Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

BLANKI MHX

blank mhx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1330 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 20 luty 2010 - 09:25

Doczytałem że Batson w USA robi tylko blanki muchowe RX7+ i RX8,teraz pewnie i spinningi z RX8 i RX8+.W wywiadzie pisze też że włókna na pre pregi biorą z Toraya i Mitsubishi.
  • tomspinn lubi to

#82 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 20 luty 2010 - 09:39

Ja tylko napisałem o czym była dyskusja.Nie oceniam poziomu merytorycznego bo sens dyskusji pozostaje ten sam.Poza tym tam chyba ogólnie chodziło o Batsona. :D
Wczytałem się w wywiad i tam Bob powiedział że włókno pochodzi od Toraya a maty sami produkują.Ijeszcze jego słowa jakże pasujące do tej dyskusji:Blanki RX8+ i RX7+ ( “ + “ oznacza że blanki są wytwarzane w USA) oferowane przez nas do bardziej ukłon w stronę branży. Chodzi o ludzi, którzy wciąż mają opory przed kupowaniem produktów wytwarzanych zagranicą. Oczywiście to, że te blanki mają metkę “made in USA”, ma swoje odzwierciedlenie w cenie.
POZDRAWIAM!

#83 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2010 - 10:07

@pitt, roz... mnie do imentu. :lol: :lol:

Jednak zajmowanie sie tematem zobowiazuje do glebszej refleksji...dowod przeprowadze na..Pawle, bardziej znanym jako @Friko..
Sylwetki przedstawiac nie trzeba, odkad pamietam Pawel zajmuje sie na j.pl rodbuildingiem...niezliczone wypowiedzi, ciekawe wywiady i artykoly zawdzieczamy wlasnie jemu.

Ale do rzeczy...co za dowod?

Otoz kiedy poznalem Pawla prezentowal on poglady biegunowo odlegle od moich - szedl wlasnie w kierunku wedek z SC VIII i przelotek gold cermet.
Jednakze wyjazdy na ryby (jak ktos zapomnial - po to sa te rozne wedki), jak sie wydaje, zmienily, a w zasadzie zdeterminowaly poglady.
Okazalo sie to co sie okazalo, czyli w okreslonych warunkach sprawdzaja sie okreslone rozwiazania.

Nie zmieni tego faktu to z ktorej strony bedziemy do tego podchodzili - samochodowej, mysliwskiej czy filatelistycznej...prawda jest okrutna - jezeli kogos interesuje wedkarstwo, takie ze czasem sie paznokiec zagnie, czasem w błocie, czasem w znoju bedziemy dzialac ...ale zawsze w zgodzie z szeroko pojeta natura...zawsze istnieje to rozwiazanie sprzetowe, ktore bedziemy lansowac, bo jest ono naszym rozwiazaniem.
Nasze czyli jakie?

Jezeli chodzi o ryby typu marlin to wedki beda bardziej skrecac w kierunku wlokna szklanego...jezeli chodzi o wedki typu ciernik to rozwiazania beda szly w kierunku wedek z SC IX(przykladowo) z 3-ma rezonansami, z przelotkami lzejszymi od powietrza.

Jeszzce inna i chyba najgorsza forma wedkarstwa jest lowienie sprowadzone do wlozenia płytki DVD...

Wiec niech sie nie wmawia, ze jedynie sluszne wedkowanie moze sie odbywac tylko i wylacznie za pomoca wedek z IM10 i adekwatnwgo osprzetu.
Nie oszukujmy sie - dla duzej czesci wedkarzy niedostepna jest nawet ta rzeczywistosc zwiazana z wedkami typu G1000 lamiglasa.

I nie to jest najwazniejsze - wazne jest wedkaestwo a nie sprzeciarstwo.....wedkarstwo a nie miesiarstwo...wedkarstwo a nie h.w. co...

Gumo

#84 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 20 luty 2010 - 11:14

Czyżby grupa trzymająca władzę ?
Nie są łatwe ani ekonomiczne wyprawy w sprzętowe krainy , co wcale nie oznacza , że można swój osobisty brak takiej potrzeby , używać jako posiadający dużą wartość argument , w obronie własnego poglądu . Jeżeli Gumo :D , nie widzisz różnicy w walorach i możliwościach między długim Elitem SCV , a podobnej długości W.R. em , to stratą czasu jest ta milutka młocka . :mellow:
Premier 6'6 do 3/16 jest genialny do softbaitu , ale z identycznym Elitem różnica jest na skalę przepaści , w wszechstronności , pracy rzutach i całej reszcie . Łow tym pierwszym małym topwaterem !! Mam oba , bo mnie bardzo ciekawiły ..
Po co zresztą byłyby mi trzy Premiery ??
To jest forum sprzętowe , co nie znaczy , że jest ekran do wyświetlania własnych awersji albo fobii..
Bez Pawła wielu rzeczy by tu nie było :D, podobnie jak i bez innych ..
Paweł jest git , ale nie musimy się we wszystkim przecież zgadzać :lol:

Całe myślenie o rodbuildingu jest u nas zdominowane przez dużych dystrybutorów , z tym że jedni dostarczają mi sam goły blank jakiego potrzebuje , innego zaś biorę w okładkach z ideologii . Czego nie przyjmuję do siebie . Ja nie jestem podatny na reklamę i kryptoreklamę , ani podziały na strefy wpływów . Nie podzielam też na ogół zbiorowych poglądów , bo są nudne i nie wnoszą w ogólna wiedzę nic prócz sloganów . I bardzo lubię , uwielbiam wprost być być kontra .
Zobacz że na powierzchni nie ma A. Ossowskiego , Artura Banachowskiego , Świdlickiego i innych doskonałych rodbuilderów .
Robimy to samo , co robią kolorowe gazety od dwóch dekad . Klecimy zbiorowe schematy , nie różnorodność i zbiór doświadczeń oparty na faktach ..
Ach , te buldogi pod dywanem ..
IM 10 to sobie u Jaxona poszukaj.. :D

#85 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 20 luty 2010 - 13:15

No właśnie, możliwości :D a potem walory :D w porównaniu WR -a i długiej Elite z scVI? Różnice dostrzeże każdy wędkarz. Doceni praktyk.
Wyraźnie definiuje odmienność wędek, pewno dwukrotnie wyższy moduł sprężystości scVI oraz udany projekt z użyciem tego kompozytu.
Należy w tym momencie przypomnieć, że moduł sprężystości jest wprost proporcjonalny do naprężeń wędki, np. dwukrotne zwiększenie modułu sprężystości dopuszcza dwukrotny wzrost naprężeń blanku.
Z drugiej strony nierzetelne wyznaczenie modułu sprężystości kompozytu wiąże się z brakiem lub utratą marki.

#86 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2010 - 14:21

Mam wrazenie, ze ta nasza scholastyka poszla nie w tym kierunku co trzeba...rozmawiamy bowiem o nowosci rynkowej, jaka sa blanki MHX.
Moze one wniosa cos ciekawego na rynek...moze nie wniosa nic...czas pokaze...

Z drugiej strony w pelni sie zgadzam - nie ma co popadac w monoschematy.
Jak dla mnie poza SCV a WR jest jeszzce Explorer a INT, RX6 a RX8, international classic a Ti2000...

No coz, byc moze to rzeczywiscie jest nudne - zrobienie wedki z blanku, i nie ma co dorabiac do tego jakiejs wyzszej ideologii..to jest po prostu narzedzie do lowienia ryb?

Jak dlugo by nie gadal (a im dluzej tym gorzej bo zaraz ktos dojdzie do wniosku, ze jak ktos tak dlugo gada to znaczy ze cos z tego ma :D ) to chodzi o racjonalny wybor.
Kazde rozwiazanie jest 1 glosem w dyskusji.
Kazdy niechaj wyciaga z tego info na swoj uzytek.

Ile by ozdobnikow do przemowy nie dodal, moim zdaniem nic sie nie osiagnie. Kije na zamowienie to jest i tak dla niektorych daleko idaca eksytrawagancja...ale moim zdaniem przez kilkuletni okres znaczaco popchnelismy sprawe do przodu - nie ma juz atakow w rodzaju - a po co to komu potrzebne skoro jest jaxon.

Slawku, ja nie mam premiera ani elita 2m do 3/16 bo po prostu to sie nie nadaje do mojego lowienia. :D
Sytuacja zas gdzie naprawde przyda sie wysoki modul to...muchowanie.
A mam wrazenie, ze ten segment jest najlżej potraktowany na portalu(mimo ze sytuacja sie zmienia :D )
I to wcale nie jest objaw sterowania przez grupe trzymajaca wladze, indoktrynacji czy naswietlania wlasnych awersji czy fobii.

Wlasnie - pytanie do wszystkich - dlaczego do jasnej cholery nie lapiemy na muche skoro to jest takie piekne i takie fajne wedki mozna do tej metody ukrecic? <_<

Gumo

#87 ONLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2010 - 16:13

To jest forum sprzętowe , co nie znaczy , że jest ekran do wyświetlania własnych awersji albo fobii..

Sławku, ale właśnie dokładnie to robisz. Cała dyskusja zaczęła się od wyświetlenia Twoich osobistych awersji i fobii wobec tytułowych blanków MHX
Nikt też nie pisze że nie ma różnicy między blankami dajmy na to SCIII czy SCIV(*). Oczywiście że różnica jest. Tylko że są ludzie, tacy jak np. ja czy Gumo, którzy uważają że różnica ta jest w praktyce niewielka i w niewielki sposób przekłada się na realne wyniki wędkarskie nad wodą - i że nie powinna sama w sobie, w oderwaniu od cech użytkowych, decydowac o wyborze blanku. Co nie dla każdego musi mieć – i nie dla każdego ma – znaczenie przy podejmowaniu decyzji zakupowych. I nie mów mi że nie możesz znaleźć blanku do topwatera w SCII czy RX6, bo to jest akurat przykład techniki najmniej chyba wymagającej jeśli chodzi o blank
Pozdrawiam

(*) ale już pomiędzy SCII a SCIII różnica jest spora moim zdnaiem

#88 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 20 luty 2010 - 16:50

Spokojnie , p.Pawle , po co te nerwy .. :D
Nigdzie nie zanegowałem MHX , tylko żachnąłem się na ustalanie co komu i dlaczego wystarcza , a później , w miarę rozwoju wątku ,przeciw ustalaniu kto jest ekstremistą , czy też maksymalistą , a kto reprezentuje złoty środek czyli postawę pożądaną i słuszną , wydając certyfikaty przydatności .
Co mnie rozbawiło i skłoniło do zupełnie luźnej wymiany poglądów , które to jak widzę naruszają tutejsze status quo poglądowe . Co bardzo lubię .. :D
Tak jak i Ciebie ..

#89 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2010 - 17:09

Eee, a ja tam jestem zawiedziony na maxa...
Liczylem na piorunujaca argumentacje, ktora zmusilaby mnie do weryfikacji podejscia... :unsure:
A tak po staremu bede musial...ale nuda bedzie... :(

Gumo

#90 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 20 luty 2010 - 17:19

Żeby coś zmienić w myśleniu , to trzeba podjąć próbę i skonfrontować z rzeczywistością własne szablony :D

#91 ONLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2010 - 20:31

Czego z całego serca Sławku oba Pawły życzą <_< szukam kija do trollingu woblerem 25 cm długości i ok 120 gr wagi - polecisz coś z SCV? B)

Jaka rzeczywistośc - takie szablony, jak widac

#92 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 680 postów

Napisano 20 luty 2010 - 21:16

A do wleczenia za łódką takiego woblera to potrzebna wędka lub kołowrotek? B)

#93 OFFLINE   klosskuba

klosskuba

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaPyskowice

Napisano 20 luty 2010 - 23:52

Witam.
@friko mam jeszcze gdzieś tokoza, pełnego szklaka 2,7m 60-120g, jakieś 10 lat temu skróciłem go od topu jakieś 20cm i przezbroiłem w hard-y, nie używam go, więc jak byś chciał będzie jak znalazł. A tak przy okazji w wakacje jadę do znajomych koło Sejn, pomagam im zawsze trochę przy krowach, jakiś gnój przerzucę, na pastwisko popędze i takie tam, może byś mi polecił jakieś buty do tego celu, mogą byc od armaniego albo gucci na bidę.

#94 OFFLINE   klosskuba

klosskuba

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaPyskowice

Napisano 20 luty 2010 - 23:54

taki mnie jakiś humor po trzeciej szklance złapał.

#95 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 21 luty 2010 - 01:02

Mnie humor całkiem dopisuje. Przeczytałem uważnie te pięć stron awersji i fobii oraz zachwytów i fascynacji.

Kolego Sławku.
Zdaje się, że dyskusja dalece odbiegła od tematu, ale to dobrze. Dobrze dla rodbuildingu? Dla poszerzania horyzontów i doprawienia naszej tradycyjnie mdłej zupy, przyprawami z całego Świata?
Rozumiem doskonale dążenie do perfekcji, również sprzętowo. Doceniam umiejętność świadomego i trafnego dobierania przypraw, wedle wyłącznie własnego smaku. Ale nie rozumiem dezawuowania rozwiązań budżetowych, jakby ktoś kupował przeterminowane słodycze na poświątecznej wyprzedaży w dyskoncie..
Jeśli dostrzegasz Sławku wyższość długich Elitek nad W.R. to wykaż w jakich warunkach, jakimi przynętami i na jakie ryby. Świetnie to Koledze wychodzi, a nie każdy ma możliwość takiego porównania, za co wdzięcznych znalazło by się niemało. Zaręczam, że wielu zastanowi się czy nie sięgnąć głębiej do kieszeni i własnej wyobraźni. Wówczas i odzew ze strony klapkowego ruchu oporu, byłby ciekawszy i bardziej rzeczowy. Po prostu w temacie sprzętu wyspecjalizowanego do konkretnego celu. Tak pięknie piszesz w temacie wędek na, gdzie łączysz opis zalet sprzętu, technik, przynęt i autorskie podejście do łowienia w ogóle. I robisz to w ujmującym stylu, a to trafia bardziej do świadomości i wyobraźni, niż dyskusja czy RX6 to bida-blank, a czy RX8 to aby na pewno klasowy blank itp.
Pan Artur Banachowski, tak mi się zdaje, znalazł swoje miejsce dokonując wyboru, a nie został zepchnięty w medialny niebyt przez ekspansję grupy trzymającej sztandar z logiem supermarketu ;)
Występujesz, jak piszesz, przeciw filozofiom marketingowym, ale nikt tu nie biega z wodą święconą za posiadaczami topowego sprzętu. Przeciwnie, samozadowolenie gadżetowo-sprzętowe w pewnych porach roku jest nagminne. Jedynie wskazano na fakt, że można zrobić dobre narzędzie za rozsądne pieniądze, można tak rozpocząć swoje poszukiwania, a wyjątkowo można dalej nie szukać, bo sięganie głębiej do kieszeni, nie przekłada się na zadowolenie nad wodą, czy nawet rozwój naszego wspaniałego hobby w jednostkowym przypadku. Nikt nie pisał, że posiadanie SCV jest z założenia bez sensu, bo kosztuje nieco więcej. Nic podobnego nie wyczytałem.
Ty masz, Kolego Sławku, zamiłowanie do spinningu i tak ładnie o nim piszesz w kontekście używanego sprzętu.. :D

Pozdrawiam
Grzesiek

#96 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 21 luty 2010 - 07:36

:D P.Pawle , albo oba Pawły , przyprawianie oponentowi gęby , albo też przyszywanie własnych urojeń , aby je później móc słusznie zwalczać , jest prymitywnym zabiegiem socjotechnicznym niegodnym tej wolnej dyskusji , popularnym , ale mało nośnym poznawczo , ale charakterystycznym dla wiernych dzieci swoich liderów. :D

Kompromisy nie są najlepszym drogowskazem w tak fascynującym hobby jakie jest naszym udziałem . Powszechnie u nas uprawiany model też jest kompromisem pomiędzy umiejętnościami , efektywnością , stopniem zaangażowania , doświadczeniem i wiedzą .
Motyw sprzętowy jest bez wątpienia tylko małym wycinkiem naszej pasji , ale dość symptomatycznym . Mam w stałym użyciu , nie chwaląc się , około pięćdziesiątki naprawdę często używanych kijów . Od szklaków , poprzez kompozyty , proste węgle , po tegoroczne high modulusy . Dlatego rozbawiaja mnie nieodmiennie stałe próby uniwersalizowania , połączone z marną ekonomizacją , czyli zarządzanie poglądami wedle banalnych zasad kupieckich . Hobby nie musi się opłacać w sensie materialnym , ani nawet zmierzać w tym kierunku . Szukam tutaj innego rodzaju wrażeń , odmiennych całkiem od założenia , że tanio zarucham na tlenionej na bóstwo obywatelce ze wschodu .. B) B)
A Artur Banachowski to chyba nieco przesadzając , ale w tą stronę , jak Chopin proponowany wychowanym na Dodzie :D

#97 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 21 luty 2010 - 12:12

Pablom , :D otwierasz nam nowy plan , którym jest zwyczajny snobizm sprzętowy , który to chodzi w zupełnie innej kategorii . Podczas gdy my próbujemy sobie wykazać różnicę między SC III , a powiedzmy SC IV czy też SCV , oraz zasadność takiego wyboru .
:mellow:

Snobizm, a czemu Snobizm od razu. Produkty o których napisałem powyżej są również wykonywane o x lat, w dużej części na niskich modułach.
Piszecie że wysokie moduły, wszelkiego typu SC MIX <_< mają zastosowanie tylko w muszkarstwie, tylko kto z Was łowi na muchę? Nie można tak generalizować. Muszkarz ze mnie żaden, ale ja osobiście dobieram kij do konkretnego połowu, nie ma znaczenia czy ma on 33mln.PSI czy 870mln.PSI czy innego PZU <_< Co do muszkarstwa, to jakiś rok temu, niejaki Daniel zwany również Xrodem wstawił link z pięknymi kijami muchowymi, za grube pieniądze ze szkła. Czyli jak jest z tymi muchówkami? Mają być ekstremalnie szybkie i lekkie czy może wolne i ciężkie? Snobizmem jest posiadanie kija za 500$ z SC XV ale już kij ze szkła za 650$ nim nie jest?

#98 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 luty 2010 - 13:49

Jako, ze do Cycerona wymowy mi daleko...powiem wiec prosto z mostu...obawiam sie, ze duza rzesza uzytkownikow odbierze to jak pitolenie o Chopinie...

Ludzie chca sie dowiedziec, ktore kije nadaja sie do lowienia, chca niepotrzebnie nie wsadzac w to duzo kasy i chca nie mnozyc w nieskonczonosc liczby wedek a raczej je tak dobierac, zeby niewielka ich iloscia moc obgonic wiele technik.

Jako, ze nie znalazl sie jeszzce taki, ktory zdalnie (na odleglosc) poradzilby kazdemu i mial 100% trafien, dobrze jest brac wypowiedzi poszzcegolnych dyskutantow jako pojedynczy glos w dyskusji.
I tak samemu wie sie najlepiej, jakimi przynetami sie najczesciej posluguje, jakie ryby sie lowi, jakie lowiska odwiedza...samemu tez trzeba podjac decyzje, niejako zawierzajac ktorejs z opcji.

Mnie wyszlo, ze najciekawszym rozwiazaniem jest trzymac sie blankow z tzw. srodka. Maja one przekazywanie transmisji drgan na przyzwoitym poziomie, najwieksze jest doswiadcznie producentow w konstr. blankow z takich materialow, waga jest akceptowalna, wytrzymuja ciezka eksploatacje, maja wysokie walory uzytkowe.

Ja nie celuje w posiadanie 50szt kijow bo niestety przy moich mozliwosciach znaczyloby to lowienie 1nym kijem ze 3 dni w roku (rok ma 365 dni).

Jak wielokrotnie bylo sugerowane, nie ma obowiazku sie zgadzac, niech to bedzie potraktowane jako pojedynczy glos w dyskusji.
Jezeli ktos lubi superszybkie wedki - prosze bardzo, tylko niech sobie zdaje sprawe, ze sa inne rozwiazania.
Ktos lubi przelotki na tytanowej ramce (zeby superszybka wedka byla hiperszybka) - prosze bardzo ale niech sobie zdaje sprawe, ze poczciwe hardloye przezywaja blank.
Ktos lubi galke z drewna baobabu - ok, ale niech sobie zdaje sprawe, ze ona bardzo nieprzyjemnie stuka w dno lodzi.

Ale mialo byc o blankach MHX..moze ktos ma przynajmniej 1szt, zeby mozna bylo albo obsobaczyc albo pochwalic..? :D

Ktos rozsadny utworzyl obok nowy watek, mysle ze rozsadnie byloby skupic sie na konkretnych rozwiazaniach w okreslonych warunkach...

Gumo

#99 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 21 luty 2010 - 14:36

Byłbym niewyobrażalnie szczęśliwy, gdybym miał tyle czasu na ryby, by o 10 kijach móc powiedzieć, że regularnie i często są ze mną nad wodą..
Widać nie dane mi dobiec do mety, gdzie Chopin marsza gra dla zwycięzców. Pozostaje mi obrzydliwie uśredniać potrzeby, niekoniecznie z Dodą na uszach.
Wszak drzewo jest z lasu, się ścina, się rżnie na deski, jest deska, jest sęk. Póki co mnie to musi wystarczyć, bo i na co mnie las, kiedy kto inny ma tartak.

#100 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 21 luty 2010 - 14:50

Gumo , ja przesiewam na bieżąco ten zbiór kijów , choć niemało mi towarzyszy od lat . Odpadają nieużywane , albo te z których wyrastam , przybywają nowe i potrzebne . A jak by miał taki zbiór po kilku dekadach w hobby wyglądać , twoim zdaniem ?.. Na potrzeby powszechnie rozumiane i uprawiane w naszym wymiarze , oraz niewielu praktykach użytkowych , nie trzeba ich aż tak wiele . Może nawet mocny teleskop ze złotego środka by styknął , wtrącając niecyceronowo .. :D
Oczywiście , że dla ogromnej większości czytających jest to pi....lenie o Szopenie , bo skala naszego zapóźnienia nie tylko na tym polu jest ogromna . Nie każdy musi taki model uprawiać , ani mieć w ogóle taką potrzebę . Ja ćwierć modeli osobiście nie znoszę i całkiem dobrze mi z tym ..
:D Tym niemniej , źle jest kiedy utrwala sie minimalizm i szerzy uproszczenia , bo tak jak to z wątku wynika , one są przedmiotem sporu ..

I dlatego też niełatwo będzie o szerszą dyskusję w sąsiednim wątku , bo może to byc wziete za pierdo..nie o Szopenie , kiedy tyle dobrych i tanich pod ręką , a przecież nie warto przepłacać , co bez żadnej złośliwości do tutejszych modów piszę .. :D

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mhx

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych