nieco niżej pojawia się w nim moc przez co podbicie wymaga nieco większego ruchu (chyba, że podbijasz z młynka ale nie sądzę). MB jest zajebisty do walenia kogutami i ciężkimi łbami, typowy kij dla drwala, nieco trudniej na głębinie utrzymać nim napięcie linki i ryby typu szczupak 50-60cm mogą odskakiwać ale do orki ciężarami super.

#319 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:11

Tyle że ja mogę wybrać jedynie kij w dwóch częściach. Nie ma dla mnie ideału,Popping za delikatny,Mag Bass trochę za sztywny. Ale na coś się trzeba zdecydować :mellow:

#320 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 16 styczeń 2012 - 21:15

MB842-2 może? 30g+gumiś powinien ogarnąc, z dołu będzie ok od około 15g całkowitej.44g też mi z niego latało ale niektórzy mnie gdzieś wysyłali...

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mhx

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych