ZASADY OGÓLNE DOTYCZĄCE POŁOWU RYB NA WSZYSTKICH WODACH OKRĘGU PZW RZESZÓW
http://www.pzw.org.p...reg_w_rzeszowie
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 31 styczeń 2016 - 11:31
ZASADY OGÓLNE DOTYCZĄCE POŁOWU RYB NA WSZYSTKICH WODACH OKRĘGU PZW RZESZÓW
http://www.pzw.org.p...reg_w_rzeszowie
Napisano 31 styczeń 2016 - 11:39
Wydawało mi się, że już wszystko co głupie i możliwe do wprowadzenia jakiś okręg wprowadził, tymczasem okręg Rzeszów wymyślił coś nowego, na wszystkich wodach PZW Rzeszów obowiązuje od 2016 zakaz brodzenia, a przynajmniej tak możemy dowiedzieć się z pozwolenia w które za 250zł okręg wyposaża swoich wędkarzy
Nie no Boguś ... teraz to mnie rozłożyłeś z tym info. Kto był tak wspaniałomyślny Wyobrażasz sobie łowienie na Wisłoku powyżej/poniżej Rzeszowa z brzegu? Na odcinkach gdzie można bezpiecznie brodzić, a łowienie z brzegu mija się z celem. Nie wspomnę o mniejszych rzeczkach. Brak słów.
Napisano 31 styczeń 2016 - 11:40
Napisano 31 styczeń 2016 - 11:47
Nie no Boguś ... teraz to mnie rozłożyłeś z tym info. Kto był tak wspaniałomyślny Wyobrażasz sobie łowienie na Wisłoku powyżej/poniżej Rzeszowa z brzegu? Na odcinkach gdzie można bezpiecznie brodzić, a łowienie z brzegu mija się z celem. Nie wspomnę o mniejszych rzeczkach. Brak słów.
Wiele miejsc będzie trzeba odpuścić.
Napisano 31 styczeń 2016 - 12:09
To jest jakaś parodia moje wędkowanie to 80 % Wisłoka i brodzenie ze spinningiem czy muchą a teraz to mogę sobie powiesić wędki na ścianie i czekać na lepsze czasy, których się mogę nie doczekać. Dobrze że jeszcze nie opłaciłem karty.
Napisano 31 styczeń 2016 - 12:24
Czyli tak na niektórych wodach łodzi używać można a brodzić już nie ,gratulacje dla PZW szczyt idiotyzmu.
Swoją drogą ciekawy jestem jak będą wyłapywali brodzących czy statystyczny pan Kazio w butach filcowych stojący w wodzie po kostki to brodzenie czy dopiero w wodzie po jaja zacznie się brodzenie.
Napisano 31 styczeń 2016 - 12:38
Panowie, odpowiedź jest chyba dość prosta - macie w zarządach przedstawicieli innych metod niż spinnigowa czy muchowa.
Ruszyć dupy na wybory, pogonić towarzystwo i wprowadzić własne przepisy. Np. zakaz łowienia na żywca, zakaz nęcenia łowisk (to dopiero niszczy wodę) itp.
Napisano 31 styczeń 2016 - 13:32
Nie długo szanowne władze wprowadzą zakaz wędkowania i podniosą składki,w PZW jest to możliwe
W tym kraju wszystko jest możliwe .
Był kiedyś taki przepis , że państwo polskie sprzedawało ziemię orną tylko tym, którzy mieli wykształcenie rolnicze , a do zaocznych szkół rolniczych przyjmowano tylko tych , którzy posiadali ziemię orną .
Napisano 31 styczeń 2016 - 14:46
Pytanie czy jest jakaś szansa, żeby obowiązujące już na 2016 rok przepisy odkręcić?
Napisano 31 styczeń 2016 - 14:52
tak, zebrać podpisy po kołach, napisać do Zarządu okręgu, i niech ktoś napisze do okręgu w imieniu koła o protokół z tej uchwały tzn kto wnioskował, a kto był na jej głosowaniu, będzie wiadomo komu osobiście "podziękować"
Napisano 31 styczeń 2016 - 14:54
Pytanie czy jest jakaś szansa, żeby obowiązujące już na 2016 rok przepisy odkręcić?
Oczywiście, że jest.
Jest to prawo uchwalone przez człowieka i człowiek może to prawo uchylić/zmienić. I na żadną siłę wyższą nie trzeba tu czekać tylko bombardować ZO w Rzeszowie mejlami z żądaniem zmian.
Edyt: Widzę, że jednocześnie pisaliśmy. Tylko ja troszkę wolniej
Są to rozwiązania uzupełniające się. Naciski mogą (powinny) płynąć od kół, jak i od szeregowych wędkarzy. Pamiętać też warto, że w przyszłym roku są wybory
Napisano 31 styczeń 2016 - 14:56
Napisano 31 styczeń 2016 - 14:59
No tak w tych metodach się nie brodzi więc zakaz uderza tylko w spinning i muchę
Swoją drogą to w spinningu jeszcze od biedy mogę rzucać z brzegu ale łowić na muchę to już masakra
Użytkownik Woytec edytował ten post 31 styczeń 2016 - 20:37
Napisano 31 styczeń 2016 - 15:37
Może ma być zakaz brodzenia W MIEJSCACH WYZNACzONYCH DO KĄPIELI ?Jutro wrzucę skan, na dziś zacytuje ze strony nr 2, czwarty punkt na tej stronie:
"ZASADY OGÓLNE DOTYCZĄCE POŁOWU RYB NA WSZYSTKICH WODACH OKRĘGU
-zakaz brodzenia i kąpieli poza miejscami wyznaczonymi na kąpieliska"
Napisano 31 styczeń 2016 - 17:06
Oby inne okręgi nie wzięły " przykładu " ...
Napisano 31 styczeń 2016 - 17:09
Zainteresowani powinni napisać do " Wędkarskiego Świata " - jest tam dział zajmujący się prawna stroną w rozpatrywaniu " tego typu " zapisów - z prośbą o pomoc .
Czyli zgodnie z tym zapisem , wędkarz wchodzący do wody (aby zarzucić zestaw np spławik ) -podlega karze - brodzi .
To jest (nie wiem nawet jakich mam słów użyć) totalna paranoja !! -albo Zarząd Koła działa na szkodę wędkarzy .
Może im chodziło o zakaz bredzenia ?
Chociaż , pewnie dla was (wędkarzy tam łowiących ) to nie jest wcale śmieszne.
Użytkownik JACOB01 edytował ten post 31 styczeń 2016 - 17:21
Napisano 31 styczeń 2016 - 17:14
Z dniem ukazania się tego przepisu spiningiści powinni lawinowo słać maile z protestami do okręgu. To jest jawna kpina z wędkarzy.
Napisano 31 styczeń 2016 - 17:14
Może ma być zakaz brodzenia W MIEJSCACH WYZNACzONYCH DO KĄPIELI ?
Może to błąd w tekście .... tego życzę miszkancom Rzeszowa
I ja myślałem że może to błąd w interpretacji . Cała sprawa mnie mocno zdumiała ,sprawdziłem i stoi jak byk -zakaz brodzenia i kąpieli poza miejscami wyznaczonymi na kąpieliska"
Napisano 31 styczeń 2016 - 17:19
Znaczy, łowienie z jednoczesnym brodzeniem, tylko na wyznaczonych kąpieliskach? Dziwne nieco
Napisano 31 styczeń 2016 - 18:00
Obserwując górskie rzeki (np: górny Dunajec,Poprad) zauważyłem,że tabuny
brodzących skutecznie zadeptują każdy centymetr dna. Praktycznie wszystkie
płycizny będące ostoją narybku są zniszczone buciorami.
Skoro z różnych powodów nie można zmniejszyć presji na szczególnie atrakcyjnych odcinkach, to taki zakaz
może choć odrobinę poprawić stan dna górskich rzek. Nie wszędzie da się zamoczyć ciężką nimfę. .
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych