Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...
#1181 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2022 - 15:01
#1182 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2022 - 17:41
Muszę kupić podbierak na trotki. Nigdy nie używałem pływającego i zastanawiam się na takim właśnie. Czy ma to jakiś większy sens do połowów morskich brzegowych czy raczej tradycyjny podbierak i nie kombinować?
Od lat używam "zwykłego" od Jaxona https://photos.app.g...v8A7apDe5nTBrc6 Jest OK ale też się zastanawiam nad "pływającym". Chyba ma to sens. Szczególnie, przy chęci strzelenia fotki, bez wychodzenia na plażę.
- gulf lubi to
#1183 ONLINE
Napisano 13 grudzień 2022 - 18:13
Z potrzeby chwili przerobiłem zwykły podbierak na pływający wykorzystując otulinę izolacyjną na rury. Patent działa znakomicie.
- popper i gulf lubią to
#1184 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2022 - 20:47
Z potrzeby chwili przerobiłem zwykły podbierak na pływający wykorzystując otulinę izolacyjną na rury. Patent działa znakomicie.
CHciałem to samo napisać, można b niskim nakładem zrobić podbierak pływający
- gulf lubi to
#1185 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2022 - 19:52
#1186 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2022 - 13:20
Jak najprostszy nie chce tu pisać o markach , sol zrobi swoje (pływający jeśli chcesz z nim pływać to tak )
- gulf lubi to
#1187 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2022 - 14:58
Jak najprostszy nie chce tu pisać o markach , sol zrobi swoje ...
5 lat gwarancji , sprawdzę czy obejmuje także takie przypadki
#1188 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2022 - 11:47
A mam pytanie do bardziej doświadczonych wędkarzy, jak efekty w deszczu?
Czy deszcz ma jakiś wpływ na brania? Tak jak np. przy szczupakach?
#1189 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2022 - 20:36
A mam pytanie do bardziej doświadczonych wędkarzy, jak efekty w deszczu?
Czy deszcz ma jakiś wpływ na brania? Tak jak np. przy szczupakach?
Deszcz, śnieg z deszczem, wiatr, fala, słońce, flauta - nie ma reguły.
Piszę o swoich i kolegów doświadczeniach z Danii; wypady na przełomie marca i kwietnia. W zeszłym roku przemokły nam rękawy w kurtkach z "texo-texów" w deszczu i wietrze, a był to jeden z lepszych dni. Ryby wyholowane i na spina i na muchę (wyższa szkoła jazdy w takich warunkach z muchą).
#1190 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2022 - 22:44
Deszcz, śnieg z deszczem, wiatr, fala, słońce, flauta - nie ma reguły.
Piszę o swoich i kolegów doświadczeniach z Danii; wypady na przełomie marca i kwietnia. W zeszłym roku przemokły nam rękawy w kurtkach z "texo-texów" w deszczu i wietrze, a był to jeden z lepszych dni. Ryby wyholowane i na spina i na muchę (wyższa szkoła jazdy w takich warunkach z muchą).
Dokładnie, przy rybach a tym bardziej morskich nie ma zasady.
Ja w przeciwieństwie do kol. nie w Danii a 50km bliżej- na naszym wybrzeżu w Marcu/Kwietniu najlepsze efekty miałem w piękny słoneczny dzień, przy bezwietrznej pogodzie.
Jednak Woda o słabej przejrzytość (mówię o tzw "Kawie z Mlekiem)i - w niej nie uświadczysz troci ani belony.
#1191 OFFLINE
Napisano 21 grudzień 2022 - 03:46
Muszę kupić podbierak na trotki. Nigdy nie używałem pływającego i zastanawiam się na takim właśnie. Czy ma to jakiś większy sens do połowów morskich brzegowych czy raczej tradycyjny podbierak i nie kombinować?
Pływający podbierak ma swoje zalety szczególnie, gdy podbierasz rybę stojąc samemu w wodzie i fala nie ułatwia.
Jeśli szykujesz się do podebrania ryby i zdjąłeś go z pleców ale nagle ryba się ożywiła no i położyłeś podbierak na wodzie, to ten nie utonie, więc mając go na uwięzi, nie musisz go wyciągać z dna (nie moczysz rąk, nie tracisz czasu, nie komplikujesz sobie).
Jeśli go jakimś cudem zgubisz w wodzie, bo się odczepi, to będzie widoczny i łatwy do wyłowienia.
Taki pływający nie zmienia wiele ale jeśli pytasz, który jest lepszy to - TAK - lepszy jest pływający.
Kupiłem niedawno Savage Gear XL ale jest za duży pod względem transportowym. Rozmiar L będzie wystarczający.
Przez kilka lat sól zrobiła swoje z podbierakiem za chyba 39 zł z Juli
Dobierając podbierak zwróć przede wszystkim uwagę na głębokość siatki. Kolegom wyskakiwały trocie z płytkich siatek jak podbierali stojąc w wodzie.
- gulf i wiwaldi1970 lubią to
#1192 OFFLINE
Napisano 21 grudzień 2022 - 08:47
- gulf lubi to
#1193 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2022 - 10:35
W zimniejszych miesiącach w tym roku zauważyłem że ryby biorą u mnie przy "drastycznych zmianach". Zmieniam przynęty co 10 rzutów, zaczynam od naturalnych do których mam przekonanie. Zlowilem 5 ryb na początku sezonu i każdą na inną przynętę. Tj chodzi mi o to że na snapsy i bodziasy pusto a po założeniu sandeel 1 rzut 2 podbicie i siedzi troć. Zupelnie inna przyneta, zuoelnie inne prowadzenie i efekt! Kolejny przykład- łowilem bodziasami pół dnia kolory tylkk naturalbe woda b przejszysta dopiero na snapsa żarówę dostałem troć - przynęta dawała po oczach, praca agresywna i ryba!. Czy zauważyliście u siebie podobne sytuacje?
P.S marzec i kwiecień miałem super wyniki na 1 przynętę, 2 miesiące łowilem na 1 bodziasa i były super efekty.
Użytkownik lyha edytował ten post 26 grudzień 2022 - 10:36
- kostom63, STREMER i Mateusz95s lubią to
#1194 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2022 - 14:08
Fajny temat poruszyłeś
Niektórzy uważają, że jeśli troć jest w łowisku, to bierze na wszystko, natomiast wystarczy obejrzeć filmiki na YT - żeby obalić ten głupi stereotyp - w których ławica troci idzie za przynętą i żadna nawet nie skubnie. Niektórym pasuje takie rozumowanie, bo łatwiej jest zwalić winę na rybę, a nie na siebie.
Niektórzy też twierdzą, że podczas łowienia morskich troci, nie obowiązują żadne zasady/reguły, bo troć jest nieprzewidywalna. To też jest stereotyp i wydaje mi się, że nie ma co na siłę przekonywać tych, co tak myślą. Niech każdy wierzy w swoje teorie, skoro czuje się z nimi dobrze.
Każdy ma swoją ulubioną przynętę ale te też trzeba zmieniać, skoro nic nie bierze. Niejednokrotnie zmiana przynęty/koloru dawała rybę w pierwszym rzucie. Tak złowiłem swoją pierwszą troć.
Sposób prowadzenia też trzeba zmieniać. Nie jest powiedziane, że tylko opad, gdy woda jest zimna, jest najlepszym sposobem. Troć to drapieżnik, a jak drapieżnik poluje, to ofiara ucieka, a ucieczka motywuje do ataku. Tak miałem w marcu tego roku na bardzo mocno pracującą przynętę.
Zwiększanie zasięgu. Miałem taki dzień, że nic od rana nam nie brało. Zmieniałem przynęty i sposoby prowadzenia ale to nic nie dało. Założyłem niepracującego (typu "ołówek") pilkera, wszedłem do wody po krawędzie śpiochów i zarzuciłem ile fabryka dała. To był trafiony pomysł. Brania miałem podczas długiego opadu (w ok. 6 sekundzie). Złowiłem chyba 2 ryby i spiąłem też dwie. Pływadełko bardzo pomaga w obławianiu miejsc niedostępnych z brzegu.
W tym sezonie dodałem na poważnie również kolejną metodę - spidolino/sbirulino/bombardę itp. W tym sezonie był taki dzień, że spinningiści nie mieli nawet brania a na muchę (bombardę, muchówkę) dwie ryby spadły. W kwietniu też jednego dnia nic nie brało na spinning ale na gruchę jednak wzięła. Innego dnia to właśnie spinningiści mieli brania, a na gruchę nic nie brało.
Trzeba kombinować, a przynęta musi być w wodzie. Wyjątki tylko potwierdzają regułę, że tak trzeba robić.
- kostom63, vako i Mateusz95s lubią to
#1195 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2022 - 11:13
Użytkownik wojti80 edytował ten post 31 grudzień 2022 - 11:22
#1196 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2023 - 03:04
Pływający podbierak ma swoje zalety szczególnie, gdy podbierasz ..........
Uzupełnię swój wpis ...
Obydwa podbieraki Savage Gear Pro Fineze, rozmiar XL i L.
Różnią się piankami. Czarna wygląda konkretnie, a szara .......
Nie sprawdzałem jak pływa ten z szarą
Kontaktowałem się ze sprzedawcą innego sklepu, niż ten, w którym kupowałem i był trochę zdziwiony.
Myśleliśmy, że może ten z szarą to jakaś wcześniejsza wersja. Porównaliśmy numery seryjne obydwu i były takie same.
Zwróciłem do sklepu.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?
Załączone pliki
Użytkownik STREMER edytował ten post 11 styczeń 2023 - 03:05
#1197 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2023 - 14:17
#1198 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 09:39
Bierz xl, stara, sprawdzona konstrukcja mój xl ma czarną piankę
XL jest konkretny ale odesłałem. Nie mieścił się do walizki podróżnej.
#1199 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 12:33
- lyha lubi to
#1200 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2023 - 14:25
- morales lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych