Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1363 odpowiedzi w tym temacie

#1181 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 13 grudzień 2022 - 15:01

Muszę kupić podbierak na trotki. Nigdy nie używałem pływającego i zastanawiam się na takim właśnie. Czy ma to jakiś większy sens do połowów morskich brzegowych czy raczej tradycyjny podbierak i nie kombinować?

#1182 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 13 grudzień 2022 - 17:41

Muszę kupić podbierak na trotki. Nigdy nie używałem pływającego i zastanawiam się na takim właśnie. Czy ma to jakiś większy sens do połowów morskich brzegowych czy raczej tradycyjny podbierak i nie kombinować?

Od lat używam "zwykłego" od Jaxona https://photos.app.g...v8A7apDe5nTBrc6   Jest OK ale też się zastanawiam nad "pływającym". Chyba ma to sens. Szczególnie, przy chęci strzelenia fotki, bez wychodzenia na plażę. 

• gulf lubi to

#1183 ONLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 13 grudzień 2022 - 18:13

Z potrzeby chwili przerobiłem zwykły podbierak na pływający wykorzystując otulinę izolacyjną na rury. Patent działa znakomicie.

• popper i gulf lubią to

#1184 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 13 grudzień 2022 - 20:47

Z potrzeby chwili przerobiłem zwykły podbierak na pływający wykorzystując otulinę izolacyjną na rury. Patent działa znakomicie.

CHciałem to samo napisać, można b niskim nakładem zrobić podbierak pływający

• gulf lubi to

#1185 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 15 grudzień 2022 - 19:52

Dzięki. Kupiłem na bogato Pafex 😁 Jeżeli będzie potrzebny pływający to zamontuję otulinę jw. koledzy podpowiadają.

#1186 OFFLINE   GREK

GREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaDania
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Gorski

Napisano 16 grudzień 2022 - 13:20

Jak najprostszy nie chce tu pisać o markach , sol zrobi swoje (pływający jeśli chcesz z nim pływać to tak )   

• gulf lubi to

#1187 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 16 grudzień 2022 - 14:58

Jak najprostszy nie chce tu pisać o markach , sol zrobi swoje ...

5 lat gwarancji , sprawdzę czy obejmuje także takie przypadki  ;)

#1188 OFFLINE   Mateusz95s

Mateusz95s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 20 grudzień 2022 - 11:47

A mam pytanie do bardziej doświadczonych wędkarzy, jak efekty w deszczu? 

Czy deszcz ma jakiś wpływ na brania? Tak jak np. przy szczupakach? 

#1189 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów

Napisano 20 grudzień 2022 - 20:36

A mam pytanie do bardziej doświadczonych wędkarzy, jak efekty w deszczu? 

Czy deszcz ma jakiś wpływ na brania? Tak jak np. przy szczupakach? 

Deszcz, śnieg z deszczem, wiatr, fala, słońce, flauta - nie ma reguły. 

Piszę o swoich i kolegów doświadczeniach z Danii; wypady na przełomie marca i kwietnia. W zeszłym roku przemokły nam rękawy w kurtkach z "texo-texów" w deszczu i wietrze, a był to jeden z lepszych dni. Ryby wyholowane i na spina i na muchę (wyższa szkoła jazdy w takich warunkach z muchą).

#1190 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 20 grudzień 2022 - 22:44

Deszcz, śnieg z deszczem, wiatr, fala, słońce, flauta - nie ma reguły. 

Piszę o swoich i kolegów doświadczeniach z Danii; wypady na przełomie marca i kwietnia. W zeszłym roku przemokły nam rękawy w kurtkach z "texo-texów" w deszczu i wietrze, a był to jeden z lepszych dni. Ryby wyholowane i na spina i na muchę (wyższa szkoła jazdy w takich warunkach z muchą).

Dokładnie, przy rybach a tym bardziej morskich nie ma zasady.

Ja w przeciwieństwie do kol. nie w Danii a 50km bliżej- na naszym wybrzeżu w Marcu/Kwietniu najlepsze efekty miałem w piękny słoneczny dzień, przy bezwietrznej pogodzie.

Jednak Woda o słabej przejrzytość (mówię o tzw "Kawie z Mlekiem)i - w niej nie uświadczysz troci ani belony.

#1191 OFFLINE   STREMER

STREMER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 450 postów

Napisano 21 grudzień 2022 - 03:46

Pływający podbierak ma swoje zalety szczególnie, gdy podbierasz rybę stojąc samemu w wodzie i fala nie ułatwia.

Jeśli szykujesz się do podebrania ryby i zdjąłeś go z pleców ale nagle ryba się ożywiła no i położyłeś podbierak na wodzie, to ten nie utonie, więc mając go na uwięzi, nie musisz go wyciągać z dna (nie moczysz rąk, nie tracisz czasu, nie komplikujesz sobie).

Jeśli go jakimś cudem zgubisz w wodzie, bo się odczepi, to będzie widoczny i łatwy do wyłowienia.

Taki pływający nie zmienia wiele ale jeśli pytasz, który jest lepszy to - TAK - lepszy jest pływający.

Kupiłem niedawno Savage Gear XL ale jest za duży pod względem transportowym. Rozmiar L będzie wystarczający.

Przez kilka lat sól zrobiła swoje z podbierakiem za chyba 39 zł z Juli  ;)

Dobierając podbierak zwróć przede wszystkim uwagę na głębokość siatki. Kolegom wyskakiwały trocie z płytkich siatek jak podbierali stojąc w wodzie.

• gulf i wiwaldi1970 lubią to

#1192 OFFLINE   Mateusz95s

Mateusz95s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 21 grudzień 2022 - 08:47

Dziekuje za odpowiedz, no to trzeba się wybrać, nawet jak będzie padac. Teraz przyszła odwilż, to temperatura wody pójdzie ciut w górę.
  • gulf lubi to

#1193 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 26 grudzień 2022 - 10:35

Witajcie!
W zimniejszych miesiącach w tym roku zauważyłem że ryby biorą u mnie przy "drastycznych zmianach". Zmieniam przynęty co 10 rzutów, zaczynam od naturalnych do których mam przekonanie. Zlowilem 5 ryb na początku sezonu i każdą na inną przynętę. Tj chodzi mi o to że na snapsy i bodziasy pusto a po założeniu sandeel 1 rzut 2 podbicie i siedzi troć. Zupelnie inna przyneta, zuoelnie inne prowadzenie i efekt! Kolejny przykład- łowilem bodziasami pół dnia kolory tylkk naturalbe woda b przejszysta dopiero na snapsa żarówę dostałem troć - przynęta dawała po oczach, praca agresywna i ryba!. Czy zauważyliście u siebie podobne sytuacje?

P.S marzec i kwiecień miałem super wyniki na 1 przynętę, 2 miesiące łowilem na 1 bodziasa i były super efekty.

Użytkownik lyha edytował ten post 26 grudzień 2022 - 10:36

• kostom63, STREMER i Mateusz95s lubią to

#1194 OFFLINE   STREMER

STREMER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 450 postów

Napisano 27 grudzień 2022 - 14:08

Fajny temat poruszyłeś

Niektórzy uważają, że jeśli troć jest w łowisku, to bierze na wszystko, natomiast wystarczy obejrzeć filmiki na YT - żeby obalić ten głupi stereotyp - w których ławica troci idzie za przynętą i żadna nawet nie skubnie. Niektórym pasuje takie rozumowanie, bo łatwiej jest zwalić winę na rybę, a nie na siebie.

Niektórzy też twierdzą, że podczas łowienia morskich troci, nie obowiązują żadne zasady/reguły, bo troć jest nieprzewidywalna. To też jest stereotyp i wydaje mi się, że nie ma co na siłę przekonywać tych, co tak myślą. Niech każdy wierzy w swoje teorie, skoro czuje się z nimi dobrze.

Każdy ma swoją ulubioną przynętę ale te też trzeba zmieniać, skoro nic nie bierze. Niejednokrotnie zmiana przynęty/koloru dawała rybę w pierwszym rzucie. Tak złowiłem swoją pierwszą troć.

Sposób prowadzenia też trzeba zmieniać. Nie jest powiedziane, że tylko opad, gdy woda jest zimna, jest najlepszym sposobem. Troć to drapieżnik, a jak drapieżnik poluje, to ofiara ucieka, a ucieczka motywuje do ataku. Tak miałem w marcu tego roku na bardzo mocno pracującą przynętę.

Zwiększanie zasięgu. Miałem taki dzień, że nic od rana nam nie brało. Zmieniałem przynęty i sposoby prowadzenia ale to nic nie dało. Założyłem niepracującego (typu "ołówek") pilkera, wszedłem do wody po krawędzie śpiochów i zarzuciłem ile fabryka dała. To był trafiony pomysł. Brania miałem podczas długiego opadu (w ok. 6 sekundzie). Złowiłem chyba 2 ryby i spiąłem też dwie. Pływadełko bardzo pomaga w obławianiu miejsc niedostępnych z brzegu.

W tym sezonie dodałem na poważnie również kolejną metodę - spidolino/sbirulino/bombardę itp. W tym sezonie był taki dzień, że spinningiści nie mieli nawet brania a na muchę (bombardę, muchówkę) dwie ryby spadły. W kwietniu też jednego dnia nic nie brało na spinning ale na gruchę jednak wzięła. Innego dnia to właśnie spinningiści mieli brania, a na gruchę nic nie brało.

Trzeba kombinować, a przynęta musi być w wodzie. Wyjątki tylko potwierdzają regułę, że tak trzeba robić.

• kostom63, vako i Mateusz95s lubią to

#1195 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 31 grudzień 2022 - 11:13

....

Użytkownik wojti80 edytował ten post 31 grudzień 2022 - 11:22

#1196 OFFLINE   STREMER

STREMER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 450 postów

Napisano 11 styczeń 2023 - 03:04

Pływający podbierak ma swoje zalety szczególnie, gdy podbierasz ..........

Uzupełnię swój wpis ...

Obydwa podbieraki Savage Gear Pro Fineze, rozmiar XL i L.

Różnią się piankami. Czarna wygląda konkretnie, a szara .......

Nie sprawdzałem jak pływa ten z szarą  :lol:

Kontaktowałem się ze sprzedawcą innego sklepu, niż ten, w którym kupowałem i był trochę zdziwiony.

Myśleliśmy, że może ten z szarą to jakaś wcześniejsza wersja. Porównaliśmy numery seryjne obydwu i były takie same.
Zwróciłem do sklepu.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?

Załączone pliki

Użytkownik STREMER edytował ten post 11 styczeń 2023 - 03:05

#1197 OFFLINE   GregORnot

GregORnot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 11 styczeń 2023 - 14:17

Bierz xl, stara, sprawdzona konstrukcja 👍 mój xl ma czarną piankę

#1198 OFFLINE   STREMER

STREMER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 450 postów

Napisano 12 styczeń 2023 - 09:39

Bierz xl, stara, sprawdzona konstrukcja mój xl ma czarną piankę

XL jest konkretny ale odesłałem. Nie mieścił się do walizki podróżnej.

#1199 OFFLINE   Mateusz95s

Mateusz95s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 228 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 12 styczeń 2023 - 12:33

A jak nad wodą wyniki? Jeździ ktoś nad morze, czy wszyscy nad rzekami?
  • lyha lubi to

#1200 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 12 styczeń 2023 - 14:25

Jak nie wiało to brały, raczej małe trotki. Teraz wieje i nic się nie dzieje 🙂 Pożegnałem się z PZW na zawsze i rzeki mi zostają bardzo okazjonalnie, także tylko Bałtyk 🎣
  • morales lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych