Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1363 odpowiedzi w tym temacie

#821 OFFLINE   flyfisher33

flyfisher33

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Michał

Napisano 05 listopad 2020 - 12:51

Może koledze chodzilo o to, że 15-ty to niedziela? Ale nie wiem czy w tym wypadku skracanie okresu obowiązuje w związku z dniem wolnym.

Nie obowiązuje, to tylko w regulaminie PZW są takie zapisy.

Okres jest do 15.11, więc łowić można od 16.11

#822 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 05 listopad 2020 - 13:29

Do 15 go czy do 15 go włącznie? 

Generalnie 15go bede chlał i zwisa mi to ale jak bym nie chlał to bym łowił i sie upierał przy swoim :)

#823 ONLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 05 listopad 2020 - 13:50

Wojtek wyluzuj  ;)

Jeśli pracujesz cały tydzień, wytrzymasz z łowieniem do następnego weekendu 21-22.11. Jak zresztą większość z nas  ;)

#824 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 05 listopad 2020 - 14:10

Krzysiu na miękko. 

Tak dolewam oliwy co by sie chłopaki trochę nakrecili:)

15go bede łowił szczupaki na Kaszubach :)

Jezeli chodzi o trotki to wyniki zadowalające  i tak zawsze były najwcześniej dopiero od ok 20go listopada  do połowy grudnia jeżeli chodzi o sesje jesienną.

Później dobra zabawa zaczyna się w marcu.

Oczywiście można cała zime polować i mieć wyniki.... ale mi już się nie chce :) Już swoje złowiłem

Pozdrawiam serdecznie

#825 OFFLINE   jerrys

jerrys

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 104 postów
  • LokalizacjaCzłuchów
  • Imię:Jerzy
  • Nazwisko:Stawiarz

Napisano 06 listopad 2020 - 19:51

,,Oczywiście można cała zime polować i mieć wyniki.... ale mi już się nie chce  :) Już swoje złowiłem''

No zastanawiam , się ile lat trzeba łowić by, się odechciało trociowania ? No i swoje złowić .

#826 OFFLINE   gaweł

gaweł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1275 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Paweł

Napisano 06 listopad 2020 - 20:53

Krzysiu na miękko. 

Tak dolewam oliwy co by sie chłopaki trochę nakrecili:)

15go bede łowił szczupaki na Kaszubach :)

Jezeli chodzi o trotki to wyniki zadowalające  i tak zawsze były najwcześniej dopiero od ok 20go listopada  do połowy grudnia jeżeli chodzi o sesje jesienną.

Później dobra zabawa zaczyna się w marcu.

Oczywiście można cała zime polować i mieć wyniki.... ale mi już się nie chce :) Już swoje złowiłem

Pozdrawiam serdecznie

Polować trza ;)

A słona woda virusa odpędza :P/16.11 grilek w Orłowie i ...... :P

Zabawa trwa nawet 7 miesięcy i nie wiesz kiedy srebrny potwór do wody Cię zechce wciągnąć :P

Już w blokach startowych :D

Oby pinokio nie pokrzyżował naszych planów :angry:

• popper lubi to

#827 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 06 listopad 2020 - 22:59

,,Oczywiście można cała zime polować i mieć wyniki.... ale mi już się nie chce :) Już swoje złowiłem''

No zastanawiam , się ile lat trzeba łowić by, się odechciało trociowania ? No i swoje złowić .

12 chyba. Pierwsze chyba w 2008 trocie. Chwilowe może zmęczenie i inny trochę kierunek łowienia.
Szykuje się oczywiście na ten sezon ale wolę wiosnę. Pozdrawiam
  • tlok lubi to

#828 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 07 listopad 2020 - 06:49

Jeszcze mi się nie znudziło. Pewnie z powodu obiektywnych trudności, w częstszym bywaniu nad wodą(odległość). Solanka swój urok ma. Nawet, jak ryby nie biorą.
  • tatar, miramar69 i gaweł lubią to

#829 OFFLINE   wojti80

wojti80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów

Napisano 07 listopad 2020 - 20:09

W stu procentach się zgadzam Waldku.
W zeszłym sezonie lowilem z piasku. W tym roku równ8ez zamierzam. Z tym że nie wchodzę do wody
  • tlok i popper lubią to

#830 OFFLINE   Marcin_o

Marcin_o

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Marcin

Napisano 16 listopad 2020 - 09:27

Witam,

Panowie jako, że jestem nowy na tutejszym forum jak i w temacie troci.. mam kilka pytań :)

Jak to wygląda z łowieniem w Gdyni (Orłowo), czy da się z brzegu porzucać, czy raczej kombinezon i do wody? 

Chciałbym podpytać też o sprzęt (głównie kołowrotki), który nada się na słoną wodę i nie dostanie szybko w kość? 

No i najważniejsza sprawa, czy są jakieś spotkania, czy może ktoś często się wybiera na trotki i pod okiem takiej doświadczonej osoby, uda mi się co nieco dowiedzieć i połowić o ile wyrazi chęć? :)

#831 OFFLINE   Maraky

Maraky

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaMesogeios

Napisano 16 listopad 2020 - 09:56

Swego czasu (może nadal tak łowi) był kolega co w adidasach skutecznie w tych rejonach ładne trocie poławiał.
To kwestia wiary, że to co robimy przyniesie oczekiwany skutek, również cierpliwości i trochę wędkarskiego szczęścia.
Samo Orłowo popularne i oblegane, więc spotkasz bez problemu kogoś od kogo można coś podpatrzeć.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka
  • Marcin_o lubi to

#832 OFFLINE   gaweł

gaweł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1275 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Paweł

Napisano 16 listopad 2020 - 10:58

Witam,

Panowie jako, że jestem nowy na tutejszym forum jak i w temacie troci.. mam kilka pytań :)

Jak to wygląda z łowieniem w Gdyni (Orłowo), czy da się z brzegu porzucać, czy raczej kombinezon i do wody? 

Chciałbym podpytać też o sprzęt (głównie kołowrotki), który nada się na słoną wodę i nie dostanie szybko w kość? 

No i najważniejsza sprawa, czy są jakieś spotkania, czy może ktoś często się wybiera na trotki i pod okiem takiej doświadczonej osoby, uda mi się co nieco dowiedzieć i połowić o ile wyrazi chęć? :)

Orłowo z brzegu-da się.Sam jak nie miałem śpiochów ryby łowiłem.

Kołowrotków jest sporo zależy ile kasy możesz wyłożyć.Są od 200,300 do 2500pln

Spotkania są ale w małej grupie kolegów,więcej jest na wiosnę.

Ważną jeszcze jest plecionka czy żyłka/większość na plecionkę łowi.No i przynęty/kotwice,kółeczka/itp

#833 ONLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 16 listopad 2020 - 11:03

No i najważniejsza sprawa, czy są jakieś spotkania, 

Tak mi się przypomniało...

http://jerkbait.pl/t...=+salmo +saltus

http://jerkbait.pl/t...mo saltus?st=0

http://jerkbait.pl/t...=+salmo +saltus

#834 OFFLINE   Kasjan

Kasjan

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaAugustów
  • Imię:Kamil

Napisano 16 listopad 2020 - 12:06

8284b80530d351a4b49ee9db6be0b115.jpg
febc38eb3cb867ada3174b5d0a044485.jpg
Niedzielny spacerek :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#835 OFFLINE   Marcin_o

Marcin_o

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 27 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Marcin

Napisano 16 listopad 2020 - 18:14

Orłowo z brzegu-da się.Sam jak nie miałem śpiochów ryby łowiłem.

Kołowrotków jest sporo zależy ile kasy możesz wyłożyć.Są od 200,300 do 2500pln

Spotkania są ale w małej grupie kolegów,więcej jest na wiosnę.

Ważną jeszcze jest plecionka czy żyłka/większość na plecionkę łowi.No i przynęty/kotwice,kółeczka/itp

Fajnie, bo właśnie chciałbym już zacząć gdzieś w grudniu pierwsze spacery i próby.  Nie posiadam za wiele sprzętu trociowego prócz kija i paru wahadeł, które niedawno nabyłem. Myślę, że na początek wystarczy :) Wracając do kołowrotka, szukam coś w przedziale 500-800zł z racji, że ma on zastąpić 2. Ma nadawać się na słoną wodę do troci i na szczupaki pod gumy do 60g. Czyli rozmiar 4000, może być taki solidniejszy. Nie wiem czy to wykonalne, ale jak zniesie 60g i słoną wodę, to na pewno się nada. Moje obecne niestety nie nadają się na morze, a w planach jest właśnie jeszcze kij pod ciężkie gumy i chce załatwić sprawę jednym zakupem. Przynajmniej teraz. Jakieś sprawdzone propozycje? Jeśli nie znajdę alternatywy, to będę musiał dumać, ale o propozycje poproszę.

Co do żyłka/plecionka - tylko i wyłącznie plecionka. 

#836 OFFLINE   Kasjan

Kasjan

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaAugustów
  • Imię:Kamil

Napisano 16 listopad 2020 - 19:28

Ja używam Shimano Stradica 4000 i jestem mega zadowolony. Jak sie zamoczy w solance to w domu przeplukam pod normalną wodą i jest git. Raz do roku rozkrecam i smaruje. No ale staram sie nie moczyć go bez potrzeby.

Tu gdzie łowie bardzo dużo wedkarzy używa okumy, nie wiem czym jest to spowodowane ale może warto też tam zagląnąć?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Marcin_o lubi to

#837 OFFLINE   SzymonP

SzymonP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 16 listopad 2020 - 20:26

Wracając do kołowrotka, szukam coś w przedziale 500-800zł z racji, że ma on zastąpić 2. Ma nadawać się na słoną wodę do troci i na szczupaki pod gumy do 60g. Czyli rozmiar 4000, może być taki solidniejszy. Nie wiem czy to wykonalne, ale jak zniesie 60g i słoną wodę, to na pewno się nada. Moje obecne niestety nie nadają się na morze, a w planach jest właśnie jeszcze kij pod ciężkie gumy i chce załatwić sprawę jednym zakupem. Przynajmniej teraz. Jakieś sprawdzone propozycje? Jeśli nie znajdę alternatywy, to będę musiał dumać, ale o propozycje poproszę.

Co do żyłka/plecionka - tylko i wyłącznie plecionka. 

Kołowrotek na plażę powinien być dedykowany do słonej wody i najlepiej uszczelniony. Jeśli wkręcisz się w łowienie troci w morzu to niestety raczej prędzej niż później Twój kołowrotek dostanie falą (może nawet wpadnie cały do wody). W przypadku sprzętu który nie jest przeznaczony do takiego łowienia może to się skończyć różnie (korozja, awaria łożyska oporowego itp.). Wiem, że niektórzy swoje kołowrotki potrafią rozkręcać, czyścić i przesmarowywać raz na kilka wypadów (lub częściej), tylko pytanie czy o to tutaj chodzi.

Sądząc po opisie Twoje oczekiwania powinien spełnić bez problemu jakiś młynek ze stajni Penna (modele z uszczelkami, od Spinfishera w górę). Kultura pracy tych urządzeń stoi mniej więcej na poziomie traktora Ursus (choć w najnowszych generacjach nie jest z tym już najgorzej), jednak nie to jest tutaj najważniejsze. Ja po przerobieniu na plaży różnych młynków od 8 lat używam starego Spinfishera V3500. Od tego czasu zapomniałem co to znaczy problem z kołowrotkiem. Być może praca Penna nie jest super maślana ale mi to nie przeszkadza. Najważniejsze, że sprzęt daje poczucie solidności i wiem, że nie rozsypie się w czasie walki z rybą (co zrobił kiedyś wysoki model innej znanej firmy na D). Do ciężkiego jigowania Penn'y generalnie też powinny się nadać.

Użytkownik SzymonP edytował ten post 16 listopad 2020 - 20:26

• Marcin_o lubi to

#838 OFFLINE   GREK

GREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaDania
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Gorski

Napisano 16 listopad 2020 - 22:26

Łowie w morzu …..  Spinfishera V3500 nie bo się nie nadaje do takiego łowienia . Shimano Stradica 4000 już lepiej . Masz walczyć z ryba a nie z kołowrotkiem . 

Użytkownik GREK edytował ten post 16 listopad 2020 - 22:35

#839 OFFLINE   SzymonP

SzymonP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 16 listopad 2020 - 22:58

Łowie w morzu …..  Spinfishera V3500 nie bo się nie nadaje do takiego łowienia

Czy możesz rozwinąć tą tezę ? :)

#840 OFFLINE   GREK

GREK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaDania
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Gorski

Napisano 16 listopad 2020 - 23:08

Szpula jej kształt nie pozwala na długie żuty , powiedzmy słaba jakości nawoju  . Mam go on się nie nadaje    

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Google (1)